Kutak za trudnice

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ako ti je trudnoca normalna bez komplikacija mozes da se sexas :) sasvim normalno i bez brige. Naravno nemoj preterivati i izvoditi akrobacije, znaci kako je tebi prijatno i udobno. Ako dodje do problema u smislu krvarenja ili se ne daj Boze otvoris onda stopiraj odnose i posavetuj se sa lekarom. Meni su od 6. meseca odnosi bili strogo zabranjeni (jadan moj muz a i ja sa njim) bila sam otvorena i pila tablete za odrzavanje. U prvom tromesecju sex mi nije padao na pamet od onih mucnina i stalne pospanosti. Ali zato su mi u drugom hormoni podivljali samo sam na sex mislila. Znaci sve umereno ako je sve u redu sa trudnocom, pri najmanjem bolu, krvarenju i sl. prekidaj i potrazi savet lekara. Pozdrav.

Pitanje za Snezac i Hipotenuza, iskusne trudnjače:
Juče sam uzela rezultate double testa i posle bila kod svog ginekologa, koji mi je rekao da mi je jedan parametar na granici, a to je PAPP-A 0.49, a granice su od 0.2 do 0.50. Ostalo je OK, rizici su negde oko 1:593. Zanima me kakvi su vaši rezultati bili?

tamara1:
Pitanje za Snezac i Hipotenuza, iskusne trudnjače:
Juče sam uzela rezultate double testa i posle bila kod svog ginekologa, koji mi je rekao da mi je jedan parametar na granici, a to je PAPP-A 0.49, a granice su od 0.2 do 0.50. Ostalo je OK, rizici su negde oko 1:593. Zanima me kakvi su vaši rezultati bili?

Ja se nista ne razumem u to posto nisam radila te testove,nego amniocintezu.
Koliko sam uspela da shvatim do sada iz pregleda posto je mojoj bebi atrijum ( komora) na gornjoj granici da je sve to normalno.Ali vidi sa lekarom,mislim da nemas razloga za zabrinutost.
Mozda je Hipotenuza radila double test pa ti moze vise reci...
Samo uzivaj,a posto ovde svracaju i bivse trudnice sad vec iskusne mame mozda ti neka od njih i da odgoor koja je to radila.

Potvrdjujem bas kao sto kaze 7sins: ako je trudnoca normalna odnosi su dozvoljeni, sa orgazmom. Bez prezervativa (ako je tvoj muz nosilac neke infekcije predpostavlja se da ti ju je u momentu zaceca preneo sto bi se videlo na rezultatima prvih mesecnih analiza). Mozda ces osetiti posle odnosa kontrakcije, ukoliko su male sve je ok. U svakom slucaju pricaj o tome sa doktorom. Ali verovatno ih i neces uopste osetiti. Odnose mozes imati sve do kraja. Naravno ako ti se pojavi neki problem tokom trudnoce kao preuranjene i jace kontrakcije, krvarenje itd. doca ce te vec upozoriti da ces morati da se uzdrzis od seksa.
Sto se tice dana u kojima si nekad imala menstruaciju nemaju nikakvih kontroindikacija, dobri su kao i svi drugi za uzivanciju ;)

Tamara, Ja sam radila taj double test. Rezultat mi je bio 1:1364. Ako se gledaju samo godine rizik bi za mene bio 1:565 (imam 31). Obicno se savetuje amniocenteza ukoliko je prvi rezultat ispod granice za godine (sto nije bio moj slucaj). Mi smo mozgali i mozgali i na kraju odlucili da ne radim amnio jer je rizik od pobacaja posle te intervencije mnogo veci (1:200) od onog koji sam dobila na testu.
TN (nuchal translucency) mi je bio oko 2,1mm (do 3 ili 3,5 je ok). Free B-HCG 66,8 IU/ml a Papp-a 3200 IU/ml. U mojim rezultatima nisu dali donju i gornju granicu vrednosti te nisam mogla da se orijentisem kao ti. Trazila sam ih i na internetu po svuda i nista...
E sad da li ces raditi amnio ili ne to samo ti i tvoj muz mozete da odlucite. To je vrlo intimna odluka i nimalo jednostavna.

