Кутак за труднице

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ata evo iskreno. Ja imam neki osećaj, da će moj porođaj biti brz, prirodan i bez nekih komplikacija. Verujem u to i ne nerviram se. Baš zato i neću indukciju, epidural, seckanje i šta ja znam šta, ako za to nema potrebe. Kad bih mogla, rodila bih je kod kuće.
Ali mi je poreban mir i sa druge strane, da imam poverenja u bolnicu. A to za sad prema Betaniji opšte ne osećam...nakon svih ovih godina borbe za bebu, shvatila sam da mi je moj unutrašnji mir najvažniji...

ljubim te i srećno!!!!!

E isto ovako sam i ja razmisljala, identicno :zblesav:
al ne znam bas dal da ti pozelim da prodjes kao ja z:)

u svakom slucaju, pozitivan stav i vera u dobar ishod je vec pola dobro odradjenog posla, tako ja to posmatram (al sam se odrazila)

Za Georginu! z:lol:

Naša mila Georgina,
s kosom boje čokolina,
čeka svoje drugo dete,
dok joj misli k prvom lete...

Njena mala Miličica,
želela je sestru nežnu,
a dobiće malog batu,
sreću njenu neizbežnu...

Zakmečaće malo pile,
neće biti cile mile,
rodiće se ko iz cuga,
atina nova duga...

Stomačići svi na kutku,
čekaju tu novu lutku,
prvog sina Georgine,
da nas želja prosto mine...

Ajde ata, Georgino,
obraduj nas sa tim sinom,
da veselo ovde bude,
i smišljamo pesme lude...

Šašavo je drugo stanje,
smeha, plača, više manje,
al' je radost tu najveća,
radost, osmeh a i sreća...

z:)

..ako su meni suze krenule kako li je tek nasa Ata plakala od radosti:D
..nego ti malo da porazmislis pa da pises te pesmice za decu i trudnice,
ide ti to ko ladna voda sto bi se reklo...cudo si pravo:zag:

Joooj, to je i meni frka, valjda se zato i plašim, tj. strepim. Svašta sam čula o smederevskom porodilištu, a ne znam šta je istina. Kažu da se većina porodilja nakon 7-8 dana vraća na reviziju. Brrrrrrrr :sad2: Hajde kad mora odmah nakon porodjaja, pa nekako lakše, ali nakon toliko dana, a bez anestezije... :sad2: E, sad koliko je tu do njih, a koliko do organizma.. a i koliko su te priče i tačne?
Moja zaova se porodila carskim rezom, znači mogli su sve da urade kako treba, imali su otvoreno operativno polje... pa se sedmog dana vraćala na reviziju... :sad2: E, to je ono čega se plašim. Porodjaj kao porodjaj, bilo gde - diktira ga beba, valjda. Ali ono posle me plaši.
I koliko god da neću da razmišljam o tome, ne vredi. Juče pitam muža - ako to bude moralo, hoćemo li moći da skrpimo kintu da to što već mora, uradim u priv. ambulanti, pod anestezijom? A on se onako tužno osmehnuo, pa kaže - jesi ti luda bre? Kod privatnika, a ako treba krv, ako treba, ne daj Bože, hitno u operacionu salu? Neće trebati, naravno, a šta ako???
I tako... imam gadne tripove, borim se koliko mogu, ali me je strah. Sa jedne strane jedva čekam, a sa druge... I onda se setim Čička - šta je ona sve preživela i kakve bolove pretrpela radi toga ga dobije bebu, pa pred njom me sramota da cmolim i da se plašim z:)
Uhh... draga moja...:zag:
Svi imamo pravo na strah... i to je najnormalnije... kao što posle zaboravimo sve te bolove...
z:)z:)z:)
Da Ija, mislim na sestre što drže školicu....
pod jedan, ova naša tvrdi da SVE žene što stignu u porodilište, bez obzira da li porođaj napreduje normalno, idu na indukciju jer u pretporođajnoj sali ima samo 6 kreveta, pa dr nemaju vremena da čekaju da se prirodno otvorimo, nego indukcija i teraj....da se ne nadamo da nećemo na indukciju, jer toga nema...meni je to izuzetno debilno!!!!!! zašto nekom indukovati, ubrzavati porođaj, ako on teče normalno. ne govoreći o tom da su tad bolovi mnogo mnogo jači. Njema sugestija je što kasnije otići u porodilište, da što manje budete na indukciji...

