Kulturna dešavanja u Kruševcu

• Začetnik teme Začetnik teme raven
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
borivoje:
GOSPODJO ILI GOSPODJICE
Gospođica.
Pored toga što su skupi, gostujući glumci često znaju da diskredituju naše time što umišljaju da su velike zvezde samo zato što su iz većih gradova. Naš Milija Vuković je doajen, prvak; i nema te "velike zvezde" iz Beograda ili bilo kog drugog grada koja bi mogla da bude bolja od njega. Pod "velikim zvezdama" naravno podrazumevam mlađe, popularnije glumce.
Nažalost, kvalitet jeste malo opao. Ali... kao što rekoh, treba verovati. Trebalo bi da bude bolje.

Molim vas, forummers, stick to the topic. Molim vas!
Dosta prepucavanja oko necega oko cega se ne mozemo sloziti ( na zalost onih suprotnog misljenja, moram reci da sam na strani gdjice Zle. Mislim... ako je vera u nesumnjivi talenat i dovitljivost krusevackih glumaca, koji pritom rade/unose radost/stvaraju pod nezamislivo losim i skromnim uslovima, nesto cime se ne trebam ponositi, onda mozete da osudite i mene, Borivoje. Ali, licno mislim da imam pravo da verujem u nesto sto je toliko puta vec dokazano, evo sad i osudjivano.)
Kad bismo se svi drzali nasih vrednosti i hvalili svoje, ne bismo kao narod bili gde jesmo. Ne zelim da zavrsimo kao Madjari, koji nemaju svojih fabrika, ne pustaju svoju muziku, vec su se prodali i sada prate svaki korak umisljeno-boljih-od-svih Amerike, Britanije..., prodajuci bezdusnim silama i poslednje komade sopstvene predivne zemlje i prihvatajuci svaki izraz njihove-TUDJE kulture. A ko je tamo bio u skorije vreme, zna o cemu pricam....
Ova situacija sa nasim pozoristem je ekvivalentna pomenutoj, samo na manjem, parcijalnom planu...U globalu, sve se to odvija istim dahom, ukljucujuci i gasenje ljudskog interesovanja za pozoriste.
Sta da ucinimo...? Ako budemo imali bolje predstave, nasa deca i omladina ce umesto da kupe dvd, ici u pozoriste? Ako budemo vise para trosili na pozorisne sale, omladina ce se odreci bioskopa? Ljudi, vise ni u bioskop niko ne ide!-ali ja da. Nije isto odgledati film na velikom platnu i monitoru kompjutera(sto ne znachi da cu baciti svoj dvd, taman posla...). Bar jednom u dva meseca covek treba da posveti dva sata bioskopu-ne zbog bioskopa i budzeta istog, vec zbog sopstvenog uzitka i dozivljaja.
Kao veliki pobornik umetnosti i nosilac iste, verujem u pozoriste...Da, verujem u knjige, verujem u prozu i subotnje veceri obojene recju Crnjanskog, Abloua, Orvela... Verujem u ono u sta mnogo drugih ljudi ne veruje, u one koje su zaboravljeni, ali su poklonili najveci svitak svog zivota krusevackim daskama...
Verujem, i ne kajem se....

dragi cyber, prvo ja sam pre dve godine bio umadjarskoj i sve sam video. nije tamo bas tako kao sto ti pises. slazem se. nisi porocitao sve moje diskusije. ja nemam dvd, bas zato sto idem u bioskop da lgedam film a ne na tv i dvd, namerno ga neisam kupio, bas zbog toga. veliki sam ljubitelj pozorista, i upravo zbog toga mi je i krivo sto su predstave tako srednje, a o beogradskim glumcima ja ima m vrlo lose misljenj. oni samo dodju da drpe pare ovde u provinciji, jer znas ono, mi beogradski glumci i td, pate od neke velicine . o Miliji Vukovici neci ni da pricam jer ovo nije mesto za to. taj covecina bi trebao da zivi najmanje trista godina., odn osno da trista godina bude na sceni. bolji je od dve trecine beogradskih glumaca, ali oni pune sale. nasi glumci su nasi ljudi sa kojima sedimo u pozorisnom kafeu i pijuckamo picewnce ili kafu, ja en pijem ni jedno ni drugo. ali sam bezbroj puta bio sa njima u drustvu, kao i sa jugom, valjda ga znate.moj komsija je nebojsa vranic. nadam se da smo se sada razumeli. josa jednom:prvo kruisevacka vlast je potcenila pozoriste, pa onda sve dalje, to morate proznati svi. zar ne. i o b ioskopu: polgedajte samo kako je jadno b ioskopsko platno u bioskopu krusevac a o evropi i da ne govorimo. pozdrav

Ja sam u Madjarskoj bila u maju ove godine i potpuno je tacno ono sto kazem, inache ne bih rekla. Imaju visoki standard i kupovna snaga njihovog novca stalno raste za razliku od nase, ali su odbacili sve svoje i prihvatili se Evrope-jedva su je docekali. Sta da im radimo, kad imaju vecu apresijaciju od nas....
Cudo jedno da nisu svoje spomenike srusili, verovatno im treba da profitiraju od turizma...
P.S. I ja sam gospodjica, Borvioje, haha! Molim vas, ako biste mogli da mi se obracate u zenskom rodu(moji detalji kazu da sam UCENICAAAA, znachi, mozete zakljuciti da sam zenskog roda....)
I nemojte biti tako staromodni, ocigledno da mislite da samo muskarci umeju da diskutuju, cim ne uzimate i drugu opciju u obzir ni u vezi mene, ni u veze gdjice Zle!
Gde je ovaj Raven..?!

