Kulturno dno na srpskim televizijama!

Ne znam da li se ljudi secaju, ali VB nije prvi reality show kod nas. Svojevremeno je na Kosavi emitovana emisija Cirkus. Ucesnici su ziveli u prikolici, ujutru su cistili kod zivotinja, popodne delili letke, a uvece nastupali u cirkuskim predstavama.
Evo jos nekoliko bisera iz ne tako davne proslosti:
- BB Show
- Kleopatra
- Vidovita Zorka
- Sexi Nole
- Fonto (Telefonska nagradna igra, citaj pljacka u reziji Mirka Marjanovica. Od plena je izgradjen trening centar Zemunelo za groblje.)
- Hugo (Peljesenje od strane cestite porodice Karic. Dete se javi u emisiju, koja se zasniva na video igri i pomocu tastera na telefonskom aparatu upravlja glavnim junako Hugom cija je misija da spase voljenu Hugolinu)
- Izi (Isti **** drugo pakovanje.)
- Biseri (Vanji Bulicu se ispovedaju zestoki momci. A devojke su to isto cinile u ZAM-u koji je vodio sa Milicom Mitrovic.)

Kleopatra, Hugo i Izi su mi poznati, Fonto samo zvuči poznato, ostalo nemam pojma šta je.

Pfff... latinske serije su još i super u odnosu na indijske. :D
Ne znam, turske i latinske nisam imala priliku da vidim duže od onoliko sekundi koliko mi treba da kanal prebacim na sledeći, ali ti verujem. :lol:
Ali ne i na novcanik. Kroz pasivno sudelovanje u sportskim prenosima se razvila kockarska euforija.
imamo ljude koji pod plastom dobitka se kockaju sa svojim ionako teskim stanjem
odlazak u kladionicu radi pracenja meceva predstavlja zadnji stadijum beznadja
Odlično zapažanje, hvala za novi ugao razmišljanja o tome. :)
Iskreno, kao nekom ko je retko u dodiru sa time, nije mi to padalo na pamet.
nase potonuce je krenulo od kad su ukinuli moj dragi 3K retesea.u znak protesta,iskljucih tv iz struje,,cak i antenu otkacih (mada,Sorosu redovno placam naknadu za sbb)

Mnogo sam volela onu njihovu emisiju "Generalna proba"! :D

Znate sta je jos kulturno dno? SPORT! Narocito fudbal. Samo pogledajte profil ljudi koji to gleda.. dokoni muski svet, sa pivom u ruci, bespolsen, na neredima na ulicama u prvim redovima... Sta oni rade? Misle da igraju fudbal, jel? Misle da imaju dres i trckaraju za loptom po terenu. A zapravo samo sede i piju. To treba zabraniti ako mene pitate.

Znate sta je jos kulturno dno? SPORT! Narocito fudbal. Samo pogledajte profil ljudi koji to gleda.. dokoni muski svet, sa pivom u ruci, bespolsen, na neredima na ulicama u prvim redovima... Sta oni rade? Misle da igraju fudbal, jel? Misle da imaju dres i trckaraju za loptom po terenu. A zapravo samo sede i piju. To treba zabraniti ako mene pitate.

Skroz si u pravu. Ja razumem da neko igra fudbal ili neki drugi sport rekreativno, ok to je bar zdravo, ajde neka i pogleda koju utakmicu, kad igra reprezentacija ili omiljeni tim...ali kad vidim onu ekipu što svaki dan sedi u kafiću u kraju, loče pivo i gleda sve živo od seoske do evropske lige. Pritom ni jedan ne radi, nego se grebe od mame i tate za pivo iako je već nabio 30 godina u guzicu, i od te sirotinje svojih roditelja trči u kladionicu, ne bi li dobio koji dinar više, za koje pivo više - za sve to vreme onaj na tv-u se valja u blatu za enormne pare i svaki minut cirkuziranja na tv-u stavi u džep onoliko koliko ovi jadnici nikad neće videti na gomili. Što reče baba jedna svom mužu, Milutine, ne gledaj u tog Ronalda, nego se vataj nešto da radiš, neće ti taj dati džak žita. :lol:

Ne znam, turske i latinske nisam imala priliku da vidim duže od onoliko sekundi koliko mi treba da kanal prebacim na sledeći, ali ti verujem. :lol:

Imaš sreće onda. :D Ja sam, na moju veliku žalost, imala prilike da nekoliko puta gledam onu indijusku na Pinku sa babom, uz večeru, i mogu ti reći da je počeo da mi skače pritisak od toga koliko je ta serija retardirana i koliko puta ponavljaju jednu scenu, tako da bežim od TV-a čim ta serija počne. Ybt, kako sam se iznervirala. :lol:

