KULINARSKO ĆOŠE

• Začetnik teme Začetnik teme smeh
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Zemske moje, imate li kakvih informacija o registrovanju firmi, naravno, za proizvodnju kolaca i torti?
Naime, moj muz je bio i traze skoro od popa usi, rekoh da vidim sa vama ima li koja caka?
Ili cemo i dalje raditi na crno ;-)
Mene licno, sami teraju na to...

I mene to zanima pošto sam čula da treba hiljadu nekih stvari, gomila uslova koji moraju da se ispune... Razmišljala sam o tome da registrujem radionicu ali ako stvarno traže sve što sam čula, više mi se isplati da nastavim ovako.

b.elly dobro nam dosla natrag i sada si napunila baterije za nove radne pobjede.
A sto se tice registrovanja firmi znam da su mi i Marcete a i Zoka iz Conoplje pricali da je to uzas zivi i da im ne pada na pamet da se ozvanice... kod Marceta u Jagodini je bolja situacija jer je tamo smao bitno da se radi, to je izgleda najbolji grad u Srbiji sto se tice bilo kakvog posla, nema opterecenja nikakvih, bitno je da se pare obrcu i da su ljudi zaposleni. Kod nas u Vojvodini je malo drugacija atmosfera po tom pitanju... ali u svakom slucaju uopste se ne isplati ovaj posao zvanicno raditi osim ako imate bas industriju. Doduse, moja jedna drugarica prodaje sitne kolace kod nas na pijaci u centru grada i ima prijavljenu kao firmicu, to znam jer sam preko nje uzimala neke stvari od Lukac-a na veliko, ona ih sve nabavlja preko racuna bez PDV-a. Bas je moram pitati kako je ona registrovana, jer je ona uvijek o tome pricala kao nekoj najprostijoj stvari, da nije bilo nikakvih problema niti ih sada ima

Ovako su od prilike rekli mom muzu;
1. Prostorija u kojoj ce se raditi, mora imati visinu cini mi se min. 2.6m, mora biti u plocicama kako patos tako sve do plafona. naglasili su mu da je najbolje da su plocice sto veceg formata da bi bilo sto manje fugni.
2. Moras imati prostoriju za skladistenje gotovih proizvoda
3. Porstorija za skladistenje materijala biljnog poreklaorumasice
4. Prostorija za skladistenje materijala zivotinjskog porekla
5. prostorija za presvlacenje
6 wc
7. mislim da treba imati i hodnik
sada jedna prostorija gore-dole nije nista ;-)
i da bi bilo idealno ako bi prostorije bile ovalne da bi imali sto manje coskova. Eto i to su mu rekli.
Ne zamerite ako sam nesto izostavila.
Daco ajde ako ti nije problem da mi se raspitas kako se ona registrovala to za prodaju kolaca. mozda ima neka krivina da je uhvatimo ;-)
Hvala!
Pozdrav forumasice... :bye:

Postoji tema o tome. http://forum.krstarica.com/showthre...EMA-POTROŠNI-MATERIJAL?highlight=registracija

E sada, tu su informacije malo zastarele, nešto se verovatno i zakonski promenilo, no suština je tu. Mnogo uslova treba ispuniti, gomilu para potrošiti, i onda opet drhtati od svakakvih inspekcija, koje naravno, uvek mogu da nađu nešto što je za kaznu. :roll: Zemlja Srbija, nažalost.

Mene interesuje koliki je obim posla vas koji razmišljate o registraciji firme?

evo javljam se i ja sa novim informacijama o plehovima,neznam kako ali stigli plehovi, odlicni su, prezadovoljna, super obradjeni sa svih strana, materijal cvrst ne savitljiv rukama ( ja sam takav dobila uz rernu) obruc su mi poslali sa kvacicom i dnom f 30 a kada se otvori kvacica f32 (ja trazila f 34 bez dna ,znaci ja ih zvala i naduvala zbog cekanja i pogresne dimenzije obruca i rekose poslace sutra i bice gratis) daj boze
da rezimiram plehovi i obruc odlicno odradjeni i od kvalitetnog materijala, cvrsti ali organizacija nula
porucila sam po principu sta imaju na stanju gotovo da bi mi poslali odmah i od tada zvala svaki dan i stigli su posle sest dana jedva
sad cu da ih slikam pa Vam stavljam slicicu na uvid....
pica pleh f 35 cena 300din
obruc sa kvacicom i dnom f 30 do f 32 500din
pozdrav

