Kultura na ručku...

Zato me zivi blam pojede,kada idem negde sa tatom,on nista nikad ne odbije,a kad navali,jede ako mecava. Dodje mi koliko puta u zemlju da propadnem. :)

Ja sam kao tvoj tata : ) Volim da klopam, ne odbijam, ako mi se sviđa sipam još, i u svemu se ponašam kao kod svoje kuće. Jedino ne perem sudove, nego baš uživam što sam u gostima. Ja lepo donesem cveće, ili dezert, ili vino, a onda sednem za sto i ne ustajem do fajronta. I ja kad kuvam za ljude i zovem ih na ručak/večeru, najviše volim baš takve goste. Tužno mi je kad ceo dan spremam, i onda ljudi neće da jedu. Na svu sreću ne poznajem mnogo tih skromnih i bez apetita :lol:

ma jedem sasvim normalno, onoliko koliko mogu..
ako mi se nesto posebno svidja, to je najvise i jedem
ako nesto ne volim, to ne jedem, pa cak niti da probam kako je spremljeno..
nemam blam ni da kazem da je vrhunska klopa i d ajedem, niti da kazem da mi se ne svidja...

Искуство ме научило да увек нешто презалогајим пре него што одем на свадбу/рођендан/славу/крштење,
тако ћу бити довољно сита да не падам у несвест, а довољно гладна да могу нормално да једем.

Не преједам се у гостима сада, али зато када сам била мала, толико сам бламирала родитеље,
код куће сам мрљавила и увек ми било слађе оно што има у гостима или нешто што никад нисам
пробала и ту нисам имала мере, па су зато страдали теписи, мамина одећа...
Мада мислим да је моје више била срамота што толико навалим као да ме не хране довољно. :neutral:

Кад се сетим баш сам била мала стока, јадни моји родитељи. :rumenko:

Kada pozivam goste na jelo, trudim se da proračunam koliko će pojesti, jer, ne dolaze prvi put, uglavnom. Od te količine spremim malo više. Nekako mi u redu da malo ostane. Znam kada dolazi svekar, mora da bude MESA i to poprilično, spremim i priuštim mu zadovoljstvo prejedanja , jer, ipak sam ga pozvala na ručak. Ne nutkam goste, a postoji anegdota u našoj porodici (mama je iz južnih krajeva, a tata Vojvođanin). Došli gosti (u čijim je krajevima običaj da se gosti nutkaju), mama bila na poslu, spremila ručak, rekla tati da postavi kada dođu. Oni došli, tata postavio, rekao prijatno, gosti rekli "ma nisi trebao postavljati, nismo mi gladni", on sklonio sve sa stola. Tako gosti sedeli gladni dok nije došla mama da ih nutka, ali su onda posle prvog nuđenja navalili na klopu.

Ja sam kao tvoj tata : ) Volim da klopam, ne odbijam, ako mi se sviđa sipam još, i u svemu se ponašam kao kod svoje kuće. Jedino ne perem sudove, nego baš uživam što sam u gostima. Ja lepo donesem cveće, ili dezert, ili vino, a onda sednem za sto i ne ustajem do fajronta. I ja kad kuvam za ljude i zovem ih na ručak/večeru, najviše volim baš takve goste. Tužno mi je kad ceo dan spremam, i onda ljudi neće da jedu. Na svu sreću ne poznajem mnogo tih skromnih i bez apetita :lol:

znaci uzas,znam taj osecaj :confused:
ja kad sam gost isto volim da sam gost,ne nudim pomoc domacinima,jedem koliko mi se jede,ne stidim se ,volim da pohvalim ,da se domacin oseca lepo
isto tako kad mi dodju volim da oni samo sede a ne da mi prinose sudove i ciste tanjire (aaaa kako me to nervira),i volim da lepo jedu a ne da glume princeze,ako si vec dosao na rucak/veceru onda valjda nisi jeo pre toga
to me vredja kao domacina
uzasno me nervira kad skuvam kafu,donesem neki kolac a ona ga gleda ali ne uzima,pa uzmi neces 5kg da nabacis :roll: i na kraju ode a nije ni takla
a znam da se davi kod kuce,ali eto verovatno joj se moji ne svidjaju :roll:

ako je ručak neformalan
znači kao što se inače kuva za porodicu
onda kao gledam da to bude ravnomerno
ako je ručak tipa slavlja i slično
onda vala krkam bez razmišljanja, prvi se vatam za predjelo dok svi čekaju probijača leda,
odmah utefterim bokalče ljute pa sve redno... ako je astal pruća dobar zaklon padne i raskopčavanje

ako je ručak neformalan
znači kao što se inače kuva za porodicu
onda kao gledam da to bude ravnomerno
ako je ručak tipa slavlja i slično
onda vala krkam bez razmišljanja, prvi se vatam za predjelo dok svi čekaju probijača leda,
odmah utefterim bokalče ljute pa sve redno... ako je astal pruća dobar zaklon padne i raskopčavanje

Na sledeci nivo se prelazi tako sto u startu uzimas pune ovale klope sa svedskog stola i prenosis ih na svoj sto, da ne moras da ustajes svaki cas - to je nivo velemajstora krkanluka. :lol:
Meni su smesne izjelice koje suvise zustro prebacuju komade pecenja u svoj tanjir, tuku viljuskom u meso previse energicno, gotovo jarosno, kao da nabadaju dusmane na koplje. :lol:

Domaćin vas poziva na ručak kod njega.