Baš pre neki dan stojim u redu u pošti i slušam dve babe kako raspredaju o Preljubnicima, ubeđene da je to što vide istinito i da ti ljudi tamo što se pojavljuju to su baš ti ljudi i da se to uživo takoreći dešava. Zgražavaju se nad nekim likom koji je neki kao profa na faxu i napravio dete studentkinji, pa se sad pitaju kako će taj sutra da se pojavi na posao kad ga je cela Srbija videla na Pinku. To sve govori o profilu gledalaca, a kada se uzme starosna struktura našeg stanovništva i obrazovanje nije ni čudo što takvoj publici takav program godi. Da vidimo koliko će njih sesti da gleda neku naučnu emisiju o tome kako se razmnožavaju žabe, dokumentarac o srpskoj istoriji, kulturi, pozorištu ili šta ti ja znam, kad je to za njih nešto apstraktno.

Citirala sam post zbog ciljne gupe koju si navela i sada se nesto mislim, da li je moguce da te bake, u vremenu kada je bio samo 1. i 2. kanal kada su one bile recimo u srednjim godinama,opustale se uz Ckalju, Miju Aleksica, LJubu Moljca i drugih, vrsnih pevaca u to vreme, emisiju opstanak i ponekad padne i po koji filmcic ruski ili americki.Znaci mogle su tada da uzivaju u tome, sto znaci , mogle bi i sada necemu slicnom samo ako bi im se prezentovalo umesto ovog smeca koje iskace sa svih mogucih frekvencija da mi je muka.

Zaglupljenim narodom je lakse upravljati nego narodom koji ume da sabere dva i dva. I zato se mi zaglupljujemo iz dana u dan "divnim" tv programom :D .
Nije samo kod nas ovako ocajna situacija, globalno je doslo do urusavanja svih moralnih i kulturnih vrednosti. Sve je pocelo uvodjenjem komercijalnog sadrzaja. Prvo su medije koristili da se obogate, sada ih koriste da vladaju (opet mislim globalno, ne lokalno) :). Pa kakva se muzika slusala osamdesetih, sedamdesetih, ... a sada ... prevedite pesmu Rihanne "where have you been" i onda se setite da te reci pevaju i devojcice koje jos nemaju ni deset godina. Nisam protiv modernizacije, ali nekako mi je sve iz osamdesetih pa "nanize" bolje nego ovo sada.
Tv program prosto dozivi preporod za vreme olimpijade :), steta sto moramo da cekamo 2014. godinu

Zaglupljenim narodom je lakse upravljati nego narodom koji ume da sabere dva i dva. I zato se mi zaglupljujemo iz dana u dan "divnim" tv programom :D .
Nije samo kod nas ovako ocajna situacija, globalno je doslo do urusavanja svih moralnih i kulturnih vrednosti. Sve je pocelo uvodjenjem komercijalnog sadrzaja. Prvo su medije koristili da se obogate, sada ih koriste da vladaju (opet mislim globalno, ne lokalno) :). Pa kakva se muzika slusala osamdesetih, sedamdesetih, ... a sada ... prevedite pesmu Rihanne "where have you been" i onda se setite da te reci pevaju i devojcice koje jos nemaju ni deset godina. Nisam protiv modernizacije, ali nekako mi je sve iz osamdesetih pa "nanize" bolje nego ovo sada.
Tv program prosto dozivi preporod za vreme olimpijade :), steta sto moramo da cekamo 2014. godinu

o kakvoj vrsti preporoda je tu rec

o kakvoj vrsti preporoda je tu rec
Ako volis i pratis atletiku, biciklizam, plivanje, skokove u vodu, umetnicko klizanje, skijanje, bob, ski skokove, ... onda ti je period odrzavanja olimpijade = bolji tv program (ne gledam prenose na rts-u jer nemam zivce za Gos. Koraca :)). Cak mi je i curling zanimljiviji po sadzaju nego kulturno-obrazovani program koji je trenutno u ponudi :).

