KULINARSKO ĆOŠE

• Začetnik teme Začetnik teme smeh
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pravim ja,odnosno pravila sam ih,međutim sada sve manje.Nema posla.Ubiše me kolači iz prodavnica od 300-400 dinara.

Ja sam prestala da ih pravim zato što je posla bilo sve manje, i javljali se sve za kg, dva, a to me je izluđivalo, i onda sam rešila da prestanem. :(

Isti je problem i sa tortama, bar kod nas. U prodavnicama prodaju smrznute torte za 1000 dinara, svuda ima i cvetića, slika, a u poslednje vreme pčeli da prdaju i fndan i sjajeve u prahu. I onda svaka žena kojoj nije bitno koliko dobro će torta da bude ukrašena, reši da je pravi sama ili ode kod onih koji joj naprave tortu i zalepe gotovu sliku, a onda naravno i manje naplate.

Kod mene u selu su 699 dinara te smrznute torte od 2kg. Sticajem okolnosti, posao oko pravljenja torti kod mene nikada neće biti ništa više od hobija, a niko sem mene ne zna kako ja volim to da radim. Već sam ovde pisala, neposredno posle učlanjavanja na Forum, kako je moj stariji sin meni rekao:"Mama, tebe to ne umara, tebe to odmara." Ekonomska kriza, malo tržište, nelojalna konkurencija... sve po malo uticalo je da ovo ostane samo moj hobi, a ne postane nešto ozbiljnije.

Ono što je meni krivo je to što zaista sve radim, što bi se reklo, po PS - u, trudim se da mi torte budu pristojne na oko, sastojke stavljam onako kako to recept zahteva, cena po kg je stvarno smešna (700 din) za ono što pravim, i opet posla nema, pa nema. :sad2:

Osim što se ovde ponovo vrte iste teme (prodaja/cena/obim posla/konkurencija... pa tuđe slike... i da ne nabrajam) dešava li nam se još nešto?

Dešava se, kako da ne. Ja (moja porodica) posejala 220kg luka, što crnog što belog, i 20kg graška, i još ćemo, i isekla sam 15 000 kesa za rasadu, i od nedelje nameštamo rasadnik i punimo kese za lubenice...:D Ali bojim se da ni to nije ništa novo, jer sam o svemu tome isto ovako pisala prošle godine u ovo vreme. :)

Nova sam ovde i po prvi put pisem, pa bih volelea da dobijem neki savet u vezi pravljenja cvetica za tortu.....Zanima me da li kad pravim ukrase tj cvetice za tortu moram da koristim neko posebno brasno, jer moje ruzice posle dva dana pocnu da pucaju....pa ako neko moze da mi objasni

Dobro vece. Ja znam da postoji takav recept samo voda i brasno, ali je to tajna koje zene dobro cuvaju i prodaju iz mojih informacija za 2.000. e. Da ne bude zabune, ja nemam taj recept, samo sticajem okolnosti znam nekoga ko to radi. Aj' nek neka skokne na savete da mi da savet. Haha.

Hvala i nadam se da ce neko znati da mi objasni kako se prave ruzice od brasna, tj ja ih napravim ali postoji neka greska cim mi pucaju posle

Pravila sam ja nekad ruyice od brasna, nema veye koje brasno koristis, samo masa ne sme da ti bude mnogo suva i vodi racuna kada rastanjis masu, posebno ako koristis masinu za rezance. Ako premotas jednom pa preklopis, a testo ti nije simetricno, pa premotas opet ako se testo ne izglaca dobro vec se vidi gde se spajaju dva sloja testa, moze da se desi da tu ispuca.

P. S. Dobrodosla na forum.

Back