Кутак за труднице

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Strašno je to što se desilo neizrecivoj i ja joj svakako želim brz oporavak... Ne smem ni da mislim o tome kako bih se ja osećala, mislim da ne bih bila dovoljno jaka. Ali to je život i svako se bori sa svojim bolom kako ume i zna, svaka čast svim ženama koje sigurno i odlučno guraju dalje bez obzira na bolna iskustva. Meni je ovih par dana bilo jako teško i stresno sve, mnogo sam emotivna... Prvo mi je sve bilo komplikovano oko posla,pa sam to na svu sreću sredila, sada treba da se selimo mm i ja iz podstanarskog stana u mnogo veći stan kod njegovih i to me mnogo brineee jer imam utisak da tamo nikakav mir neću imati. Svaki put kada odem tamo imam utisak da bi mi svekrva najradije krojila kapu po svim pitanjima a to stvarno ne bih da dozvolim. JOJ, nadam se da će to biti privremeno rešenje i nikako za stalno. Eto to me jako brine i nadam se da to moja bebica ne oseća jer ne bih volela da njoj na bilo koj način ''naškodim''. :(
Puno pozdravljam sve stomačiće i drž'te se :zpozdrav:

Poslednja izmena:
Juhuuuuu, stomačići, gde ste? z:)
Ja danas i zvanično ulazim u termin. z:lol: Dakle, od sad, pa na dalje i ubuduće, sledeće dve nedelje, samo čekam. z:) Nadam se da neće baš za vikend, kao da obidjem dežurstvo, mada, ima i to svojih prednosti. Ali ipak, ja bih kada porodilište radi punom parom, više je osoblja, više lekara... mada, isti je to vrag z:)

Ja danas i zvanično ulazim u termin. z:lol: Dakle, od sad, pa na dalje i ubuduće, sledeće dve nedelje, samo čekam. z:) Nadam se da neće baš za vikend, kao da obidjem dežurstvo, mada, ima i to svojih prednosti. Ali ipak, ja bih kada porodilište radi punom parom, više je osoblja, više lekara... mada, isti je to vrag z:)

Ćao draga... z:poz:

Ako bude danas, zvaćemo ga Jovan!z:)z:lol:z:mrgreen:

Ćao draga... z:poz:

Ako bude danas, zvaćemo ga Jovan!z:)z:lol:z:mrgreen:

A tepaćemo mu Joca z;)
Mm i ja smo se dugo lomili izmedju dva imena, za dečaka mislim. Dok još nismo znali pol, znali smo ako bude curica, biće Nevena, a dečak... Stefan ili Mihajlo. I nikako da odlučimo, da bi moj bratanac u jednom trenutku rekao - ma šta lupate glavu, neka bude Stefajlo z:lol: I i sad se tako zezamo, mada smo odlučili da bude Stefan. A cela kuća se navikla, svi pitaju - kad će više da se rodi Stefajlo z:)

:klap: STIZU NOVE BEBE

Znaci usla si u 40tu nedelju ili u 36tu?

Zelim ti lak porodjaj i brz povratak kuci. Ljubi bebironce i u ime forumasica.

ja mislim da je usla u 38. :)
nas u skoli ucili da je termin 40 nedelja +/- 2 nedelje

Jeste, 38-a.
A što mi se po glavi mota ona glupa Brenina pesma - sitnije, Cile, sitnije? z:lol:z:lol:z:lol:
Moram priznati da me je pomalo i strah. Znam sve i prošlo iskustvo sa porodjaja mi nije traumatično, naprotiv, baš. Za čas bilo gotovo, ni bol nije bio neki, a mene opet strah. Onako, umereno. Valjda je to normalno... z:)

A tepaćemo mu Joca z;)
Mm i ja smo se dugo lomili izmedju dva imena, za dečaka mislim. Dok još nismo znali pol, znali smo ako bude curica, biće Nevena, a dečak... Stefan ili Mihajlo. I nikako da odlučimo, da bi moj bratanac u jednom trenutku rekao - ma šta lupate glavu, neka bude Stefajlo z:lol: I i sad se tako zezamo, mada smo odlučili da bude Stefan. A cela kuća se navikla, svi pitaju - kad će više da se rodi Stefajlo z:)

