Kutak za trudnice

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Јел могу ја да одговорим?
Пупак се чисти повидоном, с тим што мора и после тога добро да се осуши. Док не отпадне, патрљак се умотава у газицу која је претходно натопљена исто повидоном, и онда се преко целог пупка ставља четвртаста газа и лепи се фластером (наравно, оним што није јак, да не би чупао бебину кожицу). Кад отпадне пупак, само се одржава повидоном још пар дана. Приликом купања никако не сме да се покваси пупак, а ако дође до тога, скине се сва газа, очисти повидоном и поново умота. Зато се беби стави пелена на стомак и положи стомаком на руку и тако се купа, тј. испиреш је водом из неке посудице низ леђа. Бар се овде тако ради.
Иначе, моју децу су одмах после порођаја окупали, и колико се сећам, долазили су нам окупани на подој, тј. видело се да су чисти и миришљави.

Hvala ti Mili... naravno da se moje pitanje odnosilo na sve one koji imaju odgovor.

Sve ove razlicite informacije o novorodjencetu me izludjuju... stvarno vise ne znam sta da mislim.

A kako beba spava? Na ledjima ili na boku? Nama je babica rekla da ima najmanje sanse da se udavi ako spava na ledjima... a u Srbiji su mi rekli na boku... eh, sada WHO kaze ovako treba.

Meni rekose u porodilistu da ne sme na ledjima do godinu dana, vec iskljucivo na boku, a ko sme - moze da stavi bebu i na stomak.Mi se ne usudjujemo, vec samo na bok sa urolanim peskirom koji mu podupire ledja da se ne bi okrenuo.Objasnjenje je da ako spava na ledjima moze da se ugusi od tecnosti koju beba stalno bljucka, tj povraca.Ima logike!Sto se pupka tice, imali smo srecu da mu je patrljak otpao u porodilistu, tako da mu mi sada samo nakapavamo jod i stavljamo sterilnu gazicu, a patronazna sestra proverava da li se pupak skroz ocistio.Kod Djoleta je taj proces vec pri kraju, bas malopre nam je bila patronazna i to rekla.
p.s.Djole vam se zahvaljuje na komplimentima i salje poljupcice! :P :)

Препорука је да бебице спавају на боку, с тим што се после сваког подоја беба ставља да спава на другој страни. Значи, спава пар сати на једној, па сиса, па спава на другој страни, да би се правилно формирала главица. Такође из разлога што бебе често бљуцкају, па ако су на леђима, може садржај да им оде у душник. Моји су спавали на стомаку и ништа им није. То им је грејало стомачић, па су мање патили од грчева док спавају. Беба сама инстиктивно одмакне главу у страну ако спава на стомаку тако да не постоји бојазан да се угуши. Тако су ми рекли, јер сам се плашила и ја у почетку. Једино што треба бебици стављати уролану пеленицу испод стопала ако спава на стомаку да јој се не би кривила стопала.
Не треба бити слуђен око беба, све то дође на своје кад донесеш бебу у кућу, тј. пар дана после тога.

Cao svima. Prvi put se javljam na forum a vec mi treba pomoc. Da li neko slucajno zna u kojoj privatnoj ginekoloskoj ordinaciji radi Dr Vejnovic. Ako neko zna molim da mi javi sto pre (najbolje odmah), gori mi pod nogama. Hvala, pozdrav

Hvala vam za informacije :D
ja sam danas bila na obaveznom ultrazvuku u drzavnoj bolnici... i ustanovila da moj beba u stomaku sedi naglavacke. I prvi put sam ga videla pre podne... sada su svi videli sta ja prezivljavam... moj beba je jako aktivan... Najvise me zbunjuju tupi pokreti u donjem delu stomaka... neverovatno... ali moj beba me to udara glavom :lol:

E da i u vodu za pice koju dajete bebi se ne stavlja nista. Barem su meni tako rekli. Ja sam mu davala kad je zedan vodu sa kimom uvek i babica mi je rekla da ne treba vec i jedno i drugo jer ako je zedan vise mu prija obicna voda, kao i nama.
A sto se tice limuna nama u bolnici nisu nista rekli ali sam ja cula za to, medjutim nisam mu stavljala posebno zbog toga sto su agrumi jaki alergeni i ne daju se bebama do godine, a moj Vanjuska ima istorije alergije pa mi malo frka od takvih namirnica.

