Кутак за труднице

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
e i ja bila juče na prvom ctg-u. koja smejurija ahahahhahhahaha a šmizla kao da je znala da je snimaju, ritala se kao nenormalna i to tačno u onaj aparatić koji joj meri otkucaje...sestra i ja umirale od smeha. :)

ja bogami spavam kao top, čak sam počela i da hrčem, i to tako da muž (koji je mašina za hrkanje) ne može da spava od mene ahahhahahahhaha
budi me po 3-4 puta noću. taman da obavim dosadno piškenje :)

verovatno je mislila da ti je grlić dugačak oko 2,5 cm.

ljubac

Szuki i ja sam umrla od smeha na CTG-u.Srce je mu je lupalo kao da udaras cekicem po tepsiji..Ja ostala zaprepastena,e a kad je poceo da se mrda i sutira ordinacija je jecala..
Zao mi je samo sto nam standardi nisu veci,jer u Americi snaja kada je isla na CTG,snimili su joj otkucaje srca bebe,i taj snimak je stavila u plisanu igracku ,pa kada stisnes igracku onda srce pocne da lupa.Super ideja i uspomena.
Juce mi se porodila koleginica sa posla cija je trudnoca bila dve nedelje starija od moje..Znaci ubrzo na red dolazim i jaa :))

Dobro jutro devojke...:cao:

Pominjete CTG, mi još nismo išli na isti. Na kontrolu 2 Marta, mada i tad sumnjam da ćemo raditi. Ja sam mislila da se CTG radi samo ako si baš baš blizu termina, lupam nedelju dana, ili si prebacila, pa si u bolnici pa ti rade svaki dan... tako sam gledala u BG-u...z:)

Mi smo noćas konačno spavali par sati... z:lol: prezadovoljna sam... z:) mislim beba spava, a ja gledam u plafon većinom...z:mrgreen:

Danas peglanje garderobice za iznošenje, možda i neka šetnjica, sunčano je...z:)

Da vas pitam, plišanu garderobicu, jel peglate sa unutrašnje strane?

P.S. Da vam se požalim, meni već puna torba za porodilište... z:mrgreen: a baš je ogromna... glupi mrežasti ulošci i bade mantil zauzeli celu torbu... z:(( mm me zeza, kaže Čitav život ti fali malo mesta u torbi... z:mrgreen:

Dobro jutro devojke...:cao:

Pominjete CTG, mi još nismo išli na isti. Na kontrolu 2 Marta, mada i tad sumnjam da ćemo raditi. Ja sam mislila da se CTG radi samo ako si baš baš blizu termina, lupam nedelju dana, ili si prebacila, pa si u bolnici pa ti rade svaki dan... tako sam gledala u BG-u...z:)

Mi smo noćas konačno spavali par sati... z:lol: prezadovoljna sam... z:) mislim beba spava, a ja gledam u plafon većinom...z:mrgreen:

Danas peglanje garderobice za iznošenje, možda i neka šetnjica, sunčano je...z:)

Da vas pitam, plišanu garderobicu, jel peglate sa unutrašnje strane?

P.S. Da vam se požalim, meni već puna torba za porodilište... z:mrgreen: a baš je ogromna... glupi mrežasti ulošci i bade mantil zauzeli celu torbu... z:(( mm me zeza, kaže Čitav život ti fali malo mesta u torbi... z:mrgreen:

CTG se radi svake nedelje do 40. a posle dva puta nedeljno do porodjaja. Prvi put se ide kada se udje u 9. mesec. Bar je tako u NS.

Sto se pakovanja tice, ponesi ono sto ti treba za jedan dan, pa neka ti suprug ponese ostalo sledeci dan. Preporucujem da sama spakujes kesu/torbu koju ce ti sledeci dan doneti, jer su oni malo zbunjeni/pijani/neispavani/neobavesteni, pa da ti ne stignu neke stvari koje nisi trazila umesto potrebnih. Da ne prodjes kao jedna kojoj je suprug doneo dva plisana zeca umesto zeka, ili cimerka ciji je suprug trazio grudnjak sa poklopcima (za dojilje) pa nije nasao jer je mislio da su poklopci kao na Coca-coli. Na sve napisi sta je npr PODMETACI, ULOSCI, SPAVACICE itd i pokazi mu pre nego sto se uputis u porodiliste, da jadan ne trazi po stanu. Ja sam jos napisala na vrecu svoje ime i rec BETANIJA da mu bude sigurno jasno da je to TO.

