Pa, Kina je stvarno fenomenalna! Ja sam doduše bila samo u Pekingu, ali sam tamo provela 3 nezaboravne nedelje. Išla sam sa drugaricom i imale smo organizovano od strane kineza iz Pekinga (neki poslovni partneri) 3 nedelje obilaska. Svaki dan smo imale turu za negde. Stalno su nas vozili i pričali nam o njihovoj istoriji i kulturi.
Kao prvo, oni su potpuno drugačiji od nas. Ne mislim u negativnom smislu, ali zaista su drugačiji. Njihovi običaji, način ponašanja, razgovor o običnim temama (pritom nemislim na jezik), ponašanje u društvu, merila vrednosti i sl. su toliko drugačiji da smo se nas dve osećale kao na Marsu. Izuzetno su zanimljivi, skoro uopšte ne govore engleski, pojam individualnosti i intimnosti je potpuno drugačiji. Primera radi, išli smo na izlet u prirodu, pa se meni, jel, hm

ops: , išlo u toalet. Nije problem, ima ga i tamo, ali je to jedan za žene, jedan za muškarce. Nije ni to problem, ali taj za žene može da primi jedno desetak žena, ali nema uopšte pregrada izmedju (zamislite jedan ogradjen okolo, ali unutra skroz otvoren prostor, kao velika soba), pa je naša sirota Fu (tako se zove naša domaćica), morala nestrpljivim kineskinjama da objašnjava zašto u tako veliki toalet ne može sem mene niko da udje. Kada sam izašla sve su me gledale zapanjeno i čudno. Znači, puno ih je i takva vrsta intimnosi im je strana. Mislim, nije svugde tako, čak naprotiv, ali eto.
Peking je moćan i veliki grad prepun starih dvoraca i palata i najmodernijih mogućih poslovnih zgrada, ali i malih trošnih kuća i udžerica. Spoj starog i novog na prelep način.
Ono što je mene zadivilo je osećaj veličine! Sve je veliko! Trgovi, palate, Zabranjeni grad, Letnja careva rezidencija, groblje, Kineski zid, hramovi.. Sve je ogromno i prostrano. Gužva na ulicama je ogromna i neopisiva. Kada sam se vratila ovde sve mi je nekako izgledalo maleno i tesno.
Njihova istoriji je, naravno, duga i neobično interesantna. Imale smo sreću da su nam baš oni bili vodiči, tako da smo se naslušali predivnih priča!
A hrana, to je posebna priča! Ja ovde kod nas obožavam kinesku hranu, pa sam se kao radovala što toga tamo ima u raznim varijantama. Kakav promašaj u proceni! To uopšte nije ni blizu ove hrane. Kažu da je ovo ovde modifikovano za naše podnevlje i uslove. Sličan je samo stil u smislu seckanja mesa i povrća, ali sve ostalo je različito, počevši od soja sosa koji je prejak i sa brdo nekog ulja odgore. A vodili su nas u razne restorane, počevši od onih tzv. carskih, gde se služi omiljena careva hrana, preko odlične (ako je to odlično, onda ne znam šta je loše) pekinške patke u restoranu koji važi za najbolji za takvu vrstu ishrane, pa sve do nekih koji kao imaju super klopu, ali ne izgledaju baš najbolje, ali se tamo kao super jede. U prevodu, živeo Pizza Hut, McDonald's i sl restorani brze hrane (ovo nisam mislila da ću ikad reći)!
Sve u svemu, bilo nam je neobično, prelepo i nezaboravno

! Toliko toga ima da se vidi i oseti da o tome može da se priča danima!
Ako ikad iko bude imao neku šansu da ode i da vidi Kinu, ne bi trebao da je propusti!!!
E, da, išle smo i u njihovu operu! Ona je spoj akrobatskih i muzičkih veština. Baš je interesantna i impresivna!
Eto, neću više da vas davim, ali ako možete, obavezno otidite tamo!