Kutak za trudnice

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kada je toksoplazmoza u pitanju treba malo zaobići mačkice koji su prenosioci uzročnika.I ne opterećuj se sa nalazima , da nešto ne valja vjerovatno bi ti doktor skrenuo pažnju.Mislim da mocarela nije opasna.Da živiš na nekim područjima bivše države problem bi bio sa proizvodima ovčijeg porijekla zbog bruceloze.No sikiriki.

Hvala ti,receno mi je vec da pazim i izbegavam sireve od nepasterizovanog mleka,kao i dobro oprati povrce i voce koje raste u zemlji,i macke ne dodirivati i jesti dobro peceno meso,e sad bas nisam dobro,ubice me ova neizvesnost do ujutru kad cu da pozovem mog doktora :sad2:

Poslednja izmena:
Hvala ti,receno mi je vec da pazim i izbegavam sireve od nepasterizovanog mleka,kao i dobro oprati povrce i voce koje raste u zemlji,i macke ne dodirivati i jesti dobro peceno meso,e sad bas nisam dobro,ubice me ova neizvesnost do ujutru kad cu da pozovem mog doktora :sad2:

E pazi to su sve i meni rekli u pocetku... ali malo prave previse frke tu... sto kaze lazy: ne treba da se nerviras toliko, nazovi lekara sutra ujutru i javljaj nam sta se desilo odmah ujutru... da se i ja ne brinem sad... :sad2:

bonzitice smiri se ja sam u italiji zemlja majka mocarele i jela sam mocarelu non-stop a nisam imuna na toxo,mozes je jesti slobodno nespada u rizicnu hranu za toxo!!!!!!!!!!
samo izbjegavaj macke,a i one nisu sve bolesne od toxo vec bi trebalo da pojedu zarazenog misa...tako su mi ovde objasnili
a ako je nisi do sada dobila(kao djete si se sigurno igrala sa mackama)tesko da ces je i sada dobiti,da dodam jedna moja prijateljica ju je pokupila u drugom mj. i nista nije bilo!!!

@Bonzitice,proteinu u mokraci se obicno javljaju ako trudnica dobije visok pritisak ili je znak neke upale u organizmu ili kod povecane fizicke aktivnosti. Kakav ti je urin? Ima li bakterija ili mozda soli(kristala)? Hoce i kristali da se jave(pesak) u trudnoci.Ja sam ga dobila i bas me je grebao pri mokrenju,ali to prodje.

Evo drage moje da nemate vise dilama oko citanja rezultata i nagadjate dal je ili nije:super:
Cmok

ANALIZA URINA

Normalan urin je bistrog izgleda, žute boje i kisele reakcije. Sve što odstupa od ovoga, moguć je znak nastanka nekog oboljenja.

Izgled - normalno: bistar izgled• Zamućen urin - ukazuje na povećan broj leukocita, odnosno na neki upalni proces, kao i na gljivice, bakterije, sluz i sve druge elemente koji se mogu naći u sedimentu urina.

Boja - normalno: žuta boja

Tamnosmeđ urin - ukazuje na povećanje bilirubina, što je najčešće znak oštećenja jetre, odnosno pojave žutice. Neki ljudi inače imaju povećan bilirubin, tako da je njima ovakav izgled urina normalan.
Crven urin - ukazuje na prisustvo hemoglobina, što najčešće ukazuje na oštećenje bubrega, zbog koga se u urinu javlja krv (najčešće kamen u bubregu ili pesak), ali i na razne upalne procese, oštećenje mokraćnih kanala i bešike.

Reakcija - normalno: kisela reakcija

Alkalna reakcija - najčešće ukazuje na bakterijsku infekciju.

Relativna gustina - referentna vrednost (za odrasle) 1,012- 1,025

Povećana gustina može da bude znak dijabetesa, hipertenzije, poremećaja funkcije hormona nadbubrežne žlezde, oštećenja bubrega. Nastaje i usled povećanog gubitka vode - povraćanje, dijareja, kao i visoka temperatura.
Snižena je najčešće kod povećanog izlučivanja urina.