meni sestra naknadno dovukla torbu jer je mm isao nazad kuci po torbu (nismo poneli jer sam mislila da se nista ne desava)
i dok je dovlacila pitala me sta sam to spakovala tu kad je tako tesko

u principu mozes da poneses samo najbitnije za prvi dan,ostalo muz moze da ti donese

Ja sam ctg radila kada sam otisla da se porodim,ne pre.
A u torbu sam stavila pribor za higijenu nekoliko peskira,spavacicu,papuce,uloske,mrezaste gace,knjiguz:lol:Bademantil nisam htela jer mi je i bez njega bilo prevruce.

Da,da. Ko ide u Betaniju neka se spremi da ce se skuvati. Ponesite spavacice sa kratkim rukavima. I spremite se da ce vam fleke biti nesto uobicajeno. Ponesite 2 manja peskira umesto jednog velikog, da vam se ne vuce dole i da ako se jedan ufleka da mozete uzeti drugi. Ako imate bas bas vremena uzmite mrezaste uloske i zavijte krajeve (haha kako ovo cudno zvuci). Mnogo ce vam znaciti da vam ne ulazi kraj u gooozu, Tamo i onako necete stizati jer cete imati preca posla :heart:

Da,da. Ko ide u Betaniju neka se spremi da ce se skuvati. Ponesite spavacice sa kratkim rukavima. I spremite se da ce vam fleke biti nesto uobicajeno. Ponesite 2 manja peskira umesto jednog velikog, da vam se ne vuce dole i da ako se jedan ufleka da mozete uzeti drugi. Ako imate bas bas vremena uzmite mrezaste uloske i zavijte krajeve (haha kako ovo cudno zvuci). Mnogo ce vam znaciti da vam ne ulazi kraj u gooozu, Tamo i onako necete stizati jer cete imati preca posla :heart:

Drugarice moje drage...

ja sam u peglanju i pakovanju danas... a najbolje bi bilo kad bi mogla neke točkiće na onu torbu da stavim...:lol::lol::lol:

Da vas pitam:

1. Šta im znači VEĆI PEŠKIR pod 'stvari za bebu'? Koje dimenzije? I za šta će bebi peškir?
2. Kad ja tamo odem sa mužem, i prime me na recepciji, gde odatle idem? U sobu u kojoj ću biti i sa bebom posle porođaja ili ne? Jel može muž da mi sve stvari unese do sobe ili ne? Jel imamo samo one natkasne za stvari?

Nisam nikad bila u Betaniji na tom delu, pa nemam pojma :D

Drugarice moje drage...

ja sam u peglanju i pakovanju danas... a najbolje bi bilo kad bi mogla neke točkiće na onu torbu da stavim...:lol::lol::lol:

Da vas pitam:

1. Šta im znači VEĆI PEŠKIR pod 'stvari za bebu'? Koje dimenzije? I za šta će bebi peškir?
2. Kad ja tamo odem sa mužem, i prime me na recepciji, gde odatle idem? U sobu u kojoj ću biti i sa bebom posle porođaja ili ne? Jel može muž da mi sve stvari unese do sobe ili ne? Jel imamo samo one natkasne za stvari?

Nisam nikad bila u Betaniji na tom delu, pa nemam pojma :D

Pocinje trema A?

Kada stignes na recepciju posalju te desno pa kroz vrata na drugu recepciju, da te dr pregleda. Suprug ide sa tobom i ceka te ispred te sobe za pregled (na toj drugoj recepciji reci da si dosla da se porodis inace ti nece pustiti supruga). Ako te primaju, oblacis spavacicu, spakujes stvari koje si imala na sebi, to dajes supruga i uzimas ostatak stvari od supruga i oprastas se s njim (sledeci put ga vidis kada dodje po tebe i bebu na otpustu).

Odlazis u pripremi deo gde te pripremaju za porodjaj (brijanje, klizma i tusiranje). Ima tri sobice, u prvoj rade onaj ruzni deo, druga je kao neki hodnih i u trecoj su WCi i tusevi (3+3). Kada tamo zavrsis uzimas samo kesu sa stvarima za porodjajni deo (mobilni, ulosci, pampers, maramice, labelo, vodu NE SMES) i ides gore na sprat.