Ok, vidim da su rezultati različiti jer zavise od mnogo toga, npr. koliko imaš godina. Meni je moja doktorka rekla da sačekamo da uradim i triple test pa ćemo videti kakvi će biti rezultati. Čula sam i za neke primere gde su rezultati bili loši pa se rodila zdrava i prava beba i obrnuto.

Pa da, samo je statistika u pitanju! I kad bi imala rezultat od 1:5000 opet taj 1 moze da ti dopadne. Racunaj da triple test daje nesto vise laznih pozitivnih rezultata, pogotovo ako mama ima preko 34. Jedini siguran odgovor bi ti dala amnio ali i tu imas rizik od pobacaja koji nije zanemarljiv! Mislim, nije nista strasno, rade je svi zivi, evo pitaj Snezu kod nje je sve proslo ok, al opet nikad se ne zna... To moras sama da vidis. Izvazi sve pa odluci. Postoji i psiholoski faktor, nije lepo ni provesti ostatak trudnoce sekirajuci se sta ce biti i da li je beba zdrava.
Mi smo to ovako racunali ako je rizik da izgubim zdravu brbu veci (u mom slucaju 6x!) od rizika da ispadne beba sa trizomijom 21 onda bolje da ne vucem djavola za rep... Pogotovo sto ipak imam samo 31 godinu (od 35. se savetuje svim mamama da je rade) i nemamo ni jedno od nas dvoje slucajeva sa tim problemom u porodici.
Isto se preupitaj sta bi ste radili kad bi ste ne daj boze posle amniocenteze otkrili da postoji neka malformacija, da li bi ste zadrzali bebu ili ne? I kako bi se osecala pri intervenciji u slucaju da odlucite da je ne zadrzite jer dok ne stignu kompletni rezultati i dok se ne zakaze u bolnici dogura se do 20-22 nedelje i tad se vise ne govori o pobacaju vec o prevremenom porodjaju. Vrlo cesto beba je jos ziva kad izadje. Meni je pomisao na sve to bila strasna i odlucli smo da idemo do kraja i kakav god da ispadne nas sin nama ce biti najdrazi na svetu. Kad sam dogurala do 20. nedelje imala sam vec pravi stomak, pocela sam da osecam prve udarce :) i bila sam zadovoljna nasim izborom.
Dakle to je jako intimna odluka i nije nimalo laka.

U svakom slucaju zaista retko nesto ne bude u redu tako da mozes da se opustis. I ja poznajem dosta cura koje su imale rezultate cak i 1:50 pa je amnio pokazala da je sve ok! I slucajeve mama koje su odbile da je rade i rodile cak i u 40. super-zdrave bebice. Dakle opusteno...;)

Pa tako i ja razmišljam samo nije ti baš sve jedno kad rezultati nisu najbolji. Ja imam 29 god., ne pušim, ne pijem alkohol u trudnoći, u porodici (mojoj i mog muža) su nam svi zdravi i normalni, pokušavam da se zdravo hranim koliko mogu, tako da nemamo predispozicije da nešto ne bude kako valja.

Joj nemoj da se opterecujes....pazi sada bitna je genetska predispozicija znaci super svi ste zdravi...
Ali posle 35 godine se menja lanac hromozoma tako da i ukoliko ste svi zdravi postoji mogucnost.
Ti ne spadas u rizicnu grupu zato se opusti koliko mozes.
Svi ti testovi osim amniocinteze su igra velikih brojeva,znaci ni jedan nije siguran 100%.
Kao sto ti je hipotenuza rekla amniocinteza nosi sa sobom mogucnost spontanog koji je 0,5%,to je statistika.
Ja sam je radila i imala gomila predrasuda.Prvo ne boli, mogucnost da beba bude povredjena maltene ne postoji predpostavka je ta to radi strucnjak koji to svakodnevno radi...
Ali polako Tamara.