P6030359.jpg
[/url][/IMG]

Postoji tema o tome. http://forum.krstarica.com/showthre...EMA-POTROŠNI-MATERIJAL?highlight=registracija

E sada, tu su informacije malo zastarele, nešto se verovatno i zakonski promenilo, no suština je tu. Mnogo uslova treba ispuniti, gomilu para potrošiti, i onda opet drhtati od svakakvih inspekcija, koje naravno, uvek mogu da nađu nešto što je za kaznu. :roll: Zemlja Srbija, nažalost.

Mene interesuje koliki je obim posla vas koji razmišljate o registraciji firme?
Pa ZOka iz Conoplje i Mastaonica iz Jagodine imaju veliki obim posla pa se nsiu regirstovali, ja o tome uopste ne razmisljam, meni je vrhunac da zamjenim stan za neku kucicu i da napravim sebi ljetnu kuhinjicu koja bi bila u isto vrijeme moja radnjica i moje malo torteno carstvo,a registracija, ma ne dolazi u obzir

Ja trenutno imam toliko posla da jedva stižemo da odradimo sve, a često se dešava i da odbijam ljude ako se kasno jave jer torte radimo mama i ja, dekoraciju radim sama. U poslednje vreme je uskakala i moja sestra da pomaže kada je kući.Ali ovde nije stvar u tome koliko posla imam, jer sa ovim obimom posla ne bih mogla da pokrivam sve račune i da imam pristojnu zaradu ukoliko ne bih uvela još nešto da radim, veći je problem to što se plašim da me neko ne prijavi.

Pa ne razumem onda razloge za registraciju radnje, ako obim posla ne može da pokrije troškove.

Ja ne znam koliko ko od vas ima torti na mesečnom nivou, niti kakve ima cene, niti kakav ima kvalitet, i to nije ni važno, ali sa moje tačke gledišta samo Maštaonica ima posla toliko da može da registruje firmu. Koliko ja znam, njima je to jedini posao i oni samo od toga žive.

mozda gresim, ali sa 30 torti mesecno se ne mogu pokriti ti troskovi....par puta sam imala priblizno ili 2-3 torte vise i ubila sam se od posla...i onda kad bih pola zarade dala njima sta bih imala od te muke....onda bolje da imam manje posla i da je sve meni, bar bih se manje naradila....a para bih imala u dzepu isto.....e sad kad bih znala da bi se posao otvaranjem radnje, tj poslasticarnice znatno uvecao pa da mogu nekog i da zaposlim e to bi vec bilo nesto.....a ovako u kucnoj radinosti mislim da se ne isplati nesto.....

Ako bih registrovala, ja bih išla na to da radim i neke sitne ukrase za torte, kolače... Nešto što bih mogla da ponudim prodavnicama i u okolnim mestima, ne samo u Boljevcu. Druga stvar je to što ima restorana koji ne prihvataju da se dnese torta koja nema fiskalni račun pa me i to ograničava po pitanju posla ovako. U poslednjih par meseci sam odbila desetak torti samo zbog fiskalnih računa.

mozda gresim, ali sa 30 torti mesecno se ne mogu pokriti ti troskovi....par puta sam imala priblizno ili 2-3 torte vise i ubila sam se od posla...i onda kad bih pola zarade dala njima sta bih imala od te muke....onda bolje da imam manje posla i da je sve meni, bar bih se manje naradila....a para bih imala u dzepu isto.....e sad kad bih znala da bi se posao otvaranjem radnje, tj poslasticarnice znatno uvecao pa da mogu nekog i da zaposlim e to bi vec bilo nesto.....a ovako u kucnoj radinosti mislim da se ne isplati nesto.....

