Kutak za trudnice

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
ako ne smem salame da jedem, kobasice,pecenice i sve ostalo, ja bih crkla, jedino ne jedem pastetu, i jedino pazim kada kuvam pecem i spremam hranu da je sve dobro oprano, skuvano i peceno.
ribu jedem jednom u dve nedelje kad se setim, voce svaki dan, jedino sto stvarno ne smemo da jedemo jeste oni morska cuda i na primer susi, ne bi trebalo da eksperimentisemo, da jedemo ono na sta nas organizam nije navikao.

Da, zaboravila sam reci da niposto ne smemo plodove mora, lignje, rakove..., narocito skoljke. Mislim da su zabranjeni i istog razloga kao i bela riba. Losos i druga crvena riba su dozvoljeni.

Nadam se da ti je bolje,pij paracetamol tri puta na dan mozes!Ja isto pazim sta jedem,ali neznam bas sta smem a sta ne,doktori nekazu,pa se ponekada pitam dali dovoljno unosim sve sto je potrebno bebi,bojim se da nebude mala kilaza :sad2: Inace ja jedem od samog pocetka rakove,kalamar,merlan,pastrmku,lososa,panirane stapice od ribe,pogotovo od kolina,za skoljke neznam mislim da nesme,ali sad ide bozic,pa ce biti na trpezi skoljkice,dimljeni losos,pa dzigerica od patke(foie gras)specijalitet za bozicne i novogodisnje praznike,to je extra,njam,njam,neznam dali to ima u norverskoj :think: ipak za to pitacu ginekologa!Inace sardine i tunjevine nevolim,ali jednom mesecno jedem,suhomesnato izbegavam,mozda ponekad smazem neko parcence cajne,i sunke,ali retko,za dorucak nesto od peciva,ili musli isto al nemogu bas svako jutro,ili najcesce prepecen hleb sa puterom i dzemom,i obavezno svako jutro solja mleka specijalno za trudnice i ubacim nesquik!I dosta pijem sokove prirodno cedjeni,od narandze,mandarine,ananasa,jabuke,ili oni multivitaminski,jes da su malo sladji,al prodju nekako.Meso jedem samo teletinu,i to jedva,bojim se zbog toxo pa ga skroz prepecem,pa verujte mi jedva ga sazvacem :roll:nekad i junetinu ali ona mi je nekako zilava! vocne jogurte jedem dosta,voce isto,povrce malo manje ,a to konzervisano,u tegli,jedem :rumenko: ,npr moj muz nevoli pasulj,pa nebih da ga kuvam celi dan zbog mene samo,zato kupim vec gotovo,i na pocetku trudnoce kazu nevalja gotova hrana,ja sam je brate jela,nisam mogla da spremam i jos uvek nemogu od kontrakcija,moram da lezim,a muz spremi,ali nije bas vest u kuhinji,znaci kad nespremi jedemo gotovo,stavimo u mikrond i gotovo,znam da nije zdravo,ali sta cu :sad2: mama mi nije ovde a svekrvu boli dupe..Pozdrav za sve

Poslednja izmena:
ako ne smem salame da jedem, kobasice,pecenice i sve ostalo, ja bih crkla, jedino ne jedem pastetu, i jedino pazim kada kuvam pecem i spremam hranu da je sve dobro oprano, skuvano i peceno.
ribu jedem jednom u dve nedelje kad se setim, voce svaki dan, jedino sto stvarno ne smemo da jedemo jeste oni morska cuda i na primer susi, ne bi trebalo da eksperimentisemo, da jedemo ono na sta nas organizam nije navikao.

Sto spomenu susi:otkacio: umrecu koliko mi se jede!!!Ja i moj muz smo pozvani u subotu kod prijatelja na veceru,bice nas dosta,zena od tog drugara je iz tajlada znaci bice i rakova,specijaliteti tajlandske kuhinje,i svega, cak spremaju susi za njih a za mene i jos jednu prijateljicu bice nesto drugo kuvano ,przeno ,kazu trudnice nejedu to :( ali kad dodje moja bebica nadoknadicu,ma razvalicu se :hahaha::hahaha:
Vakcine protiv gripa nesmeju trudnice da prime,zabranjeno je,meni bas pre dvadeset dana stiglo iz socijalno da za vakcinu,(greskom poslali)ali doca kaze ne,sto vise vitamina c i izbegavati guzve,i bice sve ok!Inace imam astmu ,ali hvala bogu za ovih pet meseci nisam nijednom imala gusenje,zato i primam svake god vakcinu,nadam se da ce me ovog puta zaobici grip!