Moja bratanica 'trazi' od mene da joj rodim seku Nevenu. I mama mi prica kad su raspolozeni onda se igraju "beba" Pavle bratanac je beba Ivan, a ona je beba Nevena, Ivanova sestra, legnu na krevet i kao placu, prevrcu se, otkrivaju se i sl z:)
rekoh, "pa Janči, ne moze tetka tako brzo da ti rodi seku" a ona će "Znam tetka, bebe se mnogo tesko prave" :zblesav:

Jeste, 38-a.
A što mi se po glavi mota ona glupa Brenina pesma - sitnije, Cile, sitnije? z:lol:z:lol:z:lol:
Moram priznati da me je pomalo i strah. Znam sve i prošlo iskustvo sa porodjaja mi nije traumatično, naprotiv, baš. Za čas bilo gotovo, ni bol nije bio neki, a mene opet strah. Onako, umereno. Valjda je to normalno... z:)

Ja sam pevusila danima caki caki cane kupi mi sandale, samo pazi cane da ne budu male :maramica:Suprug mi se bas cudio, inace ne volEm taKe pesme, sta mi bi?

Bice sve ok :kiss: A ondaK na temu bebe 0-6 da cujemo izvestaj.

Ćaos loptice i mamice!!! kako ste danas?
ja nešto kilavim, nikako da se bacim na kuvanje ručka...grrr.
bila sam juče na kratkom kursu iz bebi opreme i odeće kod drugarice ahahahhahaha
u ponedeljak KONAČNO idemo u šoping, jedva čekam!

pitanje za mame koje su išle u ns šoklicu...u kojoj meri treba verovati sestrama kada pričaju razne gadosti o Betaniji??? ja se svaki put istraumiram i toliko iznerviram, da sam sad otprilike u stadiumu da neću ni da čujem za Betaniju, a kamoli da se porađam tamo...evo u pon. idemo da se raspitamo o porođaju u inostranstvu....

Joooj, to je i meni frka, valjda se zato i plašim, tj. strepim. Svašta sam čula o smederevskom porodilištu, a ne znam šta je istina. Kažu da se većina porodilja nakon 7-8 dana vraća na reviziju. Brrrrrrrr :sad2: Hajde kad mora odmah nakon porodjaja, pa nekako lakše, ali nakon toliko dana, a bez anestezije... :sad2: E, sad koliko je tu do njih, a koliko do organizma.. a i koliko su te priče i tačne?
Moja zaova se porodila carskim rezom, znači mogli su sve da urade kako treba, imali su otvoreno operativno polje... pa se sedmog dana vraćala na reviziju... :sad2: E, to je ono čega se plašim. Porodjaj kao porodjaj, bilo gde - diktira ga beba, valjda. Ali ono posle me plaši.
I koliko god da neću da razmišljam o tome, ne vredi. Juče pitam muža - ako to bude moralo, hoćemo li moći da skrpimo kintu da to što već mora, uradim u priv. ambulanti, pod anestezijom? A on se onako tužno osmehnuo, pa kaže - jesi ti luda bre? Kod privatnika, a ako treba krv, ako treba, ne daj Bože, hitno u operacionu salu? Neće trebati, naravno, a šta ako???
I tako... imam gadne tripove, borim se koliko mogu, ali me je strah. Sa jedne strane jedva čekam, a sa druge... I onda se setim Čička - šta je ona sve preživela i kakve bolove pretrpela radi toga ga dobije bebu, pa pred njom me sramota da cmolim i da se plašim z:)

Ćaos loptice i mamice!!! kako ste danas?
ja nešto kilavim, nikako da se bacim na kuvanje ručka...grrr.
bila sam juče na kratkom kursu iz bebi opreme i odeće kod drugarice ahahahhahaha
u ponedeljak KONAČNO idemo u šoping, jedva čekam!

pitanje za mame koje su išle u ns šoklicu...u kojoj meri treba verovati sestrama kada pričaju razne gadosti o Betaniji??? ja se svaki put istraumiram i toliko iznerviram, da sam sad otprilike u stadiumu da neću ni da čujem za Betaniju, a kamoli da se porađam tamo...evo u pon. idemo da se raspitamo o porođaju u inostranstvu....