Ako volis i pratis atletiku, biciklizam, plivanje, skokove u vodu, umetnicko klizanje, skijanje, bob, ski skokove, ... onda ti je period odrzavanja olimpijade = bolji tv program (ne gledam prenose na rts-u jer nemam zivce za Gos. Koraca :)). Cak mi je i curling zanimljiviji po sadzaju nego kulturno-obrazovani program koji je trenutno u ponudi :).

ne gledam i ne pratim nista od toga
sportski program na TV-u je ekvivalentan svim rijaliti programima i serijama
isto se zna da je skoro sve namesteno a svi gledaju i navijaju za nekog ko im nije nista
tudje uspehe dozivljavaju kao svoje

Citirala sam post zbog ciljne gupe koju si navela i sada se nesto mislim, da li je moguce da te bake, u vremenu kada je bio samo 1. i 2. kanal kada su one bile recimo u srednjim godinama,opustale se uz Ckalju, Miju Aleksica, LJubu Moljca i drugih, vrsnih pevaca u to vreme, emisiju opstanak i ponekad padne i po koji filmcic ruski ili americki.Znaci mogle su tada da uzivaju u tome, sto znaci , mogle bi i sada necemu slicnom samo ako bi im se prezentovalo umesto ovog smeca koje iskace sa svih mogucih frekvencija da mi je muka.

moja baba dok je bila ziva je slusala radio beograd,a na tv-u je samo gledala dnevnik i folklor

Pa znaš šta, možda treba ko kod Tita, zna se, program počinje u 19h, od 19h do 20h je dnevnik, u 20h serija Lole Đukića ili Soje Jovanović. I u 21.30h, m'rš svi na spavanje.
Kad ne znaš za bolje ilii kad ga ipak vidiš, bar ti misliš da je to bolje a nije- držiš se i toga što imaš. Ranije je bilo ili dnevnik i serija ili ništa.

@cave man
ne sporim da je u nasoj zemlji jedina radost kada Djokovic osvoji neki turnir (nazalost, samo nas to i obraduje), verovatno je tako i u drugim zemljama, u drugim soportovima itd ... Ali mislim da je sport vazan jer uci decu sta je fer igra (barem je nekada tako bilo). Bolje da deca zavole sport (mozda pocnu i da se bavem nekim), nego da bulje u farmu, velikog brata, preljubnike, ... i mastaju kako ce jednog dana biti "javne" licnosti (po svaku cenu).

@cave man
ne sporim da je u nasoj zemlji jedina radost kada Djokovic osvoji neki turnir (nazalost, samo nas to i obraduje), verovatno je tako i u drugim zemljama, u drugim soportovima itd ... Ali mislim da je sport vazan jer uci decu sta je fer igra (barem je nekada tako bilo). Bolje da deca zavole sport (mozda pocnu i da se bavem nekim), nego da bulje u farmu, velikog brata, preljubnike, ... i mastaju kako ce jednog dana biti "javne" licnosti (po svaku cenu).

ne bih da ovo pretvorim u temu o sportu,ali i sport je deo i to dobar deo tv programa
u modernom sportu ne postoji fer igra jer je dosta toga namesteno i vecina sportista su dopingovani
mislim da je bolje deca da zavole istoriju,kulturu,tradiciju,nauku nego sport
ovo bi trebalo da bude primer

Imaš sreće onda. :D Ja sam, na moju veliku žalost, imala prilike da nekoliko puta gledam onu indijusku na Pinku sa babom, uz večeru, i mogu ti reći da je počeo da mi skače pritisak od toga koliko je ta serija retardirana i koliko puta ponavljaju jednu scenu, tako da bežim od TV-a čim ta serija počne. Ybt, kako sam se iznervirala. :lol:

Well, now I feel like I'm blessed! :lol:
A šta će, bakuta. Ako ona to voli, ti gledaj u svoj tanjir i u sebi pevaj.

@cave man
Znaci Lance Amstrong gadno zabrlja (pazljivo sam birala reci, zato sam ovako blaga) pa treba da zamrzim biciklizam, osporim kvalitete, naporan rad i talenat svim ostalim biciklistima i triatloncima? Ako se roditelji posvete svojoj deci, ne forsiraju ih da budu novi Djokovic, Vidic, Mesi i sl., deca imaju priliku da uzivaju u sportu na jedan lep i koristan nacin. Pricam o sportu kao o rekreaciji (zdravlje, pravilo drzanje tela itd) a ne kao o primarnom i jedinom interesovanju u zivotu. Svaka medalja ima dve strane, jednu koja sija i jednu koja ne sija. I to se ne odnosi samo na sport. Cim "veliki" novac negde "udje", gubi se kvalitet, osnovni smisao i iskrenost. U sportu se to najbolje vidi, ali ista je prica i u muzici, filmu, knjizevnosti itd.... Ako se totalno zatvoris (izolujes) i u svemu vidis samo lose strane, predao si bitku u samom startu ... i nazalost nekvalitet, nepismenost i zatucanost (moram ovako reci) odnose pobedu bez da su se barem malo pomucili :).

