krvne grupe i ishrana

B Rh pozitivna

-najviše volim slatkiše(domaće kolače, torte i sl. ne čokloladu i fabričke slatkiše)
-testa (testenine, peciva, pite),
-mleko i mlečne proizvode, naročito sir
-ribu volim i često jedem, volim i lignje
-meso baš ne volim, a kad ga jedem to je obično piletina ili mlevena junetina
(samo u tom obliku mogu da je podnesem)
-povrće volim, voće nikako, vrlo retko, kad je sezona- jagode i breskve, inače samo banane

A+
Ja najviše volim meso i to jagnjetinu.Pa onda mlečne proizvode, voce i to šumsko.Povrće i riba me najmanje zanimaju. Možda eto spanać,cvekla,paradajz,karfiol,šargarepa ali samo kao prilog uz MESO!
Ishrana po krvnim grupama i knjige o tome čini se da su obična glupost i puko nagađanje. Dve jedinke iste krvne grupe a nisu pri tom sijamski blizanci imaju potpuno različit DNK. Pa kako onda neko može da mi kaže šta moj organizam voli da jede!!!
Ja sebe u mašti vidim kao lovca u divljini koji kopljem juri na divljač, hvata je i ubija krvoločno,kao vuk. I unda u slast i sečem meso i jedem ga. Uopšte sebe ne vidim kao nekoga koji uzgaja povrće i peca ribu. Ja ribu organski ne mogu da smislim pogotovo rečnu u svom tanjiru, a povrće mi služi samo kao ukras.
Tanjir bez sočnog mesa nije obrok... Kad bih morala da jedem samo povrće mislila bih da je to košmar.
Ljuta sam na te što pišu gluposti i obmanjuju ljude kako i ta treba da jedu.
Jedite ono što vam se jede tog dana,trenutka, vaš organizam najbolje zna šta je za vas najbolje.Slušajte sebe a ne druge.

imas na netu 1001 clanak na tu temu...

ali hajde da ti odgovorim.

nulta negativna - meso meso i meso...piletina i riba nije meso nego salata ali moze da prodje ako nema mesa u blizni.

povrce moze kao dodatak uz meso - nikako kao glavno jelo.

spanac/boranija/blitva i slicni korovi su za kaznjavanje dece kada ne odrade ono sto im se kaze. ok, mogu blitvi da progledam kroz prste ako se uz kuvan krompir posluze uz lignje.

voce - nikad ga nisam skapirao. kada sam zedan popijem vodu ili sok. kada mi se jede slatko - pojedem neki slatkis. voce jedem kada mi zamirise dok ga jede neko drugi.

A-
obožavam povrće, voće, jaja, žitarice,
više nego meso, od mesa volim
najviše belo pileće, manje svinjsko,
pogotovu ne salame i šunke, to mi je bljak.
takodje obožavam riblje meso.
ali sam definitivno luda za povrćem :)
ne mogu da prestanem da jedem kukuruz šećerac kuvani,
dok mleko ne volim da pijem ali ga volim u svim drugim oblicima.
volim slaniše više nego slatkiše od slatkiša čokolada je br.1.
i ne volim preslanu hranu (ako ne računam grickalice kao čips i to)

negde sam čitala da ima veze naša ishrana sa ishranom naše
majke u trudnoći. da nam se tako formira ukus.

A -
Obozavam voce, sve vrste voca u sto vecim kolicinama. Radije cu pojesti bilo koju vocku od cokolade.
Da neko zabrani slatkise ne bi mi falili uopste. Omiljeni slatkis su mi suve brusnice i sljive. :mrgreen:
Jedem dosta povrca, sto kuvanog sto salate... takodje ne biram. Ako je u kombinaciji sa mesom, tim bolje.
Od mesa najvise volim junetinu, gudu, koku... ne volim jagnjetinu, curetinu ni jaretinu. Ribu volim, ali je ne jedem tako cesto. Vise volim morsku od recne. Saran mi je recimo bljak.
Jaja ne volim...jedem ih samo kad nema nista drugo.
Obozavam sireve, kajmak... a mleko i jogurt ne pijem redovno, nekad da nekad jock.