Tamo ti pokazu krevet gde ces lezati dok se ne otvoris 10cm. Ovaj deo (pretporodjani deo) je najgori u smislu da najduze traje ( http://www.gakns.com/content/view/21/41/ na prvoj slici se vide vrata od te prostorije, na preostalim slikama je tzv tvrdi sto). Cim stignes gore stave te na stimulaciju i s vremena na vreme pregledaju. Tu ima u svakoj sobi po tri kreveta i ako ne znas da dises samo slusaj neku pored sebe koja zna pa probaj nju da pratis (ja sam objasnjavala izmedju napona devojci pored mene).

Kada se najzad otvoris tih famoznih 10cm i spusti se beba u polozaj da ces se odmah poroditi, prelazis na nogama u drugu prostoriju gde ima samo jedan sto (taj tzv trvrdi). Dok prelazis imas osecaj da ces se usput poroditi, ali ne brini se sticices na vreme. Na tom tvrdom stolu (nije bas tvrd koliko sam ja zamisljala ali se tako zove) si 2-20 minuta u zavisnosti koliko ti treba da izguras bebu. Ako je sve ok onda bude gotovo za 3-5 minuta i ovo je aktivno porodjajno doba, kada je samo istiskivanje bebe. Kada se porodis (znaci izguras bebu i posteljicu i srede ti epiziotomiju ako si imala) na stolu si jos 2 sata a beba pored tebe na drugom stolicu ispod lampe.

Kada prodje tih 2 sata spustaju te dole na odeljenje sa bebom s tim da sama prelazis sa tog tvrdog stola na pokretni i pokazes koji je bio tvoj krevet u pripremnom delu da ti uzmu papuce i ako jos nesto imas tamo (ja sam maltene sve zaboravila kada su mi rekli da predjem na tvrdi sto). Odatle ides nazad na pripremni deo gde si ostavila torbekanju i stavljaju ti kod nogu i voze u sobu. U sobi sama prelazis (uz njihovu pomoc) u svoj krevet. A beba pored tebe u svoj krevetac. Ja sam bila u delu gde su mame i bebe posebno pa ne znam kako ide dalje, mozda ti odgovori neka od cura. A za peskir ne znam sta da ti kazem valjda je kada je kupas?http://www.gakns.com/content/view/23/43/na

Sve ovo zvuci komplikovano ali ti tamo sve objasne sta treba da radis. Ja sam se preobukla u spavacicu cim me je dr pregledao i rekao da ostajem, a navodno trebala sam u nekoj drugoj sobi to da uradim. Niko mi nista nije rekao samo se sestra nasmejala kako sam nestrpljiva.

Poslednja izmena:
Pocinje trema A?

