Pošto sam već slao listu zemalja i gradova koje sam posetio evo malo detaljnijeg opisa sa posebnim osvrtom na primedbe koje su sugerisane u gore navedenom citatu.
Austrija (Beč, Salcburg, Insbruk, Zell Am See...)
Bio u poseti više puta, tranzitu, radio na crno, kako u sretna vremena tako i u vreme viza uvek išao sa srpskim pasošem, viza se dobija uz gomilu papira ako te poziva neki naš gastarbajter, inače zemlja je prelepa i vredi je posetiti kako zimi tako i leti
Bosna (Banja Luka, Višegrad, Foča...)
Banja Luka, poseta zetu u vojsci i prijatelju iz vojske
Višegrad-Foča, ekskurzija u osmom razredu
Bugarska (Sofija)
Šoping tura, srpski pasoš, viza nije potrebna
Engleska (London, Peterborough)
Poslovna poseta sajmu u Londonu , srpski pasoš, viza dobijena na 6 meseci
Poslovan poseta dobavljačima opreme iz Peterborougha, hrvatski pasoš, viza nije potrebna
Grčka (Solun, Halkidiki-Sarti)
Letovanje, srpski pasoš, grupna viza u agenciji
Holandija (Amsterdam-Šipo aerodrom)
ovo možemo zanemariti
Hrvatska (Zagreb, Dubrovnik, Koprivnica, Pula...)
Dubrovnik, ekskurzija u četvrtom srednje
Zagreb, poseta na proputovanju kroz Hrvatsku
Koprivnica, poslovna poseta fabrici Vegete, srpski pasoš, viza nije potrebna
Pula tačnije rt Kamenjar, tri nedelje vojni poligon
Italija (Trst, Venecija, Milano, Prato Sessia)
Putovanje sa roditeljima u sretna vremena, srpski pasoš, viza nije potrebna
Poslovna poseta dobavljačima opreme iz Prato Sessia, hrvatski pasoš, viza nije potrebna
Madjarska (Budimpešta, Eger, Tata Banja, Segedin...)
Budimpešta, posetio je više puta, tranzit kroz Budimpeštu, čekanje za vizu neke treće zemlje, uvek srpski pasoš, viza se lako dobija
Eger, esperanto seminar, srpski pasoš, nije bila potrebna viza
Tata banja, esperanto seminar, srpski pasoš, nije bila potrebna viza
Segedin, šoping tura, poseta Oputszar etno selu, srpski pasoš, viza se lako dobija
Makedonija (Skoplje, Ohrid...)
Posete kumovima u sretna vremena
Nemačka (tranzit)
ovo možemo zanemariti
Poljska (Varšava, Lublin, Krakov)
Lublin, esperanto seminar, srpski pasoš, viza se dobija uz poziv domaćina i slovačka tranzitna viza je tada bila potrebna, umalo u Budimpešti da kupimo kartu za voz koji prolazi kroz Češku u poslednjem trenutku smo pitali da li voz prolazi samo kroz Slovačku
Ostala mesta posetili na proputovanju do Lublina
Rumunija (Temišvar, Bistrica, Kluž, Sigišoara, Brašov, Sinaja, Snagov, Bukurešt)
Verovatno već neki po spomenutim gradovima naslućuju da se radi o Velikoj Drakula turi u organizaciji agencije Karpati iz Novog Sada, sa odličnim vodičem Borom, hrvatski pasoš, viza mi nije bila potrebna
Slovenija (Ljubljana, Bled, Bohinj, Vrhnika, Idrija, Tolmin, Most na Soči...)
Ljubljana - Vrhnika, služio vojsku, viza mi nije trebala bili smo zajedno tada
ostala mesta posetio za uskrs ove godine u sopstvenom aranžmanu, hrvatski pasoš, viza mi nije trebala.
Slovačka (tranzit)
Ovo možemo zanemariti
Tunis (Sus, Port El Kantaui, Tunis, Hammamet, El Jem, Gabes, Matmata, Douz, Touzer, Gafsa, Nefta, Kebili...)
Letovanje u Tunisu preko Argusa sa odličnim (ponavljam odličnim) vodičem Tomom, kružna tura po Sahari i ekskurzija do glavnog grada Tunisa, srpski pasoš, viza se lako dobija na aerodromu.
Turska (Antalija, Side, Aspendos, Perge, Alanja)
Letovanju u Alanji, srpski pasoš, viza se lako dobija na aerodromu
Ostala mesta smo posetili rentiranim autom kao i dva predivna vodopada severni Duden Baši i Kuršunlu (ovaj drugi toplo preporučujem).
USA (Georgia-Atlanta, North Carolina-Cherokee, Ohio-Cincinnati, New York-New York, Tennessee-Knoxville...)
Cherokee, učestvovao u programu Letnji poslovi u Americi, radio u kazinu, srpski pasoš, vizu čekao sedam dana u Budimpešti odmah posle bombardovanja
Ostala mesta su bile posete prijateljima, rodjacima i ekskurzije u slobodne dane
Švajcarska (Cirih, Lozana, Ženeva, La Chaux De Fonds, Neushatel...)
La Chaux de Fonds, esperanto seminar, srpski pasoš, viza se dobija uz poziv domaćina
Ostala mesta sam posetio u sklopu putovanja do La Chaux de Fondsa.