Aha najbolje kad se neki dembeli navuce na mesaru..onda logicno da mu organizam svaki dan trazi mesishte kad je vec zavisnik..ne kapiras ti najbolje kako to funkcionise..jedes ti sve redom od pekare do mesare..i nikad nisi odstigo maximum dal fizicke dal mentalne aktivnosti..a po krvnoj grupi ako ti pise da ona najbolje teche uz travu onda brate jedi to..probaj pa reci da ti nije prijalo

Aha najbolje kad se neki dembeli navuce na mesaru..onda logicno da mu organizam svaki dan trazi mesishte kad je vec zavisnik..ne kapiras ti najbolje kako to funkcionise..jedes ti sve redom od pekare do mesare..i nikad nisi odstigo maximum dal fizicke dal mentalne aktivnosti..a po krvnoj grupi ako ti pise da ona najbolje teche uz travu onda brate jedi to..probaj pa reci da ti nije prijalo

i ako nekom pise da treba da jede meso i ako bude zdrao umrece od srcanih problema... i kakva je fora onda sa tom ishranom :D

...ni meni to sa krvnim grupama nije jasno... nulta je najstarija a najstariji ljudi su bili skupljaci plodova kao majmuni i sad oni kao treba da jedu meso :think:

Majmuni jedu meso. Male macke, prasice, manje majmune, majmune koji stradaju u plemenskim sukobima, otimaju meso od drugih zivotinja... Majmuni ne skupljaju plodove sa zemlje, vec ih jedu sveze i idealno zrele na drvecu. Kad je covek "sisao sa drveta" izgubio je sposobnost da se hrani plodovima na pravi nacin i postao lovac - sve dok nije naucio kako da sam uzgaja zitarice i drzi domace zivotinje zbog mleka - sto je dovelo do nastanka novih krvnih grupa...

Ishrana po krvnim grupama ne znaci da neko treba da jede samo meso, a neko da samo pije mleko. Vec je to jedna preporuka - koje namirnice koristiti cesto i u vecim kolicinama, koje namirnice jesti cesto ali u ogranicenim kolicinama, sta jesti povremeno, a sta izbegavati. To je u sustini ono sto cete dobiti i kada odete kod nutricioniste - samo je pitanje da li ce vam dati dijetu po nekom sablonu, po krvnoj grupi, da li ce vam vaditi krv da utvrdi intoleranciju na odredjene namirnice ili ce jednostavno eksperimentisati na vama - tako sto ce vam dati da jedete odredjenu vrstu hrane nedelju dana pa onda videti efekte - kako se osecate, da li ste smrsali ili se ugojili, pa sledece nedelje drugu vrstu hrane... Sve je to ista stvar koja se vrti u krug.

Moj savet ako nemate problema - uzivajte, ako imate - idite kod nutricioniste.

i ako nekom pise da treba da jede meso i ako bude zdrao umrece od srcanih problema... i kakva je fora onda sa tom ishranom :D

Pa kazem aj se svi pridrzavamo 2 meseca takve ishrane striktno i onda damo krv i pregledamo se od glave do pete..pocnemo sportom se bavimo..vidimo de su nam granice izdrzljivosti..aj sad reci da se nisi nikad prejeo pecenja ili pekare toliko da ti nije bilo dobro?ja kad odem na slavu negde toliko mi bude lose 2-3 dana da kazem uvek vise nikad necu jesti:lol:e sad da sam jeo laksu hranu..ili izbego ono sto ne prija mojoj krvoj grupi(sto je na slavi nemoguce) bilo bi sve ok..tako da sada posle toliko godina experimentisanja stvarno poznajem svoj organizam i znas sta mu fali i na sta pozitivno reaguje..na to ne mislim sta mi se jede jer sam prosao pored rostilja pa mi zamirisalo:lol:nego stvarno sta mu fali da se pokrene..a ne da ode na spavanje

Aj ko nije video

Ishrana po krvnim grupama

Na večito pitanje ima li hrana univerzalni karakter ili je namirnica koja je za jednog čoveka hrana za - drugog (gotovo) otrov, dr. Peter D'Adamo odgovara: Kaži mi svoju krvnu grupu i ja ću ti reći da li se hraniš ili truješ.