30 tori mesečno je smešna cifra za razmišljanje o registrovanju radnje i nadanju da se od toga može živeti. Ja nemam 30 torti mesečno, ali znam da kada bih ih imala, ostajala bi mi jedna solidna plata. Bez ikakvih obaveza prema državi. A kada bih morala da plaćam poreze, doprinose, sanitarne knjižice, knjigovodstvene usluge...:sad2: nsiam sigurna da bi to što ostaje od 30 torti mesečno bilo dovoljno da pokrije samo te troškove. O zaradi bih mogla samo da sanjam.

Ja imam ponudu jedne firme, koja je inace poslovni partver mog muza. Oni mi mogu prodati oko 100!!! torti NEDELJNO! Isto bi zeleli i kolace. Oni inace imaju i restoran i cesto sam im pravila i torte i kolace za raznorazne proslave. Ali moram imati firmu... Automatski bi morala jos nekoga zaposliti. i to ne samo jednu osobu.
Ali nemam toliko para za objekat! Moram nesto smisliti...

UUU beli labude snalazi se kako umes i otvaraj firmu.....cifra je da padnes na dupe :zcepanje:
Salu na stranu ali to je extra cifra, ali treba i brdo para za pocetnicki kapital....to se ne moze u kucnim uslovim, trebaju profi stvari koje su skupe.....trebaju zenice koje se razumeju u pravljenje torti i u dekorisanje.....

Poslednja izmena:
Ja imam ponudu jedne firme, koja je inace poslovni partver mog muza. Oni mi mogu prodati oko 100!!! torti NEDELJNO! Isto bi zeleli i kolace. Oni inace imaju i restoran i cesto sam im pravila i torte i kolace za raznorazne proslave. Ali moram imati firmu... Automatski bi morala jos nekoga zaposliti. i to ne samo jednu osobu.

Slažem se sa ladyns... snalazi se i radi... možda neki start up kredit, pozajmica od rođaka itd... 100 torti nedeljno podrazumeva serijsku proizvodnju i samim tim i prostiju dekoraciju... ali prostora i alata treba svakako.. Bitno je raditi i zaraditi!

Pa ziva bila, evo odmah se doseljavam za Sombor da ti budem poslovni parter :zcepanje: Inace, imas onako preko biroa neke kredite bespovratne to znam sigurno jer sam zapisivala kada su nam dolazili ti sa biroa kada smo dobijali otkaze, to se zove kredit za SAMOZAOSLJAVANJE, stvarno treba da odes da pitas. Jedna moja imenjakinja iz Pozarevca, evo ti link
https://www.facebook.com/poslasticarska.radionicadaca?ref=ts&fref=ts ona zena ima svoju radnjicu, firmu registrovanu i sve, dvije zene rade kod nje i vec godinama se bavi ovim poslom, pricala mi je jednom kada smo se cule da je uzimala isto neki kredit od toga uzela mixere, rashladnu i sta znam sta jos, mozes je nazvati kada prodje vikend frka i da se raspitas, super je zena stvarno.
Sto se tice Mastaonice, oni imaju i radnice koje peku, filuju i presvlace torte, zenicu za neke figurice, ostale specijalne koje Daca zeli da budu po njenoj mjeri i ukusu odradi sama, naravno. I oni imaju oko 30 torti NEDELJNO, tako da po meni od toga moze da se zivi, ali jos bolje je da se ne bude registrovan, a kod njih u Jagodini se to moze, pisala sma vec,a tako mi je Daca i rekla na sajmu kada smo bile, sto je zaista prava stvar, niko te ne ganja, dolaze i inspektori da naruce, tako da prst u uvo i pjevaj

