Kutak za trudnice

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Enna, isto tako, ja sam patronaznu sestru zvala u 7.00 jutro posle prve neprospavane noci kad pocinju sa radom i molila je da dodje prvo kod nas jer sam mislila da nam dijete umire. Kako bih i ja voljela da je i meni to neko rekao prije nego sam dosla kuci sa bebom.
Ali....porodjaj je meni bila jedna strasna stvar koju je trebalo prezivjeti, tako da nisam imala snage da mislim na ono sto slijedi, a strasno je vazno informisati se i o tim prvim danima sto je moguce detaljnije jer stalno umires od brige: je li beba dovoljno jela, zasto place, dise li, itd. itd....

Phenomenon, voljela bih i ja da znam, mozda bebe placu tih prvih dana jer promijene sredinu. A mozda je pravi razlog to sto je bila gladna - to nam je rekla patronazna sestra sjutra ujutro. To se vidi po stomaku, ako je ravan, onda je beba gladna, ako je popunjen i zaobljen, onda je sita. Moguce da beba jos nije bila dobro savladala tehniku sisanja, ni ja :oops: tehniku davanje sise, tako da, iako sam je non stop uzimala da je podojim, ona nije uzela dovoljno. To je trajalo tri dana, beba se zaplace, mi na noge lagane, ninaj, ninaj, ninaj, stavi je u krevet, posle 5 sekundi ona ponovo pocinje, i mi jovo nanovo. I onda mi drugarica koja ima troje djece rece da bebe nemaju razloga da placu ako su site i ciste (bar tih prvih dana, kad jos nema grceva) i da pokusam da iskuliram kada pocne da place. (Dobro, ovo je stvarno ugrubo i na brzinu prenesen savjet.) Cetvrtu noc, kad smo posle nekog kasnog podoja oko 12 sati stavili bebu da spava i mi legli takođe, bebironi se oglasi, a ja i muz se drzimo za ruke ne bi li lakse podnijeli vrisku. I tako je beba odradila 4 serije od po jedan minut i onda zaspala dubokim snom. A muz i ja se izgrlismo i izljubismo od srece......:heart:

Pretpostavljam da prvo vece ne bi prestala da place tako brzo, jer je bila gladna. Nazalost, to nismo shvatali. Nisam je svaki put dojila kad bi je podigli iz kreveta, mozda na svakih sat vremena, ali kada bi beba zaplakala i u toku dojenja, iz ko zna kojeg razloga, mi smo mislili da joj nesto drugo smeta, da je sita, ali da je nesto mozda boli ili ko zna sta, pa ja bih i ja prekinula sa dojenjem i nastavila sa ninanjem (i plakanjem). Sada se desava da u toku dojenja beba odbaci dojku na sekund i onda je ponovo prihvati i to zeljno. Tih dana sam mislila da nije gladna ili da joj nesto ne prija, pa nisam nastavljala da dojim. U međuvremenu smo vjerovatno stekli oboje iskustvo sa dojenjem i sisanjem, pa sam i ja pocela da razbiram je li dovoljno jela i to je naravno pomoglo.
Kako sam ja zeljela da je neko razuman i strucan mogao da bude u tom momentu sa mnom da mi kaze sta da radim, jer sam bila poprilicno sludjena

E ja sam gledala neku emisiju na tv-u, kazu da je za bebe velika ta promena sredine (mislim kad se rode, sto svi znamo), ali ono sto je meni bilo zanimljivo je to sto su rekli da je u majcinom stomaku ustvari velika buka(otkucaji srca, rad creva, spoljasnji zvuci..) kao i da se beba sve vreme krece(kada se i majka krece) tako da je bebi veoma sokantno kada je stave prvih dana da lezi na ravnom(u stomaku je sva savijena) pri cemu miruje sto nije navilkla i uz to joj obezbedimo apsolutnu tisinu(sto se svi trudimo u pocetku) i beba se oseca verovatno kao mi npr. na Marsu. Verovatno se zato neke bebe smiruju na zvuk usisivaca, miksera...(mada mi nismo imali taj slucaj)

Sta znate o anticelulit masazi tokom trudnoce?
Ja sam mislila da krenem i ginekolog mi kaze da mogu, ali ja se vec mjesec dana dvoumim...