pod 2. dok traju kontrakcije, nema ustajanja iz kreveta, stajanja, šetnje ili bilo kakve pomoći prirodi da se što lakše i "bezbolnije" otvoriš.

pod 3. nema epidurala. ne bih ga ni tražila, ali opet da ga baš nema...i to mi je čudno. Navodno radi samo jedan anesteziolog i to do 15 h, a on treba da je na raspolaganju za hitne carske rezove.

pod 4. epiziotomija u 90% slučajeva! pa i to mi je malo čudno. nemoguće da baš nijedna od nas ne može da izgura bebu bez posledica po međicu...

pod 5. bilo je i nekih nagoveštaja da bebe baš neće redovno donositi na podoj, pa upale grudi i sl. ali još nismo stigle do dojenja, pa sam ovo samo načula.

Mislim ako ove tvrdnje nisu tačne, onda sestra baš preuzima veliku odgovornost na sebe, da priča tavke stvari prvorotkama...a deluje mi da je ok, najgore deluje mi da je iskrena, da ne želi da nam ulepšava stvari, nego da se psihički pripremimo i da ne očekujemo bog zna šta od Betanije....

Inače ne očekujem ništa posebno, carski tretman, tetošenje ili ne znam ti ja šta, nego ljudski pristup, bez nepotrebnih medicinskih zahvata.
Već sam se raspitivala:

Jevremova: prirodan porođaj 300.000 din, carski 500.000 din z:shock:z:shock:z:shock:z:shock: alal im vera

Klinika u Segedinu, prirodan porođaj oko 700 eura!!!! carski oko 1100 eura
Oni su izuzetno ljubazni, pričala sam sa njim skoro sat vremena...na sva pitanja odgovorili, usredsređeni su na što prirodniji porođaj, i poštuju želje majke. Piatm ja koliko žena se porađa u istoj sali, mislim na pretporođajno, nije me razumela ahahahahhahaa kaže kako mislite koliko????? pa same ste sa svojim muževima, ako želite, sa dr i sa babicom - porođaj je intimna stvar jedne žene i njene porodice, ne želite valjda da gledate drugu kako kuka ahahahahahah
naravno da ne želim da neko urla pored mene, pa da ne mogu da se koncentrišem na sebe :zstidljivko:

zvala sam i zvezdaru, pošto imaju kadu, nakon 10 brojeva i neljubaznih sagovornika, ništa nisam saznala. nemaju pojma šta se dešava, kada se neko iz drugog grada porodi kod njih...cene, ništa. Ova naša iz školice je rekla da ukoliko se ne porodiš o svojoj opštini, tvoje zdravstveno osig. ne pokriva porođaj i sama ga plaćaš. prirodni od 70.000-100.000 a carski od 100-150.000 hiljada.

Zvala sam i Dragišu Mišović, tamo su bili ljubazniji, malo, ali opet bez informacija. Zvaću sledeće ned.

Nemam vezu nigde, niti hoću da tražim. Probaću lepo regularnim putem da se raspitam za sve opcije, a naposletku odlučiće cena...
suki, koliko se ja sećam u Jevremovoj je porođaj 1.300 evra... i oni podrazumevaju epidural... ali se ja npr.ne bih porodila kod njih sve da će oni meni dati 3.000 evra...

Moraš biti svesna, da u privatnim porodilištima tj.klinikama dobijaš ljubaznost za te pare i JEDNOG lekara!
Ne znam kako je u državnim, ali bar ima više lekara...
I svaki privatnik će te prebaciti u državno ako nešto krene kako ne treba...
Čemu onda sve to?

Ja u blizini imam 2 porodilišta, jedno baš bolničko i jedno bez operacione sale, bez carskog itd... ali i pored toga mislim da ću u Betaniju... da li je ispravno, ne znam, znam samo da se poroditi moram... z:)

Moja snaja je Italijanka, planira da se porađa u Firenci, u vodi, 5.000 evra je porođaj... 300 km od Rima... moraće da iznajme stane, ponesu sve stvari, pa posle se opet pakuj pa seli za Rim... meni je to suludo... ali dobro, svako ima svoje... ja bi pre te pare dala na matične ćelije...