Kada stignes na recepciju posalju te desno pa kroz vrata na drugu recepciju, da te dr pregleda. Suprug ide sa tobom i ceka te ispred te sobe za pregled (na toj drugoj recepciji reci da si dosla da se porodis inace ti nece pustiti supruga). Ako te primaju, oblacis spavacicu, spakujes stvari koje si imala na sebi, to dajes supruga i uzimas ostatak stvari od supruga i oprastas se s njim (sledeci put ga vidis kada dodje po tebe i bebu na otpustu). Odlazis u pripremi deo gde te pripremaju za porodjaj (brijanje, klizma i tusiranje). Ima tri sobice, u prvoj rade onaj ruzni deo, druga je kao neki hodnih i u trecoj su WCi i tusevi (3+3). Kada tamo zavrsis uzimas samo kesu sa stvarima za porodjajni deo (mobilni, ulosci, pampers, maramice, labelo, vodu NE SMES) i ides gore na sprat. Tamo ti pokazu krevet gde ces lezati dok se ne otvoris 10cm. Ovaj deo (pretporodjani) je najgori u smislu da najduze traje. Cim stignes gore stave te na stimulaciju i s vremena na vreme pregledaju. Tu ima u svakoj sobi po tri kreveta i ako ne znas da dises samo slusaj neku pored sebe koja zna pa probaj nju da pratis (ja sam objasnjavala izmedju napona devojci pored mene). Kada se najzad otvoris tih famoznih 10cm i spusti se beba u polozaj da ces se odmah poroditi, prelazis na nogama u drugu prostoriju gde ima samo jedan sto (taj tzv trvrdi). Dok prelazis imas osecaj da ces se usput poroditi, ali ne brini se sticices na vreme. Na tom tvrdom stolu (nije bas tvrd koliko sam ja zamisljala ali se tako zove) si 2-20 minuta u zavisnosti koliko ti treba da izguras bebu. Ako je sve ok onda bude gotovo za 3-5 minuta i ovo je aktivno porodjajno doba, kada je samo istiskivanje bebe. Kada se porodis (znaci izguras bebu i posteljicu i srede ti epiziotomiju ako si imala) na stolu si jos 2 sata a beba pored tebe na drugom stolicu ispod lampe. Kada prodje tih 2 sata spustaju te dole na odeljenje sa bebom s tim da sama prelazis sa tog tvrdog stola na pokretni i pokazes koji je bio tvoj krevet u pripremnom delu da ti uzmu papuce i ako jos nesto imas tamo (ja sam maltene sve zaboravila kada su mi rekli da predjem na tvrdi sto). Odatle ides nazad na pripremni deo gde si ostavila torbekanju i stavljaju ti kod nogu i voze u sobu. U sobi sama prelazis (uz njihovu pomoc) u svoj krevet. A beba pored tebe u svoj krevetac. Ja sam bila u delu gde su mame i bebe posebno pa ne znam kako ide dalje, mozda ti odgovori neka od cura. A za peskir ne znam sta da ti kazem valjda je kada je kupas?

Sve ovo zvuci komplikovano ali ti tamo sve objasne sta treba da radis. Ja sam se preobukla u spavacicu cim me je dr pregledao i rekao da ostajem, a navodno trebala sam u nekoj drugoj sobi to da uradim. Niko mi nista nije rekao samo se sestra nasmejala kako sam nestrpljiva.

:zag::zag::zag:

Hvala ti... duša si...:heart:

Počinje trema, jer ništa ne znam kako ide... a ovo mi baš znači...
Da znam da se ne odomaćim u tom pretporođajnom delu... da sve držim u torbi...

Sad čitam na sajtu betanije, pa ja skroz zaboravila da treba da uradim nekih 7 analiza za m.ćelije...:rumenko::whistling: a večeras me svekar ubeđuje da tražim epidural... pa imam milion pitanja za lekara na sl.kontroli(u petak)... uh sva sam se zbunila... a ovaj mali me gicka, stisne bešiku tako jako nekad da pomislim pućiće...:heart::mrgreen: a najsmešnije od svega je da ja i dalje u 9om mesecu ne idem da piškam, ništa više od redovnog... :lol:

E hvala ti još jednom... moram uvežbati sve ovo, jer ja sam tremaroš, ja kad ostanem sama tamo, neću znati svoje ime... a kamoli šta drugo...:rumenko:
Znači u porođajnu samo kesu i onaj k.za m.ćelije... pamti čičak pamti...:dash:

P.S. Znam da ćete mi se smejati, ali meni će nedostajati mm...:( on i ja se nikad nismo odvajali tako dugo... ima da ridam kao kiša :besna:

..sitno, chichak.. :maramica:

..ja ne znam kako izgleda pripremna soba.. :rumenko:

Blago tebi
th_celb14.gif
. Ja sam samo gledala u onaj sat, a vreme je samo prolazilo i prolazilo a mene nikako da "pozovu" u porodjajni deo. Sledeci put ne krecem u porodiliste dok ne osetim glavicu :zcepanje:.

E hvala ti još jednom... moram uvežbati sve ovo, jer ja sam tremaroš, ja kad ostanem sama tamo, neću znati svoje ime... a kamoli šta drugo...:rumenko:

..onaj k za m celije.. :rotf:

..oko boldovanog - nikada mi nece biti jasno zashto (barem u dva porodilishta u kojima sam bila) traze od zene na stolu
da im diktira sto brojeva mobilnih, adresu, opshtinu, hiljadu podataka.. :lol: ..ne zna se koja je smeshnija dok to radi..
..mozda da nam skrenu misli..? :)

:zag::zag::zag:

Hvala ti... duša si...:heart:

Počinje trema, jer ništa ne znam kako ide... a ovo mi baš znači...
Da znam da se ne odomaćim u tom pretporođajnom delu... da sve držim u torbi...