Poslednja izmena:
Pileca dzigerica je dozvoljena u trudnoci,ali ja je nejedem,nemam poverenja u ovim prodavnicama,ko zna mozda nisu sveze,odemo nekad tu u blizini na farmi,pa nam lepo na licu mesta zakolju pilice(teletinu,jagnjetinu)i daju nam i dzigerice,ali minimum moras kupiti 3,tako da je to malo dzigerice i odmah smazem to,a piletina se vuce :roll:

ej drage moje, evo i ja da se javim. meni se pokvario komp,pa sredili,pa opet, zato me nema dugo... ja sam super, mucnine su prestale, sad se desi ponekad jednom na dan.... a bilo je strasno :((( pocela sam lepo da jedem, sve mi prija,ali ne preterujem. ne pazim bas nesto mnogo, nemoj ovo, nemoj ono, doktor mi je rekao, sve sto pozelim, mogu da jedem... dao mi je neki prirucnik, tu pise samo ono o pasterizovanom mleku, bla bla bla.... voce i povrece da je sveze, mislim to vec sve znamo... za dorucak uvek suhomesnato, to mi prija, eventualno jaja ili tost... a evo dva meseca nisam okusila nista slatko, to je jedino sto mi smeta, ne prija mi ni malo,a ranije sam tamanila kao luda... u utorak cemo ponovo na kontrolu, na prvoj smo videli mrvicu 5mm veliku i bas smo se raznezili. to je bila sedma nedelja, sad sam dakle jedanaesta... sve vas pozdravljam i ljubim, pa cu se opet javiti.... kako mi vi napredujete?????

Nadam se da ti je bolje,pij paracetamol tri puta na dan mozes!Ja isto pazim sta jedem,ali neznam bas sta smem a sta ne,doktori nekazu,pa se ponekada pitam dali dovoljno unosim sve sto je potrebno bebi,bojim se da nebude mala kilaza :sad2: Inace ja jedem od samog pocetka rakove,kalamar,merlan,pastrmku,lososa,panirane stapice od ribe,pogotovo od kolina,za skoljke neznam mislim da nesme,ali sad ide bozic,pa ce biti na trpezi skoljkice,dimljeni losos,pa dzigerica od patke(foie gras)specijalitet za bozicne i novogodisnje praznike,to je extra,njam,njam,neznam dali to ima u norverskoj :think: ipak za to pitacu ginekologa!Inace sardine i tunjevine nevolim,ali jednom mesecno jedem,suhomesnato izbegavam,mozda ponekad smazem neko parcence cajne,i sunke,ali retko,za dorucak nesto od peciva,ili musli isto al nemogu bas svako jutro,ili najcesce prepecen hleb sa puterom i dzemom,i obavezno svako jutro solja mleka specijalno za trudnice i ubacim nesquik!I dosta pijem sokove prirodno cedjeni,od narandze,mandarine,ananasa,jabuke,ili oni multivitaminski,jes da su malo sladji,al prodju nekako.Meso jedem samo teletinu,i to jedva,bojim se zbog toxo pa ga skroz prepecem,pa verujte mi jedva ga sazvacem :roll:nekad i junetinu ali ona mi je nekako zilava! vocne jogurte jedem dosta,voce isto,povrce malo manje ,a to konzervisano,u tegli,jedem :rumenko: ,npr moj muz nevoli pasulj,pa nebih da ga kuvam celi dan zbog mene samo,zato kupim vec gotovo,i na pocetku trudnoce kazu nevalja gotova hrana,ja sam je brate jela,nisam mogla da spremam i jos uvek nemogu od kontrakcija,moram da lezim,a muz spremi,ali nije bas vest u kuhinji,znaci kad nespremi jedemo gotovo,stavimo u mikrond i gotovo,znam da nije zdravo,ali sta cu :sad2: mama mi nije ovde a svekrvu boli dupe..Pozdrav za sve

