Kutak za trudnice

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ma ne sekiraj se oko težine (previše), ja sam se u obe trudnoće ugojila previše. u prvoj 30kg a u drugoj 40kg, ali mi je pritisak bio 120/80, čak su mi jednom merile tri sestre pa na kraju zvale i doktorku - sve su se čudile kako imam 100kg a nemam visok pritisak - pa sam se na kraju iznervirala i rekla: "hoćete li vi da mi prepišete neku dijetu ili terapiju, ili da se vratim na posao?", a ona meni: "Pa zar vi idete na posao, mislim u 8-om ste mesecu?", jao sada se iznerviram kada se setim, koji su to likovi...Znači vodi računa o pritisku, i slobodno izbaci hleb, ja sam vitamin B unosila kroz muslije sa raznim semenkama, a hleb i danas ne jedem, i evo skinula sam 40kg. I pokušaj da jedeš samo sirovo ili bareno povrće, ribu i bareni ili dinstano meso, a slatkiše probaj skroz da izbaciš, i to je to...Ako si OK da kažem sama sa sobom i nemaš nekih problema, skinućeš ih ili nakon porođaja dok dojiš ili kada budeš prestala da dojiš (ja sam skinula kg-ame dodate u trudnoći tek nakon dojenja), nisu sve žene iste, ali da se to može skinuti- može, ja sam živi primer.

Hvala ti puno pile_babino,bas si me utesila:) Pricaju da cu ako se puno ugojim imati tezak porodjaj i da to nije dobro za bebca pa sam se zato uplasila..mislim da sam pocela da naticem u licu najvise,kao da me je nesto ujelo:) ali dobro jos malo pa ce i to proci...

Hvala ti puno pile_babino,bas si me utesila:) Pricaju da cu ako se puno ugojim imati tezak porodjaj i da to nije dobro za bebca pa sam se zato uplasila..mislim da sam pocela da naticem u licu najvise,kao da me je nesto ujelo:) ali dobro jos malo pa ce i to proci...

Istina je da kilaza moze da ti predstavi teskoce tokom porodjaja (u smilu da si okruglasta, da ne mozes se zgrcis i das napon - sto po meni nije tacno - sve zavisi od tvoje predjasnje kondicije i tvoje konstitucije) Ja sam se puno puno kretala, i puno oticala narocito na kraju, tako da ti predlazem setnje koliko god mozes. I pazi na noge zbog oticanja.

Hvala ljupce,trudicu se da jedem jos zdravije, ja jos uvek idem na fakultet,pratim predavanja a jos malo ulazim u 8 mesec,osecam se dobro i idem sve dok budem mogla jer sam zavrsna godina i ima jos malo pa mi je zao da to ne zavrsim:) Znam koliko to ljude zacudjuje ali bolje nego da sedim kod kuce k'o bolesna kada se vec tako ne osecam:)

Hvala ljupce,trudicu se da jedem jos zdravije, ja jos uvek idem na fakultet,pratim predavanja a jos malo ulazim u 8 mesec,osecam se dobro i idem sve dok budem mogla jer sam zavrsna godina i ima jos malo pa mi je zao da to ne zavrsim:) Znam koliko to ljude zacudjuje ali bolje nego da sedim kod kuce k'o bolesna kada se vec tako ne osecam:)

mene to uopste ne cudi. Ja sam stalno bila napolju. Uostalom takav mi je karakter da sam kuci samo po potrebi i da moram da jurim, a i atmosfera u kuci (sa svekrom i svekrvom je bila uzas) tako da sam stalno bila napolju. To vreme sam iskoristila za kupovine za bebu.
Drago mi je si pri kraju sa faxom i samo napred

Evo da se i ja javim. Bila sam ovih dana na pregledima (usla sam u sedmi mjesec, btw) i kad sam usla u ordinaciju, doktor koji mi prati trudnoci izbeci se na mene sto sam se previse ugojila (+13), i kakav je to nacin, ja treba da budem odgovorna mlada zena koja ce sjutra da njeguje dijete, bla, bla, nemojte jesti masno, nemojte ljuto, nemojte gazirano. Ja tu pokusavam da kazem kako ja to uopste ne jedem (nisam ni ranije, narocito ne sada), a on meni: nemojte se braniti, vodite racuna, misssssim, izvinjavam se sto ne izgledam kao manekenka, posto vam izgleda moja pojava kvari estetske ugodjaje. Na gin. pregledu sve u redu, a na ultrazvuku smo vidjeli da bebica ima kilo i dvjesta (masala :D), da je sve u redu sa njom, ja imam blage kontrakcije, termin je 15. feb, potvrdili da je djecak, jos uvijek je u vodoravnom polozaju, i tako. Jedino sto mi je rekao da beba ima malo vecu glavu, mamin pametnjakovic :D: rolleyes: Ne znam da li treba da budem tuzna zbog toga ili zabrinuta ili ... :-?