Sad čitam na sajtu betanije, pa ja skroz zaboravila da treba da uradim nekih 7 analiza za m.ćelije...:rumenko::whistling: a večeras me svekar ubeđuje da tražim epidural... pa imam milion pitanja za lekara na sl.kontroli(u petak)... uh sva sam se zbunila... a ovaj mali me gicka, stisne bešiku tako jako nekad da pomislim pućiće...:heart::mrgreen: a najsmešnije od svega je da ja i dalje u 9om mesecu ne idem da piškam, ništa više od redovnog... :lol:

P.S. Znam da ćete mi se smejati, ali meni će nedostajati mm...:( on i ja se nikad nismo odvajali tako dugo... ima da ridam kao kiša :besna:

U pripremnom delu ostavljas torbu (kod WC-a) a u pretporodjajnu nosis samo mrezaste, 1 pampers za znas koga :heart:, mobilni i labelo (imas na onoj mojoj listi sta nosis gde i kako da sve to spakujes, ako sam nesto zaboravila).

..ja se ne smejem.. :) ..prvi put smo bili razdvojeni chetiri dana kada sam prvi put otishla u porodilishte.. :)
..mislila sam da cu neprekidno da mislim na njega, ali onda me je sto na sat zveknulo neshto shto nisam ni znala da postoji.. :zper: :heart:

ih bre novka, rasplaka me... :(:besna:
al' sam raštimovana ovih dana... :lol:

mi dok smo radili vto, mm je morao da uvek ide samnom kod dr. jer ja od treme ništa ne čujem, samo bla bla bla... i onda kad izađemo on meni prepriča sve... :rumenko::lol:
a dok sam bila u šok sobi u višegradskoj ridala sam kao luda... :besna: svi mislili da me boli nešto(jeste bolelo ali ne toliko), a ja ridala što sam sama... :mrgreen::zcepanje:

p.s. a jel stvarno ne možemo da vidimo muževe tih 3-4 dana? ni kroz vrata? ni da mi izađemo u čekaonicu, baš nikako?:confused:

..oko boldovanog - nikada mi nece biti jasno zashto (barem u dva porodilishta u kojima sam bila) traze od zene na stolu
da im diktira sto brojeva mobilnih, adresu, opshtinu, hiljadu podataka.. :lol: ..ne zna se koja je smeshnija dok to radi..

Mene su ispitali u pripremnom delu. Tipa kada se prvi put osetili pokrete bebe (2.jun 2011 u 16h). I sve se zena cudila sto znam sve lekove koje sam pila, datume kada sam ih pila tokom trudnoce, sve vezano za prethodni spontani (ko je radio reviziju, kada), JMBG i svasta nesto. Bas se iscudjavala kako ja to sve pamtim. Kada imam mozak koji pamti sve sitnice koje nikada nece trebati.

..sitno, chichak.. :maramica:

..ja ne znam kako izgleda pripremna soba.. :rumenko:

Ne znam ni ja. :lol: Niti znam kako izgleda klistiranje. :rumenko:
Oba puta je bilo, otprilike:
- Dobro veče.
- Dobro veče, aj' ti, blago meni, pravo u porodjajnu salu, na taj tvrdi sto
:lol:
A ne znam ni kako izgleda sredjivanje te epiziotomije posle porodjaja. Sad me nisu seckali, prvi put jesu, ali su me uspavali 5 minuta nakon što sam rodila Milicu, a probudili me 10-15 minuta pre nego što su me odvezli u sobu.