Nemoj puno da očekuješ od inostranstva i privatnika...
..ako su meni suze krenule kako li je tek nasa Ata plakala od radosti:D
..nego ti malo da porazmislis pa da pises te pesmice za decu i trudnice,
ide ti to ko ladna voda sto bi se reklo...cudo si pravo:zag:
:zstidljivko::hvala:
'fala afro... to ja onako od srca... kad mi nadođe... za 5 minuta... :)

čičak juče sam zvala Jevremovu, čisto iz radoznalosti. kad nisam pala sa stolice 3 i 5 hiljada evra....ne bi ni išla tamo. Od privatnika ne očekujem mnogo...a i ne možeš baš da biraš jedino sam jevremovu našla, da imaju dozvolu za porođaj.

November ahahahahahhahahah znači paprike su tajna, gde god bila poneću šerpu pa ću ih puniti i puniti :) a kad napipam glavicu onda trk...

Ija ne mislim na platu, to je ok ahahahhahaha, nego one pare za prvo dete. Raspitaću se sled. nedelje, ovo je inf od sveznajuće sestrice iz školice...da dete se može "uknjižiti" i ovde ali mesto rođenja će uvek biti inostr. meni nije logično da to utiče na dobijanje para, ali kod nas je sve moguće!

čičak juče sam zvala Jevremovu, čisto iz radoznalosti. kad nisam pala sa stolice 3 i 5 hiljada evra....ne bi ni išla tamo. Od privatnika ne očekujem mnogo...a i ne možeš baš da biraš jedino sam jevremovu našla, da imaju dozvolu za porođaj.

November ahahahahahhahahah znači paprike su tajna, gde god bila poneću šerpu pa ću ih puniti i puniti :) a kad napipam glavicu onda trk...

Ija ne mislim na platu, to je ok ahahahhahaha, nego one pare za prvo dete. Raspitaću se sled. nedelje, ovo je inf od sveznajuće sestrice iz školice...da dete se može "uknjižiti" i ovde ali mesto rođenja će uvek biti inostr. meni nije logično da to utiče na dobijanje para, ali kod nas je sve moguće!

Mesto rođenja će uvek biti ono u kojem se rodilo...z;)
A što se tiče nadoknade, ako imaš one papire, nigde se ne traži mesto rođenja, samo krštenica. Koliko sam ja skontala bitno je da su roditelji prijavljeni u toj opštini. z:)

Zsuki draga, ne komplikuj, ja sam se pre 17 godina porodila u NS i pre nešto više od godinu dana u Subotici. Lekari su tu kad zatreba, inat u njima proradi kada se žene počnu praviti pametne i govoriti im šta im je posao. Ako radiš svoj "posao" tj ideš da se porodiš i slušaš šta ti oni govore, a pri tom im se par puta zahvališ za njihove savete i ljubaznost, dobićeš najbolji tretman koji je moguć. To je moje iskustvo. Lekara verovatno nećeš ni videti, babice su te koje obave sav posao i to je i najbolje, jer kada se lekar pojavi, znači da nešto ne valja.
Ovaj put je mm bio samnom na porođaju, glavni doktor je poludeo od besa i otišao da spava. Ne vole oni mešanja u njihov posao. Babice su prvo bile protiv, ali imali smo dozvolu načelnika i ništa nisu mogle. Kada su videle da prilikom njihovog pregleda i uputstava ni mm ni ja ne komentarišemo ni ne pametujemo ništa, nego ih slepo slušamo i zahvaljujemo se što mi pomažu, promenule su ton.
Porođaj je odlično prošao, mm je bio tu, kod mene, nije im ni jednom rečju ni pokretom zasmetao. To im je bilo važno. Ja sam ih slušala...
Onaj pomenuti doktor nije hteo da dođe da me zašije, zaspao je i nije mu se ustajalo, to je bio taj inat, ali, babice su pozvale drugu doktoricu koja je bila na dežurstvu i ona je uradila sve kako je trebalo.

