KULINARSKO ĆOŠE

• Začetnik teme Začetnik teme smeh
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Cao svima :bye:
Evo mene posle duže pauze. Hvala svima koji su milili na mene i pitali za moje zdravlje. :heart:
Treba će mi cela večnost da udjem bar u neka zbivanja i da pregledam šta ste sve radile za ovo vreme, a bilo je toga podosta vidim po broju stranica na ukrašavanju. Ovde na ćošetu se baš i niste proslavle. :think:

Naravno svim prvacima, a i ostalim djacima, i njihovim mamama i tatam srećan polazak u škollu.

Dobar dan i od mene. Nisam bila na cosetu sto godina .Mnogo ste mi nedostajale .Imam mnogo obaveza ,deca se spremaju za skolu .Sin prikuplja papire da preda za studentski dom ,a ja puno posla oko torti .Ako prezivim septembar nikad mi nema smrti svaki vikend po 3 svadbene torte kako cu izdrzat neznam ni sama .Nasim malim prvacicima zelim srecan polazak u skolu :cmok2::cmok2::cmok2::cmok2::cmok2:naravno i ostaloj decici :lol::lol::lol:

Evo i ja da se konacno javim. Nesto mi neradi komp kako treba pa ne mogu uvek da se ulogujem.
Kao prvo moram da se pohvalim. Prosli petak sam provela nezaboravno u drustvu sa nasom dragom Vesnom Koricom koja je pored svih svojih obaveza odvojila ceo dan za mene. Site smo se ispricale mada kako to uvek bude ostalo je jos puno toga za sledeci put.
Bobo najsrdacnije cestitke za radionicu. Neka radi punom parom i donese ti puno para i vise slobodnog vremena.
Svim djacima , pogotovu prvacima zelim srecan polazak u skolu i vesele skolske dane.
Onima koji idu na odmor lepe dane odmora.

Ja sam tu :), ali još malo. U ponedeljak uveče putujem.Nisam ništa kupila od planiranog, nemam pojma šta ću da nosim...Ali baš me briga, odoh 5 dana sama u Grčku, poneću neku knjigu i uživaću! I nesić, da ako me mrzi prvu jutarnju ne čekam kafić da se otvori. A možda ću se i naspavati, jer ovih dana spavam toliko malo, da mi se čini da nego više odmori i odremucka poslepodne, ono posle ručka, nego ja za celu noć.
Sneki dobro došla draga!
Teta Iro, divno što ste se isćaskale sa Vesnom, mada razgovoru sigurna sam nikad kraja

Dobro jutro i od mene! Vratili smo se sa mora u ponedeljak - baš sam se odmorila i prikupila energiju za "nove radne pobjede" :) Trebaće mi vremena da pregledam šta se ovde dešavalo. Veliki pozdrav svima!

e moja Sneki...nije ovde kao što je bilo! Vidi se da si blla na godišnjem :)
Ja sam i noćas do 04,00 bila budna, radna i vredna.A onda se istuširala, obukla i umesto na posao onako obučena se vratila u krevet i zaspala! U stvari komirala se.Ko zna kad bi se i umorna duša probudila, da me mm nije probudio.Šta ću, presvučem se ponovo i odmah izadjem iz kuće, opasno mi je i da sednem , zaspaću.
Dobro jutro Vam želim

Fenomen zvani riblja čorba

U Srbiji i Hrvatskoj, a posebno u Vojvodini i Slavoniji, svake godine, obično tokom l(j)eta, održavaju se brojne manifestacije, popularna takmičenja u kuvanju riblje čorbe. Nema te „ijade“, sajma, nautičkog ili ribolovačkog skupa, koji se ne završi spektakularnim nadmetanjem majstora u spravljanju ovog delikatesa - "Zlatnim (vodo)kotlićem" Apatina, Osijeka, Semberije...

Često su sponzori turističke organizacije, jer je riblja čorba naš i(li) njihov brend. Brend, jer je jedinstven u svakom pogledu, kakvog nigde u Evropi odavno više nema. Posebno je i to što svako može da učestvuje, pod uslovom da donese kotlić, alevu papriku, luk... a so nije potrebna. Ribu obično obezbedi organizator.

Takmičenje se odvija tako što svaka ekipa (što bi se srpsko-hrvatski reklo: fish team) u belim majicama sponzora (leto je, a na belom se bolje vide crvene fleke) besomučno trpa luk i papriku u vodu! Uslov je da takmičari non-stop konzumiraju žestinu, a dozvoljeni su i vrući špriceri i mlako pivo. Leto je, plus otvorena vatra – krčkaju se i takmičari i čorba. Posledica je znoj koji se direktno sliva sa lica kulinara u čorbu – eto zbog čega nije potrebna so. Kako se čorba dugo kuva a nipošto ne meša, potrebno je često probanje – to se radi tako što svi članovi ekipe, naizmenično, probaju čorbu istom kašikom (kutlačom, suparom...) i svako ima prava da dodaje začine po volji, uz obavezno začinjavanje sopstvenom „solju“.

Na samom kraju, kada čorba „baci ključ“, a riba se odvoji od kostiju, sledi završno zajedničko probanje i „finalno dosoljavanje“.

Suština svega je u – akoholu! (klikni na plavi link!) Što su kuvari pijaniji čula su im manje osetljiva, pa stalno dodaju papriku i „so“. Najčešće pobeđuju najpijaniji i najdeblji – jer se najviše znoje! Ali takvih je više, skoro svi takmičari su masni i slasni, pa uvek pobeđije "najprirodnija" čorba, tj. kuvar koji je najduže izdržao bez kupanja (i bez dezodoransa), minimum 7 dana pre takmičenja (što duže tim bolje!), jer je takva čorba najukusnija a ekološki najzdravija.

Pobednika proglašava žiri, sastavljen od uglednih alkoholičara. Uvek im se dopadne čorba ukusna do bola, jer je i njima čulo ukusa i mirisa skroz otupelo. Naravno, žiri ne proba istom kutlačom – svakom sudiji se u tanjir naspe pomalo čorbe (svaka se vodi pod tajnim brojem da ne bi bilo protekcije), i od svake probaju po kašiku-dve. Između degustiranja udara se po špricerima – tankim i mlakim!

Pobednička čorba je uvek ona od koje vam, kad prdnete, ostane rupa na gaćama. Po tome ćete najlakše prepoznati takmičare, sudije i turiste, tj. goste i posmatrače (koji plaćaju da jedu takve čorbe) – svi imaju rupu na dupetu!

Dragan Jovanov

PS

Trenutno se vodi žestoki medijski rat, kampanja pred Evropskim sudom za čorbe, supe i mirođije u Briselu, za priznavanje jedinstvenog nacionalnog brenda, između Srbije i Hrvatske. Prvi su je nazvali svojim imenom – „riblja čorba“, a drugi svojim – „riblja čorba“. Nezvanično se šuška da i Republika Srpska, pokušava da čorbu proglasi svojim brendom, jer je, kažu, ona nastala upravo u Posavini i Podrinju (centar je Bijeljina), a na bosanskom se odvajkada naziva – „riblja čorba“.

Za to vreme su pragmatični Slovenci već zaštitili riblju čorbu pod svojim imenom „alpen fische zupen“. Ali ona i jeste skroz drugačija – kuva se u higijenskim uslovima, po strogim propisima EU, i mnogo je blaža. Ali je činjenica da se Slovencima više dopada balkanska varijanta – stoga u Guči (ili na Exitu, svejedno, na isto mu dođe) nose šajkače i loču, a jedu fiš zupe od koje bridi dupe.

izvor: trofej.info

Back