Ako bih registrovala, ja bih išla na to da radim i neke sitne ukrase za torte, kolače... Nešto što bih mogla da ponudim prodavnicama i u okolnim mestima, ne samo u Boljevcu. Druga stvar je to što ima restorana koji ne prihvataju da se dnese torta koja nema fiskalni račun pa me i to ograničava po pitanju posla ovako. U poslednjih par meseci sam odbila desetak torti samo zbog fiskalnih računa.
E to je sve veci problem, istina :rumenko: mene isto to plasi, nisma do sada imala to iskustvo, ma evo cim sam to izrekla sigurno ce bi u skorije vriejem biti neka takva situacija
Doduse, negdje proljetos sam imala ponudu da za jedan novi kafic u gradu pravim mafine, koz na koje cifre bi bile u pitanju, ali njihov gazda je dozvolio smao i iskljucivo preko racuna. Toj sefici se moji mafini sa tim sarenim zezancijama mnogo dopali, kao super bi joj se uklapali uz razne vrste kafa koje nude, na tome se bazira njihova ponuda a i najvise omladina dolazi kod njih, sto je za nju super kombinacija ali dzba kad ja nisma registrovana

Poslednja izmena:
Bila sam do biroa ali moj savetnik mi je kazao da moram imati otvornu firmu da bi mogla dobiti neki kredit ;-(
To je bilo krajem maja mozda da odem ponovo pa da vidim sada.
Kreditno sam nesposobna jos nekih 6 meseci!
Sto se materijala tice to mi neje problem jer bih za to skrpila ali mi je puno za objekat!
Imamo mi u nastavku kuce jos neke tri prostorije ali su jako niske, mozda malo vide od 2m.
Nemamo para da skidamo krov nazidamo jos i vratimo krov. Finansijsku pomoc sa strane nemam!!!
A tim ljudima sam rekla da im ne mogu praviti 100 torti nedeljno, pocela bih sa nekih 20ak.
To ne bi bile torte velike vec one od 2kg i bile bi prekrivene slagom.
Slozili su se sa svim jedino su mi dali uslov da im ne menjam ukus! Znaci da idemo iskljucivo na kvalitet!
Sto se pomoci tice prihvatam vasu pomoc... ;-)
Ljubim Vas! Divne ste mi... ;-)

Dok sam bila nedelju dana kod kuće, svašta se ovde izdešavalo. Beli labude, snalazi se kako možeš, to je fantastična ponuda, još kada žele tvoj kvalitet a ne neku serijsku proizvodnju, to je fantastično.

I ovde su uslovi za otvaranje prehrambene proizvodnje neshvatljivo komplikovani. To je razlog, zašto još uvek ne ostvarujemo san mene i mm, jer naše torte i kolači su mnoooogo kvalitetniji od ovih njihovih. Ali, i moj obim posla je mali, mada se bojim javne reklame, da me ne ćape. Počela sam malo preko fb, ali ipak je to na sitno, s obzirom šta rade ove ovde domaće poslastičarke, po 15 - 20 torti nedeljno i još je na porodjajnom i uzima od države pare.
Možda će svanuti dan, da ja na stara kolena otvorim neku proizvodnju. Meni je još problem, što ne mogu nikoga zaposliti, da mi ne krade naše super recepte. :-)

Bila sam do biroa ali moj savetnik mi je kazao da moram imati otvornu firmu da bi mogla dobiti neki kredit ;-(
To je bilo krajem maja mozda da odem ponovo pa da vidim sada.
Kreditno sam nesposobna jos nekih 6 meseci!
Sto se materijala tice to mi neje problem jer bih za to skrpila ali mi je puno za objekat!
Imamo mi u nastavku kuce jos neke tri prostorije ali su jako niske, mozda malo vide od 2m.
Nemamo para da skidamo krov nazidamo jos i vratimo krov. Finansijsku pomoc sa strane nemam!!!
A tim ljudima sam rekla da im ne mogu praviti 100 torti nedeljno, pocela bih sa nekih 20ak.
To ne bi bile torte velike vec one od 2kg i bile bi prekrivene slagom.
Slozili su se sa svim jedino su mi dali uslov da im ne menjam ukus! Znaci da idemo iskljucivo na kvalitet!
Sto se pomoci tice prihvatam vasu pomoc... ;-)
Ljubim Vas! Divne ste mi... ;-)

Što ne razgovaraš sa Kalinom , ona je uzimala te pare i dve godine je imala registrovanu firmu , čula sam da su joj režije bile oko 30000,00 mesečno . Ovo sam sve čula , nju ne poznajem lično . Nazovi je pa pitaj , možda Ti pomogne savetom ...