Kupila sam danas onaj CD "Vjezbe za liejpu trudnocu" i cini mi se da je dobar. Imam tegice, jastuke, stazu za vjezbanje, pa cu probati od sutra. :)

Nevena jesi li probala da vezbas? Ja nisam vezbala ali sam se mnogo kretala i zaista odlicno osecala. Odlicno sam spavala sve do porodjaja(a cula sam da neke trudnice-ustvari velikii broj-ne mogu da se nameste, te neki jastucici...) tako da ti toplo preporucujem setnju a sto se tice anticelulit masaze moze da saceka i kad se porodis, kako hoces.

Sta znate o anticelulit masazi tokom trudnoce?
Ja sam mislila da krenem i ginekolog mi kaze da mogu, ali ja se vec mjesec dana dvoumim...

Kupila sam danas onaj CD "Vjezbe za liejpu trudnocu" i cini mi se da je dobar. Imam tegice, jastuke, stazu za vjezbanje, pa cu probati od sutra. :)

Pošto je očigledno da internet koristiš, upotrebi ga za više informacija na pravom mestu
www.bebac.com
tu možeš da saznaš većinu odgovora na pitanja koje postavljaš

I ja sam pojurila informacije o masazi i misljenja su oprecna...
Od toga da blaga masaza ledja prija i tokom porodjaja, do toga da stopala nikako ne treba masirati zbog svih refleksnih tacaka koje su tu nalaze i da mogu da se stimulisanjem odredjenih tacaka izazovu kontrakcije i da je od nogu u stvari samo bezbedno masirati listove sto je ok ako imas grceve.... I da moze da se stimulise, nisam do kraja upamtila sta, nesto sto utice na besiku... Tako da se nacelno ne preporucuje masaza u trudnoci ako postoje ikakvi razlozi za brigu a ako je sve ok, pa mozes sam da odlucis hoces li se upustiti ili ne. I da posoje maseri koji su bas iskusni u radu sa trudnicama i da postoje stolovi za masazu trudnica.
Ja se spremam da odem pa cu javiti kako sam prosla, ali samo za ledja, bitni su mi vrat i ramena jer mnogo sedim za kompjuterom i sva sam se iskrivila. Ja se vrlo malo i blago rekreiram na trenazeru i sve je ok.

I dalje ne stižem da pročitam sve što pišete jer nemam vremena od beberonca. Rosarium, kako je tvoja bebica, kako se snalaziš?
Kažite mi da li posle porođaja mogu da koristim neku kremu za celulit ako dojim bebu? I da li postoji neka krema za stomak za sagorevanje masnih naslaga i zatezanje stomaka posle porođaja? Šta preporučujete?

Znamd a moze masaza da priceka. Ja na to idem dosta cesto jer mi jako prija, omeksa mi noge fino, izbacim visak vodurine. I ok mi je - moze da saceka, ali me zanima da li steti. AC masaza se ne radi na ledjima niti na sotpalima vec po butinama i listovima. Stopala ne moras da radis. TO radi terapeut da te opusti. Meni rece ginekolog da mogu na to, ali sam mislila da znate nesto vise.

Mislim, moja mama kaze - ne preporucuje se (ne za masazu nego za sve ostalo u trudnoci - putovanje, farmerice, gimnastika, ovo-ono...). Kad pitam zasto - odgovara - Pa, ne preporucuje se! Sve super, ali ipak hocu da znam zasto!

Dalje, kupila sam CD na kiosku ovdje kod mene (CG), a ima i po Bg svukuda, kazu (mislim kad ima kod mene ima svugdje, garantujem :)). A u casopisu "Trudnoca" imas i broj na koji mozes da narucis. Ako hoces, naci cu taj casopis (kupila sam samo jedan br, jer sam sad dobila ogromnu enciklopediju u kojoj pise ama bas sve na svijetu vezano za trudnocu), pa cu ti poslati broj.

