Кутак за труднице

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja se jesam odmah zaljubila u nju.
Kada se rodila nije zaplakala odmah,ja sam cini mi se umrla.Ali naravno da je bilo sve ok,onda su mi je stavili na grudi ona se umirila i 'gledala' me sirom otvorenih okica.:heart:

Kako se trudnice ne bi traumirale Cickovim iskustvom,reci cu da je meni od pocetka bilo sve super.Jeste me rana bolela ali to mora tako.
Prvih mesec dana stanem pored kreveca i gledam je pa pocnem da placem od srece.

Mozda je meni tako bilo jer sam par godina mislila da cu jako tesko zatrudneti,pa mi je sve bilo super samo kad se ona rodila.:heart:

Ja sam lezala na onom tvrdom stolu jedno 20 minuta dok je dr sa decijeg dela dosla i rekla da je Junior prodisao. Mislim da mi je pola kose posedelo za to vreme, a cinilo mi se da sam je cekala bar dva dana. I dan danas ne znam kako nisam plakala ili histerisala, vec samo mirno lezala izmrcvarena i cekala dr sa vestima.

Ali cim sam ga ugledala pocela sam plakati, pa sam pomislila "loode zene, saberi se zar takvu da te vidi" I onda sam obrisala suze i nasmesila sam mu se. I on je otvorio okice i ja sam pocela ponovo da placem :heart: Loooda zena.

I rekli su mi " to su hormoni, procice za 6 meseci, a ja im nisma verovala" (proslo je 6 meseci a hormoni jos uvek nekada uspeju upravljati emocijama)

ne znam, meni svi porodjaji, tj nekoliko, koje sam gledala deluju strasno, nisam gledala te na TLC-u.

bas zato ne nameravam da ih gledam dalje

Te emisije su dobre zato da vidis koji su stadijumi porodjaja. Sta sledi i od prilike sta mozes ocekivati. Ali zaista svaki porodjaj je poseban i razlicit. Mozes se poroditi na parkingu, a moze ti se desiti i druga krajnost. Nista unapred ne mozes znati.

Vazno je psihicki se spremiti za porodjaj, uvezbati disanje i napuniti se pozitivnom energijom.

Te emisije su dobre zato da vidis koji su stadijumi porodjaja. Sta sledi i od prilike sta mozes ocekivati. Ali zaista svaki porodjaj je poseban i razlicit. Mozes se poroditi na parkingu, a moze ti se desiti i druga krajnost. Nista unapred ne mozes znati.

Vazno je psihicki se spremiti za porodjaj, uvezbati disanje i napuniti se pozitivnom energijom.

ja planiram da idem na onu pripremu za trudnice, psihofizicku, citala sam super iskustva, detaljno te provedu kroz sve faze porodjaja, uce kako da dises, da se ponasas, da ne panicis,navikavaju na porodjaj itd.. mislim da je super stvar
tako pomazes i sebi i osoblju, da sve prodje sto lakse valjda

ok, nisam shvatila : )

ja bih volela da se porodim u dm, sve mi se cini ok tamo ali me jedino brine taj bejbi frendli, tj to sto si bukvalno non stop sa bebom, sa jedne strane je to super je se nekako dok si jos tamo naviknes na bebu i ona na tebe, ne budete poptuni stranci kada krenete kuci ali sa druge strane - kako da se odmoris posle porodjaja : S
bejbi frendli je po mom misljenju uzas... jer mi nemamo uslove za pravi bejbi frendli gde su majka, otac i beba sami u sobi... vec strpaju 4 majke i 4 bebe u istu sobu pa se bori.. doduse nisam bila pa ne bih da pametujem ali cak i zene lekara koje se porode prirodno smestaju ih odvojeno Od beba bas da bi se odmorile...
kazem ja jednoj sestri tamo kako je donose stalno situ i ona nece da sisa
a ona meni kaze, pa ne donosimo mi njih da bi one sisale,nego ih donesemo na upoznavanje
budale
Nama pisalo pokazivanje ili mazenje a posle podoj...
Mame, jel gleda neko one porodjaje na TLC kanalu? Mislim da se emisija zove "Svaki minut jedna beba" ili sl. Jel porodjaji stvarno onako izgledaju?
Porodjaj se pregura lako... ono sto moze da te strefi sa grudima je ravno porodjaju i zato svakom savetujem sto vise da se informise... lakse se podnosi...