Mislis na sestre iz skolice? Nama je bas nahvalila Betaniju. Sve zavisi sta i ko ti zapadne. Ja sam negde u 5. mesecu pocela traziti alternativu za Betaniju, ali kada sam procitala da je obican porodjaj u Londonu, bez komplikacija, epidurala itd oko 10.000Funti, odlucila sam da Betanija i nije tako losa ;) . Ako saznas neku opciju, javi da znam za sledece dete xD Sta god odlucila,zelim da ti porodjaj ostane u lepom secanju, kao sto bi i trebalo da bude.

Da Ija, mislim na sestre što drže školicu....
pod jedan, ova naša tvrdi da SVE žene što stignu u porodilište, bez obzira da li porođaj napreduje normalno, idu na indukciju jer u pretporođajnoj sali ima samo 6 kreveta, pa dr nemaju vremena da čekaju da se prirodno otvorimo, nego indukcija i teraj....da se ne nadamo da nećemo na indukciju, jer toga nema...meni je to izuzetno debilno!!!!!! zašto nekom indukovati, ubrzavati porođaj, ako on teče normalno. ne govoreći o tom da su tad bolovi mnogo mnogo jači. Njema sugestija je što kasnije otići u porodilište, da što manje budete na indukciji...

pod 2. dok traju kontrakcije, nema ustajanja iz kreveta, stajanja, šetnje ili bilo kakve pomoći prirodi da se što lakše i "bezbolnije" otvoriš.

pod 3. nema epidurala. ne bih ga ni tražila, ali opet da ga baš nema...i to mi je čudno. Navodno radi samo jedan anesteziolog i to do 15 h, a on treba da je na raspolaganju za hitne carske rezove.

pod 4. epiziotomija u 90% slučajeva! pa i to mi je malo čudno. nemoguće da baš nijedna od nas ne može da izgura bebu bez posledica po međicu...

pod 5. bilo je i nekih nagoveštaja da bebe baš neće redovno donositi na podoj, pa upale grudi i sl. ali još nismo stigle do dojenja, pa sam ovo samo načula.

Mislim ako ove tvrdnje nisu tačne, onda sestra baš preuzima veliku odgovornost na sebe, da priča tavke stvari prvorotkama...a deluje mi da je ok, najgore deluje mi da je iskrena, da ne želi da nam ulepšava stvari, nego da se psihički pripremimo i da ne očekujemo bog zna šta od Betanije....

Inače ne očekujem ništa posebno, carski tretman, tetošenje ili ne znam ti ja šta, nego ljudski pristup, bez nepotrebnih medicinskih zahvata.
Već sam se raspitivala:

Jevremova: prirodan porođaj 300.000 din, carski 500.000 din z:shock:z:shock:z:shock:z:shock: alal im vera

Klinika u Segedinu, prirodan porođaj oko 700 eura!!!! carski oko 1100 eura
Oni su izuzetno ljubazni, pričala sam sa njim skoro sat vremena...na sva pitanja odgovorili, usredsređeni su na što prirodniji porođaj, i poštuju želje majke. Piatm ja koliko žena se porađa u istoj sali, mislim na pretporođajno, nije me razumela ahahahahhahaa kaže kako mislite koliko????? pa same ste sa svojim muževima, ako želite, sa dr i sa babicom - porođaj je intimna stvar jedne žene i njene porodice, ne želite valjda da gledate drugu kako kuka ahahahahahah
naravno da ne želim da neko urla pored mene, pa da ne mogu da se koncentrišem na sebe :zstidljivko:

zvala sam i zvezdaru, pošto imaju kadu, nakon 10 brojeva i neljubaznih sagovornika, ništa nisam saznala. nemaju pojma šta se dešava, kada se neko iz drugog grada porodi kod njih...cene, ništa. Ova naša iz školice je rekla da ukoliko se ne porodiš o svojoj opštini, tvoje zdravstveno osig. ne pokriva porođaj i sama ga plaćaš. prirodni od 70.000-100.000 a carski od 100-150.000 hiljada.