I ja treba da radim TORCH, s tim sto ga trenutno u tzv. Higijenskom zavodu ne rade, ali bi trebalo da ipak prodjem bez placanja za analizu.

Pozdrav svima!

Pile_babino hvala na podrsci jedna si od retkih ljudi kojoj je to ok,svi me gledaju k'o marsovca,ono joj kako ces na predavanja trudna i gledaju me sa sazaljenjem a istovremeno kao da mi prebacuju da meni nije stalo do svog deteta ako idem na fakultet,to su ciste gluposti..Rosarium bas sam se nasmejala,meni je termin 3 februara a za osam dana ulazim u 8,meni to malo nije jasno ali tako oni kazu..

Hvala na odgovoru, eto, nisam znala za to da djecaci imaju vecu glavu......Ali, sta ako je mom bebencetu glava veca od one koja je uobicajeno veca?.....:roll: ......salim se :razz:

I meni je skroz normalno da radis sve sto mozes da radis, a odlazenje na predavanja je skroz, skroz normalno ako se dobro osjecas i ne moras da mirujes. Pa, evo i ja bi trebalo da idem na predavanja koja se odrzavaju u susjednom gradu, jedino sto nikako da konacno kazu koja je cijena postdiplomskih, pa se zbog toga ni ja jos nisam aktivirala....

Pile_babino hvala na podrsci jedna si od retkih ljudi kojoj je to ok,svi me gledaju k'o marsovca,ono joj kako ces na predavanja trudna i gledaju me sa sazaljenjem a istovremeno kao da mi prebacuju da meni nije stalo do svog deteta ako idem na fakultet,to su ciste gluposti..Rosarium bas sam se nasmejala,meni je termin 3 februara a za osam dana ulazim u 8,meni to malo nije jasno ali tako oni kazu..

Ma ne obaziri se, nemaju pojma, da se nisu porađali bar jedno tri puta do sada? Mnogo vole da pametuju, jednostavno pokušaj dane obraćaš pažnju...Ja sam u obe trudnoće mogla i kretala se puno, i išla pešice na posao namerno, mada ja uvek idem pešaka kada nemam auto, ne podnosim gradski prevoz. Problem gojenja je delom i zbog hormona, to ode samo od sebe, barem je to tako bilo kod mene. E sada što se tiče toga da te gledaju kao marsovca, na to se navikni, šta znam ja sam se na to davno navikla..što se ne voziš busom, što voziš bajs 20km ( u devojačkim danima), što si se iselila iz velikog grada u mali, što putuješ na posao 60km u jednom pravcu, itd. A što te muči, da ne teram tebe to da radiš? valjda treba da me pitaš za da li imam neko iskustvo, a sam(a) da odlućiš da li ćeš nešto od toga i usvojiti..
Što se mene tiče, imaš 100% podrške, i naravno bitno je da te tvoji najbliži podržavaju (ili bar tolerišu, ja sam svoje roditelje godinama terala da prihvate da meni njihovi modeli ne odgovaraju):mrgreen:

Hvala vam puno svima,mislim i na fakultetu sedim ne kopam rudnike pa da mi bude tesko:) Ti komentari drugih ljudi koliko god se trudila uvek me dotaknu,ali sada je mnogooo bolje nego na pocetku,cini mi se da sam se vec privikla a smatram da ipak ja najbolje znam kako se osecam i sta je dobro za mene i bebu pa mozda i zbog toga..

Ja sam se ugojila 10kg (sad sam u 26. nedelji), a gojim se naglo, sto znaci da cu za mesec dana bar jos 5 da nabacim. Ispade da se sve gojimo manje-vise isto, sto znaci da je normalno. Ono za gornju granicu od 12 ili 15kg je glupost. Ono, idealno je da se ne ugojis vise od 15, ali to je individualna stvar. Moja majka se ugojila 30kg kad je nosila mene, a za 5-6 meseci sa vratila na devojacku kilazu, uz dojenje i trcanje za mnom :) Ne kazem da treba da se tovimo, naprotiv, ali ako i pored pazljivo kontrolisane ishrane nabacimo koji kg vise nego sto smo planirale, ne treba da se pojedemo zbog toga. Znate da se u trudnoci metabolizam znatno usporava, da bi se resorbovale sve hranljive materije... Ja sam se nervirala zbog toga do pre dve nedelje, ali sad nesto mislim da svi ti kilogrami imaju smisla. Samo bez preterivanja :)
Btw. i moj sin je glavonja :)
Dubanasta tupaja, super je sto i dalje ides na predavanja. Ako nema nikakvih komplikacija, najbolje sto mozes da uradis i za sebe i za to malecko bice je da zivis zdravo i normalno, sto podrazumeva svakodnevne setnje. Podrska 100% :)
Ja sam se prilicno ulenjila, vrlo malo izlazim, a imam i izgovor, spremam zavrsni ispit, pa sad... jbg.

