Кутак за труднице

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
E tsuy, a moja nekada najbolja drugarica se porodila (dobila sam info)
negde pocetkom marta, a prvo dete joj 15.marta napunilo godinu dana...aferim, sto bi rekla Hajrije :zblesav:

a ja jaj :lol:

ma samo treba izgurati prvih godinu-dve zavisi od deteta

misim sta su dve godine :lol:

dobro ajde,racunam promenice se nesto....9 meseci je skoro godina... :)

ne znam...ne zelim da budem jedna od onih koje su premorene i samo urlaju na decu i kukaju svima oko sebe

a ja kad ne spavam kako treba pretvorim se u kretencinu tesku :lol:
Irinine zube jedva preziveh :lol:
al smirila se situacija pa sam sad ok
al ne znam kad ce te petice da izlaze :lol:
mozda da sacekam njih da izbiju pa onda da pravimo drugo :lol:

*** zvucim i sama sebi ko psihopata...mogu misliti kad neko drugi cita ovo

Danas nam otpao pupak... :)

Jel dojite sedeci ili lezeci?
Ja danas peobala sedeci. mislim da ve biti udobnije.videecemo.

Umorna sam kao pas. cekam ga sad u 8,i idem da prebacim malo.nemam snage da prdnem... a sad me ovaj tel jos vuce na net.

ja sam sedeci...tj. dok je bila malecna tako,lezeci jer nisam mogla da sedim
kasnije sam sedeci
al su me ledja uvek bolela
srecom,ona je bila jedna od onih sto jako vuku pa je sisala samo plafon,10 minuta pa je bilo izdrzljivo

jaooo dobro da si rekla! (nemajko jedna)

mi hteli...tj. hocemo...tj. pojma vise nemam, sada da krenemo pa kad bude..
i racunam kao ako odmah ovaj mesec zatrudnim, Irina ce imati 2 godine i 4 meseca...otprilike kada se rodi beba
pa onda se setim da ona napolju nece da hoda kada idemo negde nego hoce da se nosi ili da bude u kolicima...
pa pored nje ovo kuchishte koje mi zagorcava zivot napolju svakli dan
a ja sama po ceo dan...nema ko da mi pomogne bar sat vremena dnevno
i jos mi komsinica rece da je srela neki komsinicu koja ima cerku od 2 i nesto sitno i porodila se skoro...i ona i svekrva izvele decu napolje i u totalnom haosu...oboje se deru,nosi jedno,nosi drugo,guraj kolica
i ja zamislim sebe samu :lol:
a i nocu...zamisli,irina me cima svakih sat dva, a izmedju njenog cimanja ide bebino na svaka 2 sata :lol:
onda izracunas i ispadne da ne spavas uopste :mrgreen:

pa sam se uprpila i nesto mi se vise i ne zuri
a zapela sam bila...jos mi mm kaze nemoj da zuris...a ja ko sivonja...
al sto vise razmisljam to mi manje deluje izvodljivo :lol:

Ja sam sve dalje od te ideje!
Mrtva sam kokoska!
Sinoc mu nisam obukla vrecicu jer je bilo vruce za jorgansku, a frotirsku je prerastao, pokrila sam ga cebetom, pa sam ga u toku noci hiljadu puta pokrivala.
Kako zaspim, on se otkrije, ako sam sastavila ukupno sat vremena, ubio me Bog!
Epilog price, odem veceras tako grogi u Maxi, na kasi totalno pogubljena krenem da stavljam u kesu ono sto kasirka nije jos otkucala.
Zena me gleda i pokaze rukom kao daj, daj, a ja u zemlju da propadnem.
'Ladno je ispalo da sam pokusala da ukradem, pocrvenela, krenem da se izvinjavam, a ona u fazonu "i onda je mrmot..."
Znaci, u Maxi vise ne ulazim, ima da pesacim do Rode, pa sve niz stepenice kad sam kreten!
Sa dvoje dece ne bih zgradu pogodila, usla bih u tudji stan, ne bih ni primetila!

Irina te vrece i ne trpi...tako da se stalno otkriva
al ja vise uopste ne provalim kad se otkrije engo spava otkrivena pa ako joj je hladno,stenje pa ja ustanem i pokrijem je
osim ako je u nasem krevetu...onda me uglavnom sutira svaki sekund pa je usput pokrivam kad sam vec budna
sada u principu za spavanje i nemam zalbi vise...ali od kraja jula pa do januara...tako nesto...sredina januara valjda...je bio pakao
pogotovo prva ta 3 meseca...
isto ocekujem i kad krenu petice
sto se maksija tice...haos...
imala sam ja epizodu ispred maksija...sa Irinom i Unom...samo nisam bila pogubljena nego sam od umora odlepila a Irina se drala i zezala me a Unha me terorisala i pravila gluposti okolo i nije htela da slusa nista
i ja puknem i krenem da lupetam na sav glas...ko neka lujka...ljudi me gledaju a ja zapenila
ali ti si Kris bas nagrabusila sa tim spavanjem
secam se kada su bili male bebice,Irina se budila na 3 ili 4 sata a Andrej na 2
tako da ti skidam kapu

sad nesto ustvari kapiram...za koji moj uopste ja onda kukam?

