Kutak za trudnice

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ma to je strasno, sto je najgore najvise sam cekala za te prijave pribivalista za decu. U SUP-u haos guzva, to se vadi gde se vade i licne karte i pasosi, taman sam stigla na red, ona mi kroz prozorce tutnu koju taksu prvo treba da uplatim i sta jos da donesem, fotokopija licne karte, fotokopija izvoda za dete, i opet jovo nanovo. Dok ja uplatih taksu i isfotokopirah sve red jos duzi. Opet jedva stigoh ona rece dodjite za 2 sata, ja lepo zamolim moze li to odmah beba mi je kuci, a ona "pa eto ucinili smo vam dodjite za dva sata, inace da nemate bebu dobili biste papir tek sutra"!.

Hvala puno, ja sam u 30 nedelji ( sutra ulazim u 31) ali bi volela na vreme da pokupim papire,super mi je informacija otici cu u opstinu po spisak,pa polako....
A za ove rate stvranbo su STOKA pa kako ih nije sramota......

Ako i bude situacija da moras sve licno, nemoj slucajno da kulturno cekas u redu. Najnormalnije uz recenicu :"Izvinite imam bebicu kod kuce", prodjes do prvog mesta u redu. Apsolutno ne treba da te dotice da li ce neko pomisliti da lazes ili si nevaspitana. Tvoja beba treba pored sebe da ima smirenu i odmornu majku. Mada, kako to negde mora licno, negde ne mora? Mislim, ako je to vec na drzavnom nivou.

Porodila sam se 2 nedelje pre prava da dobijem tih 20000 din, ne sto mi trebaju nego da jednom mogu da kazem da sam nesto dobila od drzave, a ne samo dala. Dok sam bila u bolnici (pre porodjaja) smejala sam se jednoj sto joj je termin bio 31.12., mnogo su joj trebale te pare pa je smisljala kako da nacilja da se porodi na vreme. Inace, u bolnici ne treba slusati okolne price, samo mozes da se iznerviras, ali ova zena je bila izuzetno vesela.

ja sam zapela za to sto kaze Sanja, da barem jednom nesto zmem od drzave mi drage,a ne samo daj!!!
Sada cu da pogledam da li imaju na nekom sajtu sta treba i gde se ide i podnosi...
Mada ne verujem,ako nadjem nesto odmah pisem da i druga deca znaju.
Ljubim Vas sve

Ja sam se porodila krajem aprila i podnela sam zahtev da od drzave dobijem tu "finansijsku podrsku roditeljima za prvo dete" od 52000 din, tj. 30000 od Novog Sada i 22000 od Beograda.Novosadjani su mi jako brzo poslali 30000,a Beogradjane jos uvek cekam.I da,od NS se dobije i radosnica.

Happy-ca:
Ja sam se porodila krajem aprila i podnela sam zahtev da od drzave dobijem tu "finansijsku podrsku roditeljima za prvo dete" od 52000 din, tj. 30000 od Novog Sada i 22000 od Beograda.Novosadjani su mi jako brzo poslali 30000,a Beogradjane jos uvek cekam.I da,od NS se dobije i radosnica.

HAPPY-CE a kao iod jednih i od drugih?
Izvini samo pitam.Ja sam iz Beograda . :)
Nadam se da ces uskoro dobiti od ovih :) :)

snezac:
HAPPY-CE a kao iod jednih i od drugih?

Ajd da vidim dal sam dobro razumela pitanje,ne verujes mi da se dobija novac i od NS i od BG?Onda cu da izdetaljisem :D ,ionako volim da kucam.Otisla sam u socijalno i dobila list na kome ja zahtevam da kao majka koja se neposredno brine o svom detetu,dobijem finansijsku podrsku od drzave,koja podrazumeva 30000 din od NS i 22000 od BG.Otisla sam u opstinu,uzela listu dokumenata,nabavila sve,otvorila stednu knjizicu u posti,jer mi je sluzbenik iz opstine rekao da oba grada novac salju samo preko postanske stedionice i da se mnogi roditelji zeznu pa otvore u banci,i posle par dana mi stize obavestenje da je NS odobrio moj zahtev,a par dana posle da je BG odobrio moj zahtev,a zatim jos par dana posle stize mi obavestenje da mi je novac uplacen na racun.Odem u postu i vidim da je samo NS poslao i podignem 29700,jer mi je posta uzela 300 din proviziju.I ostali roditelji,od kojih sam i cula za ovo,su mi rekli da su od NS odmah dobili,dok su BG cekali i po par meseci.

