Kultura na ručku...

gost 129086

Buduća legenda
Poruka
27.221
Domaćin vas poziva na ručak kod njega.

Lepo se ispričate, domaćica postavi ručak na sto (ispravka: :mrgreen: ), na sto je bogata trpeza, svačije po izboru da vam oči prelete po jelima ne znate šta pre...:mrgreen:

Tokom jela pričate s puna usta, pričate i jedete istovremeno :rumenka:, domaćin čini sve da vam ugodi....

I na kraju da li ste baš sve omastili i ispraznili svaku činiju da domaćinu i njegovima ništa ne ostane, a onda se češkate po stomaku koji je deo vaše kulture, i baš vas briga što je domaćin silno potrošio pare na hranu da vam ugosti a za sebe i ukućane ništa. :malav: Ili spadate u deo kulture da ste toliko štedljivi da pomalo uzimate da ne biste ga uvredili ali i da njemu i ukućanima ostavite da im pokažete veliko poštovanje prema njima. :flert:

Ajde ne budite sramežljivi, kakvi ste vi na ručku? :D

Poslednja izmena:
Jedem uobicajeno kao kad sam u svojoj kuci ili restoranu.

Retke su kuce u koje dolazim a u kojima bih se sramila reci da sam gladna isto tako nema ni jedne cak ni kod roditelja gde bih sama zavirila u frizider ili serpu.
Ocekujem da se i gosti koji meni dolaze ponasaju slicno ali ne zameram ako odstupaju od nekih mojih shvatanja pristojnog, svako ima svoje navike i svoje granice, ne mozemo bas svi biti isti.

Najvise mrzim kad se pšotrudim da ugostim gosta, odvojim vreme i novac za pripremu hranu za koju znam da voli ili verujem da voli a oni dodju pa nesto se kao ustrucavaju, pa neckaju pa ja treba da razmisljam da li je vecera krah zbog moje nevestosti da je spremim kako treba ili sam gosta uvredila necim ili...

U ovo ne racunam nas srpski obicaj kad neko navrati na pet minuta da nas vidi a mi skocimo za vrat da nece izaci dok ne pojede sest sarmi, pola kg prasetine i zdelu ruske salate... Razlikujem dolazak na kafu, na veceru, ili posetu sa praga tek da se prenese neka vest ili da se na kratko vidimo. Ocekujem da i drugi to postuju jer kad nisam gladna nisam i mrzim stalno nudjenje hrane kao da sam iz gladi izasla.

Ne prezderavam se ni kuci, pa ni u gostima. Jedem onoliko koliko sam gladna i nikada nemam potrebu da probam sva jela. Ako domacin insistira da probam neko jelo - probam onako degustatorski, pohvalim ako mislim da je lepo. Pohvalim i ako mislim da nesto fali, ali ta pohvala je reda radi i to se verovatno vidi... "Hvala lepo, vec sam sita" i to je to.

i domaćica postavi ručak na STO..
nego, reci mi, ti verovatno više ne živiš u Srbiji? pa te malo hebe jezik :think:
čisto da te opravdam

što se teme tiče, neko je rekao "zavisi kod koga idem"
tako nekako bih i ja odgovorila
mada, kad malo bolje razmislim, svi naši prijatelji su opušteni
jedemo koliko (ako) smo gladni
samo što ja obično ogladnim pre polaska pa jedem kod kuće
to je, izgleda, podsvesno, pošto umem da jedem kao prase kad mi se nešto svidi
a to nije kulturno, zar ne? :mrgreen:

i domaćica postavi ručak na STO..
nego, reci mi, ti verovatno više ne živiš u Srbiji? pa te malo hebe jezik :think:
čisto da te opravdam

što se teme tiče, neko je rekao "zavisi kod koga idem"
tako nekako bih i ja odgovorila:mrgreen:
mada, kad malo bolje razmislim, svi naši prijatelji su opušteni
jedemo koliko (ako) smo gladni
samo što ja obično ogladnim pre polaska pa jedem kod kuće
to je, izgleda, podsvesno, pošto umem da jedem kao prase kad mi se nešto svidi
a to nije kulturno, zar ne? :mrgreen:

Prihvatam kritiku, evo ispravila sam. :mrgreen:
Znam da svima pada u oči moja gramatika, ali ne bih da objašnjavam zašto mi je gramatika slaba ali za to imam debeli razlog. :rumenka:
Bitno je da ljudi imaju široko i toplo srce a ne raspravljati oko sitnice.