Poslednja izmena:
Joj ljudi moji sve sam probala ali ne vredi,boli dok mali sisa pa to ti je. srecom mama i sveki mi ne daju vise od 15min po dojci pa nekako izdrzim...

Dusice, bez panike, evo ti i ovde ono sto sam napisala na onoj drugoj temi

Cicak, to ne sme da boli ni malo, nikad.
Ako boli, znaci da ga nisi postavila pravilno.
Beba mora da uhvati sto vise areole, tamnog kruga oko bradavice, ne sme da sisa samo bradavicu, prvo zato sto tako ne dobija mleko, drugo zato sto ce ti napraviti ragade.
Probaj da stisnes samo bradavicu, pa ces videti da tako mleko ne izlazi, izlazi kad pritisnes areolu.
Kad primetis da boli, zavuci mu vrh malog prsta u ugao usne da popusti vakuum, pa izvuci dojku.
Onda mu bradavicom pipnes usne, tako beba otvori usta, kad otvori ubacis brzo sto vise mozes tog tamnog kruga.
Ako treba, ponovi ovo i sto puta u jednom podoju dok se ne uhodate, posle ce biti lakse.
Vazno je jako, i zbog tebe i zbog njega, da bi dobijao dovoljno mleka i lepo napredovao.

I evo ti link http://www.superbeba.com/dojenje/ko...-dojenje-stavljanje-na-dojku-i-bebino-sisanje
http://www.superbeba.com/dojenje/ko...o-sisanje-stvara-bol-obnovimo-osnovna-pravila
Procitaj, pogledaj, prouci, probaj, uspeces, nema razloga da ne bude tako, potrebno je samo malo vremena i strpljenja.
I nikako, ali nikako, ne izvlaci bebi dojku dok sama ne pusti, kakvih 15 minuta, neka sisa i sat vremena jednu ako hoce, ako mu je dovoljno 5 minuta, neka sisa 5 minuta.
Ako mu budes menjala dojku pre nego sto je sam isprazni i pusti, nece ti napredovati dovoljno.
Nemoj da gledas sat, gledaj bebu, on najbolje zna, slusaj njega, a ne mamu, svekrvu ili bilo koga drugog.
Drzi se, uz tebe sam! :cmok2:

Afro probala sam malopre sa silikonskom al ne ide, klizi mu i ne moze. a koliko sam skontala isto me boli.

Kis, jutros sam ga pustila 20 min na jednu i to je bas bolelo ali kad sam ga prebacila na drugu sisao je jos skoro 20 minuta drugu i skorro da nije bolelo, mislim podnosljivo.
da vas pitam. mi njega uvek presvlacimo pre sisanja i on se tu razdreci i razbudi , jel moguce da zato tako vuce kao lud?

I ovo me bas zanima: a sta ako ja njega pustim npr.pola sata da sisa jednu, hoce li hteti drugu u istom podoju?
Bojom se sta ce biti sa drugom ako je preskocim. jel je moram izmuzati onda?

Neko je pisao o preraslim džakovima za spavanje. Mi takve najviše volimo...prosečeš dole deo da prođu obe noge (svaka posebno, tako da nema otkrivanja, a posebno su slatki kada sa tim džakom trčkaraju po sobi. I nema otkrivanja.

:heart:

Sto se tice poguba. Odem ja prvi put posle porodjaja u Mercator. To je bilo 3. dan kada smo stigli kuci. Setam se ja i javi mi se neka fina zenica, i sve mi kao pricamo i pitam ja nju "a odakle se mi znamo?". Kaze ona iz skole. Posto sam prosvetni radnim i radim u vise skola, pitam ja nju "Koje skole?", kaze ona skole engleskog, na sta joj ja odgovorim "ja tamo nisam nikada predavala". Zena ne znam jel se zezam ili ozbiljno, kaze ali si isla kod nas na IELTS. Tek sam tada skontala ko je ona, i da sam celo prolece dva puta nedeljno isla kod nje na cas sa suprugom i Juniorom u stomaku. Izvinula sam joj se i objasnila da mi je to prvi dan van porodilista i stana pa sam malo posandrcala. Bila je jako ljubazna i uvidjajna i kaze da nije ni cudo, to i nju ceka u februaru :zaljubljena:

Afro probala sam malopre sa silikonskom al ne ide, klizi mu i ne moze. a koliko sam skontala isto me boli.

