KULINARSKO ĆOŠE

• Začetnik teme Začetnik teme smeh
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
visnje u zamrzivac pa posle mogu da se koriste, za pitu, za svarcald tortu, iza kolac sa visnjama (ono divno zuto testo - mi uglavnom stavljamo visnje ali mogu i kajsije) - mmmm taj mi je ominljeni :)

Opet dva dana nisam ulazila na cose pa sam sada iscitavala i naravno nista mi nije jasno sa tim linkomkoji je edna postavila ali dobro, nema veze.

Domacce, potpisujem svaku tvoju rec o ccrvenom slovu, vernik nisam razumem i postujem one koji veruju ali mi ipak nije jasno da neko nece raditi samo zato sto je crkva propisala da je to crveno slovo. Pa svako je gospodar svog vremena, bio vernik ili ne i naravno da ce se svi poslovi obaviti onda kada ti to najvise odgovara.
A zbog tog nagomilavanja ves ja sam u kuci uvela pravilo, jos pre desetak godina da nema vise tok peglanja cele ture ves. Ionako se, zbog malo mesta u ormanu, stvari malo izguzvaju pa vecina toga mora ponovo da se pegla pre koirscenja.... Tako sada kod mene svako dobije cist ves pa ako treba neka ga pegla!

Pravila sam dzem od visnja prosle godine,ja sam ga radila u pekarici za hleb(ima program za dzem)al moze da se pravi i standardno.
Koliko visanja upola manje secera i dzemfix,ja visnje nisam stavljala u blender(ali mislim da je jos bolje da se stave u blender)jer onda bude kompaktna masa,kod mene su se osecali delovi visnjica u dzemu.Inace mnogo dobro ide uz palacinke i u kolace.Na isti nacin sam pravila od breskve i sljive.

Dobro jutro.
Jao stigle visnje. Ja nih obozavam. Moram ovih dana da prilegnem na posao i spremim sti vise.. Pored stavljanja u zamrzivac u vecim kolicinama ja kuvam obavezno slatko od visanja jer mi je potrebno za neke korpice koje pravim.
Mozda znate ali da ipak napomenem moja baka me je naucila ka kada kuvam slatko od visanja dodam jednu saku njihovih kostica, naravno ociscenih od drvenog dela. Daje slatku ukus maraskina. Volimo i sok ali neznam da li cu stici jer i ovako treba brdo ocistiti. Posle mi treba deset dana da operem ruke, a neznam i koja ce im biti cena ove godine. Meni je to voce nezamenljivo i u tortama i u svemu. Ja vas udavim ali sta cu kada se prezivam Visnjic :zcepanje::zcepanje:

Dobro jutro!
Teta iro i ja danas startujem sa visnjama ima da oberm dva drveta ove godine bas rodilo,a neme pojma sta da radim sve sa njima ,eh sto mo niste blize...
stavicu u zamrzivac.stavicu kompot,a za drugo ce mo videti ,mada bih volela da napravim i marmeladu mnogo je dobra za kolace ali to nisam nikada do sad radila pa cu videti,a sto kazeta i vreme mi bas ne dozvoljava jer stvarno treba puno da se ciste grrrr

Dobro jutro drage moje .....nije me bilo par dana a vi se raspisale do besvesti....treba sve to i iscitati......bome dva sata buljim u ovaj ekrancic....radilo se preterano kod mene...inace ovde vam ne poznaju crveno slovo i verske praznike(postoji par praznika koji su na nivou drzave pa niko neradi)izgleda da to ima samo kod nas....Sto se Svetlane 015 tice ona vam je dusa od zene...izuzetna dama i pravi prijatelj kako ona tako i njen suprug gos.Bane....a o sinovima da nepricam deca kakava se pozeleti mogu....Jedan veliki ljubac za moju drugaricu....A sto se tice samih recepata i velicine torti e to vam je sam svoj majstor....Zenice same preradjuju recepte da bi dobile jeftiniju....bolju .....kvalitetniju....bogatiju.....isplatljivije prodatu tortu....Jedan primer kod mene ovde ima nasih zenica koje prave i prodaju torte i kazu ovo je torta od jagoda a jagoda nigde- samo puding od jagode i to kuhan na vodi...degolas ali sta da se radi...tako domacica nemoj da se brines oko kvalitete i velicine torti..Samo nastavi da radis i pravis kao i dosad i nebrigaj....vreme pokaze ko je kvalitetan.....jeste da to traje ali se cekanje isplati....Inace vezano za tu tortu cvetna dolina kod mene su pusla kore prelivene cokoladom i kuhana krema na pari i blagi kus slaga tako da me zbunjujete sa nekim patispanjima (kojih se ja gnusam i uopste ih nepravim izuzetak je kad pravim francuske torte pa moram d aradim genoise).Inace ja vam ovde posedujem radionu ...sve je prijavljeno (na belo sto bi se reklo) i sve radim sama...nema zamrzavanja ....nema pecenja kora u napred -nista ....sve je danas za sutra ...tako sam se deklarisala i tako moram da radim ..inace kolaci idu svake nedelje (na lekarski)....sve recepte koje radim su nepreradjeni ...stari ....kod mene nema ovih letecih torti bez pecenja...ja ne prodajem tortu po kilogramu vec po torti...ovde su vam kazne jako velike ako se ne pridrzavate propisa i zakona.A drzava dere i uzima danak i to debelo..I ovde firmu otvara samo majstor slasticar ili lice koje ima zaposlenog majstora....Ja sam ono prvo...Sve vam ovo pisem iz razloga da se ja i dalje borim sa kvazi kuharicama -majstoricama kojima je patispanja osnovni recept(da nemislite sam ja neka velika majstorica pa nosem param oblake ...ne .. ali volim ovo sto radim i radim i previse posteno ikvalitetno ali tako su me naucili i tako ide...u ovo sam ulozila previse vremena i zivaca)... ...koje varaju .. lazu ... i podmecu.. a verujte mi debelo naplate svoje smece....i kad kazes cenu- pa kazu vi ste skupi- zeludac mi se okrene naopaceke.....i toliko sam vam bila ljuta juce da sam htila da puknem....ali idemo dalje... zato ti kazem domacice moja draga ...vreme pokaze kvalitet...treba cekati ali isplati se ....a mi smo- cekaci- sto bi rekla moja svekrva...zato samo napred drage moje zenice..ovako i sebe motivisem da idem dalje i da prevazidjem sve gluposti koje me okruzuju...Idemo dalje danas je vec novi dan...Eto drage moje ja sam vas izbombardovala ali morala sam malo da se ispraznim....Veliki ljubac iz kisnog ali prevruceg Pariza

mi smo proslavili maturu pa da vam se pohvalim
attachment.php

Moj stariji sin ima 18 godina, i izgleda kao beba naspram svojih vršnjaka. Svi izgledaju mnogo odraslije, i dečaci, a o devojčicama da ne pričam.

Gogo, ćera ti je k'o bombona. Samo ne smem da se otimam sa Jacom. Ja ću onu mlađu. ;)
Nece se otimamo, nema potrebe za tim, moja je:mrgreen::mrgreen::mrgreen::cmok2:
Pozdrav iz naseg lepog stana! :)
joooooooj pozdrav i vama i da budete mnogo sretni u njemu:heart::heart::heart:

Javilo mi se dete iz Zagreba...polozio engleski, kaze super i lako...ostalo o fotkama je mogao on njiam da predaje:lol::lol::lol:
Dolazi sutra, a onda idemo dalje...ako sve prodje kako treba, kaze u julu putuje...:)

Back