Vjezbala sam nekoliko puta, ali sad cu cesce jer necu da me bole niti ledja, naticu noge i sl... A i citavog zivota nesto vjezbam, treniram, pa kada sam napustila sport zbog trudnoce, mogu bar da se rekreiram. ;)

Jako sam zabrinuta i imam jedno pitanje..redovno citam sve o cemu pisete i puno mi pomaze, pa sam sigurna da ce te i ovaj put da mi date pravi odgovor i pomognete.
Ovako, ja sam u 8.mjesecu trudnoce i pocele su ruke da mi oticu..nista pretjerano jer se nisam previse udebljala, ali me zglobovi i kosti na prstima strasno bole,ne mogu da savijam sake. narocito ujutru kad ustanem. Ne bih se ja nesto posebno zabrinula(jer znam da trudnice pred kraj skroz oteknu), vec sam procitala u nekoj knjizi za trudnice da se u tom slucaju trebam hitno javiti doktoru. naime, ima deset stavki zbog kojih trudnice trebaju da se jave ljekaru, a medju njima je oticanje ruku i lica. i zamucen vid(sto mi se isto desava cesto!).
Ja sam se doselila u Bec skoro i nemam nikoga ovdje da bih mogla da pitam, kontrole jednom mjesecno a da nazovem doktoricu i pitam..ne znam dovoljno dobro njemacki.
Tako da ste mi vi nada, i zato molim sve one koje su imale slicna iskustva da mi napisu nesto.
Puno hvala!

Meni su pred kraj trudnoce stalno oticale ruke( u 8-om mesecu sam skinula burmu zbog oticanja) i bas mi se cesto maglilo pred ocima,ali znam da je to normalno pred kraj trudnoce.Ali ti ipak pitaj svog doktora koji ti vodi trudnocu,cisto da otklonis svaku sumnju i da se oslobodis brige.

Znamd a moze masaza da priceka. Ja na to idem dosta cesto jer mi jako prija, omeksa mi noge fino, izbacim visak vodurine. I ok mi je - moze da saceka, ali me zanima da li steti.
Vjezbala sam nekoliko puta, ali sad cu cesce jer necu da me bole niti ledja, naticu noge i sl... A i citavog zivota nesto vjezbam, treniram, pa kada sam napustila sport zbog trudnoce, mogu bar da se rekreiram. ;)
šta god da sam pročitala, savet je bio da masaže (uključujući i AC)ne škode u trudnoći.
meni to nelogično zvuči, naročito se odnosi na anticelulit masažu, jer se kod ove masaže pokreće metabolizam, ubrzava krvotok i limfa, izlučuju toksini...
zašto da izlučujem toksine kad mi je beba u stomaku?
svi znamo da se AC masaža ne preporučuje prvih par dana menstrualnog ciklusa, da ne bi došlo do odliva, pa se pitam kakav bi to uticaj imalo na bebu?
u svakom slučaju, ja bih sa AC masažom pričekala, a svakako da neke druge vrste masaža, prilagođene trudnici, jako mogu da prijaju.
isto kao i lagane šetnje.
žene bre, ne zove se džabe trudnoća drugo stanje, ne kapiram zašto se sve tada sete da trče maraton?
(karikiram malo, ne ljutite se)
nego, ja sam se porodila u 36. nedelji, nikakvih problema nisam imala, sve je bilo super, bila sam aktivna i CAP - puče vodenjak...
tako da, ma kako se super osećale, ipak malo opreza nije na odmet...
Ovako, ja sam u 8.mjesecu trudnoce i pocele su ruke da mi oticu..
nato, oticanje naročito gornjeg dela tela - ruku i lica - može biti znak preeklampsije!!!!!!!!
javlja se i povišeni krvni pritisak, smetnje pred očima...
velikom broju trudnica oteknu noge, ali kada oteknu ruke i lice - to je, blago rečeno, signal za uzbunu!!!!
uh, nadam se da te nisam uplašila sad, ali ipak potraži pomoć lekara čim pre...