Čičak, opusti se. Sve ti tamo objasne, samo treba da ih slušaš i sve će biti ok. :ok:

ih bre novka, rasplaka me... :(:besna:
al' sam raštimovana ovih dana... :lol:

mi dok smo radili vto, mm je morao da uvek ide samnom kod dr. jer ja od treme ništa ne čujem, samo bla bla bla... i onda kad izađemo on meni prepriča sve... :rumenko::lol:
a dok sam bila u šok sobi u višegradskoj ridala sam kao luda... :besna: svi mislili da me boli nešto(jeste bolelo ali ne toliko), a ja ridala što sam sama... :mrgreen::zcepanje:

p.s. a jel stvarno ne možemo da vidimo muževe tih 3-4 dana? ni kroz vrata? ni da mi izađemo u čekaonicu, baš nikako?
:confused:

Iz tog dela gde si, mozes izaci samo nekim specijalnim kljucem (valjda da porodilje ne pobegnu od fantasticne hrane sto se sluzi u neku hamburgeriju) jedino ostaje da se vidite kroz onaj video blablabla koji ja nisam koristila. Bila na prizemlju pa me suprug posecivao kroz prozor. Nije ulazio naravno ali smo se ipak videli. 10 dana nije kratko. Ako je sve ok (a kod tebe bice 100%) onda si na spratu, pa ne moze.

November: Radimo na tome, nadam se da cu sledece roditi down-under ;)

a ja već vidim sebe... zgranuta gledam pravo ko tele u šarena vrata... i posle 3 ponavljanja pitanja, ja kažem:''Mene pitate?'' :rumenko::mrgreen: (zato i nisam najomiljeniji pacijent:lol:)
U pripremnom delu ostavljas torbu (kod WC-a) a u pretporodjajnu nosis samo mrezaste, 1 pampers za znas koga :heart:, mobilni i labelo (imas na onoj mojoj listi sta nosis gde i kako da sve to spakujes, ako sam nesto zaboravila).
Ta tvoja lista mi stoji na desktopu u sredini, i sve podvlačim kad kupim nešto, pa menjam boju kad spakujem u torbu... :mrgreen::lol: kao da će svet da propadne ako zaboravim čašu ili wc papir... :zcepanje:

Mada stvarno ne vidim poentu wc papira, zar nije lakše maramice? ja ionako ne planiram tamo da kakim... :mrgreen:

p.s. a labelo nosimo? da budemo lepe kad nas maleni ugleda? ili za doktora?:mrgreen:

Hahahaha, sad si me podsetila...
U DM-u, kada sam radjala Milicu, ležim na onom stolu, počinju naponi a ja ni ne znam da je to napon, eb ga, prvi put mi bilo. I pitaju me tamo svašta, popunjavaju onu papirologiju i donosi sestra onaj papir da potpišem, ono da sam sve razumela, da dopuštam medicinski tretman... blablabla. Daje mi taj papir i olovku da potpišem i kaže mi - ovde. A ja ću njoj - a šta? Pa, kaže, tvoje ime i prezime, i smeje se. A ja, onako izgubljena - a kako se ja zovem? :zcepanje:
Onda sam joj potpisala, baš dok je počinjao sledeći napon, ležim, a onaj papir mi se savija, beži... ma potpisala sam se kao dete koje tek uči slova, i bilo mi je neprijatno- eb te, pa ona će da pomisli da sam nepismena. I onda sam joj se izvinila što mi je rukopis tako ružan, a obično nije, drhtala mi je ruka... :zcepanje: Žena se zagrcnula od smeha... :lol:

a ja već vidim sebe... zgranuta gledam pravo ko tele u šarena vrata... i posle 3 ponavljanja pitanja, ja kažem:''Mene pitate?'' :rumenko::mrgreen: (zato i nisam najomiljeniji pacijent:lol:)

Ta tvoja lista mi stoji na desktopu u sredini, i sve podvlačim kad kupim nešto, pa menjam boju kad spakujem u torbu... :mrgreen::lol: kao da će svet da propadne ako zaboravim čašu ili wc papir... :zcepanje:

Mada stvarno ne vidim poentu wc papira, zar nije lakše maramice? ja ionako ne planiram tamo da kakim... :mrgreen:

p.s. a labelo nosimo? da budemo lepe kad nas maleni ugleda? ili za doktora?:mrgreen:

Ja sam isto sarala cim nesto kupim ili dopisem kada jos nesto hocu da uzmem.

Wc papir je bolji jer krvaris pa se trosi kao alva.

Labelo jer ce ti usne ispucati dok dises pod naponima. Mada ima jedan dr zgodan (celav) i veoma prijatan :zper: . Bas smo parela oci na njemu kada nam je dolazio u vizitu. Jbga ne znam mu ime. Mada kada pomislim cega se sve jadan nagledao...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back