Ali to je samo za prvo dete.Dok za drugo i svu ostalu decu novac se isplacuje na 24 rate,tako da je to bezveze.Raspitajte se.Ne znam kakva je procedura za Beogradjane,da li i vi dobijate iz NS,i obratno,to se morate raspitati.U svakom slucaju,ako ste prvorotke obavezno podnesite zahtev,svaka dobije,valjda se tako bore protiv bele kuge,a i lepo je za promenu dobiti nesto od drzave.
Veliki pozdrav svim trudnicama!Ponekad pozelim da sam i ja jos uvek trudna,nedostaje mi preterana paznja koju su mi svi poklanjali dok sam bila trudna :-) ,a o propustanju u redovima da ne pricam,a tek ova divna letnja moda za trudnice,ima tako divnih haljinica i majcica...Ali dobro,kad pogledam moje zlato,brzo me ta nostalgija prodje.

Cao trudnjace
Pre neki dan odem kod keve na rucak i frapiram se pricom koju sam cula :?
Naime izvesna zenica koja je skoro 6 mesec, a donosi nam sir i jaja (covece prvo tegli dve ogromne kante krcate robom - strasno) prica da je bila na ultra zvuku u DZ u Valjevu i da joj je doktorka trazila novac da bi joj rekla pol deteta:shock:
Jos uvek ne mogu da dodjem sebi. Naravno da joj nije dala novac, ali nije smela nista ni da joj kaze, jer se plasi da ce sutra da padne njoj u ruke na porodjaju.
Ma ja bi tu doktorku za gusu odmah. Neverovato8)

samo da se javim...
boleo me donji deo stomaka, jako, odem kod lekara, kad me pregledala kaze sve je ok-sto oje najvaznije, al moram da pijem antibiotik zbog bakterija u mokraci, i ginipral za smirivanje materice. Sad sam u sestom m., rekla da odmaram, da ne setam puno, da nemam seks...u ebem ti...

snezac:
Imam jedno pitanjance vezano za pomoc od 20000 koju daje drzava za prvo dete.
Od mnogih sam cula da su odustali od toga zbog papirologije koju treba podneti. Da li neko nesto zna o tome.A iza pomoc mi je rekla poznanica i sada procitah ovde da postoji,kako to ide?
Ako daju ja bi volela da uzmem

http://www.beograd.org.yu/cms/view.php?id=3901
I da znate - ceka se na uplatu oko 2 meseca od dana kada ste podneli papire sa molbom! :?

Ja sam prekjuce dobila prvu menstruaciju posle 11 meseci i stomak me boli kao kad mi je tek pocinjao porodjaj,a ranije sam imala bezbolne menstruacije.No dobro,sad moram zestoko da pazim da ne dobijem i drugu bebu :p .

Ja samo da se javnem. Prvi sam dan 38 nedelje. Kofer spakovan, ceka. A ja sam vec strasno nestrpljiva da vidim svoju devojcicu.

@Baki, pijes li magnezijum? Ovde kod mene se retko kad daju lekovi za opustanje materice. Pre se savetuje uzimanje magnezijuma. Ja ga evo celu trudnocu pijem, preventivno, jer sam vec imala iskustva sa prevremenim kontrakcijama i porodjajem. Naravno, ne na svoju ruku, vec prema savetu lekara. A citala sam i da uzimanje cinka, 15 mg dnevno, sprecava prevremeni porodjaj. Naravno, pre svega konsultovati lekara.

@Keine Lust
pa ne pijem ni magnezijum ni cink nista mi nije dr. rekla. Nije ni rekla da su kontrakcije tako da sam shvatila da ovaj lek pijem preventivno al i kad odem na kontrolu nece biti tu ova moja zbog go pa cu da vidim misljenje i dr: lekara
a gde si ti? kad ti ne bude tesko hoces da napises sta ti sve treba u tom koferu :) moze i pp

Keine Lust Dobrodosla na Kutak za Trudnice :)

Nisam trudna ali imam drugarice i sestru koja jeste pa mi se cini od sillnih prica kao da jesam...Sestra je za sada najbliza porodjaju,termin pocetak avgusta :)

Zelim ti da sto pre vidis svoju devojcicu (mozda bas i za nesto manje od 24 casa...:) (11) Moj Rodjendan :) i da kada se oporavis podelis sa nama prve utiske...:)

Ej evo i mene da se javim! Bila sam na ultrazvuku pre neki dan. Bebac je porastao, dogurao je do 1,55kg! (Poslednji put kad sam ga videla na pocetku maja je bio mali kao kifla).
Ja i dalje mirujem jer je on u niskom parteru. Nadam se da nece da izadje pre vremena ;) .
Jos nisam spremila kofer za bolnicu niti ista kupila za mene ili njega. Bas sam lenstina. Iduce nedelje pocinju popusti ovde kod mene pa cu se baciti u baby shopping. :)

Poceo mi je kurs za trudnjace. Nema fizickih vezbi. Babica prica o tome sta i kad treba raditi (za sad smo stigli do porodjaja i tata u sali) i jos nas uce nekom disanju za opustanje.