hm... čitam sad šta pišete, pa ne mogu da odolim a da ne pitam par stvari. kako ste se osećale vi koje ste se gojile tako oko 30kg i više? jesu li vas bolela leđa? jeste li imale nekih problema zbog tih kilograma? jesu li vam ostale strije više nego drugim ženama? jeste li jako puno jele pa se zato toliko ugojile, ili je bio neki drugi razlog? stvarno, ne mislim ništa loše, ali me iskreno zanima. moja mama se u sve tri trudnoće nije ugojila više od 10-11 kg. mislila sam da tako sve žene, pa ću verovatno i ja. ali, sad kad čitam vaše komentare, vidim da može i mnogo više i iskreno me zanima u čemu je stvar. pozdrav svim trudnicama :D

Ja sam se danas zeznula što sam došla na posao, ponovo mi se vraća prehlada. Izgleda da ću morati da odležim ovu nedelju a to ne volim jer me onda hvataju neke bubice. Izgleda da već sada povremeno imam onu depresiju karakterističnu za trudnoću, odnosno zbog rada hormona. Nije valjda da sam jedina koja se tako oseća? Ponekad se osećam zarobljeno u svom novom telu, novom načinu života. Ugojila sam se manje nego vi, za sada 6.5 kg a u 29 sam nedelji. Do skoro nisam ni toliko ali poslednje tri nedelje dobijam po kilogram nedeljno.
Dubanasta tupaja pa tačno je da za osam dana ulaziš u 8. mesec, to je 30.novembar i na to se dodaju 4 dana i dva meseca i to ti je 3. februar.
Rosarium kako ćeš izvesti to da ne platiš Torch, gde ideš na nalizu? Ja sam dobila rezultate i dobri su. Zamisli preko rezultata su mi videli da sam preležala Rubeolo i da je to bilo davno. I bila sam u dodiru sa nekim virusom ali nisam zapamtila kojim.

Pa... ja sa mojih 10 za sad nemam problema, cak i ne izgledam debelo, osim sto mi je veliki stomak. Nemam ni jednu striju i verovatno ih necu ni imati, mazem se tu i tamo obicnom hidratantnom kremom. To sa gojenjem je skroz individualna stvar, malo koja zena uspe da se ugoji bas tako malo, blago tvojoj mami :)
Sto se ishrane tice, ja se hranim potpuno isto kao i pre trudnoce, samo zdravije - izbacila chips, colu, smanjila kafu, dodala vise voca i mlecnih proizvoda. Jedino sto ponekad (citaj: cesto) dozvolim sebi da se malo zasladim...cokoladom...celom tablom...bice da je to u pitanju :)

Inače i mene svi teraju da idem na bolovanje i da više ne radim a ja mislim da mi je to još gore. Ja sam jedina u mojoj firmi koja je ostala da radi ovako dugo. Da nemam spuštenu posteljicu čini mi se da bih mogla da idem na vežbe i trčanje ali svako naprezanje mi je zabranjeno.

Tamara, ja sam bila prehladjena pre nekih mesec i po, proslo za 2-3 dana. Ne smes da pijes andol, aspirin... ali smes febricet (paracetamol) i drugo na bazi toga (ferveks i sl. - kombinacija paracetamola i vit. C, jedino sto u trudnoci ne treba da se uzima mnogo vitamina C, pa ako pijes nesto kao mamavit ili prenatal - dodaj samo paracetamol 2-3 tablete dnevno - apsolutno neskodljivo i sigurno pomaze, ako nema neke infekcije. Imas li temperaturu?

Ja sam se ugojila 25 kila. Ne pitaj kako, nisam ni bila svesna. jela sam mnogo slatkog, verovatno zato, još kad se uzme u obzir da ranije nisam jela uopšte.
Imam strija, ali ne preterano, bila sam jako pokretna, ništa mi nije falilo ni smetalo.
jako brzo sam sve to skinula, sad posle godinu i po od porođaja izgledam bolje nego ikada.

Pa izgleda da imam ponovo temperaturu, izmeriću kad dođem kući. Ja ne pijem ništa sem čajeva, vitamina, uzimam voće. A zašto ne sme da se pretera sa vitaminom C? Pijem Mamavit+vitamin C od 500mg i dosta limuna, mandarina i dr voća. Jel to previše vitamina C?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back