Kis, jutros sam ga pustila 20 min na jednu i to je bas bolelo ali kad sam ga prebacila na drugu sisao je jos skoro 20 minuta drugu i skorro da nije bolelo, mislim podnosljivo.
da vas pitam. mi njega uvek presvlacimo pre sisanja i on se tu razdreci i razbudi , jel moguce da zato tako vuce kao lud?

I ovo me bas zanima: a sta ako ja njega pustim npr.pola sata da sisa jednu, hoce li hteti drugu u istom podoju?

Cicak nemoj da ga ogranicavas vremenom ako on zeli da sisa duze. I ne gledaj strogo na sat. Bebu slusaj i bice sve ok. Nemoj da odustajes, mozda ti sad sve deluje kao nemoguca misija ali veruj neces se ni secati problema oko dojenja kad se uhodate. Ne dozvoli sada u pocetku da ti prespava obroke, to ni tebi ni njemu ne odgovara. Ti ces se prepuniti i samim tim ce njemu biti teze da uhvati dojku koja je nabrekla (da ne govorimo o mastitisu), on ce gubiti kolicinu koja mu je potrebna. Prvih mesec dana uvek budi bebu za sisanje. Izmuzaj se nakon obroka. Pre oborka malo mleka istisni iz dojke i onda mu ponudi, vodi racuna da uhvati veci deo oko bradavice, mozda ne moze celu areolu ali pravilno je da uhvati veci deo, nikako samu bradavicu. Najlakse da stisnes deo sa dva prsta, koji treba da mu ubacis u usta i nadrazis otvaranje diranjem po njegovim usnama i odmah ubacis dok on ne povuce, delovace ti kao vakum :lol: Nakon prve dojke uvek ga digni da podrigne pa mu onda ponudi i drugu. Ako ti sisa samo jednu onda mu sledeci obrok ponudis tu koju nije sisao, ja sam morala izmuzati tu koju ne sisa u prvih nekoliko dana. I jos jednom ne ogranicavaj bebu vremenski, ako zeli da sisa nek sisa i na sat vremena, to je samo u pocetku tako, tek kasnije dolazi uobrocavanje. Iako slusas od baka drugacije price nije bas ni njima ostalo sve tako jasno u secanju, ja sam rodila pre pet godina drugu cerku pa mi se pola izbrisalo a ne njima koji su rodili pre npr 25. Srecno i opusti se samo.... bice to ok, evo gurate vec toliko dana, jos samo malo i diplomiras dojenje :) :zag:

Drago mi je da je sve proslo u redu.

Ja dojim lezeci jos uvek. Jedino kada odemo negde van, onda ga podojim sedeci ali mi je jako tako neudobno (kao da sam crnogorka, samo bih lezala :zcepanje:)

Uvek dojis iz jedne dojke dok ne zavrsi, pa tek onda prelazis na drugu. Moze prvu sisati dvadeset minuta, a drugu samo pet. Sledeci put kreces sa onom s kojom ste zavrsili podoj. Meni je nekako lakse da ga dojim iz desne. Ne znam zasto ali mi deluje kao da i on "otaljava" levu pa se baci na posao kada mu ponudim desnu. Mada se to kroz vreme menja, nekada favorizuje bas levu. Ih ti muskarci :rotf:

Meni su u porodilistu savetovali i jedno i drugo (znaci naizmenicno dojke, ili obe svaki put). Posto su mi u pocetku bradavice bas bile slabasne, lakse mi je bilo da bar jednu stranu odmaram pri sakom podoju. Sada mi je vac sve jedno, osim kada me onako bez-zubo ugrize :besna:

Ne mora da ti sisa obe dojke u jednom podoju, ako nece, moze jednu u jednom podoju, drugu u sledecem.
Kad pusti jednu, ponudis mu drugu, pa ako hoce OK, ako nece, nema veze, vazno je da je jednu ispraznio do kraja, a ne da sisa obe po malo.
Izmuzas samo ako osetis da je dojka tvrda i prepunjena i ne do kraja, nego dok ne osetis olaksanje.

Joiv, ija, kis spasile ste me. malopre sam prvi put dojila bez sata. dala sam mu i pre vremena. nekihx 45 min pre 3 sata.

I da se pohvalim mama na terasi pregleda kontrolni, muz spava a nas dvoje lepo prvo na levu(da boli boli), pa kad je vec poceo da gnjavi onako sitno izvadim polako pa je podrignuo pa na desnu , pa opet gore da podrigne... spustim ga u krevetac on zastuca a ja mu dam jos malo da siki i prodje ga..
eno ga spava... A nijednom nismo gledali vreme vec kad vidim da je dosta ili da knjava ja lepo izvadim i nista ne boli.o
Inace leva me vise boli pri dojenju bradavica.

da pitam: jesu vase bebe stucale?
Moj cvrcak ssvaki dan. tako je i u stomaku. a najajce on nne place kad stuca

Joiv, ija, kis spasile ste me. malopre sam prvi put dojila bez sata. dala sam mu i pre vremena. nekihx 45 min pre 3 sata.