Zvala sam i Dragišu Mišović, tamo su bili ljubazniji, malo, ali opet bez informacija. Zvaću sledeće ned.

Nemam vezu nigde, niti hoću da tražim. Probaću lepo regularnim putem da se raspitam za sve opcije, a naposletku odlučiće cena...

Joj, ne mora da znaci, nazalost
ni veza vise nije garant, moja kuma se nadavala para pa jedva izvukla zivu glavu, "veza" se nije ni pojavila
...kako ti se zalomi...a Betanija, ja sam iz BGa, al sam citala u novinama da su sad pod nekom istragom valjda nesto...ludilo

da, dve bebe umrle pre porođaja, jer su vraćali žene...šta je tu istina, ne znam, ali svakako nije ohrabrujuće....

baš sam vas udavila....izvinjavam se, ali ovo me izuzetno opterećuje...

Ma, nisi udavila, ima nas još koje razmišljamo... Ipak, savet - ne opterećuj se toliko! Za tvoje dobro. Porodjaj je sasvim prirodna stvar. Prirodna i normalna. Boli, pa dobro, preživi se. Epidural - nema ga ni u Sd-u, pa šta da radimo, izgleda da ga nema nigde osim u Beogradu.
Ja te, kao, savetujem, a ja se odra' od brige i razmišljanja. A ne valja, ne valja to nikako. Eto, ja sam drugorotka i sve se nadam da neće seckati epiziotomiju, ali.... šta da radim, kad legnem na onaj sto ionako više nemam drugu opciju nego da ih slušam i olakšam sebi što više mogu. Pa tako i ti.... batali razmišljanja, samo ćeš napraviti zbrku u glavi i aktiviraćeš neku podsvesnu kočnicu, pa će na kraju sve ići teže.... daleko bilo...
Opusti se i uživaj u trudnoći... ostalo sve - pa prirodno je, jake smo mi, izdržaćemo! :ok:

pod jedan, ova naša tvrdi da SVE žene što stignu u porodilište, bez obzira da li porođaj napreduje normalno, idu na indukciju jer u pretporođajnoj sali ima samo 6 kreveta, pa dr nemaju vremena da čekaju da se prirodno otvorimo, nego indukcija i teraj....da se ne nadamo da nećemo na indukciju, jer toga nema...meni je to izuzetno debilno!!!!!! zašto nekom indukovati, ubrzavati porođaj, ako on teče normalno. ne govoreći o tom da su tad bolovi mnogo mnogo jači. Njema sugestija je što kasnije otići u porodilište, da što manje budete na indukciji...
pod 2. dok traju kontrakcije, nema ustajanja iz kreveta, stajanja, šetnje ili bilo kakve pomoći prirodi da se što lakše i "bezbolnije" otvoriš.
pod 3. nema epidurala. ne bih ga ni tražila, ali opet da ga baš nema...i to mi je čudno. Navodno radi samo jedan anesteziolog i to do 15 h, a on treba da je na raspolaganju za hitne carske rezove.
pod 4. epiziotomija u 90% slučajeva! pa i to mi je malo čudno. nemoguće da baš nijedna od nas ne može da izgura bebu bez posledica po međicu...
pod 5. bilo je i nekih nagoveštaja da bebe baš neće redovno donositi na podoj, pa upale grudi i sl. ali još nismo stigle do dojenja, pa sam ovo samo načula.
Mislim ako ove tvrdnje nisu tačne, onda sestra baš preuzima veliku odgovornost na sebe, da priča tavke stvari prvorotkama...a deluje mi da je ok, najgore deluje mi da je iskrena, da ne želi da nam ulepšava stvari, nego da se psihički pripremimo i da ne očekujemo bog zna šta od Betanije....
Inače ne očekujem ništa posebno, carski tretman, tetošenje ili ne znam ti ja šta, nego ljudski pristup, bez nepotrebnih medicinskih zahvata.