- - - - - - - - - -

daco posto planiras da prodajes stan i uzimas kucu seli se odma u sombor, ja a cu biti tihi partner iz daleka....:zcepanje:

nemoj u Sombor , mi ne naplaćujemo figurice posebno :zcepanje: , ajde Ti lepo kućicu na Paliću pa da mi imamo gde doći :zper:

Ma, znvacu ja sutra onda bas ovu snezu da je pitam kako je ona registrovana pa da saznam od nje
A tebi lijepo rekoh da zovnes ovu Dacu iz Pozarevca, sumnjam d aona ima ovalne prostorije i sta ti ja znam sta, ma hajde molim te... Znam da je i Zoka pitala onda njih a u cemu je razlika kada se iznajmi neki lokal za tu istu djelatnost a on nema ni 10% od onoga sto oni traze kada gradis ispocetka, tu su oni nesto promrljali, ostali zateceni, ali opet ona nije dobila ni tu konkretan odgovor

Ovo je sasvim druga priča. To je onda posao od kog može da se živi. E sada, gde naći pare, pojma nemam. :(

Pare nisu problem para nema :)...evo info za cenu radionice ako je zidate od temelja negde oko 12000 evra e sad da li se isplati prosudite sami ja imam preko 30 torti vikendom imam jednu radnicu ali za sad mi ne pada na pamet da registrujem proizvodnju ako ne daj boze budem morala radionicu sam zidala tako da ispunjava sve uslove sem magacinskog dela koji mogu naknadno dozidati

Ja sam se bavila prije par godina proizvodnjom jestivih slika. Registrovala sam zanatsku radnju i pausalno placala porez. Svi ti troskovi, porez, socijalno itd su mi bili oko 25.000,00. Sto se tice same registracije danima sam bila u cudu kako sam sve jednostavno zavrsila jer su to bas pojednostavnili. Ode se u agenciju za privredne registre, popunis formulare i predas. U opstini podnijela zahtjev za pib i prijavila se u socijalnom. Posto ne postoji sifra za proizvodnju slika, oni su nasli nesto priblizno i registrovali me za proizvodnju proizvoda od tijesta. Sto se tice prostora trazili su mi visinu, da se pod moze brisati i da imam toplu vodu.

Tada sam uzela i taj kredit za samozaposljavanje. Dobila sam 1.000 eura ali nikako nisam bila zadovoljna. Da bih dobila pare morala sam registrovati radnju. Da bih registrovala radnju prvo sam morala iznajmiti lokal. Eh sad, dok sam sacekala 10-ak dana da registracija bude zavrsena, pa dok sam zavrsila sve na birou i cekala jos mjesec dana da mi uplate pare nakupilo mi se troskova za 2 mjeseca. 50.000 drzavi plus lokal i troskovi za njega, to je taman bilo to sto su mi uplatili.

Jel neko zna koja je to ta famozna visina koju zahtevaju?
Jao kad Cilence kaze da se njoj ne isplati sta onda reci za nas ostale sitnu boraniju....:zcepanje:
E zenske ja bila vredna i poranila da osusim dve kore za kinder i skuvam sve filove kad ono cvrc, zaboravila sam kupiti puding :dash: sad moram cekati da se deca probude jer ih ne smem ostaviti same....jaoooo da poludis.....

Nemam pojma sta da radim.
Kato mozdad bi i mogla nazvati Kalinu ali ne znam da li bi ona saradjivala. Licno je ne poznajem.Mogu probati.
Daco mogla bi pozvati i tu tvoju. A ako me, nasa somborka i ispali Boze moj ;-)
A cifra od 12000 eura je smesna... ;-) nikada je nisam ni napisala na papiru a kamoli da je drzala u rukama ;-)
Lady ti si bas vredna ;-)

Back