Kutak za trudnice

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kockica mi je rekal da se beba zacenila kad je izasla. Rekla sam joj da mora da izvlaci mleko (mrzim kravlje izraze izmuzavanje i imlazavanje:evil:), zna to i ona, kaze da sama masira za sad i nadam se da ce biti dobro.

Margo,
Beba ti je kao medic, sva sam se raznezila...

Devojke sa stomacima, jel verujete da cemo uskoro i mi drzati nase bebice?:klap: Joj, jedva cekam..

e za ovo boldovano se potuno slazem
a to za zacenjivanje mi pade na pamet da napisem kad se nadjete u takvoj situaciji ,posto se obicno tad mladi roditelji uspanice
sigurno niko nece duvati bebi u lice na porodjaju :)

Mislim da kockica ne bi trebala da izvlaci puno mleka....evo nasla sam jednu pricu sta kaze jedna mama iz svajcarske>

Kada sam donela pumpicu u bolnicu po nagovoru bake moga muža (ona je pedijatarska sestra u penziji, godinama radila u porodilištu), sestre su me gledale sa čudjenjem. Pitale su me zbog cega mislim da mi to treba?!? "Pa", objašnjavala sam ja "sad su mi grude tvrde i pune mleka" (to je bio 5. dan nakon porođaja) "i mleko koje ostane posle podoja treba izmusti da ne bi nastao mastitis" (srpska skola). "A ne, ne... To što su vam grudi tvrde nije od toga što imate previše mleka. To je edem koji nastaje u ovo vreme i koji predhodi normalnom uspostavljanju laktacije. Vidite, beba popije onoliko mleka koliko joj treba. Ono što ostane se neće pokvariti u vašim grudima. Ali vaše telo tačno zna koliko je beba popila i sledeći put će stvoriti toliko mleka koliko njoj treba, ne puno više. Ako se izmuzate, telo će misliti da je sve to mleko popila beba. To će biti signal da mora više mleka da proizvodi, zato što to bebi treba. I onda ćete biti u začaranom krugu. Vi ćete se izmuzati, a telo ubrzano stvarati i ništa nećemo postići. Nego, posle podoja ćemo stavljati hladne obloge koje će smanjivati laktaciju, a pre podoja ćete masirati grudi pod toplim tušem, što će stimulisati otvaranje mlečnih kanala i beba će moći lakše da sisa, i sve će se brzo regulisati." I tako i bi... Za 3 dana sve je prošlo. Mleka je bilo koliko god je beba htela, a problem sa tvrdim grudima je prosao...

Ovo sto je Ludnica napisala sam i ja citala, teba koristiti pumpu da bi mleko nadoslo, znaci da se otvore mlecni kanali i uspostavi laktacija. Kad mleko krene, i ima ga "previse", ne treba visak izmlazavati, jer ce telo stvarati sve vise i vise, i to je ono sto moze dovesti do hiperprodukcije i mastitisa. Treba stavljati hladne obloge, kazu da listovi kupusa pomazu jer hlade.

Ovo sto je Ludnica napisala sam i ja citala, teba koristiti pumpu da bi mleko nadoslo, znaci da se otvore mlecni kanali i uspostavi laktacija. Kad mleko krene, i ima ga "previse", ne treba visak izmlazavati, jer ce telo stvarati sve vise i vise, i to je ono sto moze dovesti do hiperprodukcije i mastitisa. Treba stavljati hladne obloge, kazu da listovi kupusa pomazu jer hlade.

a jel to znaci da pumpicu koristis dok mleko ne dodje? sta onda ispumpavas ako ga nema :dontunderstand:

Devojke evo nas :)
Hvala svima na podrsci...od jutros nisam imala dijareju,sad smo jedno sat vremena odspavali,pa cu sad da obarim krompir bas sam gladna...inace jos uvek sam malaksala i mucninu imam,al bice valjda bolje,smo da dijareja prodje...Carobna pijem vodu jos uvek a lekove nikakve ne,vec dva dana ,ni magnezijum,cekam da mi se normalizuje stolica...popodne muz ide da mi zakaze ultrazvuk za noge,tj za vene...
A kakav kupus se to stavlja kiseo ili onaj obican?:rumenko:

Devojke evo nas :)
Hvala svima na podrsci...od jutros nisam imala dijareju,sad smo jedno sat vremena odspavali,pa cu sad da obarim krompir bas sam gladna...inace jos uvek sam malaksala i mucninu imam,al bice valjda bolje,smo da dijareja prodje...Carobna pijem vodu jos uvek a lekove nikakve ne,vec dva dana ,ni magnezijum,cekam da mi se normalizuje stolica...popodne muz ide da mi zakaze ultrazvuk za noge,tj za vene...
A kakav kupus se to stavlja kiseo ili onaj obican?:rumenko:
Obican kupus beli, skines listove i stavis na grudi, to kad dodjes kuci naravno, to je prevencija za upalu, narodni lek.

Ako sam dobro shvatila, Srecna mama je napisala da treba mleko ispumpavati pola sata pre podoja. To ne znaci da treba izmusti svo mleko pa da beba nema sta da jede, nego izmusti malo, da bi telo stvorilo jos vise (sve dok se ne uspostavi normalna laktacija). U Ludnicinom postu stoji i da bi grudi trebalo izmasirati pre podoja, znaci da je organizam spreman kad beba pocne da sisa.
Drage mame, ne izgleda nimalo lako, ali valjda cemo se snaci. :)

Carobna,
Kako ti osecas bebu?Ja sam primetila vec ova dva dana evo i sad poprecno je ,(desi se da promeni polozaj al se vraca)da je gore i sa leve i desne strane tvrdo,sa desne je bas puno tvrdo a sa leve manje al osecam nogice ili rukice kako lupka,bukvalno osecas stopalo,nije valjda karlicno?
Angi kako je kod tebe?

Carobna,
Kako ti osecas bebu?Ja sam primetila vec ova dva dana evo i sad poprecno je ,(desi se da promeni polozaj al se vraca)da je gore i sa leve i desne strane tvrdo,sa desne je bas puno tvrdo a sa leve manje al osecam nogice ili rukice kako lupka,bukvalno osecas stopalo,nije valjda karlicno?

Bonzi, ja osecam pomeranje uglavnom sa desne strane, a ono veliko tvrdo ispupcenje koje bi trebalo da je guza se skoro uvek vidi sa desne strane u visini pupka. Stucanje osecam na levoj strani dole.
Sto se tice nogica i rukica, ja sam valjda jedina koja to jos uvek nije uspela da napipa. :(

Bonzi, ja osecam pomeranje uglavnom sa desne strane, a ono veliko tvrdo ispupcenje koje bi trebalo da je guza se skoro uvek vidi sa desne strane u visini pupka. Stucanje osecam na levoj strani dole.
Sto se tice nogica i rukica, ja sam valjda jedina koja to jos uvek nije uspela da napipa. :(

Kako u visini pupka,meni je skroz gore ide skroz do rebra :eek:
Kad pocne da sutira stavi rukicu pretrazi deo stomaka gde bas sutira,moras da osetis :)

Nije mi jasno zasto kockici ne donose bebu,pa valjda je proslo 24 sata a mislim da je i to mnogo pa ipak je marta velika beba.Zasto cekati toliko vremena kad je malecka mogla da sisa i bila bi bolje od zacenjivanja?Jel znate u kojoj bolnici se porodila kockica?