Ne znam sta da radim, vec dva sata sedim i razmisljam. Dok mi muz nije dosao s toplomerom, ja sam se preznojala, i sad mi je temperatura spala, 37.4. Da li je popoijem ovaj paracetamol? Da li da ga pijem uvek kad se osecam lose a temperatura je iznad normale, ili kako? :confused:
Bonzitice, mi nemamo taj pacji specijalitet u Norveskoj, ovde su Bozicni specijaliteti pecena svinjska rebarca, jagnjeca dimljena rebra koja ne znam tacno kako se dalje spremaju i riba spremljena na poseban nacin koja se zove "lutefisk". Ja inace ne jedem morske plodove, osim lignji, tako da mi ne nedostaju. Mleko ovde ne volim, jer ja volim ono nase dugotrajno iz tetrapaka, koje ima poseban miris. Ovde ima samo kratkotrajno koje mirise na "sveze". :thumbdown: Ali skontala sam kako da popijem tu solju mleka dnevno - napravim sejk sa bananom. :ok: Ponekad jedem i musli, cornflakes i slicno.
Mikrotalasnu izbegavam i nikad u njoj ne spremam hranu, sluzi mi samo da nesto podgrejem, a sad izbegavam i to.

ej drage moje, evo i ja da se javim. meni se pokvario komp,pa sredili,pa opet, zato me nema dugo... ja sam super, mucnine su prestale, sad se desi ponekad jednom na dan.... a bilo je strasno :((( pocela sam lepo da jedem, sve mi prija,ali ne preterujem. ne pazim bas nesto mnogo, nemoj ovo, nemoj ono, doktor mi je rekao, sve sto pozelim, mogu da jedem... dao mi je neki prirucnik, tu pise samo ono o pasterizovanom mleku, bla bla bla.... voce i povrece da je sveze, mislim to vec sve znamo... za dorucak uvek suhomesnato, to mi prija, eventualno jaja ili tost... a evo dva meseca nisam okusila nista slatko, to je jedino sto mi smeta, ne prija mi ni malo,a ranije sam tamanila kao luda... u utorak cemo ponovo na kontrolu, na prvoj smo videli mrvicu 5mm veliku i bas smo se raznezili. to je bila sedma nedelja, sad sam dakle jedanaesta... sve vas pozdravljam i ljubim, pa cu se opet javiti.... kako mi vi napredujete?????

Cao Suzo, welcome back! :) Mi smo ovde ustanovile da trudnice koje ne mogu da jedu slatko obicno nose decake, i u mom slucaju se pokazalo tako. ;)
Drago mi je sto ti je bolje sa mucninama, ja sam se patila celih 18 nedelja. :neutral:

Cao Suzo, welcome back! :) Mi smo ovde ustanovile da trudnice koje ne mogu da jedu slatko obicno nose decake, i u mom slucaju se pokazalo tako. ;)
Drago mi je sto ti je bolje sa mucninama, ja sam se patila celih 18 nedelja. :neutral:

i ti si nova ovde??? nisam te sretala,ali mi je drago da nas ima puno!!! mora da je strasno 18 nedelja!!! ma ja sam mislila da cu umreti,apsolutno nista nisam mogla da pojedem, svi mirisi i ukusi su mi se gadili. ali evo vec nedelju dana bas uzivam,nadam se da se nece povratiti... joj, to sam i ja cula za slatkise, a bas prizeljkujem devojcicu,a tata i sva ostala rodbina i prijatelji navijajau za decaka ;) ma nije ni vazno, samo da sve dobro prodje i da bebica bude zdrava... kiss za tebe i tvoju bebicu... :cmok:

da je tako,onda bi svi oni ljudi koji ne smeju da primirisu so zbog visokog pritiska oboljevali od stitne zlezde.
umorska riba i morski plodovi u sebi ima joda, ima u mesu, jajetu, mleku, belom luku, ananasu, kruški, limunu...