Ne znam da li da se nasmejem ili rastuzim kada vidim ovaj snimak soder liste . Nekada smo se kroz nevericu smejali likovima koji su pokazivali svoj "talenat" u toj emisiji i negde usput, vremenom, ta emisija je prerasla u Grand, Kursadzije i ne znam kako se jos sve zovu. Ispada da je RTv Vojvodina jos najkvalitetnija domaca televizija.

progra, j katastrofalan. zaboravio si da pomenes hrpu rijalitija poput domacine ozeni se, ono kada sudije sude ko je u pravu zena ili muz, bracne tajne mozda ili tako nekog slicnog naslova, debilni kvizovi poput trenutka istine, videh nekidan macu i onaj njgeov debilni kviz sto je bio...zar se to jos daje. iskreno mi je drago sto pola dana nisam kuci, a deca to vrme provode u vrticu. program za decu NE POSTOJI. sramotno i tuzno. nista bolje nisu ni tzv decije televizije. ja licno kod kuce imam 2 kanala sa crtacima, ultra i cartoon network, neznas koje je zlo manje. ne postoje emisije za decu iz kojih bidete moglo nesto da nauci. zato imamo trogodisnjake koji pevaju seku i sinana. muzicki program je takodje uzasan, ali to je ocekvano jer nam je i muzicka scena u srbiji uzasna. u tom duhu pocinje nova serija na prvoj folk, pa ko voli nek izvoli.
ali...sto diras CSI? :lol: krvave serije...tako to moje dete zove, a crtaci koji mu se nude su nista manje krvavi i brutalni.

On nije strpo csi u pravi kos ali nisi ni ti sinana :) !

Inace ,ja cesto razmisljam ...kako bi se ovaj narod mogao pokrenuti ...ajde sad ja vas javno da pozovem da bojkotujete placanje pretplate rts-u ...jeste spremni da pokrenemo kulturnu revoluciju ovde i sada :D ...a usput da vam kazem u poverenju ...planiram jos neke bojkote uskoro ,pocevsi od privatne firme u kojoj radim pa posle redom :) !!! Samo polako ,bice ovo zemlja slobodnih ljudi ,ponovo ...

Mislim da bi trebali da stavimo iz današnjice gluposti koje nam daju da gledamo. Listu ono što je dno... Svako neka stavi 5 stvari koje su krš...

1.Mala Nevesta
2. Preljubnici
3. Porodične tajne
4. Grand
5. RTS serije po 80 put (one su dobre, ali na žalost posle 80-te reprize deluje kao ispiranje mozga jer nismo naučili napamet)

Ako hocete kulturu, gledajte RTS 2...
Imate dosta lepih emisija, o svemu i svacemu...

Neukus je zavladao braco i morate sami da se dovijate kako znate i umete, ako hocete da vam dete bude normalno i razumno...
Nazalost, vise nema skolskog programa (osim za studente sudske medicine), nema porodicnih kvizova, nema nekih zanimljivih sou programa, niti humoristickih emisija (evo, onu "Veliku Srbiju" su munjevitom brzinom sklonili sa TV ekrana, jer je ovom narodu smesnije da slusa hiljadu puta prezvakane viceve u Kursadzijama ili kod onog Ciganovica na Prvoj)...

Ja jesam odrastao u 90-im, jesam odrastao u jednom strasnom i turobnom vremenu, ali je moje detinjstvo mnogo ispunjenije, kako u pogledu nekog socijalnog zivota, tako i u pogledu onog sto sam imao prilike da vidim na televiziji...
Ja se jos uvek secam Branka Kockice, Zooteke, Putokaza, Opstanka, onih sjajnih emisija o hemiji i matematici na RTS-u, odlicnih dokumentaraca iz istorije, fenomenalnog Linka Svetolika Mitica...
Zatim, secam se odlicnog zimskog i letnjeg bioskopa, filmskih klasika koji su se davali svako popodne u 16.30 h na Politici, da ne nabrajam dalje...

Danas klinci, umesto skolskog programa, gledaju CSI, SSI, CIA, FBB i slicne gluposti...
Umesto crtaca sa Duskom Dugouskom, Vitez Kojom, Miki Mausom, serviraju im se neke debilne gluposti sa prasicima i Hana Montana...
Roditelji salju decu na neke usrane audicije kod onog Kviska u Grand...
Hoce da im deca budu kao Seka, Ceca, Biki, Viki...