Lepo se ispričate, domaćica postavi ručak na sto (ispravka: :mrgreen: ), na sto je bogata trpeza, svačije po izboru da vam oči prelete po jelima ne znate šta pre...:mrgreen:

Tokom jela pričate s puna usta, pričate i jedete istovremeno :rumenka:, domaćin čini sve da vam ugodi....

I na kraju da li ste baš sve omastili i ispraznili svaku činiju da domaćinu i njegovima ništa ne ostane, a onda se češkate po stomaku koji je deo vaše kulture, i baš vas briga što je domaćin silno potrošio pare na hranu da vam ugosti a za sebe i ukućane ništa. :malav: Ili spadate u deo kulture da ste toliko štedljivi da pomalo uzimate da ne biste ga uvredili ali i da njemu i ukućanima ostavite da im pokažete veliko poštovanje prema njima. :flert:

Ajde ne budite sramežljivi, kakvi ste vi na ručku? :D
Kakvo pitanje :o
Nekad sam na silu jela "da se ne uvrede" sad se onako lepo nažderem ako mi se sviđa, naravno, a da baš ne ispadnem previše alava.

Kada pozivam goste na jelo, trudim se da proračunam koliko će pojesti, jer, ne dolaze prvi put, uglavnom. Od te količine spremim malo više. Nekako mi u redu da malo ostane. Znam kada dolazi svekar, mora da bude MESA i to poprilično, spremim i priuštim mu zadovoljstvo prejedanja , jer, ipak sam ga pozvala na ručak. Ne nutkam goste, a postoji anegdota u našoj porodici (mama je iz južnih krajeva, a tata Vojvođanin). Došli gosti (u čijim je krajevima običaj da se gosti nutkaju), mama bila na poslu, spremila ručak, rekla tati da postavi kada dođu. Oni došli, tata postavio, rekao prijatno, gosti rekli "ma nisi trebao postavljati, nismo mi gladni", on sklonio sve sa stola. Tako gosti sedeli gladni dok nije došla mama da ih nutka, ali su onda posle prvog nuđenja navalili na klopu.
I moja rodbina ima taj obicaj da stalno nutka goste, i ja nekad tako dosadjujem gostima, navikao sam valjda kraj njih, a da ih neko pita zasto to rade ne bi umeli da objasne, verovatno tako pokusavaju da se istaknu kao sto bolji domacini. Desavalo se da gostima prekipi i da pocnu da se bune zbog nutkanja kad rodbina pretera sa tim smaranjem, odbruse im da nisu pobegli od gladi i tada se ovi moji nakratko smire, a cim iznesu sledece jelo ili pice opet krene nutkanje. :D
Mene više od onih koji jedu puno nerviraju oni koji jedu toliko malo, da ostave pun tanjir hrane. Ako sam spremila, onda treba da se jede, a ne ostave puni tanjiri hrane.
To je zaista ruzno, na neki nacin to je potcenjivanje domacina, i meni to smeta posto nisam pristalica bacanja hrane, em namirnice kostaju (za goste se sprema najbolja hrana), em je ulozen trud u pripremu jela.

I mene vise nerviraju oni koji se femkaju, pa posle kad dodju kuci jedu ko mecave, jer 'vamo glume finocu. Sad kao ako jedes, nisi fin. Ok je jedan zalogaj, da ispadnes i nobles i to. Isto kao i devojke sto narucuju djus u kaficima pa uzmu jedan gutljaj i ostave. Kao mnogo im 2dcl da popiju, i to. Blam ih da ne ostane, nego kao briga me za dZus tu sam jer sam riba i te fore :mrgreen:

Aj da dodam i to - zavisi kod koga se ide u goste. Ako idem kod nekog relativno nepoznatog, necu biti bas opustena, nego pomalo suzdrzana u svemu, pa tako i u jelu. Budem relativno stidljiva koliko god smesno zvucalo. A ako idem kod nekog dobro poznatog, onda opustencija, jedem kao kod svoje kuce. Osim ako ima malo, gledam da ostane nesto i drugima ako treba :D

