Кутак за труднице

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
vise nisam 2 u 1 ! Nemanja se rodio 18.8 u 01.20! Tezak 4070g, dug 56cm. Sutra izlazimo, pa cu da sabirem utiske i dozivljaje i da vam pisem!

:orkestar::vatromet::vatromet::vatromet::orkestar:

CESTITAM! Dobrodosao Nemanja! Velika bebica kao moj Lazar! :klap: Bas sam razmisljala sta se desava sa tobom Kvinsi. Cestitke jos jednom! Uzivajte zajedno.

E zene, mogle bi negde da otvorimo temu, nesto tipa bebe do 6 meseci, npr, i bebe od 6 meseci do 1god., gde mozemo da razmenjujemo iskustva. Tema saveti o bebama je previse opsirna i odnosi se jel'te na savete samo. Ima li zainteresovanih?

:orkestar::vatromet::vatromet::vatromet::orkestar:

CESTITAM! Dobrodosao Nemanja! Velika bebica kao moj Lazar! :klap: Bas sam razmisljala sta se desava sa tobom Kvinsi. Cestitke jos jednom! Uzivajte zajedno.

E zene, mogle bi negde da otvorimo temu, nesto tipa bebe do 6 meseci, npr, i bebe od 6 meseci do 1god., gde mozemo da razmenjujemo iskustva. Tema saveti o bebama je previse opsirna i odnosi se jel'te na savete samo. Ima li zainteresovanih?

Ja sam zainteresovana ;) Kao buducoj mami dobro bi mi dosla tema koja se bavi bebama 0-6meseci. Imas moju prodrsku :klap:

Drage moje,

Upravo sam sada sa UL pregleda, ali ja nista ne kapiram sta se tamo zapise...

Zapravo u 26toj nedelji trudnoce sam, i bas sam happy, ali kako ja sada da znam koliko je bebac dugacak i tezak?
Sve te neke oznake i sifrice...

BPD- to je valjda duzina karlicne kosti...meni pise BPD/HC= 64/234
FTFD ( ABC )= 66/201
FL/HL= 44/41

Kako ja da izmerim koliko je bebac u cm? Pomoc...

U napred hvala

Drage moje,

Upravo sam sada sa UL pregleda, ali ja nista ne kapiram sta se tamo zapise...

Zapravo u 26toj nedelji trudnoce sam, i bas sam happy, ali kako ja sada da znam koliko je bebac dugacak i tezak?
Sve te neke oznake i sifrice...

BPD- to je valjda duzina karlicne kosti...meni pise BPD/HC= 64/234
FTFD ( ABC )= 66/201
FL/HL= 44/41

Kako ja da izmerim koliko je bebac u cm? Pomoc...

U napred hvala

Na nalazima ultrazvuka, najčešće se pojavljuju sledeće skraćenice i evo šta one znače:

KDS ili KČS ili SOČ - otkucaji bebinog srca
GV ili GM - gestacijska vreća ili mjesak, odnosno vrećica unutar materice, koja je veoma važna u ranoj trudnoći,
CRL - eng. "crown rump length" je mera koja označava dužinu ploda u ranoj trudnoći, a predstavlja dužinu od temena do kraja kičmenog stuba.
EO - embrionalni odjek ili prvi oblik vašeg deteta
BPD - biparijetalni prečnik ili prečnik bebine glave
FL - eng. "femur length", predstavlja oznaku za dužinu bebine butne kosti
AC - opseg detetovog stomaka, kojim se procenjuje rast ploda i telesna težina
AFI - eng. "amniotic fluid index", je indeks koji označava količinu plodove vode
FD - fetalna dinamika - označava pokrete vaše bebe
BPP - biofizički profil kojim se ocenjuje stanje ploda, a sastoji se od fetalnih pokreta, tonusa, količine plodove vode i fetalnog disanja
BF - eng. "blood flow", označava vrednosti protoka krvi u krvnim sudovima ploda i time se procenjuje koja količina hranljivih materija i kiseonika kroz njih prolazi, a uključuje merenja u pupčanoj arteriji (AU), središnjoj moždanoj arteriji (ACM), fetalnoj aorti (AO), te u nekim venama kao što su pupčana vena VU), duktis venosus (DV) i slično.