Oni su izuzetno ljubazni, pričala sam sa njim skoro sat vremena...na sva pitanja odgovorili, usredsređeni su na što prirodniji porođaj, i poštuju želje majke. Piatm ja koliko žena se porađa u istoj sali, mislim na pretporođajno, nije me razumela ahahahahhahaa kaže kako mislite koliko????? pa same ste sa svojim muževima, ako želite, sa dr i sa babicom - porođaj je intimna stvar jedne žene i njene porodice, ne želite valjda da gledate drugu kako kuka ahahahahahah
naravno da ne želim da neko urla pored mene, pa da ne mogu da se koncentrišem na sebe :zstidljivko:

Sto si rekla, sve stoji. Osim, da ako imas vezu da je nesto drugacije. Mozda nesto malo, npr to sto te doktor redovnije obilazi u pretporodjajnoj sali (ako uspes da se porodis kada je on tamo, ili ako nije nazove "kolegu" da obrati malo vise paznje na tebe) i da je prisutan kada si bas na tvrdom stolu, sto nekada i nije neka prednost, ali nema bas velike razlike sa vezom ili bez. Ja opet govorim da vecina dr i sestara je OK i izacice ti u susret, samo je problem sto ni oni nemaju opremu, prostoriju ni dovoljno ljudstva. Problem je taj sto ti nikada ne znas kada i kako ce ti zapoceti porodjaj. Ako sve krene kako treba onda mozes i kod kuce da se porodis, ali ako se javi neka komplikacija, onda je bolje da si u nekoj ustanovi koja moze da se pobrine za tebe.

Da sam znala da je u Segedinu ta cena, mozda bih se odlucila za to, ali samo mozda, jer ti nikada ne znas kada ce ti porodjaj krenuti. Mozes vec u 36 nedelji da se porodis, a mozes da sacekas i 42. To znaci da teoretski trebas mesec i po dana biti tamo, sto i nije neki problem ako to zaista zelis. Drugi problem koji me je sprecavao da se porodim u inostranstvu je taj sto nisam znala kako onda dolazimo kuci ako beba nema pasos? Mozda ima neko lako resenje, ali i to treba uzeti u obzir. Jos ako i sredis nekako pasos, kako ces sveze porodjena putovati iz Segedina u NS, a da ne spominjem da se ne daj Boze desi neka komplikacija nedelju dana nakon porodjaja sta ces onda? Ili nazad u Segedin ili ti ostaje Betanija u kojoj nista ne znaju o tvom porodjaju. U svakom slucaju na tebi je da odlucis, samo sam iznela par nedoumica koje sam ja imala.

Ma, nisi udavila, ima nas još koje razmišljamo... Ipak, savet - ne opterećuj se toliko! Za tvoje dobro. Porodjaj je sasvim prirodna stvar. Prirodna i normalna. Boli, pa dobro, preživi se. Epidural - nema ga ni u Sd-u, pa šta da radimo, izgleda da ga nema nigde osim u Beogradu.
Ja te, kao, savetujem, a ja se odra' od brige i razmišljanja. A ne valja, ne valja to nikako. Eto, ja sam drugorotka i sve se nadam da neće seckati epiziotomiju, ali.... šta da radim, kad legnem na onaj sto ionako više nemam drugu opciju nego da ih slušam i olakšam sebi što više mogu. Pa tako i ti.... batali razmišljanja, samo ćeš napraviti zbrku u glavi i aktiviraćeš neku podsvesnu kočnicu, pa će na kraju sve ići teže.... daleko bilo...
Opusti se i uživaj u trudnoći... ostalo sve - pa prirodno je, jake smo mi, izdržaćemo!
ok.gif

Ja sam u pretporodjajnoj sali rekla svom dr da me zadnji put vidi u Betaniji i da se vise nikada necu poradjati. Nakon deset dana sam vec promenila misljenje. Da je lako nije, da je lepo nije, ali znas zasto si tamo i to sve cini laksim. I nisam verovala kada su mi drugarice govorile, ali zaista kada ugledas svoju bebicu, sve dojde na svoje i sve im "oprostis".