On je, naime, nastavio pionirski rad svoga oca na izučavanju važnosti krvne grupe sa stanovišta biohemije čitavog organizma i svoju teoriju o pravilnoj ishrani postavio na naučnu osnovu jasno je definišući biohemijskim specifičnostima svake osobe, genetskim činiocima i činiocima okoline.
Krvna grupa je ključ za otvaranje mnogih, prikrivenih, isceliteljskih snaga organizma, objašnjava dr D' Adamo u svom bestseleru "Eat Right for Your Type" (knjiga je kod nas prevedena kao: "Krvne grupe i ishrana"). On podseća na činjenicu da je krvna grupa jedna od nekoliko medicinski priznatih različitosti, ali da ona u isto vreme govori i o evoluciji ljudskog roda.

Dijeta po krvnim grupama - osnove

Najstarija krvna grupa, po ovoj teoriji, jeste 0, koja se pojavljuje sa prvim čovekom i usponom ljudskog roda na vrh prehrambenog lanca. Sa promenom načina života, od lovca-sakupljača do ustaljenijeg agrarnog načina života, između 25.000 i 15.000 godina pre nove ere, dolazi do pojave krvne grupe A, dok krvna grupa B nastaje između 10.000 i 3.500 godina pre nove ere, mešanjem i seljenjem rasa iz afričke prapostojbine u Evropu, Aziju i Severnu i Južnu Ameriku. Grupa AB nalazi se kod oko pet posto ukupnog stanovništva na Zemlji i najmlađa je krvna grupa. Nema nikakvih dokaza da je postojala do pre 10 vekova, kada se pojavljuje nakon modernog mešanja različitih krvnih grupa.
Poštujući ove različitosti, od nastanka krvnih grupa pa do njihovih hemijskih karakteristika, dr D'Adamo prema tipu krvne grupe razlikuje jako dobru, neutralnu i hranu koju treba izbjegavati. Kao dokaz delotvornosti nudi dve stvari: prva je da visokoproteinske dijete, koje su trenutno veoma popularne, uspevaju samo kod ljudi krvnih grupa 0 ili B, dok se pokazuju kao potpuno nedelotvorne kod krvne grupe A. Drugi dokaz su njegovi pacijenti, koji, pridržavajući se ovog načina ishrane, težinu počinju gubiti već posle 14 dana. Dakle, dijeta po krvnim grupama definitivno "radi".

D'Adamo ukazuje na podatak da svaka živa forma, od prostih virusa do samih ljudi, poseduje jedinstvene antigene koji su specifični za svaki organizam. Veoma moćni antigni u ljudskom organizmu su oni koji određuje krvnu grupu. Oni su toliko osetljivi da, kada dobro funkcionišu, predstavljaju najbolji bezbedonosni deo imunog sistema. Svaka krvna grupa poseduje različite antigene sa posebnom hemijskom strukturom. I samo ime krvne grupe je nastalo po antigenu grupe koji se nalazi na crvenim krvnim zrnicma.

Dakle, srž teorije o krvnim grupama čini otkriće da se antigeni krvnih grupa - različito ponašaju u biohemijskim reakcijama sa određenim namirnicama (to jest nekim njihovim sastojcima).

Koje su karakteristike pojedinih krvnih grupa i koje im namirnice kao i životni stil najviše odgovara? Pogledajmo skraćeni pregled dijata po krvnim grupama:

ISHRANA PO KRVNIM GRUPAMA - KRVNA GRUPA "O"

Karakteristike: lovac, mesojed, jak, samouveren, tip vođe

Jake strane: jak probavni sistem, jak imuni sistem, prirodna zaštita od infekcija, efikasan metabolizam

Slabosti: netolerancija prema novoj ishrani i novim uslovima okoline. Usled preterane aktivnosti imunog sistema može se dogoditi da napadne sam sebe

Rizici: smetnje u koagulaciji, zapaljenske bolesti, zapaljenje zglobova, smanjena funkcija štitaste žlezde, čirevi, alergije

Profil ishrane: visok nivo belančevina, potrošnja mesa. Meso, riba, povrće, voće.

