Кутак за труднице

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ta neizvesnost je najgora. Ne znas ni kako je, ni sta je, niti mozes ikako pomoci :sad2:

Super je sto su uveli da i otac moze da prisustvuje porodjaju :super: . U Novom Sadu to na zalost nije slucaj :( ali se nadam da ce uskoro uvesti i kod nas.

Mislim da su u NS bezobrazni. Tamo sam se poradjala i bas sam se iznenadila kada sam videla koko to drugacije izgleda u Subotici.
Ovde pretporodjajna soba ima petnaestak kreveta, ima sto i stolica gde sedi (kako sam cula) jedna sestra stalno, ima neki tv, ventilator i klima. Pored je porodjajna sala , dve vece prostorije u svakoj sve sto je potrebno, a jedna od njih je pregradjena nekom pregradom gde je odvojen prostor za porodjaje gde prisustvuje otac. Mali deo, recimo 4x2 metra, kao neki box. Ima krevet za porodjaje i obican krevet na koji otac moze da legne, sedne... Nisu to neki extra uslovi i odma tu je"prava "sala, samo obican box, i ne vidim zasto to i neka druga porodilista ne bi mogla da naprave. A od nalaza tata treba da ima samo uradjene sveze briseve grla i nosa i dozvolu nacelnika da prisustvuje (pismenu). Brisevi mogu da se urade za 500 din oba, a mogu i na uput, verujem da je neko ko je nacelnik porodilista sposoban da proceni koliko je muskarac sposoban ili ne da prisustvuje takvom cinu, pa bi trebao on da odluci hoce li potpisati ili ne.
Eto sad mi sve tako izgleda ruzicasto...a ko zna, mozda cu posle promeniti misljenje.

..marge, ne znam da li je svuda takva praksa, ali u frontu u bg-u
tata moze da prisustvuje tek od kada mama ode na "tvrdi sto"
tj ne moze da bude sa njom u predporodjajnoj sali, dok traje otvaranje.. :roll:
..onog ko je smislio takvu glupost treba obesiti za primer,
ako prisustvo muza ikada ima svrhu onda ima tokom tih sati otvaranja, shetanja i brojanja
kontrakcija, a ne da izigrava fotoreportera u poslednjih par minuta dok se beba radja.. :(

Mislim da su u NS bezobrazni. Tamo sam se poradjala i bas sam se iznenadila kada sam videla koko to drugacije izgleda u Subotici.
Ovde pretporodjajna soba ima petnaestak kreveta, ima sto i stolica gde sedi (kako sam cula) jedna sestra stalno, ima neki tv, ventilator i klima. Pored je porodjajna sala , dve vece prostorije u svakoj sve sto je potrebno, a jedna od njih je pregradjena nekom pregradom gde je odvojen prostor za porodjaje gde prisustvuje otac. Mali deo, recimo 4x2 metra, kao neki box. Ima krevet za porodjaje i obican krevet na koji otac moze da legne, sedne... Nisu to neki extra uslovi i odma tu je"prava "sala, samo obican box, i ne vidim zasto to i neka druga porodilista ne bi mogla da naprave. A od nalaza tata treba da ima samo uradjene sveze briseve grla i nosa i dozvolu nacelnika da prisustvuje (pismenu). Brisevi mogu da se urade za 500 din oba, a mogu i na uput, verujem da je neko ko je nacelnik porodilista sposoban da proceni koliko je muskarac sposoban ili ne da prisustvuje takvom cinu, pa bi trebao on da odluci hoce li potpisati ili ne.
Eto sad mi sve tako izgleda ruzicasto...a ko zna, mozda cu posle promeniti misljenje.