..tara, u dm je samo jedna soba sa 4 kreveta, ostale su sa po dva.. :)
..i ako si jako umorna, sestre ce odneti bebu na par sati da spavash..
..ja ne znam kako bih podnela da budem bez bebe prvih sati i dana po rodjenju.. :confused:

..a za sve probleme koje mogu da te strefe sa grudima jedini i najbolji lek je - beba.. :)

da, da, to sam videla, da su samo po dve zene u sobi, plus sam citala da su iskustva sa sestrama i babicama super, videcemo
sada sam u frci da tamo nece biti mesta kada odem na porodjaj : S
al ok ja moram da imam neku frku : )

Ne bih zelela nikoga da plasim, ovo je samo moje iskustvo...
Zelja mi je da zene koje se nadju u istoj ili slicnoj situaciji shvate da nisu same i jedine koje se tako osecaju i da se sve ovo desava svaki dan oko nas...

Elem(nisam ispisala sve jer mi dosli gosti pa kupanje i sisanje itd...),
meni je pravi pakao bio 42 dana, nakon toga, odjednom kao da se podigla roletna, sve se nekako slozilo, ponovo se osecam zivom, beba i dalje drecka i kmecka ali lakse se podnosi, doduse i beba valjda oseti to pa je nekako bolja, a vreme dok spava koristim da obavim ono sto zelim...
I nemojte da dane provodite u pidzami, to je bio prvi savet moje patronazne i bila je u pravu, koliko god da je tesko obuci se, sredi malo, izadji na vazduh, u kratku setnju...
I da, normalno je da pozelite da ga otresete o zid kad neprestano place 2 sata... onaj ko kaze da to nije pomislio laze... i normalno je da vam posle toga bude krivo... i da placete... i da pozelite da ga baba i deda odvedu na 3 dana da odmorite dusu... i da ga tutnete muzu besno u ruke jer ne mpzete da ga umirite... pa posle pola sata ga opet uzmete... i da mu tutnete dudu ne bi li ucutao i zaspao pa se posle isplacete jer vam zao sto ga niste uzeli... pa kad za pola sata opet zakmeci a vi opet dudu i ovaj put vam nije zao...

Sve je to normalno i sve je ok... desava se... i sve prodje...

Meni se od 42.dana sve promenilo, ponovo sam svoja, dojim onako kako ja mislim da treba, uspavljujem kako ja mislim da valja, mazim i nosam kad ja mislim da treba i hocu...
spavam po 2-3-4 sata u cugu, ukupno mozda 5-6 dnevno i ne pada mi tesko... ma odmorna budem i u 3 ujutru...
i boli i dalje malo rana, i ne smem da dizem nista tesko i milion nekih stvari ali brate sve je to zivot... a kad zagrlis, poljubis, omirises svog golupcica kojeg si 9 meseci nosala u stomaku, koji te je tim malim stopalom cepao u rebarca, kojeg si zeleo, voleo, hteo, nadao mu se... prepustis se i plivas... :)

Naravno da ces do kraja zivota brinuti dali mu fali dlaka sa glave i da li je gladan, zedan, i sve drugo...

Eto udavih vas, umesto da spavam dok moja gomboca spava... ali ne mogu, moram imati i svoj zivot i nesto sto ja volim...

A za grudi i dojenje, je novka sve rekla: samo beba!!!
Pravilo br.1: nauciti da je dobro postavis da sisa da ti ne napravi rane(ragade)
Pravilo br.2: zamoli, namoli, ebi, grebi kako znas i umes da ti donose bebu na svaka 3 sata, sto duze
Pravilo br.3: mazi bradavice sa lanolinom ili pantenolom posle svakog podoja i grudi drzi na otvorenom da se luftiraju

Izmuzanje i razbijanje grudvica u grudima NE MORA da boli, pitanje je samo da li hoce i imaju vremena da ti to lepo odrade...