Jod je mikroelement koji je neophodan za zdravlje ljudi. On se unosi ishranom i vodom. Zemlja i voda u blizini mora su veoma bogate jodom, a sa udaljavanjem od mora količina joda se smanjuje.
U telu zdravog čoveka nalazi se 30-50 miligrama joda. Najveće količine se javljaju u štitnoj žlezdi koja ima mogućnost skladištenja joda. Bez joda štitna žlezda ne može da proizvodi hormone tiroksin (T4) i hormon T3, neophodnih za pravilno funkcionisanje svih ćelija u ljudskom organizmu.
Nedostatak joda u ishrani i u vodi izaziva bolest gušavost. Ovo oboljenje se uglavnom javlja u krajevma udaljenim od mora, tamo gde se ne dodaje jod u kuhinjsku so.
Nedostatak joda kod dece prouzrukuje smanjenu mogućnost učenja, pamćenja, usporava rast i fizički razvoj.
Dnevne potrebe za jodom su veoma male i iznose jedva 200 mikrograma, tako da u toku života čovek unese jedva nekoliko grama joda. Trebalo bi znati da neko povrće (uglavnom iz porodice kupusa), sadrži čestice koje mogu pogoršati tok bolesti štitne žlezde.

Količina joda u 100 grama produkta:
kavijar 130
neke ribe 190
neke ribe 120
sardine 99
tunjevina 53
belo vino 70
crno vino 50
sokovi od voća i povrća 30-40
mleko 6
beli sir 40
jaje 10
šargarepa 61

Potrebe za jodom u različitim periodima života:
bebe do jedne godine života 50 mcg
deca od 1 do 3 godina 70 mcg
deca do 6 godina 90 mcg
od 6 do 10 godina 120 mcg
mladi 150 mcg
odrasli oko 200 mcg
trudne žene 230 mcg
žene koje doje 260 mcg

So koja ne sadrzi jod se obogacuje jodom upravo iz razloga sto joda nema dovoljno u drugim namirnicama, osim morske ribe. Svima se savetuje umereno unosenje soli, i previse i premalo moze da steti.

i ti si nova ovde??? nisam te sretala,ali mi je drago da nas ima puno!!! mora da je strasno 18 nedelja!!! ma ja sam mislila da cu umreti,apsolutno nista nisam mogla da pojedem, svi mirisi i ukusi su mi se gadili. ali evo vec nedelju dana bas uzivam,nadam se da se nece povratiti... joj, to sam i ja cula za slatkise, a bas prizeljkujem devojcicu,a tata i sva ostala rodbina i prijatelji navijajau za decaka ;) ma nije ni vazno, samo da sve dobro prodje i da bebica bude zdrava... kiss za tebe i tvoju bebicu... :cmok:

Nisam bas nova, nego me dugo nije bilo, 2,5 meseca sam provela u krevetu, toliko je strasno bilo. Morala sam malo odlezati i u bolnici, i tako. Evo sad imam neku temperaturu, popila sam Paracetamol, bas mi nije nimalo svejedno, ne znam da li da kontaktiram lekara. :???:
I ja kazem, samo da su zivi i zdravi, pa sta god budu. Poljubac i za vas. :cmok:

Wow devojke kako ste se raspisaleee... :mrgreen: :klap: nas dve samo da vas pozdravimo, danas bio majstor i ceo dan sam rmbacila da sredim ovu sobu kako treba! :worth: I da znate bice prelepa i isplatice se sav trud, rad i znoj... samo sto mi ovo ocigledno nije prijalo pa me sve boli, pa cak i tiba... a nije odavno :sad2: moram jos dan dva maximalnooo da sredjujem sobu i onda nema vise mrdanja... uh ustvari onda idem za BG... :eek:

Elem te vase polemike oko hrane... :dontunderstand: ja vala sve jedem, samo nesto u manjoj nesto u vecoj kolicini... :think: mnogo Jogurta, mleka (ok ja dodajem Nesquik unutra jer ne volem obicno mleko!), voca (mmm mandarine!), povrca (mmmmm spanac!), vode i tecnosti dosta na dan, a sve ostalo po malo... za rucak uvek kuvano, peceno, ponekad po koje jajce, tunjevinu 1 nedeljno... i tako! :think: ne lisim se ama bas nicega jer sad je moje vreme da uzivam, pojedem tj podelim i picu sa drugom, ponekad palacinke, ma dajte ljudi pa hocu i ja da uzivam, kad mi se jede sladoled kupim ga! :hahaha: znam ja sve za kilazu, ali sad nije vreme da razmisljam o istoj i bas me iskreno briga koliko cu se ugojiti, iako me sveki pita sto lazem muza da sam non stop sita kad jedem ko vrabac :eek: :mrgreen: svako treba da jede sve, jer organizmu je potrebno sve i svasta, ali naravno neke granice postoje, ali preterane granice i samo zabrane su... :thumbdown: ubice me moj doca! :rotf:

CMOK od nas dve... carobnodrvo DRZI SE!!! Ovo sad nije nista u odnosu na ono sto si prozivela, i lezanje i sve, znam kako ti je! :worth: <--- divim ti se! :heart: samo malo rastereti glavu sto se hrane tice... :cmok:

A ostale devojke budite mi dobro, pazite na malisane, mazite i pricajte im cesto! :heart: :cmok: CMOK svima! :bye:

De si bre Kockice, taman sam se pitala sto te nema ceo dan. :D
Ma nije mi problem ni temperatura, ni bol u uvu, nego se sekiram da se negde nesto ne krije iza toga, ne daj Boze, jer vec sam dvaput bila kod lekara, ali oni, ljudi moji ne vade krv, niti rade nikakve nalaze, zaista mi nisu jasni, samo napamet propisuju lekove! :?:
Da sutra idem pod treci put, ili da sedim kod kuce i ludim? :???:

Ma nije mi problem ni temperatura, ni bol u uvu, nego se sekiram da se negde nesto ne krije iza toga, ne daj Boze, jer vec sam dvaput bila kod lekara, ali oni, ljudi moji ne vade krv, niti rade nikakve nalaze, zaista mi nisu jasni, samo napamet propisuju lekove! :?:

Popij sad paracetamol,i ujutru isto,mora da ti bude bolje,oni ti nista nece dati osim paracetamola,ili u nekim slucajevima infuziju,nista drugo trudnice nesmeju,zato pij tri puta na dan paracetamol sve dok ti se ne snizi temperatura..ili ako ce ti lakse vidi kako ce ti biti ujutru pa ako se pogorsa idi popodne kod doce...pozdrav

Margo,
Kako si nam,kako ti je mama?Nemoj puno cokolade,bices debela :tongue2:

danas mi je neki kilavi dan...valjda zbog vremena....
isli do mame sve je ok......vratili smo se oko cetiri i odmah sam se zakucala u krevet , probudila sam se oko osam i jos uvek ne znam gde sam.....
bas me briga:tongue2:.....dete hoce ladu....zezam se ne jedem mnogo, jedem svaki drugi treci dan......nego imam drugi problem....stalno mi se jede djubre iz meka....to je jedina hrana za kojom bas osecam potrebu.....jedem mek jednom mesecno....cisto da me mine zelja.....
kako stomacic....jos nervira......

Popij sad paracetamol,i ujutru isto,mora da ti bude bolje,oni ti nista nece dati osim paracetamola,ili u nekim slucajevima infuziju,nista drugo trudnice nesmeju,zato pij tri puta na dan paracetamol sve dok ti se ne snizi temperatura..ili ako ce ti lakse vidi kako ce ti biti ujutru pa ako se pogorsa idi popodne kod doce...pozdrav

Hvala, popila sam vec taj jedan veceras, pa cu videti sta cu sutra...
Pozdrav i za tebe. :heart:

danas mi je neki kilavi dan...valjda zbog vremena....
isli do mame sve je ok......vratili smo se oko cetiri i odmah sam se zakucala u krevet , probudila sam se oko osam i jos uvek ne znam gde sam.....
bas me briga:tongue2:.....dete hoce ladu....zezam se ne jedem mnogo, jedem svaki drugi treci dan......nego imam drugi problem....stalno mi se jede djubre iz meka....to je jedina hrana za kojom bas osecam potrebu.....jedem mek jednom mesecno....cisto da me mine zelja.....
kako stomacic....jos nervira......