Mislim da je taj TV vise za sestre, jer mi trudnice dok smo bile u pretporodjajnoj sali, nismo mogli da pratimo program od kontrakcija (a bila sam tamo od 5 i 30 ujutro do porodjaja / malo pre 3 sata popodne). Nemam pojma ni koja tv stanica je bila ukljucena:zcepanje:. Da me pitas kako izgleda sat u pretporodjajnoj sali, to vec znam, kad sam svako malo gledala u njega da vidim na koliko min su kontrakcije.

tj ne moze da bude sa njom u predporodjajnoj sali, dok traje otvaranje.. :roll:
ako prisustvo muza ikada ima svrhu onda ima tokom tih sati otvaranja, shetanja i brojanja
kontrakcija, a ne da izigrava fotoreportera u poslednjih par minuta dok se beba radja.. :(

Marge i ja mislim da nece pustiti tm u pretporodjajnu salu, jer su tamo trudnice koje leze sa zadignutom spavacicom kako bi mogli da provere koliko su otvorene, zbog krvarenja, pucanja vodenjaka... mozda ce cekati u hodniku ispred pa ga pustiti u prodjajnu kad krene porodjaj. :think:

Kaze mi patronazna sto je bila pre neki dan da su porodilju i tatu nedavno stavili u apartman za to pretporodjano vreme jer je bilo nekoliko zena u pretporodjajnoj sali, pa da nikom ne bude neprijatno, posle je zena isla normalo u sobu gde i ostele , kada se porodila, a, meni su rekli da to pretporodjajno vreme budem na tvrdom stolu i tamo bude i muz i da zato ima taj krevet pored da ima gde da sedne.

A, inace, ovaj moj je ,dok je cekao taj famozni potpis zabavljao sestre i babice koje su bile u blizini, vidim ja, prosli put na pregledu, sve mu se nesto javljaju kao da se znaju. Ma...on je trgovac, svima kaze ono sto treba, ne sumnjam da ce se umuvati na bilo koji nacin da bude samnom, u krajnjem slucaju, i da platim taj apartman za jedan dan pa da budemo zajedno...moze.

pa da, ti ces odmah tamo...

tj ne moze da bude sa njom u predporodjajnoj sali, dok traje otvaranje.
. :roll:
kontrakcija, a ne da izigrava fotoreportera u poslednjih par minuta dok se beba radja..
:(

e ja bih recimo volela da mm bude pored mene dok traje otvaranje a u porodjajnu da odem bez njega

:confused::confused::confused:
meni je logicnije da muz bude tu u predporodjajnoj nego u porodjajnoj

pa da :) :cmok:

e a neko mi rece da je procitao da se 85 % brakova u kojima je muz gledao porodjaj,raspadne u roku od nekoliko godina
sad dal je to tacno....

al u svakom slucaju,mislim da muz ne mora bas sve da vidi
zato i kazem,ok je da bude pre porodjaja tu....tu nema sta da se vidi i to je duzi i tezi deo pa podrska muza moze mnogo da pomogne
bar tako meni deluje...

..ja stvarno nisam kompetentna da govorim o tome,
poshto predporodjajnu salu nisam ni iz tri puta videla :lol:
tj mm je objektivno prisustvovao mojim porodjajima sve do poslednjih pola sata - sat,
ali u onom delu koji se odvija u samom boksu, na stolu, on bi mi bio poslednja rupa na svirali,
tachnije - ne bih stigla ni da primetim da li je tu ili nije.. :)
..jedino mi je zao shto nije mogao da vidi svoju decu chim se rode, chak ni ubrzo posle toga,
vec tek sutradan i to preko veza i vezica.. :roll:
..izem ti sistem, k'o da tata nije niko i nishta, pa zato nema veze, videce ih kad dodju kuci.. :(

(btw, prosto mi je neverovatan taj procenat koji si spomenula..
..ja chitala o porodjajima uz babice, bez dr-a, pa videh mishljenje o tome da je
porodjaj zenska stvar, da zene treba da poradjaju zene i da je "mushki princip"
nepozeljan u tim trenucima, pa s tim u vezi i da je mnogo veci
procenat komplikacija i subjektivni osecaj bola porodilja kod zena koje su
poradjali mushki lekari nego zenske lekarke ili babice..
..pre bih u to poverovala nego u taj procenat.. )

Ne znam bas za taj procenat, to samo kod nas nije obavezno za prisustvo oca na porodjaju, svugde u svetu , ako otac ne zeli, mora da napise izjavu, a podrazumeva se da ce biti tu. Mislite da je bas to uzrok raspada tih svih brakova ?

