Не знам да ли је неко већ поставио чланак из Вечерњих новости, ал' неће шкодити ако још једном чујемо шта је Куста рекао на све то:
"MOKRA GORA - Kada bi se, ne daj bože, virus novog gripa širio brzo kao loše vesti o Kusturici u Hrvatskoj, teško da bi neko preživeo. Odjeknula je u susednoj državi kao bomba informacija da je proslavljeni reditelj, novinara Aleksandra Stankovića i šestočlanu ekipu HRT usred intervjua "ibacio iz Drvengrada i zaplenio im snimljeni materijal". Ekskluzivno za "Novosti", vlasnik dve kanske "Zlatne palme" kaže: Gosti su zloupotrebili gostoprimstvo mog doma!
-
Taj Stanković je ušao u moju dnevnu sobu, a svako njegovo pitanje predstavljalo je pokušaj stvaranja skandala. Zloupotrebio je gostoprimstvo moje porodice, a kada je postalo jasno da intervju nije uspeo, u žurbi je zaboravio snimljene kasete, koje ću mu vratiti - kaže Kusturica.
Dodaje Kusturica da je pomenuti "građanin Hrvatske došao u dobronameran dom, ali je nažalost tragao jedino za najširim spektrom zloupotreba gostoprimstva, i za aferama".
- Ja, za razliku od njega, nisam želeo skandal. Iz straha da se to ipak ne dogodi, jedino mi je preostalo da gostima uskratim gostoprimstvo. Moram da priznam, uplašile su me i oči novinara koje su bile prazne, oči koje jednostavno ne govore ništa - ističe reditelj.
HRT prenosi Stankovićeve tvrdnje, da je od Kusturice doživeo "klasično razbojništvo", kao i da su reditelja "iznervirala pitanja o njegovom odnosu sa Slobodanom Miloševićem".
Tokom intervjua, novinar je pokušao da Miloševićevu Srbiju poistoveti sa Hitlerovom Nemačkom. Kusturica očigledno nije "naseo" na provokaciju, priliku nije iskoristio da novinara podseti na istoriju Hrvatske tokom Drugog svetskog rata. Odsustvo očekivane reakcije, nije dalo traženi televizijski skandal.
Zatim je u formi pitanja, novinar poistovetio sudbinu Hrvatske, sa genocidom koji je tokom Drugog svetskog rata doživeo narod Izraela! Kusturicu je pitao: "Hoćete li Izraelcima reći, kako je dirljiva pažnja kojom je Hitler u Vučjoj jami obasipao Evu Braun?"
Kada je situacija dovedena do besmisla, Kusturica je, navodno, Stankoviću odgovorio pitanjem: "Zašto malo ne pričamo o hrvatskim legionarima koji su ubijali Srbe po Hrvatskoj?". Zatim je Kusturica, tvrde u hrvatskoj televiziji, "uz psovke ustao i završio razgovor".
- To su bila samo neka od pitanja, sve što je taj čovek izgovorio u mojoj dnevnoj sobi predstavljalo je besmislenu i jeftinu provokaciju. Ne pristajem dobrovoljno da me skandal - majstori gađaju blatom, samo zato što im je to palo na pamet - ističe Kusturica.