Posto zivim u neposrednoj blizini skole, cesto imam priliku da vidim decu kako se igraju...
Pa to je strasno: oni ne fermaju ni uciteljice, ni ucitelje...
Biju se na sred casa fizickog...
Devojcice roditelji oblace kao Barbike i svako obavezno nosi mobilni telefon, cak bolji nego sto ja imam...
Klinci od 10 godina setaju gradom pola sata posle ponoci...

Izvinjavam se sto sam malo skrenuo u off topic, ali ovo je nesto sa cime ne mogu da se pomirim, jer sa svakom novom generacijom klinaca, oni postaju sve gori i nepodnosljiviji...

Ako hocete kulturu, gledajte RTS 2...
Imate dosta lepih emisija, o svemu i svacemu...

Neukus je zavladao braco i morate sami da se dovijate kako znate i umete, ako hocete da vam dete bude normalno i razumno...
Nazalost, vise nema skolskog programa (osim za studente sudske medicine), nema porodicnih kvizova, nema nekih zanimljivih sou programa, niti humoristickih emisija (evo, onu "Veliku Srbiju" su munjevitom brzinom sklonili sa TV ekrana, jer je ovom narodu smesnije da slusa hiljadu puta prezvakane viceve u Kursadzijama ili kod onog Ciganovica na Prvoj)...

Ja jesam odrastao u 90-im, jesam odrastao u jednom strasnom i turobnom vremenu, ali je moje detinjstvo mnogo ispunjenije, kako u pogledu nekog socijalnog zivota, tako i u pogledu onog sto sam imao prilike da vidim na televiziji...
Ja se jos uvek secam Branka Kockice, Zooteke, Putokaza, Opstanka, onih sjajnih emisija o hemiji i matematici na RTS-u, odlicnih dokumentaraca iz istorije, fenomenalnog Linka Svetolika Mitica...
Zatim, secam se odlicnog zimskog i letnjeg bioskopa, filmskih klasika koji su se davali svako popodne u 16.30 h na Politici, da ne nabrajam dalje...

Danas klinci, umesto skolskog programa, gledaju CSI, SSI, CIA, FBB i slicne gluposti...
Umesto crtaca sa Duskom Dugouskom, Vitez Kojom, Miki Mausom, serviraju im se neke debilne gluposti sa prasicima i Hana Montana...
Roditelji salju decu na neke usrane audicije kod onog Kviska u Grand...
Hoce da im deca budu kao Seka, Ceca, Biki, Viki...

Posto zivim u neposrednoj blizini skole, cesto imam priliku da vidim decu kako se igraju...
Pa to je strasno: oni ne fermaju ni uciteljice, ni ucitelje...
Biju se na sred casa fizickog...
Devojcice roditelji oblace kao Barbike i svako obavezno nosi mobilni telefon, cak bolji nego sto ja imam...
Klinci od 10 godina setaju gradom pola sata posle ponoci...

Izvinjavam se sto sam malo skrenuo u off topic, ali ovo je nesto sa cime ne mogu da se pomirim, jer sa svakom novom generacijom klinaca, oni postaju sve gori i nepodnosljiviji...

:klap:

Ovo je zastrašujuće istinita nadgradnja teme, a surova je istina da su nam klinci, iz generacije u generaciju, sve gori i prazniji, beznadežniji i zatupljeniji.
Pošto u bliskoj porodici imam prosvetnog radnika, svaki dan slušam strašna svedočanstva o njihovom ponašanju, navikama, odnosu prema životu.
Prosto me jeza podiđe kad pomislim na zasnivanje sopstvene porodice.
Splet društveno-političkih, ekonomskih, socijalnih i kulturnih uslova za podizanje deteta ne verujem da je ikad bio gori.

U Društveno političkom smislu, mi smo krivci za sve ratove, zločinci najgore vrste, išvršitelji najgorih ratnih zločina i genocida i te ćemo grehe kajati generacijama, što u moralnom smislu, kao postiđeni i bedni, što u materijalnom, plaćanjem kojekakvih odšteta istinskim krivcima, krvolocima i bestidnicima.
Kada na ovo nadovežemo konstantne pritiske centara moći, insistiranje na kolektivnoj krivici, razorenu privredu, odvratne medije, nedostatak nacionalne strategije, ,,reformu'' školstva, bolonjske bestijalnosti na fakultetima i ostale belosvetske izmišljotine, velika je šansa da će nam buudće generacije biti totalni degenerici, koji neće videti dalje od Notebook, Galaxy, Farme, preljubnika, velikog brata i istražitelja iz Majamija...

Poslednja izmena:

Back