Uh, ja sam stalno u nekom gadnom tripu :roll:
Ionako se stalno pitam kako ću bez Milice ta tri dana u porodilištu, i kako će ona bez mene, da li će plakati, da li će me tražiti, kako će biti noću kad se probudi... I sad me muči još nešto. Noćas je oko 1h došla kod nas u krevet i šanse nije bilo da je vratim u njen krevet kada je zaspala. Prosto, jer nije ljudski ni zaspala. Bio joj je zapušen nosič, a izgleda da je neka nervoza uhvatila i mimo toga, i celu noć - malo spava, ali spava kao zec, čim ruku pomerim ona otvara oči i kreće da kenjka, pa je malo budna i stalno traži da je držim za ruku, pa malo plače, a ni sama ne zna zašto... :( Samo bi falilo da se sad još i razboli... :(
Celu noć, negde od 1, pa do nekih 6 jutros. Za svo to vreme, moj muž nije ni skontao da je ona tu, plakala je na glas, baš glasno, ma ne da ga nije probudila, nego se nije ni promeškoljio. Šta će biti kada ne budem tu, kada njih dvoje budu sami??? Ok, da ne preterujem i ja, očekujem da se bar probudi, negde u podsvesti će sigurno imati tu obavezu zbog činjenice da je sam sa njom, ali... opet, šta ako umor bude jači? I šta ako ne bude mogao da je smiri? A ja odlično znam kakva je ona kad je bez mene makar i par sati i to preko dana...
Malo mi tema za razmišljanje, malo mi problema i problemčića, a sad još i ovo... on i njegov medvedji san...

Uh, ja sam stalno u nekom gadnom tripu :roll:
Ionako se stalno pitam kako ću bez Milice ta tri dana u porodilištu, i kako će ona bez mene, da li će plakati, da li će me tražiti, kako će biti noću kad se probudi... I sad me muči još nešto. Noćas je oko 1h došla kod nas u krevet i šanse nije bilo da je vratim u njen krevet kada je zaspala. Prosto, jer nije ljudski ni zaspala. Bio joj je zapušen nosič, a izgleda da je neka nervoza uhvatila i mimo toga, i celu noć - malo spava, ali spava kao zec, čim ruku pomerim ona otvara oči i kreće da kenjka, pa je malo budna i stalno traži da je držim za ruku, pa malo plače, a ni sama ne zna zašto... :( Samo bi falilo da se sad još i razboli... :(
Celu noć, negde od 1, pa do nekih 6 jutros. Za svo to vreme, moj muž nije ni skontao da je ona tu, plakala je na glas, baš glasno, ma ne da ga nije probudila, nego se nije ni promeškoljio. Šta će biti kada ne budem tu, kada njih dvoje budu sami??? Ok, da ne preterujem i ja, očekujem da se bar probudi, negde u podsvesti će sigurno imati tu obavezu zbog činjenice da je sam sa njom, ali... opet, šta ako umor bude jači? I šta ako ne bude mogao da je smiri? A ja odlično znam kakva je ona kad je bez mene makar i par sati i to preko dana...
Malo mi tema za razmišljanje, malo mi problema i problemčića, a sad još i ovo... on i njegov medvedji san...

Ništa ne brini, snaći će se oni, nije strašno.Moj zet zna podjednako da brine o deci kad sestra nije tu.

<3
atice to sad tako deluje strasno jer te i hormoni drmusaju malo :)
ali realno 3 dana nije nista, ma nije nista ni 7 dana
nece biti sama, bice tu tata, baba, deda ili ko vec...
i sta ako bude plakala, plakace pa ce s smiriti, (moj tata je govorio, pa sta ako place, nije od secera, nece se otopiti :) )
svi smo mi plakali kad smo bili mali pa smo preziveli :)
<3 mazi stomacic, i ne razmisljaj o onome sto mora biti tako i nikako drugacije, ne zamaraj se sa tim... :*** ljubim

<3
atice to sad tako deluje strasno jer te i hormoni drmusaju malo :)
ali realno 3 dana nije nista, ma nije nista ni 7 dana
nece biti sama, bice tu tata, baba, deda ili ko vec...
i sta ako bude plakala, plakace pa ce s smiriti, (moj tata je govorio, pa sta ako place, nije od secera, nece se otopiti :) )
svi smo mi plakali kad smo bili mali pa smo preziveli :)
<3 mazi stomacic, i ne razmisljaj o onome sto mora biti tako i nikako drugacije, ne zamaraj se sa tim... :*** ljubim

Moja baba govorila:''Nek plače, manje će pišati.''z:mrgreen:

Moja baba govorila:''Nek plače, manje će pišati.''z:mrgreen:

to su i moji govorili cesto :D
a i ja imam obicaj to da kazem :mrgreen:
obnako kad vidim neko dete da suza suzu stize, a bez nekog razloga nego eto cisto onako da se place malo
ja kazem, placi, manje ces piskiti posle :) hahaha
bas sam grozna :D
ili ono kad si bio mali pa se udaris i samo zagrebes malo koleno, nista strasno al ti se njaris ko magare
i onda dodje moj strikan i kaze "injao, evo creva ti ispadaju"
i odma prestanes da places jer ti smesno :D