Proteini - normalno: negativni
• Mogu da budu pozitivni usled povećane fizičke aktivnosti ili u trudnoći, kada to nije znak patoloških promena. Pojava proteina u urinu u svim ostalim stanjima znak je nekog upalnog procesa.

Glukoza - normalno: negativna
• Pozitivan rezultat glukoze u urinu je uglavnom je povezan s povećanim vrednostima ovog parametra u krvi (iznad 10 mmol/L), što se najčešće dešava kod dijabetičara.

Urobilinogen- normalno: negativan
Bilirubin - normalno: negativan
• Pozitivni rezultaii mogu da budu znak oštećenja jetre ili žuči.

Aceton - normalno: negativan
• Pozitivan nalaz prisutan kod dijabetičara.

SEDIMENT URINA

Eritrociti sveži - normalno: negativni
• Pozifivni su najčešće znak prisustva mokraćnih kamenaca ili peska u bubregu i mokraćnim
putevima.

Eritrociti bledi - normalno: negativni
• Pozitivni su najčešće znak skoro preležane infekcije ili hronične bolesti bubrega.

Leukociti
- normalno: do5
• Broj leukocita do 50 (dosta) ili više od 50 (masa) najčešće ukazuje na neki upalni proces u organizmu.

Epitelne ćelije pločaste - normalno: malo
• Ove ćelije oblažu urinami trakt. Njihova pojava u urinu u bilo kom obimu nema veći dijagnostički značaj.

Epitelne ćelije okrugle - normalno: negativne
• Pozitivan nalaz ukazuje najčešće na oštećenje bubrega.

Bakterije - normalno: negativne
• Pozitivan nalaz je najčešće znak bakterijske infekcije, a može da bude i posledica nehigijene ili nepravilno uzetog urina - nesterilna posuda.

Urati amorfni - normalno: negativni
• Pozitivan nalaz nema dijagnostički značaj.

Kristali kalcijum-oksalata - normalno: malo
• Pozitivan nalaz ne mora da ukazuje na oboljenje, ali može da bude znak peska u bubregu.

Kristali mokraćne kiseline - normalno: negativni
• Pozitivan nalaz ukazuje na neka oboljenja bubrega.

Kristali tripl-fosfata - normalno: negativni
• Pozitivan nalaz može da bude znak bakterijske infekcije.

Sluz - normalno: negativna ili malo
• Pozitivan nalaz nema veći dijagnostički značaj.

Gljivice - normaho: negativne
• Pozitivan nalaz je najčešći znak gljivične infekcije, a mogu se javiti i kod dijabetičara.

Cilindri - normalno: negafivni
• Pozitivan nalaz ukazuje na hronično bubrežno oboijenje.

Od mita do istine u ishrani trudnica

Jesti za dvoje

Realno, vi jedete za jednu osobu, a dodatni kalorijski unos iznosi 15 odsto. Zato se preporučuje da trudnica dnevno unese 150 kalorija više u prvom trimestru, i po 300 kalorija više u druga dva trimestra, nego pre trudnoće. Ako je kalorijski unos u trudnoći smanjen, neće se uneti dovoljno proteina, vitamina i minerala za ishranu bebe. To će da rezultira i padom rezerva masti, što će da dovede do stvaranja tzv. ketona u krvi i urinu. Njihova produkcija je znak gladovanja, a ako je hronična, vrlo lako može da rezultira mentalnom retardacijom deteta.

Hipertenzija u trudnoći je vezana za visok unos soli

Povišen pritisak u trudnoći je posledica brojnih fizioloških promena u telu tokom trudnoće, pa se zbog toga ne tretira kao hipertenzija kod drugih ljudi. Uvreženo je medicinsko mišljenje da je trudnoća “stanje trošenja soli” – zato telo uzima više soli nego obično. Lišavanje može da bude štetno po fetus. Iako se potrebe za solju povećavaju, prosečna upotreba je adekvatna za trudnice. Uzimanje dodatne soli je retko opravdano. So se, takođe, rutinski ograničava da bi se prevenirala toksemija (stanje praćeno hipertenzijom, retencijom - zastojem tečnosti i proteinima u urinu).