Mom bebanu je cini mi se glava nadole s moje leve strane,tu bas gde je debelo crevo i na levoj strani mi je stomak sa strane nekako izbocen mislim da su mu tu ledja i onda ide gore skroz desno ispod pluca gde me najcesce udara nogicama...jednom sam mogla da mu napipam malo stopalo...ama skroz malecko....i ja stucanje osecam s leve strane skroz dole gde je levi jajnik

Ludnice,
Kako si nam ti ,jer si isla u toalet?Jooj jadna ti za to klistiranje,ja neznam kako cu da podnesem za porodjaj kad budu radili a ti ides dva puta mesecno :(
Neznam zasto postoji taj protokol za 24h,i sto je hrane vestacko,ovde posle porodjaja ostanes u salu 2H i vode te posle u sobu gde te ceka bebac,i babica je protiv mix,tj na flasici pa dojenje,bebac treba odmah da se navikne na dojenje,jedino dok nadodje mleko...

Kockica mi je napisala da je danas dojila bebu i da obe uce:)
I kaze da je mnogo medena, nije sto je njena:heart:

Bonzita,
Meni je beba vec duze vreme u istom polozaju. Glavica mu je iznad mog pupka desno, tu se izdize, a dole guzu dize i levo me nogicama udara. Da nisam videla na UZ ne bih znala da li je to tvrdo guza ili glava...Tako da ako ostetite tvrdu izbocinu, tesko je reci sta je...Cesto se meskolji, ali osecam da ne menja polozaj. Kao sto vec rekoh, meni "stuca" dole skroz, iako je dole guza...Jednostavno, vise guza poskakuje kad stuca:hahaha:

Za promenu evo gledam moj bebac bas stuca na veliko i to sa desne strane u ravnoj sa pupkom,bas poskakuje :lol: cak ide do 4prsta gore od pupka,e a sad sta mu je to guza ili glavica ko ce ga znati...

Poslednja izmena:
dragi stomaci,evo ja se ponovo javljam u Kockicino ime...bila je baš nervozna pre nego što su joj doneli Martu,pa smo se dopisivale,a odmah nakon dojenja i maženja sa Maki zvala je...bila je presrećna što je uspela da doji,odnosno počeo je da joj nadolazi kolostrum,a sada je pisala već i normalno mleko...učile su se kako se pravilno stavi sika u usta bebi,i Maki je lepo izvlačila...ono sa ekcemom je sve u redu,nestalo je sa glavice,i sada joj već donose Maki u redovnim intervalima da siki,i uspeva im...pokušala je da šalje sličice MMS-om,ali nešto ne funkcioniše...postaviće sličice nakon povratka kući,ali još ne zna kada će se to desiti..
a sad,što se mog iskustva tiče sa dojenjem...meni je mnogo pomogla pumpica ali samo da mi nadođe mleko,pa sam onda dala Gabrielu da siki,a pošto sam u početku imala enormnu količinu mleka,posle svakog podoja ja sam se izmlazala i po preporuci patronažne sestre kupovala sam sterilne bočice u apoteci i u njih točila svoje mleko i stavljala u zamrzivač...tako može da odstoji 3 meseca...meni je pomoglo jer sam zbog stresa vrlo brzo ostala potpuno bez mleka i onda sam vadila iz zamrzivača i to sam davala Gabrielu umesto da odmah pređem na adaptirano mleko...

Cao svima opet! Stiglo vece... Bonzita, ima li poboljsanja kod tebe? Pitala sam drugaricu, kaze da ona nista nije mogla ni da jede ni da pije oko 5 dana, i da je dobro ako mozes bar nesto da stavis u usta tipa slanog keksa, krekera i sl. i da je najbitnije da ne dehidriras(kao sto smo vec spomenuli)tj. da ne izgubis elektrolite iz organizma, uglavnom, veliko je mucenje za mamu ali dobra stvar je sto ne smeta tj. nije opasno za bebu! Samo treba iscekati da prodje...

Super, bravo za Martu i Kockicu! :klap:
Bas je to cudo, ljudi moji. Beba provede 9 meseci u stomaku, ne zna sta je svetlo a sta mrak, sta je toplo a sta hladno, sta je hrana a sta pice, i evo je sad, odjednom velika, rucki, gleda svet oko sebe.. :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back