Sto se agruma tice, meni je pedijatar rekla da se ne uvode pre navrsene prve godine, zbog kiseline. Za vodu su mi u porodilistu rekli da se ne daje ako beba pije majcino mleko, vec samo ukoliko se dohranjuje, posto je dohrana jaca. Ja sam dohranjivala dete, ali je i dojio, pa je jako malo vodepio, iako sam mu nudila.

E ovako, sto se vode tice vec na vise mesta mi je receno da se ne preporucuje ukoliko majka doji i da je to sasvim dovoljno.To su najnovije zdravstvene preporuke.Vidim da Djordje kvasi pelene i to bas, bas.Sto se krvarenja tice, evo meni vec prestaje posle 2 nedelje.Koliko dugo ste vi krvarile, da li je to individualno, pretpostavljam da jeste?I da li ste uzimale neke lekove za skupljanje materice?Ja pitala mog dr, on rekao - nista!
@ Debela Berta
Jubi te Djordje :D

Goscica:
E ovako, sto se vode tice vec na vise mesta mi je receno da se ne preporucuje ukoliko majka doji i da je to sasvim dovoljno.To su najnovije zdravstvene preporuke.Vidim da Djordje kvasi pelene i to bas, bas.Sto se krvarenja tice, evo meni vec prestaje posle 2 nedelje.Koliko dugo ste vi krvarile, da li je to individualno, pretpostavljam da jeste?I da li ste uzimale neke lekove za skupljanje materice?Ja pitala mog dr, on rekao - nista!
@ Debela Berta
Jubi te Djordje :D
Nama su u skolici preporucili neke kapi za skupljanje materice, medjutim receno mi je da kada zena doji je najbolje i najbrze za skupljanje tako da ja nisam nista pila. Za nedelju dana idem na kontrolu, pa cu vam reci kako stoje stvari.
Sto se krvarenja tice, ne secam se tacno kad sam prestala bas da krvarim. Posle tog krvarenja ide izbacivanje samo tih lohija, valjda, koje su postale zuckaste boje. Ja mislim da sam ja sa tim zavrsila (Nama je u petak bilo tacno 5 nedelja).
I da, SRETNA VAM NOVA GODINA!!!

[size=+3]Svim trdnicama i dragim mamama, i svima koji ovde dolaze SRECNU NOVU 2007. i u njoj puno beba zeli vasa Goscica !
Tatty%20Met%20Champagne%20en%20galzen.jpg
Tatty%20Happy%20new%20year%20met%20glitter%20bloem.gif
[/size]

Srecna nova godina svim mamama i bebama :)

mi zamalo da novu godinu docekamo u bolnici :/

Ulazimo u sedmi mesec, a ponasamo se kao da nismo trudni... moram malo da se pripazim... previse akcije ce da potera moju bebu napolje. Rekli su mi da malo oladim...

Mirka šizika:
Ginekolozi kazu da je 12 kg idealno...Bravo!

Izaci ces bez 8-9 kg kao i sve porodilje...A tih 3 ce da odu za mesec dana...Bices opet mrsavica ne brini...Samo ti budi srecna majka, kile se same srede...

Nesto sam trazila, pa sam naletela na ovaj post koji je bio upucen meni...
Elem, na porodjaju sam izgubila 6kg i sad trenutno imam 5kg viska u odnosu na ranije. Trudnocu zapocela sa 54k na 172cm. I kako sada stoje stvari, imam utisak da nikad necu skinuti ovih 5kg! S obzirom da dojim i kako mi je stalo da dojim sto duze nikakve dijete ne dolaze u obzir :(....

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back