Kukavičluk i hrabrost

kukavicluk i hrabrost su kompleksni pojmovi koji se ticu naseg odnosa prema strahu i sposobnosti suocavanja s izazovima i neprijatnim situacijama.

Kukavicluk za mene predstavlja povlacenje ili izbegavanje izazova ili situacija koje su zastrasujuce ili teske, umesto suocavanja s njima. Hrabrost, s druge strane, znaci prepoznavanje straha, ali ipak delovanje ili suocavanje s tim strahom kako bismo postigli ciljeve ili zastitili vrednosti koje smatramo vaznim.
Nijedna osoba nije apsolutno hrabra u svakoj situaciji. Strah je prirodna ljudska emocija, i svi mi se suocavamo s njom u razlicitim trenucima. Hrabrost se cesto meri sposobnoscu suocavanja s tim strahom i delovanjem uprkos njemu. Dakle, iako se trudim da budem hrabra kad je to potrebno, ne mogu reci da sam apsolutno hrabra u svim situacijama.

Sa druge strane, priznavanje svojih strahova i nesigurnosti je vazan korak u licnom razvoju. Svi mi imamo svoje slabosti i situacije u kojima se osecamo nesigurno ili se ponasamo na nacin koji bismo mogli smatrati kukavickim. Vazno je razumeti da niko nije savrsen i da je hrabrost proces koji zahteva kontinuirani rad na sebi.

Back