Mere lobanje
BPD – razmak između dve temene kosti (biparijetalni dijametar)
OFD – razmak između potiljka i čela (okcipitofrontalni dijametar)
HC – obim glavice

Mere mozga
Va – širina prednjeg roga bočne moždane komore
Vp – širina zadnjeg roga bočne moždane komore
Hem – širina hemisfere (polovine mozga)
TCD – širina malog mozga (transcerebelarni dijametar)
CM – širina dela iza malog mozga (cisterna magna)

Mere vrata
NN – debljina vrata (nuhalni nabor)

Mere lica
IOD – razmak između očnih duplji (interorbitalni dijametar)
NK – dužina nosne kosti

Mere tijela
AC – obim struka (abdominalna cirkumferencija)
FL – dužina bedrene kosti (femura)
HL – dužina nadlaktice (humerusa)

Proracunostalih "dimenzija" mozes naci ovde: http://www.baby2see.com/medical/charts.html

..BPD je prechnik bebine glavice, a HC obim.. :)
..FL je duzina butne kosti..
..za procenu tezine treba i podatak o obimu stomachica,
obichno se oznachava sa AC.. :)

..imash po netu kalkulatora koji to rachunaju..
(guglaj estimated fetal weight calculator, na primer..)

..duzinu bebe doktori mere tokom prvih 10-15 nedelja
i to od glave do guze (CRL) a posle toga su ovi parametri bitniji,
kao i tezina..
..nemojj da zaboravish da je tachnost UZ merenja prilichno mala,
narochito u poslednjem tromesechju trudnoce (+/-500g, shto je jako mnogo.. )

..pzz i sve najbolje.. :cao:

Cestitke mamama!
Zna li neko da li je problem mala asimetrija stomaka,nosim blizance i 21.nedelja sam.Malo mi je sa desne strane pupka ispupceniji stomak.

Mislim da to zavisi od toga, kako se beba/bebe namesti/e. Ja sam se bila malo uplasila kada sam videla da mi pupak nije vise na sredini (izgleda bas blesavo), ali su me utesili da je to normalno. Sve zavisi koji polozaj beba zauzme, narocito 5-7 meseca kada jos ima mesta.

pa bili smo juce na kontroli i dobio je 20gr za nedelju dana i dr je rekla "dohrana ODMA" jos ja pitam "da ubacim izmedju dojenja" a ona "nema srce nista od dojenja"
u fazonu, nemam mleka
e sad ja ne znam...uzela sam dohranu..dajem mu manje obroke a cesce da ne dozivi sok...videcemo za dan dva jel ide na bolje...da ojaca...sav je oslabio..ja mislila on spava i ne place zato sto je sit, a on mukica nije imao snage...
..mene dusa boli sto je izgleda mleko problem i sto ne mogu da dojim...mada sam mu davala danas da siki..e sad sta siki i koliko ne znam, ali da mu je dovoljno...izgleda da nije bilo...
videcemo kako se razvija situacija..al ja nemam nameru da odustanem tako lako od dojenja, ima da mu guram sisu do poslednje kapi...
al mislim da nemam mleka...ja sam mu stalno gurala da siki pa nisam primecivala kad nadodje mleko..al juce na primer je sikio popodne, pa sam mu davala dohranu, sisu vise ne, i tek oko 1h nocu sam osetila da mi je nadoslo mleko..kontam da ga ima vise, bio bi potreban manji vremenski interval, zar ne..nemam pojma, nisam pametna...
ma samo da mi ojaca..mrvica mali, sav mi je slabasan...a kakav je delija bio kad se rodio...
....dusa me moja boli...ne mogu da se sastavim, spuca me to, spucaju me hormoni...
..evo upravo sad...

pa bili smo juce na kontroli i dobio je 20gr za nedelju dana i dr je rekla "dohrana ODMA" jos ja pitam "da ubacim izmedju dojenja" a ona "nema srce nista od dojenja"
u fazonu, nemam mleka
e sad ja ne znam...uzela sam dohranu..dajem mu manje obroke a cesce da ne dozivi sok...videcemo za dan dva jel ide na bolje...da ojaca...sav je oslabio..ja mislila on spava i ne place zato sto je sit, a on mukica nije imao snage...
..mene dusa boli sto je izgleda mleko problem i sto ne mogu da dojim...mada sam mu davala danas da siki..e sad sta siki i koliko ne znam, ali da mu je dovoljno...izgleda da nije bilo...
videcemo kako se razvija situacija..al ja nemam nameru da odustanem tako lako od dojenja, ima da mu guram sisu do poslednje kapi...
al mislim da nemam mleka...ja sam mu stalno gurala da siki pa nisam primecivala kad nadodje mleko..al juce na primer je sikio popodne, pa sam mu davala dohranu, sisu vise ne, i tek oko 1h nocu sam osetila da mi je nadoslo mleko..kontam da ga ima vise, bio bi potreban manji vremenski interval, zar ne..nemam pojma, nisam pametna...
ma samo da mi ojaca..mrvica mali, sav mi je slabasan...a kakav je delija bio kad se rodio...
....dusa me moja boli...ne mogu da se sastavim, spuca me to, spucaju me hormoni...
..evo upravo sad...

jexi ljubim te i glavu gore, nije to smak sveta
nema mleka, pa nek ga nema
hvala bogu imas sada te dohrane nece ostati gladan...
eto ni ja nisam sisala, pa vid me kolka sam
izrasla 180 cm
ko od stene sam odvaljena :)
nemoj da se sada deprimiras...

