Кутак за труднице

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Žene, mame, trudnice imam jedno pitanje za vas. Čisto onako, da se konsultujemo, da čujem vaša mišljenja, iako se, zapravo, ništa ne može promeniti. Tj. ni na šta ne mogu da utičem, ali čisto da čujem šta mislite.
Zaova mi je pred porodjajem. Tačnije, prema poslednjoj menstruaciji, trebalo je da se porodi 24.11., a prema zadnjem radjenom UZ ( a radili su ga odavno, pa nije relevantan ), čak i nedelju i po ranije. Na svaka dva dana je išla na kontrole, nakon što je prenela trudnoću, radili su joj jednom pregled, a svaki put samo ctg. Zadnji UZ je radjen pre više od dva i po meseca!!! To joj je, inače, drugo dete. Jutros su je, konačno, primili na odeljenje, ne znam da li su joj uradili UZ, iskreno se nadam da jesu i rekli joj da leži tu i čeka da porodjaj prirodno krene! U pitanju je bolnica, tj. porodilište u Smederevu.
Da li znate, da li ste čule od nekoga, iz ličnog iskustva, ili kako god, da je ovako bilo nakon što je trudnoća toliko prenesena? Ja nisam. Lično, nisam prenela trudnoću, ali znam nekoliko žena koje jesu, i sve su bile pod bolničkim nadzorom, na odeljenju i svima su redovno radili UZ i svima su izazvali porodjaj nakon dva ili tri dana od dana kada je trudnoća preneta. Hej, pa ovo je deveti dan da je prenela! Zaista se brinem i pitam se ... i držim palčeve da sve bude ok, ali stvarno me već i strah hvata.

..ja imam veliki strah od prenesene trudnoce zbog nekoliko (tri) jako losha iskustva meni bliskih zena..
..ja sam se poradjala ranije svaki put, a da sam dogurala da termina otishla bih u porodilishte
i odbijala da odem dok me ne indukuju..ali to sam ja..
..s druge strane, u zemljama koje vaze za baby-friendly (holandija npr) gde se vodi rachuna da
sve ide shto je prirodnije moguce, tolerantno je preneti i do dve nedelje preko VTP-a,
ali su mame pod nadzorom, ne leze na odeljenju ali idu na cheste kontrole..
..chak sam chula da se i uzima uzorak plodove vode i tako proverava funkcionalnost posteljice..
..UZ tu nije od neke pomoci, ja mislim, poshto je glavana opasnost prenesene trudnoce
da posteljica vishe ne prechishcava plodovu vodu dovoljno dobro poshto je stara,
a neshto ometa zapochinjanje porodjaja..
..nadam se da ce sve biti ok kod tvoje zaove, VTP je VTP a beba u 99,9% sluchajeva
bolje od lekara zna kada je vreme za radjanje.. :heart:
..da li je prenela i prvo dete?

'de ste zene :bye:
BIla sam kod dr jutros, na UZ
sve je ol rajt, imamo 4.5mm, tacno sest nedelja (sto znaci da smo ga mm i ja napravili na medenom mesecu;)) kucka srce samo pichi
doktorka se odusevila, rekla da je sve super, ne moram da radim antitela jer sam primila Rhogam kad sam imala kiretazu, sledeca kontrola za pet nedelja, tada se valjda radi i taj dabl (babl) test:)
i da se ponasam normalno, i mogu da idem gde hocu (jeeeeee, Sergej) i da radim sta hocu, tj.mogu na jogu...i tako
super sam sad, a oladila sam se jutros kad sam krenula
i da , muka mi je, popizdeh, al nema veze
ako sve bude ok, eto nama bebe tamo negde u julu

odlicno jexy! sad uzivaj na koncertu! :klap:

Uh, ma znam i ja da se rade 4, eventualno 5 UZ-a, ali radi se po nekom redu. Meni su radili nedelju dana pred porodjaj, tj. dve nedelje pre VTP-a, da provere da li se beba okrenula, da nije slučajno pupčana vrpca oko vrata... ali njoj su, bre, pre dva i po meseca zadnji put! Pa, malo mi nije baš ozbiljno ni to... :think: ( eh, sada se setih jedne jako mlade mame, koja, srećom, nije mogla da se otvori, pa su nakon dan i po provedenih na stolu, uradili carski rez. Srećom!!! Bebi je pupčana vrpca bila obmotana oko vrata 5 puta!!!!! Samo da su uradili UZ, videli bi. Inače, isto je Sd u pitanju )
Ona jeste prenela i prvu bebu, ali samo jedan dan. I sam je porodjaj krenuo i sve je bilo ok. Ali sada... prvo nešto sa šećerom u trudnoći nije bilo kako valja, ne znam tačno šta je bilo, pa je nekoliko dana i ležala na odeljenju. Drugo, od nekog četvrtog meseca joj pričaju da je beba jako krupna, dosta krupnija od uzrasta i od proseka za taj period emb. razvića. Pa su čak, postojale i pretpostavke da je imala lažnu menstruaciju prvi mesec trudnoće, što bi značilo da je trudnoća starija nego što su mislili. A ono sad... :eek:
Ne znam, mene sve to jako plaši, da sam ja u pitanju, prvo bih sama insistirala da mi urade taj UZ makar krajem 9. meseca, ili bih otišla pa uradila privatno. Drugo, znam i ja za tu opasnost od nefunkcionalne, tj. manje funkcionalne posteljice, zato me je tako i strah. Rekla sam joj više puta da se ne igra, da promeni lekara, ili ne znam ni ja šta...ali neće, kaže da sam ja paničar :think:
Nemam pojma, samo čekam da čujem da se porodila i da je sve ok i sa bebom i sa njom, pa da odahnem. Zaova mi je, nije mi rod, ali volim je, bre, i zaista ... nemam pojma, baš sam zbunjena...

Ja sam prenela 5 dana.
20. mi je bio termin, 21. primljena u bolnicu, 25. porodjena carskim rezom.
Prirodni porodjaj nikad ne bi krenuo jer je Andrej bio prekrupan za mene, nije imao gde da se spusti, a i njegova glava ne bi mogla da prodje kroz moju karlicu.
Ali, ona je vec u porodilistu, sigurno prate i nju i bebu, bilo bi zabrinjavajuce da sedi kod kuce i ceka da krene porodjaj.

Meni u otpusnoj listi piše da sam se porodila u 10 mesecu :rtfm: trudnoće. Pošto mi je prva beba i preko 7 dana prenešena trudnoća radila sam amniocintezu na plodovu vodu valjda se tako kaže da provere u kakvom je stanju plodova voda i da li da izazivaju porođaj ali ipak je odlučeno da se čeka prirodni. Nadam se da ovog puta neće biti tako termin mi je 18.02. a sin mi ide na zimovanje 23.02. pa bi volela da pre toga upozna seku i da dođemo kući.:bye:

11 dan kako je prenela, i treći dan kako je u bolnici i konačno je krenulo. :super:
Da li prirodno ili indukovano, još ne znam, ali bitno je da je počeo porodjaj. Zvala sam je pre nekih pola sata, kaže samo - krenulo, idem da me pripreme, čujemo se kada budem mogla.
Uh, da joj držim palčeve da sve prodje što bolje i za bebu i za nju... :)

Posle, takoreći, prave drame, dobro su i beba i mama, hvala Bogu.
Počeo je porodjaj prirodno, dobila bolove, sve kako treba. Odjednom je pukao vodenjak i onesvestila se. Na kraju, a naravno još ni ne znamo kako se i zašto sve izdešavalo, a da li ćemo i saznati pitanje je, ispostavilo se da je pupčana vrpca ispala napolje kada je pukao vodenjak. Pa hitan carski rez, pa beba rodjena bez pulsa, bez srčanog ritma, pa oživljavanje... sad je stabilno, hvala Bogu.
Ne znam, druga zaova je zvala nekog svog prijatelja lekara, internistu doduše, i on kaže da je posteljica jednostavno bila prezrela i da se verovatno raspala u trenutku, zato je i ispala pupčana vrpca. A i otvaranje je verovatno išlo prebrzo. Naravno, to su njegove pretpostavke, iz porodilišta ništa nismo saznali, osim činjenice da je ispala pupčana vrpca. Ko zna...
Uglavnom, beba je na int. nezi, mama se oporavlja posle carskog reza, već je i telefon zajahala, znači da joj je dobro.
Prošlo je, hvala Bogu i svi su živi i zdravi. Samo je tata besan kao ris i priča tako gluposti i psuje i preti... ali proći će ga...
Eh, da, beba je curica, 54 dugačka i 4160 teška :)

