Hellen
Buduća legenda
- Poruka
- 29.969
Imam potrebu da podelim s vama neka od svojih iskustava.
Sto se poseta u porodilistu tice, zavisi od bolnice do bolnice. Kod nas su posete zabranjene sto je uzasno glupo. Naravno osim ako ste u apartmanu koji se placa nekih 1200 din dnevno. Prvi put sam bila u apartmanu i svi su me posecivali, drugi put nisam, ali s obzirom da je trajalo krace nije mi tako tesko palo. Sto se klistiranja i epiziotomije tice, nemorate da dozvolite da vam bilo sta rade jer to je vase telo. Ja nisam dozvolila prvi put klistiranje da mi rade, a drugi put sam u porodiliste stigla 20 minuta pre porodjaja pa nije bilo vremena i nista se naravno nije desilo. Da ne zaboravim; pre porodjaja najveci broj zena ima proliv i to priroda odradi sama, tako je bilo i kod mene. Sto se epiziotomije tice smatram da je lekari sada rutinski rade prvorotkama i bespotrebno, ali nisam imala hrabrosti i to da im zabranim, jer sam se plasila za svoju bebu. Smatram da zena ako se pocepa,cepa se samo povrsinski, a to nikako nemoze da bude gore nego secenje, ali to je sada i malo filozofsko pitanje. isla sam u skolicu za trudnice gde vam ispiru mozak time da je to bolje po zenu pa nezelim da raspravljam o tome, a sto se bebe tice, slomili su mu kljucnu kost iako su mene isekli, pa neka me sada neko ubedi da je to bolje po bebu, a kamoli po majku![]()
Dalje, zenama uglavnom daju bensedin ili druge lekove za smirivanje i indukciju, a da je i ne pitaju. Ja nista od toga nisam dozvolila da mi daju. Kako da imam snage za porodjaj, ako mi daju bensedin da se smirim, pa da mi sve bude ravno(uostalom nikada u zivotu nisam pila bensedine, pa sto bih to dozvolila tada)Indukciju daju da ubrzaju porodjaj. Ja sam cula da tako vise boli (opet filozofsko pitanje) i nisam dozvolila da mi daju pa sam se ipak porodila za 10 minuta(za koliko bih se porodila da su mi dali indukciju:shock:?)
I porodjaj moze da potraje, oni zenu pripreme(klistiraju) i posle toga ne dozvoljavaju da bilo sta jede. Koliko cete snage imati za porodjaj posle recimo 12 sati izgladnjivanja? Zato obavezno nosite sa sobom neke cokoladice, bonzitice i sl. i jedite.
Moj muz je prisustvovao drugom porodjaju. Za prvi nije stigao na vreme. Ja sam ga pozvala kada sam krenula u salu za porodjaje i porodila sam se za 10 minuta, tako da je on stigao taman da mu kazu da je dobio sina. Inace kod nas se to jos uvek ne placa, samo treba obezbediti bris grla...
Ne dozvolite da s vama postupaju kako oni hoce...borite se, jer to je vase telo!
Uh al' sam se ja raspisala
Да пребацимо тему на филозофију, кад је све више питање филозофије него медицине?

Драго ми је да си добро прошла на порођају, али то што си ТИ тако прошла не значи да је правило за све. И клистирање, и забрана јела, и епизиотомија...није све то измишљено тек тако, да би неко додатно мучио мајке, има све то свог разлога, а на основу једног личног искуства ипак не треба доностити опште закључке!
Узгред, имам другарицу анестезиолога која ми се жали како пацијенти некад неће да пријаве да су јели пре тоталне анестезије и како тиме доводе свој живот у питање (а она је одговорна за то колика доза чега треба да се да да би тотална анестезија била успешно и без последица изведена)....

Па, играјте се животом, ако вам је већ до бонжите..