Ata evo iskreno. Ja imam neki osećaj, da će moj porođaj biti brz, prirodan i bez nekih komplikacija. Verujem u to i ne nerviram se. Baš zato i neću indukciju, epidural, seckanje i šta ja znam šta, ako za to nema potrebe. Kad bih mogla, rodila bih je kod kuće.
Ali mi je poreban mir i sa druge strane, da imam poverenja u bolnicu. A to za sad prema Betaniji opšte ne osećam...nakon svih ovih godina borbe za bebu, shvatila sam da mi je moj unutrašnji mir najvažniji...

ljubim te i srećno!!!!!

da ija, znam sve to i to nam je bitan faktor za odlučivanje, stan tamo, patronaža u prvim danima, nositi sve stvari potrebne za bebu...za dolazak bebe preko grane se raspitujemo!
pošto ću se poroditi ko iz puške, šta ima veze da li sam u kolima 15 min (toliko ima do betanije) ili 1,5 (Segedin) ahahahahahahahahaha

i u slučaju da se porodim u inostr. ili bg, gubim pravo na sve nadoknade koje daje grad, pokrajina, republika...pa jeble ih pare.

Poslednja izmena:
da ija, znam sve to i to nam je bitan faktor za odlučivanje, stan tamo, patronaža u prvim danima, nositi sve stvari potrebne za bebu...za dolazak bebe preko grane se raspitujemo!
pošto ću se poroditi ko iz puške, šta ima veze da li sam u kolima 15 min (toliko ima do betanije) ili 1,5 (Segedin) ahahahahahahahahaha

i u slučaju da se porodim u inostr. ili bg, gubim pravo na sve nadoknade koje daje grad, pokrajina, republika...pa jeble ih pare.

:zcepanje: dospeces Zsuki u novine: Porodila se prelazeci granicu. U izvodu pise mesto rodjenja :zelena zona. Ozbiljna tema a ja se zezam. Hormoni su cudo.

Da li si ti sigurna za nadoknadu? Mozes uvek traziti u SUPu prebivaliste za dete, a ako se porodis u inostranstvu uvek mozes i to da "uknjizis" dete (ne znam kako se to strucno kaze) u Maticnu Knjigu Rodjenih u Novom Sadu sa npr madjarskim papirima (mi sada to radimo ali u drugom pravcu, imamo srpski ali da dobije i madjarski izvod). Platu dobijas sigurno cak iako se porodis preko, samo nisam sigurna za rod dodatke ali mislim da ti i to sleduje. Taman da platis porodjaj.

(Ako ti trebaju svedske "gace" mogu ti ih pozajmiti)

Poslednja izmena:

Već sam se raspitivala:

Jevremova: prirodan porođaj 300.000 din, carski 500.000 din z:shock:z:shock:z:shock:z:shock: alal im vera

zvala sam i zvezdaru, pošto imaju kadu, nakon 10 brojeva i neljubaznih sagovornika, ništa nisam saznala. nemaju pojma šta se dešava, kada se neko iz drugog grada porodi kod njih...cene, ništa. Ova naša iz školice je rekla da ukoliko se ne porodiš o svojoj opštini, tvoje zdravstveno osig. ne pokriva porođaj i sama ga plaćaš. prirodni od 70.000-100.000 a carski od 100-150.000 hiljada.

Zvala sam i Dragišu Mišović, tamo su bili ljubazniji, malo, ali opet bez informacija. Zvaću sledeće ned.

Nemam vezu nigde, niti hoću da tražim. Probaću lepo regularnim putem da se raspitam za sve opcije, a naposletku odlučiće cena...

..1, 2 i 4 - istina za sva porodilishta u srbiji, nazalost..
..ja sam samo sa chetvrtim detetom imala pravi prirodni nemedikalizovani porodjaj,
samo zato shto sam znala kada tachno da odem u porodilishte..

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back