Ma sad nisam nikako,stipka me stomacic :cry: sad me uhvatile jake kontrakcije,nerazumem,a lezim po celi dan,samo odem do toaleta i frizidera,jedino sam danas spremala pire i ispekla meso,poludecu :cry::cry:
Cuvaj te mi se drage moje prijateljice :cmok::heart::heart:

Ma sad nisam nikako,stipka me stomacic :cry: sad me uhvatile jake kontrakcije,nerazumem,a lezim po celi dan,samo odem do toaleta i frizidera,jedino sam danas spremala pire i ispekla meso,poludecu :cry::cry:
Cuvaj te mi se drage moje prijateljice :cmok::heart::heart:

U krevet i odmaraj, znam da dosadi, ali mora se, izdrzi.
Doca ti je verovatno rekao da odnos takodje moze da izazove kontrakcije, narocito bez zastite, al' reko' cisto da pomenem. :rumenko: ;)

U krevet i odmaraj, znam da dosadi, ali mora se, izdrzi.
Doca ti je verovatno rekao da odnos takodje moze da izazove kontrakcije, narocito bez zastite, al' reko' cisto da pomenem. :rumenko: ;)
Popila sam sad lekic za kontrakcije,al znam nema mi spavanja...:cry:A sto se tice odnosa,zabranjeno nam je,kako sam saznala da sam trudna nismo,jer doca je rekao da mozemo ali ja sam imala jake kontrak pa onda je rekao da bi trebali da izbegavamo,a i nemam zelju za s....,nesmemo da pomislimo,najbitnije je da prodje sve u redu,kad bebac dodje nadoknadicemo:rumenko:
kad imas kontrolu.....

Imam ultrazvuk onaj ekspertski 13nov,A kontrola kod ginekologa tek 20nov!Ti imas 5nov dopler?Nasla sam danas nesto na netu,to se gleda protok krvi iz pupcane vrpce do fetusa,kojom brzinom i koliko krvi prodje...meni to jos nisu radili,recices nam kako je bilo!A ja 6nov imam ultrazv 3d i 4d!:cmok:

Eve me ceo dan u nekoj frci... jos danima cu sredjivati sobu! :eek: ali zato sam ljudi tolikoooo happy!!! Bice fenomenalnaaa... :super: :klap: bukvalno jos samo da kupim mini frizider sebi u sobi i da ne izlazim nigde! :mrgreen: :rotf:

Imam ultrazvuk onaj ekspertski 13nov,A kontrola kod ginekologa tek 20nov!Ti imas 5nov dopler?Nasla sam danas nesto na netu,to se gleda protok krvi iz pupcane vrpce do fetusa,kojom brzinom i koliko krvi prodje...meni to jos nisu radili,recices nam kako je bilo!A ja 6nov imam ultrazv 3d i 4d!:cmok:

3D i 4D ti je za nedelju dana!!! Izdrzi!!! :heart:

CMOK svima... :cmok:

Ovo za slatkise i decake se i kod mene poklapa:) Tj. U prvom tromesecju nisam nista slatko mogl da okusim, ali zato sad tamanim cokoladu:rumenko:

Ali, moja drugarica je rodila decaka i sve vreme jela sve zivo, a posebno slatkise...Tako da nista od pravila...

Carobnodrvo, ja sam na pocetku trudnoce imala T 37.3 za koju sam mislila da je pocetak bolesti, pa mi je ginekolog rekla da se temp. i kod trudnica skida samo ako je preko 38. Ispostavilo se da sam u tom periodu imala prirodno ppovisenu T zbog trudnoce...

Sad sam cool, nisu mi poceli jos ti talasi vrucine o kojima govore u kasnijoj trudnoci...

Boznita, ti jos malo na 4D...Bas me zanima jel bata ili seka...ti si bas optimista sto je vec zoves Emma:) Ja za jedno 15-20dana tek...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back