ja planiram da idem na onu pripremu za trudnice, psihofizicku, citala sam super iskustva, detaljno te provedu kroz sve faze porodjaja, uce kako da dises, da se ponasas, da ne panicis,navikavaju na porodjaj itd.. mislim da je super stvar
tako pomazes i sebi i osoblju, da sve prodje sto lakse valjda

Na to treba otici, moze da ima raznoraznu primenu. Ja sam streberski i hvatala beleske i sve nesto ucila i citala i spremala se :). Medjutim, na kraju od svega, jedino mi je pomoglo to sa disanjem ne zato sto mi je od toga bilo lakse ,ego sto sam imala na sta da fokusiram misli. Kontrakcije su trajale i trajale, satima, i da nisam mislila na to disanje, ne znam sta bi bilo...A realno mi od tog disanja nista bolje bilo nije.

A zasto? Ja znam za slucaj da je posle carskog na zvezdari dr insistirala na prirodnom i maltene su cekali da zavrsi njena smena da bi zenu opet poslali na carski. Tako da sam stekla utisak da imaju stav da i posle carskog ako ikako moze pokusavaju sa prirodnim?

Retko je to, postoji opasnost da dodje do rupture materice na mestu oziljka usled kontrakcija.
Oziljno tkivo nikad ne bude elasticno kao zdravo tkivo, a i onako se rastegne kako beba raste u toku trudnoce, tesko se nalazi lekar koji ce rizikovati tako nesto.

A za grudi i dojenje, je novka sve rekla: samo beba!!!
Pravilo br.1: nauciti da je dobro postavis da sisa da ti ne napravi rane(ragade)
Pravilo br.2: zamoli, namoli, ebi, grebi kako znas i umes da ti donose bebu na svaka 3 sata, sto duze
Pravilo br.3: mazi bradavice sa lanolinom ili pantenolom posle svakog podoja i grudi drzi na otvorenom da se luftiraju

Izmuzanje i razbijanje grudvica u grudima NE MORA da boli, pitanje je samo da li hoce i imaju vremena da ti to lepo odrade...

Menio je oko dojenja mnogo pomogla sestra iz laktarijuma na zvezdari. Doduse, cinjenica je bila da sam bila beskrajno dosadna, i gnjavila i davila ih da mi pomognu i pokazu sve dok ne uspemo da se lepo namestimo, ali je vredelo. Izasli smo iz bolnice koliko-toliko uigrani i spremni za hranjenje. Nikad necu zaboraviti kad smo izasli iz porodilista i na putu do kuce, posto smo se vozili preko pola grada, krene da place a ja se uspanicim, sta cu sad, sta da radim?! Jel da mu dam da jede, naravno nemam kod sebe ni dude , ni flasice niti ikakvu ideju sta treba da uradim. I tako krenemo sa hranjenjem, on se umiri, zaspi i tako stigosmo kuci...

Retko je to, postoji opasnost da dodje do rupture materice na mestu oziljka usled kontrakcija.
Oziljno tkivo nikad ne bude elasticno kao zdravo tkivo, a i onako se rastegne kako beba raste u toku trudnoce, tesko se nalazi lekar koji ce rizikovati tako nesto.

kistina, kakav je rez od cr?
horizontalan ili vertikalan?

ja se bas toga i bojim, zbog velikog, horizontalnog reza preko stomaka, a da npr kada krenu kontrakcije, naponi - rez pukne : S
jeste to star rez, ima 4 godine, ali opet imam neki brrrr osecaj : S

Tara, rez je smesan, kao prst, horizontalnii... ja mazem sa onim masnim za oziljke i vec bledi na nekim mestima.. jomelop.
Bitniji je unutrasnji... meni npr.dobro ne zarasta pa ne smem nista tesko jos mesec ipo da dizem... :( cak i kad dizem bebu pazim...

Meni je samo bzvz sto kod nas ne preporucuju vise od dva cr...
Mislim ne planiram ja 10 dece ali sto kaze moja cimerka, ne znas ti sta ti se moze u zivotu desiti, pa pozelis jos dece... razvedes se, upoznas nekog sa kim pozelis dete ili prosto posle nekih godina sam pozelis dete... a kod nas bi te odmah podvezali ko da si neka nemajka koja ne treba vise da radja...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back