Cestitam! :vatromet:

Desava se da sa plodovom vodom prolabira deo pupcane vrpce, moze cak da izadje i bebina ruka ili noga, zavisi kako je okrenuta, nije to nista neobicno.
Zato se i ne savetuje da zena sedi kod kuce i ceka kad pukne vodenjak, nego da odmah krene u porodiliste, bez obzira sto porodjaj moze da krene i znatno kasnije.

Čestitam i ja za bebicu, super kad posle takvog dogadjaja se sve lepo završi

Ja bila danas na predavanju o matičnim ćelijama u grčkoj firmi, manje više svuda je isto.Verovatno ćemo sklopiti ugovor s njima, videćemo za koji dan.Muka mi je već od papira, termina, ne zaboravi ovo, ono...idi bre, jedva čekam da se porodim :roll:

Posle, takoreći, prave drame, dobro su i beba i mama, hvala Bogu.
Počeo je porodjaj prirodno, dobila bolove, sve kako treba. Odjednom je pukao vodenjak i onesvestila se. Na kraju, a naravno još ni ne znamo kako se i zašto sve izdešavalo, a da li ćemo i saznati pitanje je, ispostavilo se da je pupčana vrpca ispala napolje kada je pukao vodenjak. Pa hitan carski rez, pa beba rodjena bez pulsa, bez srčanog ritma, pa oživljavanje... sad je stabilno, hvala Bogu.
Ne znam, druga zaova je zvala nekog svog prijatelja lekara, internistu doduše, i on kaže da je posteljica jednostavno bila prezrela i da se verovatno raspala u trenutku, zato je i ispala pupčana vrpca. A i otvaranje je verovatno išlo prebrzo. Naravno, to su njegove pretpostavke, iz porodilišta ništa nismo saznali, osim činjenice da je ispala pupčana vrpca. Ko zna...
Uglavnom, beba je na int. nezi, mama se oporavlja posle carskog reza, već je i telefon zajahala, znači da joj je dobro.
Prošlo je, hvala Bogu i svi su živi i zdravi. Samo je tata besan kao ris i priča tako gluposti i psuje i preti... ali proći će ga...
Eh, da, beba je curica, 54 dugačka i 4160 teška :)
браво за супер секу! и маму! нека су само обе добро, то је најважније :)

:klap::klap:za mamu i bebicu hvala bogu sve je proslo ok:super:
Ja sam danas isla kod dr posle petodnevnog bockanja na svaka dva sata:roll: vodila dnevnik koliko i sta sam jela...rezulati su mi ok nisam za insulin:worth:sve je ok i sad moram proveravati svaki treci dan tri nedelje.Sto se hrane tice manje ugljenih hidrata,voce moram smanjiti a povecati povrce...Kilaza ok 29nedelje +9 i do kraja bi trebala 2 do 4kg dodati.:klap:laknulo mi sad jos 16 tog kod ginekologa da vidimo kako bebica napreduje jedva cekam...

Došla s ekspertskog, beba ima 2500g, jao kakav je bucmast i ima kosu :) Ali opet mu se obmotala pupčana vrpca oko vrata :( Taman sam se nadala kako se odmotao kad mu se onda dva puta obmotala, posle nedelju dana se skroz odmotao i evo sad opet:roll: Jes labavo al me sad veća frka jer je veći i teško će se odmotati...Bojim se da se ne zategne :dash: Pa za nedelju dana idemo opet na kontrolu.I sve ostalo je dobro samo to.Uf!

November ti je lepo objasnila....prva trudnoca mi je isla normalno da bi se deset dana po ulasku u deveti uvece oblubila posteljica i isla na hitan carski..jedva smo izvukli zivu glavu, 3sata smo bili u sali..
Sad sam se otvorila 1prst u sestom i uradjen mi je serklaz krenula da pijem partu sve iz predostroznosti zbog prvog porodjaja...zato doktor ceka da napunim 38 nedelja a do tada se molim da se nista lose ne desi..

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back