Hipotenuza:
Bas tako!

Snezac je l' ostalo ime Strahinja? Ja sutra ulazim u 36 nedelju i 9 mesec a nista od imena. Luda majka. ;)

E ostalo ime zvace se Strahinja :)
nego idem danas da se dogovorim sa dr. za porodjaj. :D
Isla u ponedeljak na kontrolu bebabc 3,3 kg:):)ljubi ga mama ,malo je krupniji:):)
Javicu sve novosti sutra.
Sram te bilo jos nisi smislila ime za tog kraljevica sto samo nije izasao u beli svet :)

snezac:
E ostalo ime zvace se Strahinja :)
nego idem danas da se dogovorim sa dr. za porodjaj. :D
Isla u ponedeljak na kontrolu bebabc 3,3 kg:):)ljubi ga mama ,malo je krupniji:):)
Javicu sve novosti sutra.
Sram te bilo jos nisi smislila ime za tog kraljevica sto samo nije izasao u beli svet :)

Ne znam da li mozda negdje vec ima tema o ovome, ali kad smo kod porodjaja interesuje me da li se koristi kod nas neka anestezija kao epidural ili bilo sta drugo?

Snezac nisam znala da si i ti tu, skoro pred porodjajem! :) Strahinja je lepo ime! :) Moja sestra Georgina :) U ponedeljak joj je bio termin ali nista se nije desilo.Doktor kaze da su promasili termin..Beba se jos uvek nije spustila...Sutra ide na pregled pa cemo videti sta ce biti...Inace porodice se epiduralno kao i prosli put..Ne znam koliko vremenski moze beba da bude u stomaku kada se prekoraci termin ? Ona ide na kontrolu svaki 2-3 dan.
Hipotenuza ne sekiraj se ima vremena da se izabere ime...:)
Sestra se nada cerkici (posto ima sina) ali mi svi mislimo da ce ponovo biti decko!
Ako bude decko zvace se Andrej (po mojoj zelji) :)

Blago vama, uskoro će te videti svoje beberonce. Sigurno jedva čekate. Gde se porađate i hoćete sa epiduralom?
Za nedelju dana idem na more, da li smem da se sunčam, pošto sam čula da u trudnoći ne bi trebalo da podižemo telesnu temperaturu?

tamara1:
Blago vama, uskoro će te videti svoje beberonce. Sigurno jedva čekate. Gde se porađate i hoćete sa epiduralom?
Za nedelju dana idem na more, da li smem da se sunčam, pošto sam čula da u trudnoći ne bi trebalo da podižemo telesnu temperaturu?

Tamara sve umereno, znaci ujutru do 9-10 maksimalno i kasno popodne, nemoj da preterujes u suncanju tj. bolje budi pod suncobranom. Potrudi se da kupaci na tebi uvek bude suv, znaci presvlaci se cim izadjes iz vode. Ja sam ostala trudna u maju a avgusta smo isli na more.

ja sam u trudnoci imala craving za suncem
znaci, isla sam na plazu sa jastukom i hrkala na suncu sa najlepsim osmehom na svetu :D
duva vetar, cujem talase, sunce me miluje... milina
jos na plazi nije bila guzva u oktobru i novembru
fizicka aktivnost mi je prijala, pogotovo za vreme jutarnjih mucnina... pa sam plivala sto sam vise mogla
a isla sam i u teretanu

doduse, na suncu sam uvek pokrila stomak sa peskirom... nekako sam osecala potrebu da zastitim bebu

Ma vidi ti Strahinju 3,3kg a ima jos 4 nedelje pred sobom! :D Zivo me zanima kako napreduje ovaj moj ali nemam vise uz do kraja. Po laktovima i nogama koji samo iskacu levo i desno i ledjima koja se setaju kako im drago rekla bih da je porastao i osnazio se ihahaj. A da ga nazovemo Bas Celik? Odgovaralo bi... ;-) Ja sam dogurala do +7kg tj 2 kile vise u odnosu na poslednji ultrazvuk pre 5 nedelja kad je mali-bezimeni tezio 1,5. Bar jedna od te dve mora da je njegova :D .