Na rucak-veceru, koji nisu u restoranu vec u kuci kod domacina i domacice, kasnim malo - recimo do 15 minuta. Iz razloga sto
znam koliko tu posla ima i da mozda domacica nije stigla sve da pripremi, ili sebe da uredi :). To mi je jako bitno.
Stizem gladna - jer me zato i zovu - da jedem. I mene nervira kada mi dodje neko na obrok a nije gladan i pojede dve pogacice samo.
Domacini se trude da pripreme hranu i ispostujem sve to maksimalno. Nije da se prejedem, normalno jedem - kao i kuci :)

Kada sam pozvana na ručak ili večeru, apsolutno se ponašam isto kao i u restoranu-pre svega sam tačna, odevena i sređena kao da sam u najboljem restoranu (jer je i to poštovanje prema domaćinima), nosim poklon (cveće, piće, bombonjera) i jedem normalno kao i kod svoje kuće. Ne dozvoljavam da me neko zamara i stoji nad glavom sa nutkanjem, ali isto tako probam preporučeno i ono što mi se svidi, ne vidim razloga da se stidim ili femkam da nešto pojedem. Šta i koliko pojedem zavsi i od sitosti u tom momentu, ali se trudim da nikada ne uvredim domaćine time što nešto ne želim da probam ili ništa da pojedem.
Kao što ne mogu da razumem ljude koji 2 dana ne jedu pre nego što idu kod nekog u goste isto tako ne razumem ni domaćine koji se ustežu u rođenoj kući (izbegavaju da sednu sa sopstvenim gostima koje su pozvali u sopstvenu kuću) ili su dosadni kao stenice, pa gostima presedne svako jelo. Takođe, ne shvatam ljude koji goste primaju u trenerci (ne mislim na dnevnu kafu sa komšijama), već na ručak ili večeru i to im je sasvim normalno. Imala sam koleginicu koja nas je na babine primila u spavaćici:eek:naravno prethodno najavljene.

Ja nazalost nisam neki gurman i ne mogu puno da jedem. Uzivam u malim kolicinama one hrane koju volim. Zato uvek imam problem na ruckovima i porodicnim okupljanjima. Stalno mi zagledaju u tanjir, broje zalogaje, a nekad mi i sami ubace u tanjir ono sto bi po njihovom misljenju trebalo da probam:eek:. Cesto se desi da komentarisu "ne pamtimo kad si ovoliko pojela, dobro je, napredujes:super:", kao da sam debil, a nekad se uvrede ali precute. Uglavnom, bliza rodbina je navikla na mene pa ne smaraju vise.

Glumim momka slobodnim curama!

1. Šetnja - 5 €

2. Šetnja + držanje za ruku - 7 €

3. Poljubac u javnosti - 5 €

4. Paket od 5 poljubaca + držanje za struk ili vrat + osmeh - 15 € (extradodatak drzanje za guzu doplata 3 €)

5. Ručak sa vasim roditeljima - 500 €

6. Javno blamiranje (npr deranje sa zgrade da te volim) - 350 €

7. Jedan lajk slike, pesme ili statusa na fb - 10 € (poskupilo, jbg zima svi po kućama na fb)

8. Srce na zidu 2 €

9. Slika za facebook - 4 €

10. Vredjanje vaših drugarica koje vas nerviraju - 5 €

11. Da vas označim u ljubavnom statusu 13 €

Poslednja izmena:
Ja nazalost nisam neki gurman i ne mogu puno da jedem. Uzivam u malim kolicinama one hrane koju volim. Zato uvek imam problem na ruckovima i porodicnim okupljanjima. Stalno mi zagledaju u tanjir, broje zalogaje, a nekad mi i sami ubace u tanjir ono sto bi po njihovom misljenju trebalo da probam:eek:. Cesto se desi da komentarisu "ne pamtimo kad si ovoliko pojela, dobro je, napredujes:super:", kao da sam debil, a nekad se uvrede ali precute. Uglavnom, bliza rodbina je navikla na mene pa ne smaraju vise.

kod mene je još gore..

"A sigurno ti se ne sviđa.. Hoćeš nešto drugo?":dash:

Glumim momka slobodnim curama!

1. Šetnja - 5 €

2. Šetnja + držanje za ruku - 7 €

3. Poljubac u javnosti - 5 €

4. Paket od 5 poljubaca + držanje za struk ili vrat + osmeh - 15 € (extradodatak drzanje za guzu doplata 3 €)

5. Ručak sa vasim roditeljima - 500 €

6. Javno blamiranje (npr deranje sa zgrade da te volim) - 350 €

7. Jedan lajk slike, pesme ili statusa na fb - 10 € (poskupilo, jbg zima svi po kućama na fb)

8. Srce na zidu 2 €

9. Slika za facebook - 4 €

10. Vredjanje vaših drugarica koje vas nerviraju - 5 €

11. Da vas označim u ljubavnom statusu 13 €
много су ти неусклађене цене
а тек ручак...оћеш да јеш и још да ти се плати
иди молим те

Back