E, razumijem zasto hoce da trce maraton... Jednostavno novo stanje, novi polet. Ali kod mene nije to nego sam do par dana prije nego sto sam saznala za trudnocu bila najaktivnija zena na planeti (ok, ok, pretjerujem).
bavila se profesionalno sportom, a dok jos nisam saznala da sam trudna vozila sam mountainbike po planincugama onim najgorim uzbrdo dok mi noge ne poplave i nizbrdo po skakaonicama i kamencinama. I mogu ti reci, kad sam saznala da se dogadjalo sve to dok sam imala malecni zivot u stomaku, uplasila sam se! Mejdutim, Bogu velikom hvala, sve je u najboljem redu.

E, sada, ti shvatas zasto neko ko ode na lagani odmor na Zlatibor prvo kaparise konja za divljanje ako nema snijega, a ako ima... Sta da ti pricam - naravno da je staza moja! Kasnije bazen i iscrpljujuce hodanje. Prosto sam takva!

Sad ne znam sta bih od sebe, radim neke vjezbice, a zivim na Vi spratu u zgradi bez lifta pa imam i tu nemilu rekreaciju ako odem do prodavnice ili ako makar odem do posla sto je neizbjezno...

Sada se mackam uljima, kremama, vjezbam, istezem se... Ne setam ejr je kisurina uzasna, samo mi fali da upalu neku navucem! Eto i mucnine su mi poslijednja tri dana minule...

Jako sam zabrinuta i imam jedno pitanje..redovno citam sve o cemu pisete i puno mi pomaze, pa sam sigurna da ce te i ovaj put da mi date pravi odgovor i pomognete.
Ovako, ja sam u 8.mjesecu trudnoce i pocele su ruke da mi oticu..nista pretjerano jer se nisam previse udebljala, ali me zglobovi i kosti na prstima strasno bole,ne mogu da savijam sake. narocito ujutru kad ustanem. Ne bih se ja nesto posebno zabrinula(jer znam da trudnice pred kraj skroz oteknu), vec sam procitala u nekoj knjizi za trudnice da se u tom slucaju trebam hitno javiti doktoru. naime, ima deset stavki zbog kojih trudnice trebaju da se jave ljekaru, a medju njima je oticanje ruku i lica. i zamucen vid(sto mi se isto desava cesto!).
Ja sam se doselila u Bec skoro i nemam nikoga ovdje da bih mogla da pitam, kontrole jednom mjesecno a da nazovem doktoricu i pitam..ne znam dovoljno dobro njemacki.
Tako da ste mi vi nada, i zato molim sve one koje su imale slicna iskustva da mi napisu nesto.
Puno hvala!

I meni se isto desavalo u osmom mjesecu pa sam isla kod moje doktorice koja me je pregledala,vadila krv i sl. i na kraju je zakljuceno da je to kod nekih zena normalno u trudnoci(ali ipak idi kod doktora). inace i ja sam nova u becu i imam problema sa njemackim jezikom zato idem kod nase doktorice na M.Hilfestraße.

I ja sam u osmom a pocela sam da oticem od sedmog. U poslednjih dva dana bas sam se sva ukfornastila. Odem ipak juce kod lekara, pritisak mi jeste nesto skocio u odnosu na ranije ali je i dalje u granicama podnosljvog. Elem, oticanje koje je meni izgledalo strasno je dr procenila za normalno u trudnoci i savetovala mi da maksimalno smanjim unos soli. Tako da nije lose da ipak proveris i malo povedes racuna.

phenomenon :D:D:D

retko svratim na Krstu.....jutros sam se obradovala videvsi te ovde :D
pozdravljam te i saljem te najlepse zelje s'primorja :D

75517_prev_425.jpg

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back