Drago mi je da vidim ovako kulturni ljudi sa merom znaju kako da se ponašaju, a povod što sam ovu temu otvorila jer imam prijatelje
koje dođu kod nas, ama sve polizaju da mi sto bude čist. :D

ne mogu da pojedem sve sto se spremi nikako, nakon aperitiva i prvih par predjela sam zavrsila i sto se mene tice mogu ostalo i da sklone
al' vraga, onda tek pocinje obrok
na kraju mi je mucenje i da zamrljam tanjir - mrzim iz dna duse vecere koje pocnu u sedam a zavrsavaju se u pet ujutru a ti moras da budes za stolom sve vreme i da se natrpavas redom.
jedem jer znam da to kosta i da se covek potrudio da spremi i da ce da se pita posle da li je sve bilo ok ali dalje od toga moje ambicije ne mogu da dobace pa ne znam kakva da je hrana, ne sto sam kulturna, nego nemam kapacitet.
al' zato pice podnosim nesto bolje :mrgreen:

Drago mi je da vidim ovako kulturni ljudi sa merom znaju kako da se ponašaju, a povod što sam ovu temu otvorila jer imam prijatelje
koje dođu kod nas, ama sve polizaju da mi sto bude čist. :D

a ti sledeci put kad ti dolaze pomenuti prijatelji spremi manje klope. prvo - da se neprejedaju, posto nije dobro za zdravlje, drugo njima je svejedno - jedu dok ima na stolu i trece - manje ces potrositi :)

Ja ne preeterujem sa ti obedovanjem u gostima,ali kad boje razmislim,ako probamo sve od postavljenog,i jos ako udelimo neki kompliment da racun domacicinog kulinarskog umeca,ima da krene da raste k'o kvasac...Ali da,sto kazete,zavisi kod koga idem.

Što se tiče pohvale, mi skupa društvo smo bili kod jednog prijatelja na ručak, on je sve sam spremao i postavio, hrana ekstra :ok:.
Svi navalili na hranu kao da su jedva čekali :zcepanje:ja gledam i smešno mi je sve i natanene pojedem.Na kraju, primetim domaćina
kako stoji i gleda u nas i čeka nešto, svi niko nije mislio da kaže za pohvalu pa sam ja oglasila i pohvalila ga a svi zablenuli jer su
se posramili. :cool:

ja sam 9 meseci otprilike u pokretu..upoznajem,razne ljude,dobre,lose,plasljive,dvolicne..bogate i siromasne..desavalo mi se vise puta da budem i gladan i zedan al osim vode nisam trazio,istrpim dan dok stignem kuci il na odredjeno mesto il do neke prodavnice zavisi od plana kretanja..doziveo vise puta da mi ponude i rucak,naucio sam da citam ljude i negde prihvatim negde ne..obicno odem kod siromasnih..u toj kuci vlada radost puno dece,trpeza je skromna al biva uvek od srca..uvek budem skroman koliko da malo utolim glad i cekam da se deca najedu lepo jer vole da biraju a obicno kad imas gosta daju ti najbolje tako da deca navale:Dsto je pomenula miss domacin stoji u cosku i prati da sve bude prijatno i dovoljno..suzdravam se i jako mi je neprijatno mada kod nas se kaze da budem alav sto kazem hvala bogu nisam u nicemu..mislim da sam uspeo da kazem sto sam hteo..naravno treba shvatiti jer je malo izmedju reci sto ukazuje na vise stvari istovremen..mala prica o ljudima pa nekom posluzi mozda i kao pouka;)ima nas raznih........

Mis, ja sam prokomentarisala jednu grešku iako ih ima još
a ti si na jednom mestu ispravno napisanu reč pretvorila u neispravnu :rumenka:
neka ga tako kako je

al' mi reci koji je to "debeli" razlog kako te ne bih opominjala više :mrgreen:

Oki doki, ma nebitno. Idemo dalje.:mrgreen:

Imaš moju rep. ;)

a te goste koji pojedu svu hranu bolje pozovi na kafu
lol.gif

Prvo dođu na kafu, pa se zadrže pa čekaju da im spremim jelo.Kako da ih oteram? :zcepanje:

Meni je nekulturno kad te domacin siluje da jedes ko da si doso izgladneo iz konc logora i hranu nikad video nisi.
Ok je da te ponudi da uzmes jos ali ako insistira non-stop to je zesca nekultura.

Dabome, kad domaćin preteruje više od alavih. :lol:

e da, i domaćin ume da bude stoka :mrgreen:
još ja odem sita, zapnu da jedem, još se i uvrede..
kad neko dođe kod mene, ponudim jednom, eventualno 2 puta
tako da stidljivi ostanu gladni, al' nisam im ja kriva :aha:

mis, nemoj onda ni da ih zoveš :zcepanje:

počeo je da mi ide na živce ovaj smajli koji se cepa, da ispravim: :lol:

I ne zovem ih, šta da radim kad me vole pa zato dođu.:prstic:

Meni se sviđa cepanje zato što ne mogu da se zaustavim. :mrgreen:

i imaš odgovor na reputaciju
smile1.gif

;) svakako i to radim.

Back