Jexy,nemoj da se brines.Ja na zalost vise od par kapi mleka nisam imala.A masirala,davala da beba vuce,pila caj za dojilje,uzimala dosta tecnosti i jednostavno nista nije pomoglo.
Jeste majcino mleko najbolje,ali ni formule nisu bauk.
Znas i sama da je 20g malo za nedelju dana.Toliko treba dnevno da se dobija(u proseku).
Pored male kolicine mleko moze biti i nekvalitetno.
Koju si dohranu uzela?
Ja sam sa Humane presla na Nestle Nan 1.

Uzela sam tu, Nestle Nan 1, tako mi dr rekla u fazonu, "on je velik ta ce mu biti najbolja"
ma da je on meni vristao i plakao kao svaka gladna beba pa da ja provalim da nesto nije ok
nego on kao sisa i zaspi i spava po tri sata
ja mislila on sit, a on bio velik pa trosio svoje rezerve, dok nije ostao bez snage
i da nismo otisli da dr pogleda pupak pa ajd kao da ga izmerimo ne bih do prve kontrole skontala
..ebo me ludi u doope, sto bi rekla moja baba, nisam ni za sta/nizasta

Jexy, nikako nemoj biti takva prema sebi! Jel ti on peto dete, pa da sve znaš? Aman, ženo, radila si šta si mislila da je najbolje! Osim toga, jel ti dolazila patronažna, jel proveravala grudi, jel gledala bebu? Trebalo je ona da primeti, pre ona koja vidi po n beba svaki dan, i po 1000 x n beba u svom radnom veku, nego ti kojoj je to prva beba!
Saberi se. Ne ide to tako, kako ti misliš. Pa nismo mi sveznajuće i svemoguće hodajuće enciklopedije, draga Jexy :zag: Dobro je, na vreme je primećeno i sve je ok. Sad će on lepo da počne da napreduje, a ti nastavi da ga dojiš kada imaš mleka, kada nadodje. Prvo na siku, pa neka popije nekoliko ml, značiće mu, a onda flašicu. I ja sam moju curicu "dohranjivala" od 15. dana. Mislim, isto tako, dojila kada je bilo i koliko je bilo, a flašica je bila glavni obrok. Eto, ni Dunjica MajeVa nije sisala, ni Bokica kako sama kaže ( mislim Gaye Barr, i prekini da menjaš nickove, izgubila sam se skroz ;) ), pa šta sad?
Hormoni su skroz ok, i sasvim je normalno da sad polude, ali koči ih, sputavaj ih. Ne optužuj sebe, ne krivi sebe, ti si radila najbolje što si znala. :zag::zag::zag:

Jexy, nikako nemoj biti takva prema sebi! Jel ti on peto dete, pa da sve znaš? Aman, ženo, radila si šta si mislila da je najbolje! Osim toga, jel ti dolazila patronažna, jel proveravala grudi, jel gledala bebu? Trebalo je ona da primeti, pre ona koja vidi po n beba svaki dan, i po 1000 x n beba u svom radnom veku, nego ti kojoj je to prva beba!
Saberi se. Ne ide to tako, kako ti misliš. Pa nismo mi sveznajuće i svemoguće hodajuće enciklopedije, draga Jexy :zag: Dobro je, na vreme je primećeno i sve je ok. Sad će on lepo da počne da napreduje, a ti nastavi da ga dojiš kada imaš mleka, kada nadodje. Prvo na siku, pa neka popije nekoliko ml, značiće mu, a onda flašicu. I ja sam moju curicu "dohranjivala" od 15. dana. Mislim, isto tako, dojila kada je bilo i koliko je bilo, a flašica je bila glavni obrok. Eto, ni Dunjica MajeVa nije sisala, ni Bokica kako sama kaže ( mislim Gaye Barr, i prekini da menjaš nickove, izgubila sam se skroz ;) ), pa šta sad?
Hormoni su skroz ok, i sasvim je normalno da sad polude, ali koči ih, sputavaj ih. Ne optužuj sebe, ne krivi sebe, ti si radila najbolje što si znala. :zag::zag::zag:

:rotf::rotf::rotf::rotf::rotf: kraljice, nasmeja me
jel to sad ti hormoni rade :)))))))) ljubim te

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back