I da se pohvalim mama na terasi pregleda kontrolni, muz spava a nas dvoje lepo prvo na levu(da boli boli), pa kad je vec poceo da gnjavi onako sitno izvadim polako pa je podrignuo pa na desnu , pa opet gore da podrigne... spustim ga u krevetac on zastuca a ja mu dam jos malo da siki i prodje ga..
eno ga spava... A nijednom nismo gledali vreme vec kad vidim da je dosta ili da knjava ja lepo izvadim i nista ne boli.o

Stuca i dan danas, jos nije prestao! :)

Bravo, mama-Cicak, znala sam da ce sve to biti OK.
I nemoj da ga hranis na 3 sata, hrani ga kad god je gladan, ako treba i na sat vremena, ma i na 15 minuta ako trazi.
Samo prvih mesec-dva nemoj da ga pustis da ti nocu spava duze od 2 i po sata, nego budi i doji, bar do prve kontrole, pa ako vidis tad da ti je lepo napredovao, neka spava koliko hoce.

Cickava, dobro nam se vratila! Drago mi je sto imas poz iskustva sa CR, jesam li ti rekla da nije nista toliko strasno. Prskaj neko vreme rezic octaniceptom, ja sam bar tako radila, nekih nedelju dana posle skidanja konaca (meni su ih skinuli u bolnici) jako su mi lepo uradili CR, pa mi se sada rez skoro i ne vidi, ma isto kao tebi.
Sto se silikonskih bradavica tice, kada smo jadni jos pokusavali da dojimo, poslala sam muza u apoteku da mi ih kupi. Nudili su mu dve velicine small i standard. Mozda ti klizi jer ti treba small?
Samo polako, kada sam se upinjala da dojim, cula sam mnoga iskustva mama da su ono pravo dojenje i sinhronizaciju sa bebom uspostavile tek posle neke tri nedelje. Ja sam na zalost uspevala samo mesec dana da iscedim 10ml mleka pumpicom iz obe sise, sto nije nista, ali sam mu to redovno davala zbog kolostruma i da popije bar kap majcinog mleka. Silkonske bradavice ti preporucujem avent, isto kao i pumpicu, ako ti bude trebala. Ja svoju cuvam za drugo dete, isto kao i neotvorenu bradavicu :)
Ne slusaj one budalastine tipa pivo i sok od jabuke za izazivanje mleka. Ja sam jedino izazvala sebi saliste na ledjima i muku svoju videla da se unormalim u tezini. Pazi se preteranog gojenja kad stignes kuci, ja sam se ugojila baram 10 kg za mesec dana, kad sam stala na vagu samo ssto nisam eksplodirala od muke. U trudnoci sam se vec bila ugojila 35 kg (sa 57 na 92). cim je proslo sest nedelja otisla sam kod nutricioniste i sada imam oko 68 (od mog delije ne stizem da jedem ni da se izmerim). Jos 10 i tu sam. Ako ti treba bilo kakav savet-tu smo!
PS-mene je sve strasno smaralo tipa saveta, a posebno poseta,pa ljudi imam bebu od 7 dana:koto: To odmah saseci u korenu. Ja nisam na vreme, pa jos uvek imam muke i rasprave sa mm oko primanja gostiju (evo bas danas mi neki dolaze juhu:poludeo:
Ako ti bilo kakav savet treba tu sam! Poljubi bebana u rucicu mekanu za mene!

Ja kolostrum imala 7 dana. svekinmi kaze da ga i dalje ima samo manje. ona vidi kad se izmuzam ia kad mali podrigne. i sva je srecna zbog toga. ona i mama mi kuvaju. griz. pirinac. Jaja. supu. mesoy. sokove i cajeve svaki dan. panoudinge i ostalo.

ja srecom ne brinem za kilazu. mrsavija sam sad negonpre trudnoce. sve s mi ode na mleko. noge ko odran zec. samo imam jos 2-3 ,cm stomaka da se uvuce. Kad bi obukla steznjak ne bi se ni video ali necu. vratice se sve to samo.

Ne hvalim se ali me u porodilistu jedna zena iz suseden sobe zvala misica. kaze ne moze da veruje da uopste nemam stomak. e sad niej bas tako. znam ja svoj stomak ali inja sam mislila da ce osqtati vise. da ce se duze vracatki stomak.

A za ishranu ste u pravu. i mene bi moje nagojile da nemam srecu pa se topi. kljukaju me kao prase. i nocu moram da jedem i to griz ili eurokrem itd... ma uzas

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back