Giovanna, ja ne bih nikad izdrzala 9 meseci da neznam pol! Svaka cast Georgini! Termin se moze pregurati i 2 nedelje, uglavnom se posmatra koliko ima amniotske tecnosti i kog je kvaliteta. U mojoj bolnici je praksa da se prouzrokuje porodjaj oksitocinom u 41+2 ako trudovi sami ne pocnu do tada.

I ja cu sa epiduralnom a. ako bude sve ok.

A sto se tice suncanja Tamara mazi se kao krempita kremama sa visokim zastitnim faktorom da ti se ne bi pojavile fleke na kozi. Ume cudno da se ponasa i reaguje u trudnoci. A i da joj sacuvas elasticnost ;) . Plivanje je najbolji moguci sport u drugom stanju zato se opusti i brckaj :)

Evo da javim,juce sam isla kod dr.beba je skoro zrela za porodjaj.Juce sam izvadila bris,a danas krv na Hsb Anitigen (verovatno sam poge4sila u nazivu ) uglavnom nesto za hepatitis.
Sledece nedelje idem u bolnicu na CTG a porodjaj verovatno za sledeci vikend na carski ja sam htela tako,a i predlozio mi dr.

Giovanna nista se neikiraj,kazu da je normalno da prekoracis termin.

Hipotenuzo svaka ti cast ja sam se ugojila sramote da priznam 13kg do sad.Sve teze hodam....ali jos malo.

E tamara lepo se iskupaj na moru i za nas sto ostajemo.

Jao Snezo zeno jos malo pa ces biti mama :) Kako je to lepo, bas se radujem. A to sto si se samo toliko ugojila, ne brini mene treba da bude sramota. Porodila sam se skoro 3 nedelje pre termina i do tada imala 22kg viska! bila sam kao tenk! A sad da me vidis, ko' devojcica :)

Sad videh da si rekla da ces na carski. Samo da te posavetujem, potrudi se da posle operacije sto pre ustanes na svoje noge, mnogo ces se brze oporaviti, ne ustrucavaj se da trazis nesto za bolove ako ih budes imala, ne brini to nece uticati na mleko. Ako se setim jos neceg javljam.

Snezo, super primaklo se...Ja za neki dan ulazim u 8. i ugojila sam se do sad 13 kila tako da tvojih 13 pred porodjaj nije nista...Mislicemo na tebe.
Juce na kontroli u Domu zdravlja bilo je sigurno 30 trudnica...sve se mi gledamo , mene interesuje koja je sta obula zbog udobne obuce, glledam ko sta oblaci-uglavnom smo u nekim trenerkama sa uckurima, japankama, papucama, samo su 2 bile u haljinama...u cekaonici zagusljivo, sve mi sa velikim stomacima koji su raznih velicina i oblika, neka pije vodu, neka se brise od znoja, neka se hladni novinama, jednoj bio visok pritisak u ordinaciji pa joj rekli da saceka 10-15 minuta da joj izmere opet-ona se uznemirila... tri puta sam se vracala u Dom zdravlja dok sam dosla na red jer me uhvatila i pauza...srecom muz me vozio... pitam doktorku sto se ne zakazuju pregledi bar trudnicama na 10 minuta, ona kaze da smo normalna drzava moglo bi, ovako nema organizacije, nismo ni informaticki pokriveni...
pitam je za misljenje o epiduralu, ona preporucuje jer se i sama porodila drugi put tako, prvi put je mislila da moze i htela da isproba, smatrala da je usavrsila sve vezbe disanja , pistanja i sistanja i da joj je to pomagalo dok su bili mali bolovi ali kad je bol dostigao vrhunac mislila je da nece izdrzati jer nije tip koji moze da podnese bol...a epiduralom je odusevljena...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back