Složiću se sa 2good4cyber. Borivoje izgleda misli da samo osobe muškog pola znaju i mogu da koriste Net. Borivoje, žao mi je, ovo je ipak 21.vek. Polovi su ravnopravni.
Ali, to nije tema, tako da nećemo više o tome.
Tema jesu kulturna dešavanja u Kruševcu.
Prevashodno smo govorili o pozorištu. U redu, neko ga voli, neko ne.
Složićemo se da bi trebalo više ulagati u pozorište. Jel' tako?

Jel' si ostala do kraja? Ako jesi, jel' si odgledala "Gay killer"? Mene je taj film ostavio bez teksta. Koja je bila tvoja reakcija?
Što se tiče "Žura živih mrtvaca" najsimpatičniji detalj bilo je ispadanje kostiju u sred plesa... :lol:
Bakice su bile... Originalne... Šta, ono čudovište nije moglo da ubije bakicu još na početku?!
"Pacovi u zidovima"... Dooobar!
Iz lične perspektive, meni je najviše prirastao za srce "Pacijent". :lol:
Da, film o fanu "StarWarsa" je bio fenomenalan!

"Pacijent 2" je fenomenalan! Naravno, samo ako si prvo gledala "Pacijent 1". HaHaHa :lol:
"Gay killer" nije bio tipičan horor... Možda neka vrsta trilera/horora... Ali, da je bilo začuđujuće... Jeste. "Čuo sam da imaš ... "
Šta misliš o crtanom filmu? Meni je on eXtra dobar. Fenomenalno!
Da, 2good4cyber, jel' si primetila dečka sa sekirom u glavi na ulazu? HaHa :lol:
Bio je originalan! (Mada, i ona posuda sa ljudskim organima i viljuškom je bila još originalnija, prim.aut)

Crtani film me je oduševio! Apsolutno se slažem sa porukom filma!
Što se tiče sekirice i prstiju na stolu, citiraću upućenu osobu: :)
"To su maske i rekviziti korišćeni u snimanju horor filmova. Njihova svrha nije da preterano zabavljaju, već da budu predstavljeni ljudima koji vole da vide takve stvari na filmu."
Kao što vidiš... Ipak jeste insprirativno!
Kako kome... :)

Bilo je odlično. Ne zato što sam ja jedan od organizatora, već iz prostog razloga što je većina ljudi sa tog događaja otišla sa pozitivnim utiscima. Oduševljen sam dobrom posetom. Na projekcijama je bilo 60 ljudi što je najbolja poseta koju je ovaj festival do sada imao (pre Kruševca festival je gostovao u sedam ili osam gradova širom Srbije). Ilustracije radi, u Nišu je na projekcijama bilo oko 30 ljudi, a rekord je držala Ruma sa 40 posetilaca. :)

Što se filmova tiče, veoma mi se dopada trilogija "Danvički užas" (sa onim babama) zbog izvanredne fotografije. "Oni su" (lik koji želi da ga kidnapuju vanzemaljci) je po meni najluđi film. Da, izdvojio bih još filmove "Duel" u kome je odlično odrađena sekvenca borbe i "Star Wars Fan" kao jako simpatičan film-vic.

Inače, lik sa sekirčetom ispred Bele sale je majstor za specijalne efekte Miroslav Lakobrija. On je radio maske za lutke u "Nikad izvini", maske i rekvizite u filmovima "TT Sindrom" i "Krojačeva Tajna", i raznim muzičkim spotovima.

Xaxa..."The Dunwich horror", xaxa... nije smesan film, ali smesan mi je moj komentar, koga se uvek "rado" secam, u punoj, tihoj sali:"Ako ove babe pocnu da se skidaju, odma' idem!"
Hvala Bogu, nisu. :-D
"Star wars fan" je fantastican, apsolutno fanstastican. Ali specijalni efekti su realniji i bolji nego u bilo kom drugom filmu. Briljantno je uradjen...
Steta sto nisam znala da je to Lakobrija, nego sam samo protrcala pored lika sa sekirchetom u glavi... :o :lol:
A nije da iko moze da me osudjuje zbog toga :oops: :D

2good4cyber:
"Ako ove babe pocnu da se skidaju, odma' idem!"

:D :D :D
Dobar komentar! :D Dobar! :D

2good4cyber:
"Star wars fan" je fantastican, apsolutno fanstastican. Ali specijalni efekti su realniji i bolji nego u bilo kom drugom filmu. Briljantno je uradjen...

Efekti su izvanredni, ali na žalost film suviše kratko traje.

2good4cyber:
Steta sto nisam znala da je to Lakobrija, nego sam samo protrcala pored lika sa sekirchetom u glavi... :o :lol:

Biće još prilika da vidiš Lakobriju u Kruševcu, ništa ne brini. ;)

Back