Da razjasnim neke stvari u koje sam siguran da su takve 100 %
Prvo kod nas niko ne mari za to sa secenjem ili ne na izlozbama, na beogradskoj izlozbi su izvodjeni da se takmice i pobedjivali dobermani, boxeri, doge, rotovi, dogo argentino, stafordi itd. Dakle ja sam zvao kinoloski savez i rekli su mi da za boxere nije uveden zakon ovde sto se tice secenja, znaci ovde vas niko nece izbaciti iz ringa ako u njega udjete sa kupiranim boxerom dobermanom ili dogom! Definitivno je da ce zakon jednog lepog dana doci ovde ali kad to je pitanje za nekog drugog, znajuci kako sve ide u ovoj drzavi nece skoro!
Drugo i kad se uvede ove zakon vi mozete svoje pse do mile volje da secete i niko vas nece kaznjavati, ali nece moci da se takmici, sem ako nemate neku vezu, sto opet ne znaci da vaseg psa nece hteti neki odgajivac ili vlasnik da upari sa svojom zenkom! Tako da seceni psi opet nece biti osudjeni da nemaju potomke!
Trece to da ne mozete da izvodite svoje pse napolje na takmicenja secene ni u to nisam siguran, pogledajte proslogodisnju izlozbu svetsku npr za dobermane, za boxere za doge pa vidite dal nema secenih kao pobednika ili makar tu negde u uzem krugu!
Tako da seceni psi imaju jos sanse da se takmice i pobedjuju, ali sada tom zabranom je malo izjednacena ta razlika izmedju ne secenih i secenih koja ranije nije postojala i to je dobra stvar jer pre 5 god. na kojoj izlozbi je pobednik bio ne seceni boxer ili rot ili doberman.SAd je data sansa i tim psima a vlasnicima mogucnost da i bez tih komplikacija imaju sampinoskog psa! A to da ceti neko napisati kaznu zbog secenja psa je cista glupost! E sad dal ce za 5-10 godina sve ovo biti mnogo rigoroznije ne znam, ali mislim da nikad nece nestati seceni psi i da ce se jos dugo pojavljivati na izlozbama. Ponavljam samo malo ispitajte po internetu i pogledajte neke pobednike tih rasa, pa da vidim dal cete naci nekog dobermana sa repom i spustenim usima da je pobedio igde u svetu. Ako nadjete dajte link

A postoji jos jedna stvar, ljudi koji zu zaduzeni za sprovodjenje ovih zakona ne secenja su prvi odgajivaci, oni odlucuju dal ce pse jos sa nedelju dana seci ili ne. Jaci odgajivaci im ostavljaju repove jer ljudi napolju kojima oni prodaju nece da ih kupe bez repa. Medjutim tu je jos t razlika, neki odgajivaci kao sto su odgajivaci boxera i rotova ostavljaju njima repove, ali neki ne, za njih taj pas nije vise onaj koga su obozavali, a odgajivaci dobermana, hmm, pa ja jos nisam cuo ni za jednog odgajivaca koji prodaje svoje pse sa repom.