Evo da ja nesto dodam na ovu temu. U NL gde sam se podrazumeva da otac bude prisutan ( i bilo ko jos koga porodilja zeli pored sebe ), nikakvi brisevi, nikakva priprema, apsolutno nista nije potrebno vec se jednostavno pojave, sto ja kazem pravo sa ulice :D
INiti jedan brak, sto ja znam, nije se raspao zbog toga.
Takodje, znam par slucajeva ( nasi ljudi iskljucivo imaju tu dilemu ) gde otac je tvrdio da ne zeli da bude prisutan na porodjaju pa je nekim spletom okolnosti ipak bio, za drugi put nisu imali dilemu vec su odmah znali da ce prisustvovati.
Moj dragi je imao frku od operacije, dok je porodjaj tekao normalno podrazumevalo se da ce biti uz mene ( i sam je to hteo ). Jeste da se setkao po hodnicima, silazio u prizemlje u prodavnicu i sl :D, medjudim kada se situacija iznenada promenila i kada sam morala hitno na Carski rez, njemu su samo rekli da pozuri, da moramo brzo u salu, da ce tamo dobiti odelo da se presvuce pred ulazak, i da ne zaboravi kameru :p Dakle, nisu ga ni pitali da li zeli, jednostavno im je bilo normalno da ce i tome da prisustvuje.
Videla sam ja da mu nije bilo svejedno :per:, ali sta da se radi :p, ja sam mislila na ""svoje muke". Tata je preziveo i operaciju :zcepanje:, i presekao sam pupcanu vrpcu, i jako je ponosan na tu cinjenicu :D
A kada je druga beba trebala ad se rodi planiranim Carskim rezom, nije uopste ni razmisljao da nece i on biti u sali.
I kao suma iz dva porodjaja uz prisustvo muza, ja bih u svakom slucaju da bude uz mene, i za prirodni i za carski, meni je svakako znacilo, osecala sam se da nisam sama i bila sam smirenija kada smo zajedno.

nego, razmisljam ja i o toj bebi...ceo svoj devetomesecni zivot cuje stalno mamu, otkucaje njenog srca, zvuke njenog tela...a cuje osim toga najvise i tatu, ili, tako bi bar trebalo. I oseti da kada se taj tata obrati mami da mama ima pozitivne emocije koje se prenose na nju. I sto onda detetu uskratiti, kada se rodi da bude u blizini nekoga ko je ceo njen mali dotadasnji zivot unosio pozitivnu energiju i smirivao je i kada je ta mama bila zivcana. Beba se ionako sokira od porodjaja, sto joj uskratiti malo neznosti i od tate kada je to nesto sto vec poznaje, koliko - toliko.

Al je nocas bilo gusto...napale me konrakcije na 5 minuta, negde od 2 pa do 6 sati. I to prilicne, reko, ajd, ovaj moj dosao sa puta u 1 nocas pa cu ga pustiti do pola sedam, sedam pa da krecemo, al, oces, u 6 sve stalo.
Kazu, oce ti laznjaci kada prestanes sa lekovima. Sva sam natecena od nespavanja, muka mi je i gladna sam, i grc me uhvatio u nozi...

Al je nocas bilo gusto...napale me konrakcije na 5 minuta, negde od 2 pa do 6 sati. I to prilicne, reko, ajd, ovaj moj dosao sa puta u 1 nocas pa cu ga pustiti do pola sedam, sedam pa da krecemo, al, oces, u 6 sve stalo.
Kazu, oce ti laznjaci kada prestanes sa lekovima. Sva sam natecena od nespavanja, muka mi je i gladna sam, i grc me uhvatio u nozi...

Joj Marge, stiže uskoro bebica :heart:. :zag:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back