Da Ija, mislim na sestre što drže školicu....
pod jedan, ova naša tvrdi da SVE žene što stignu u porodilište, bez obzira da li porođaj napreduje normalno, idu na indukciju jer u pretporođajnoj sali ima samo 6 kreveta, pa dr nemaju vremena da čekaju da se prirodno otvorimo, nego indukcija i teraj....da se ne nadamo da nećemo na indukciju, jer toga nema...meni je to izuzetno debilno!!!!!! zašto nekom indukovati, ubrzavati porođaj, ako on teče normalno. ne govoreći o tom da su tad bolovi mnogo mnogo jači. Njema sugestija je što kasnije otići u porodilište, da što manje budete na indukciji...
pod 2. dok traju kontrakcije, nema ustajanja iz kreveta, stajanja, šetnje ili bilo kakve pomoći prirodi da se što lakše i "bezbolnije" otvoriš.
pod 3. nema epidurala. ne bih ga ni tražila, ali opet da ga baš nema...i to mi je čudno. Navodno radi samo jedan anesteziolog i to do 15 h, a on treba da je na raspolaganju za hitne carske rezove.
pod 4. epiziotomija u 90% slučajeva! pa i to mi je malo čudno. nemoguće da baš nijedna od nas ne može da izgura bebu bez posledica po međicu...
pod 5. bilo je i nekih nagoveštaja da bebe baš neće redovno donositi na podoj, pa upale grudi i sl. ali još nismo stigle do dojenja, pa sam ovo samo načula.
Mislim ako ove tvrdnje nisu tačne, onda sestra baš preuzima veliku odgovornost na sebe, da priča tavke stvari prvorotkama...a deluje mi da je ok, najgore deluje mi da je iskrena, da ne želi da nam ulepšava stvari, nego da se psihički pripremimo i da ne očekujemo bog zna šta od Betanije....
Inače ne očekujem ništa posebno, carski tretman, tetošenje ili ne znam ti ja šta, nego ljudski pristup, bez nepotrebnih medicinskih zahvata.
Već sam se raspitivala:
Jevremova: prirodan porođaj 300.000 din, carski 500.000 din

alal im vera
Klinika u Segedinu, prirodan porođaj oko 700 eura!!!! carski oko 1100 eura
Oni su izuzetno ljubazni, pričala sam sa njim skoro sat vremena...na sva pitanja odgovorili, usredsređeni su na što prirodniji porođaj, i poštuju želje majke. Piatm ja koliko žena se porađa u istoj sali, mislim na pretporođajno, nije me razumela ahahahahhahaa kaže kako mislite koliko????? pa same ste sa svojim muževima, ako želite, sa dr i sa babicom - porođaj je intimna stvar jedne žene i njene porodice, ne želite valjda da gledate drugu kako kuka ahahahahahah
naravno da ne želim da neko urla pored mene, pa da ne mogu da se koncentrišem na sebe
zvala sam i zvezdaru, pošto imaju kadu, nakon 10 brojeva i neljubaznih sagovornika, ništa nisam saznala. nemaju pojma šta se dešava, kada se neko iz drugog grada porodi kod njih...cene, ništa. Ova naša iz školice je rekla da ukoliko se ne porodiš o svojoj opštini, tvoje zdravstveno osig. ne pokriva porođaj i sama ga plaćaš. prirodni od 70.000-100.000 a carski od 100-150.000 hiljada.
Zvala sam i Dragišu Mišović, tamo su bili ljubazniji, malo, ali opet bez informacija. Zvaću sledeće ned.
Nemam vezu nigde, niti hoću da tražim. Probaću lepo regularnim putem da se raspitam za sve opcije, a naposletku odlučiće cena...