Auuuu, žene, ala mene bole krsta... ala seva, ala koči...e lepo se osećam kao da je ( ali nemojte se smejati, ko se nasmeje - ribica z:mrgreen: ) neko čudovište zabilo jednu svoju kandžu sa jedne, a drugu sa druge strane moje sirote kičme, i da vuče, vuče, kao da hoće da mi odvoji krstačne mišiće od kičme. S'oproštenjem, guza i krsta, ubi me bol.
Tako me je bolelo ceo dan, tamo nekog dalekog marta :heart: , pa sam uveče rodila Milicu. E, sad, dal' će da me ukoči, il' će beba da iskoči - ke vidime.
U medjuvremenu, ja spremam večeru, kao da je sve regularno. Eno, pržim kiseli kupus za pitu, a teško mi da stojim pored šporeta, a teško mi da ustajem svaki čas da mešam. Lepo mi dodje da isključim, a za večeru ko šta nadje... z:mrgreen:
U svakom slučaju, s obzirom da mi je porodilište "na pljuc", ja ne krećem dok ne pukne vodenjak, ili dok kontrakcije, kojih inače još nema, ne budu na 2 minuta.

I hvala vam svima što mi terate ove gadne tripove z:) Eh, šta bih ja bez vas, prave ste drugarice :heart:

Smotah pitu ( Bože mi oprosti, hrana je ), ebala me pita. Eno je u rerni, a jedva čekam da bude gotova, gladna sam k'o pas. Mene toliko bole krsta i, pa kako da ga nazovem drugačije, početak guze, da imam osećaj da ću da se prelomim na dva dela. Za sad mi najviše odgovara da sedim na stolici, prave kičme, nikako drugačije ne mogu. Stomak se još ne javlja, mislim grči se i opušta, ali nema bola... tj. ima nešto, kao pms, nešto slabo... ne računam to u kontrakcije. Aj, videćemo...

ps. bem ti budalu, ne znam šta ću od bolova, očigledno da je vrlo blizu... a ja visim na forumu :dash: A šta da radim kad mi je lakše ovako, skrenem misli sa bola ;)

Poslednja izmena:
Na dobrom si mestu. Bice sve ok, samo polako. Jesu li ti torbe i dokumenta na gotovs?

Na gotovs, nego šta :)
I naravno da će biti sve u redu :ok:
Eto, vidiš, do sada sam se plašila, a sada - ladna k'o špricer. Brojim i merim vreme, mada je ovo nešto slabašno... boli, nije da ne boli, ali ni približno kako kontrakcija treba da boli, tj. kako me je bolelo prošli put, sa ćerom. Ali zato krsta... odvališe! Videćemo... Obrni-okreni, jedino mogu da čekam, kad procenim - u porodilištu sam za 10 minuta, maksimalno.
Večerala sam, idem sad pod tuš, čeka me kafa kad izadjem... pa polako. :)

Otišla Ata pod tuš... muž mi zapretio da sačekam da prodje serija, ova domaća, na prvom, nešto kasni zbog utakmice, pa onda mogu da se poradjam :lol:
Usput, krenuli nešto jači bolovi... odoh ja pod tuš, dok nije kasno, sva smrdim na kiseli kupus :zstidljivko: Treba da se brukam tamo :zcepanje:

( hahahahahha, upravo dovikuje mm - ako se sad ne porodiš, idemo sutra da se učlanimo u ******* partiju. Ja pitam - što, a on će - pa, laže, bre, taj porodjaj, više i češće nego oni! :zcepanje: )

Na gotovs, nego šta :)
I naravno da će biti sve u redu :ok:
Eto, vidiš, do sada sam se plašila, a sada - ladna k'o špricer. Brojim i merim vreme, mada je ovo nešto slabašno... boli, nije da ne boli, ali ni približno kako kontrakcija treba da boli, tj. kako me je bolelo prošli put, sa ćerom. Ali zato krsta... odvališe! Videćemo... Obrni-okreni, jedino mogu da čekam, kad procenim - u porodilištu sam za 10 minuta, maksimalno.
Večerala sam, idem sad pod tuš, čeka me kafa kad izadjem... pa polako. :)

a i dok se tusiras mozes i da izmeris koliko si prstiju (ne)otvorena :)
ja bi tako :)
da se ne stresiras za dzabe :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back