Punomasno mleko je hranljivije od obranog

Punomasno mleko se preporučuje detetu do navršene dve godine zbog masnih kiselina neophodnih za razvoj mozga. Međutim, obrano mleko obezbeđuje sve nutrijente, nije opterećeno mastima I ima više kalcijuma. Pošto su zahtevi vaše bebe za kalcijumom veliki, povećajte njegov unos da ga ne biste gubili iz sopstvenih kostiju. Trudnicama je potrebno 1.200 miligrama dnevno. Mleko i mlečni proizvodi su najbolji izvor kalcijuma, ali neke žene imaju simptome kao što su nadutost, dijareja, gasovi i gađenje posle uzimanja mleka. Takvo stanje je poznato kao laktozna intolerancija. Ako imate taj problem,pijte jogurt sa korisnim bakterijama koje olakšavaju varenje laktoze i jedite sir (radije tvrd, jer sadrži prirodno manje laktoze), tamno zeleno lisnato povrće, sardine, losos, a u dogovoru sa doktorom uzmite neki dodatak kalcijuma ako je neophodno.

Dodatni vitaminski i mineralni preparati se preporučuju trudnicama sa nutritivnim rizikom (ako nose blizance ili trojke).

ESPERANCA 137 Urin mi je dobar,:think: bar tako mislim,blago promenjena,bledo zuta,leukociti 1000ml,eritrociti 1000ml,nekoliko epitalne celije,nema sluzi a ni cilindri,ali imam puno kristala urata,i urinokultura mi je sterilna.
Nemam pojma zasto su mi proteini 0,17,to je malo uvecano,zar ne?
Nisam mogla da dobijem mog doktora,moj muz je otisao u apoteku,kazu da nebi trebalo da imam problema,pomesala sam toxo.prenosi se zivim mesom ili nedovoljno pecenim,pogotovu ovcetina,prenose ga macke ako pojedu zarazenog misa,kao i izbegavati pse.Dobro prati voce i povrce.Ovde u francusku javlja se cesto,rizik je veci zato proveravaju svakog meseca,ako dodje do infekcije daju antibiotike svakog mes po 10dana sve do porodjaja i prati se na ultrazv dali beba ima uvecanu jetru,i jos neke organe,ako im je sumnjivo radi se amino ili uzimaju uzorak krvi iz pupcane vrpce sto je jos sigurnija metoda.Detetu se do 10mes proverava krv na toxo.
SIMPTOMI TOXO:temperatura,bol u grlu,bol u misicima,zlezde na vratu,tj krajnici uvecani,ako se nekih od ovih simptoma jave treba brzo reagovati,tj otici kod doktora,ako je doslo do infekcije vadjenjem krvi pokazuje hypereosinophilie,

Trudnica koja je vec pre trudnoce dosla u kontakt sa toxo,tj inficirala se,nepostoji rizik za nju a ni za bebu,vadjenjem krvi pokazuje pozitivno,u slucaju da je negativno (kao sto je kod mene)potreban je veliki oprez,i proveravati svakog meseca.
A druga infekcija koja je podjednako opasna za plod,je LISTERIOSE,ona se prenosi zivim mlekom(nepasterizovanim),znaci sir tipa camebert,brie,i onih budjavih,znaci uvek gledajte da bude pasterizovano i li sterilizovano,onda piletina nedovoljno nekuvana,hot dog nedovoljno kuvane virsle,svinjski jezik,salate od kupusa sa majonezom...
SIMPTOMI:slicni su kao kod gripa,znaci ako dodje do infekcije simptomi se javljaju u prvih 12 h pa sve do 9ned,temperatura,diareja ponekada,bolovi stomaka,bolovi ledja...
Moze doci do prevremenog porodjaja ili uginucem ploda!znaci javlja se kod trudnica,mladjih osoba kao i ko deprimiranih osoba.Ovo je retka ali OPASNA bolest.
Ja sam za sada dobro,nemam temperaturu,i neosecam se cudno,pu,pu,pitacu ipak mog ginek u petak,ali znam da NIKADA U ZIVOTU NECU JESTI MOCARELU!Pozdrav svim trudnicama i vec mamicama i veliki :kiss: za sve bebice.Cuvajte se