Jos 9 nedelja do porodjaja a jos uvek nismo nasli ime za sina...

baki 75:
@Keine Lust
pa ne pijem ni magnezijum ni cink nista mi nije dr. rekla. Nije ni rekla da su kontrakcije tako da sam shvatila da ovaj lek pijem preventivno al i kad odem na kontrolu nece biti tu ova moja zbog go pa cu da vidim misljenje i dr: lekara
a gde si ti? kad ti ne bude tesko hoces da napises sta ti sve treba u tom koferu :) moze i pp

Ja sam u Nemackoj. Ovde doktori mnogo vise gledaju na trudnocu i sam porodjaj kao na sasvim prirodnu stvar, sto u principu i jesu. Tako da bez preke potrebe ne daju i ne koriste medikamente, ni tokom trudnoce, ni tokom porodjaja. Prema pricama koje citam ovde na forumu ili slusam od svojih prijateljica iz Beograda, skoro svaka druga trudnica u Srbiji pije neke hormone ili lekove, ili joj rade serklaz ili sta ti ja znam. Iako se i moja trudnoca ovde svrstavala u rizicnu, zbog prethodnih prevremenih porodjaja i problema koje sam imala u trudnoci, nisu me kljukali nicim, a za serklaz su mi cak napomenuli da sa sobom nosi veci rizik (moze da uzrokuje infekcije npr.) nego sto pomaze....itd. Da ne gnjavim, koliko znam taj ginipril se daje za smirivanje materice koja je navodno sklona kontrakcijama, a to isto radi i magenzijum, s tim sto je sasvim prirodno sredstvo. Iskreno ja sam cink pocela da pijem na svoju ruku, nisam cak ni konsultovala lekara, samo sam procitala u nekoj brosuri, o vitaminima i mineralima koji su neophodni u trudnoci, da cink ne moze dovoljno da se dobije iz hrane i da se treba uzimati dodatno, 15mg dnevno, sto sam ja i uradila. :)
A sto se tice pakovanja kofera, cini mi se da se na nekim od ranijih stranica ove teme nalaze spiskovi sa svime sto treba poneti u bolnicu. Kod mene u koferu su stvari za licnu higijenu, spavacice i brusevi za dojenje, bademantil, papuce, carape, stvari za bebu, i za porodjaj CD sa omiljenom muzikom. :lol: To su nam izmedju ostalog napomenuli da mozemo da ponesemo kao sredstvo za opustanje prilikom trajanja kontrakcija. :-D

Giovanna:
Keine Lust Dobrodosla na Kutak za Trudnice :)

Nisam trudna ali imam drugarice i sestru koja jeste pa mi se cini od sillnih prica kao da jesam...Sestra je za sada najbliza porodjaju,termin pocetak avgusta :)

Zelim ti da sto pre vidis svoju devojcicu (mozda bas i za nesto manje od 24 casa...:) (11) Moj Rodjendan :) i da kada se oporavis podelis sa nama prve utiske...:)

Hvala ti na dobrodoslici. :-)
Samo nemoj pre 21 molim te, zelim da rodim jednu malu lavicu, ako je ikako u mojoj moci da uticem na te stvari. :-D
I srecan ti rodjendan, unapred! :-D

Hipotenuza:
Ej evo i mene da se javim! Bila sam na ultrazvuku pre neki dan. Bebac je porastao, dogurao je do 1,55kg! (Poslednji put kad sam ga videla na pocetku maja je bio mali kao kifla).
Ja i dalje mirujem jer je on u niskom parteru. Nadam se da nece da izadje pre vremena ;) .
Jos nisam spremila kofer za bolnicu niti ista kupila za mene ili njega. Bas sam lenstina. Iduce nedelje pocinju popusti ovde kod mene pa cu se baciti u baby shopping. :)

Poceo mi je kurs za trudnjace. Nema fizickih vezbi. Babica prica o tome sta i kad treba raditi (za sad smo stigli do porodjaja i tata u sali) i jos nas uce nekom disanju za opustanje.

Jos 9 nedelja do porodjaja a jos uvek nismo nasli ime za sina...

joj mi jos osam nedelja a i dalje nemamo ime,niti smo sta kupili.Ja sam isla prosle nedelje kod doce.i beba je imla 2,10 kg. malo je napredniji.Ove nedelje idemo ponovo jerbo neka mera je bila blizu granice 9.7mmm a gornja granica 10mmm.Ja sam se skoz uplasila ali kaze cika doktor nije strasno samo dodji da proverimo..??/ :confused:
Tako da sutra a mozda i danas idem ponovo.

@Keine Lust
ha, ha, ha i u Srbiji ti kaze doktor da poneses CD sa omiljenom muzikom a on ti vrlo rado pusti muzikicu koja te opusta kad krene porodjaj...Nama ovde to zvuci ko naucna fantastika

Trudnice, da li odolevate slatkisima a ako ne koliko toga dnevno kolicinski priustite sebi?
Ja ne mogu bez slatkisa, juce mi je doslo da pojedem pola kile eurokrema...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back