KULINARSKO ĆOŠE

• Začetnik teme Začetnik teme smeh
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Skoro sam drugarici koja je monahinja za slavu manastira pravila posne kolace i ona mi je rekla da slobodno koristim menaz cokoladu da je ona posna i oni je cak koriste i u vreme strogog posta,Uskrsnji post...i da kad pise da u tragovima moze sadrzati mleko to ne racunaju...Tako i medeno srce jedu kao posno!

Taman posla da se zbog toga nerviras....To svakom ide na njegovu savest sta i kako stavlja u kolace...ali pomislih posto je menaz posna sto ne bi iova bila...Leci ti tvoje detence i ne nerviraj se NIKAD oko stvari koje nisu uopste vredne nerviranja...:)

A sad nešto da vas sve ja pitam, ali nemojte se ljutiti na mene, pošto se u te postove i posne stvari baš ne razumem. Znači, kad praviote posne kolače i torte, da na tim proslavama svi jedu sve samo posno? Neću nikoga da uvredim, ali samo da mi bude jasnije, jer ovi ovde katolici jesu vernici, ali ne drže takve postove da bi tražili posne kolače.

Ja znam da ovde uvek ima neko nov i da je nemoguće pratiti sve razgovore i znati o čemu se sve pisalo.
Ali o postu i industrijskim proizvodima pisano je i piše se uredno bar dva-tri puta u toku svakog većeg posta, ali "upadne" tema još po nekad.
I neverovatno je kako se uvek, ali uvek postavljaju ista pitanja!
I uvek se daju isti odgovori, vode identične polemike...
"Tragovi" su upravo to što piše - tragovi. I na svakom industrijskom proizvodu kod iole ozbiljnijeg proizvođača to piše. Time se proizvođač ograđuje od eventualnih negativnih posledica jer ako je neko, ne daj Bože alergičan npr. na kikiriki, organizam će reagovati i na najmanje moguće tragove. A "tragovi" su mogući jer je proces proizvodnje takav kakav jeste.
Onaj koga zanima, neka popriča malo sa ljudima koji o smislu i suštini posta znaju malo više... ne sa novokomponovanima koji se hvataju "mogućih tragova" u hrani a o toliko toga pojma nemaju.
Jedina ne posna komponenta koja ulazi u sastav čokolade je mleko. Čokolade za kuvanje ga uglavnom ne sadrže, ali to se lako proveri jer piše na svakom pakovanju.
Samo treba naučiti da nije isto ako je u sastavu proizvoda naveden neki sastojak (u ovom slučaju mleko) i ako na samom karaju piše "Moguće je da proizvod sadrži tragove".
Jedino što ne znam je zašto ja sad sve ovo pišem (po ko zna koji put) kad sam sigurna da neće proći dugo a pojaviće se isto pitanje oko npr. Pionir čokolade? :zcepanje:

Back