Mislim da je sve to malo pretjerano
ja sam obadvije moje trudnoce prezivjela kao da sam bolesna a ne trudna pa sad kad cujem blazeno stanje dize mi se kosa na glavi!!!!!!!!
od toxoplazmoze pa do trudnickog dijabetesa koji nije bila sala, morala sam prije svakog obroka da si dajem na iglu inzulin pa svaki put kad se bocnem a ja se i isplacem jer nisam shvatala sta me je spopalo:sad2:
govorili su mi da beba moze da ima problema u razvoju mozga,da dobije dijabetis,da bude tezak na porodu i 5 kg :sad2::sad2::sad2::sad2:
ma svasta
al hvala dragom Bogu rodio se ziv i zdrav,tezak 3350 kg nista od onoga sto su mi prognozirali! Moja poruka je nemojte previse razbijati glavu i prepadati same sebe!!!!
Uzivajte u svojoj trudnoci!!:super:
Kao negativne stvari dovoljno je sto piskamo svaki minut i sto nam sve zivo smrdi :thumbdown:

ESPERANCA 137 Urin mi je dobar,:think: bar tako mislim,blago promenjena,bledo zuta,leukociti 1000ml,eritrociti 1000ml,nekoliko epitalne celije,nema sluzi a ni cilindri,ali imam puno kristala urata,i urinokultura mi je sterilna.
Nista strasno,samo imas malo peska,pa su ti se mozda i zbog toga pojavilo malo proteini u mokraci.Dokle god je mala kolicina nije opasno.Za taj pesak pij dosta vode i uzivaj;)
A to sta su radile vase bake - to smo vec sto puta rekle - one su zivele pre 50-100 godina kad nije bilo ovih g.... u hrani,vazduhu,zivele su zdravo i jele nemodifikovanu hranu bez silne hemije i ostalog.Tako da je glupavo vise to pominjati.A i deca su im umirala i niko nije znao od cega.Tako da, babe nek pocivaju ili zive u miru;)

Cudno,:think: ja sam mislila da kad se ima pesak u besici ili bubre.treba da grebucka,ma ko bi ga znao,mogu samo da nagadjam i da se sekiram sto vise.Ali u pravu si,moguce da imam,jer u poslednjih par dana smanjila sam vodu mozda 2case na dan sto nije dobro,trebalo bi 1,5l da se unese,malo vode,malo sokove,mleka...Videcu sa ginekologom,mada se slazem sa tobom da nije strasno :sad2: Kako je tvoj mali? :bye: :cmok:

Cudno,:think: ja sam mislila da kad se ima pesak u besici ili bubre.treba da grebucka,ma ko bi ga znao,mogu samo da nagadjam i da se sekiram sto vise.Ali u pravu si,moguce da imam,jer u poslednjih par dana smanjila sam vodu mozda 2case na dan sto nije dobro,trebalo bi 1,5l da se unese,malo vode,malo sokove,mleka...Videcu sa ginekologom,mada se slazem sa tobom da nije strasno :sad2: Kako je tvoj mali? :bye: :cmok:

Po mom skromnom radnom i inom iskustvu pjesak u bubrezima je u većini slučajeva asimptomatski .Uglavnom kao i sve drugo u 80 -90 % slučajeva počne da boli kada ljudi saznaju da ga imaju.

Dvije čaše vode je jako malo, možeš da uzmeš i brusnicu ponekad , neće da škodi , naprotiv.:bye:

Galilea-hvala ti,probacu to sa brusnicom,ali moram da se raspitam kako se to ovde zove :think:
Kako je danas izgledao vas jelovnik,ili npr jedan vas dan?Ja slabo jedem i plasim se da neunosim dovoljno onoga sto je bebi potrebno,sta mi vi predlazete?Sigurna sam da to svaka trudnica postavlja pitanje,i da bi volela da zna sto vise sta je dobro za njenog bebca?
KOCKICE-Gde ste nam ti i maki?Ja se celi dan izlezavala,uzasno je zahladnelo napolju,pa se plasim za moju kroveticu,sad nam je najmanje potrebno da se neprehladimo,a i nesto sam pospana ceo dan.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back