Ograničeno: žitarice, pasulj, leguminoze

Kura za mršavljenje:

Izbegavati: pšenične pahuljice, pasulj, sočivo, kupus, prokelj, karfiol, senf

Pomaže: morske alge, morska riba, so, džigerica, crvena mesa, kelj, spanać, brokoli

Dodaci ishrani: vitamini B i K, kalcijum, jod, slatki koren, morske alge

Telesne aktivnosti: intenzivna telesna aktivnost, kao aerobik, borilački sportovi, trčanje

ISHRANA PO KRVNIM GRUPAMA - KRVNA GRUPA "A"
Karakteristike: zemljoradnik, pravi vegetarijanac, promišljen, kooperativan, precizan

Jake strane: dobro se prilagođava promenjenoj ishrani i novim uslovima okoline. Lako metaboliše hranljive materije

Slabosti: osetljiv probavni sistem; ranjiv imuni sistem - otvoren prema infekcijama

Rizici: srčana oboljenja, rak, malokrvnost, bolesti jetre i žuči, šećerna bolest tipa I

Profil ishrane: vegetarijanac - povrće, tofu (sir od soje), morska riba, žitarice, pasulj, leguminoze, voće

Kura za mršavljenje:

Izbegavati: meso, mlečne proizvode, lima pasulj, pšenicu

Pomaže: biljna ulja, jela od soje, povrće, ananas

Dodaci ishrani: vitamin B, C i E, folna kiselina, gloginje, ehinacea, kvarcetin, šareni čkalj

Telesne aktivnosti: mirne vežbe kao joga tai či

ISHRANA PO KRVNIM GRUPAMA -KRVNA GRUPA "B"
Karakteristike: nomad, uravnotežen, elastičan, kreativan

Jake strane: jak imuni sistem, prilagodljivost novoj okolini i novom načinu ishrane, uravnotežen nervni sistem

Slabosti: prijemčivost za autonomna obolenja i retke virusne infekcije

Rizici: šećerana bolest tipa I, hronični zamor, autoimune bolesti (lupus, multipla skleroza…)

Profil ishrane: uravnotežena ishrana, svaštojed: meso (ne pileće), mlečni proizvodi, žitarice, pasulj, leguminoze, povrće, voće

Kura za mršavljenje:

Izbegavati: kukuruz, sočivo, lešnik, susamovo seme, heljdu, pšenicu

Pomaže: povrće, jaja, meso divljači, slatki koren, čaj

Dodaci ishrani: magnezijum, slatki koren, ginko, lecitin

Telesne aktivnosti: umerene telesne vežbe, na primer pešačenje, biciklizam, tenis, plivanje

ISHRANA PO KRVNIM GRUPAMA - KRVNA GRUPA "AB"
Karakteristike: zagonetan (savremeno stapanje A i B tipa), redak, harizmatičan, tajanstven

Jake strane: dobro se prilagođava savremenim uslovima. Veoma tolerantan imuni sistem, ujedinjuje prednosti grupa A i B

Slabosti: osetljiv probavni sistem. Preterano tolerantan imuni sistem može biti otvoren za infekcije. Negativno reaguje na okolnosti kako A tako i B tipa

Rizici: srčana oboljenja, rak, malokrvnost

Profil ishrane: mešovita ishrana - meso, morska riba, mlečni proizvodi, tofu (sir od soje), pasulj, leguminoze, žitarice, voće

Kura za mršavljenje:

Izbegavati: crvena mesa, lima pasulj, semenke, kukuruz, heljdu

Pomaže: tofu (sir od soje), morska riba, mlečni proizvodi, povrće, morske alge, ananas

Dodaci ishrani: vitamin C, gloginje, odoljen, šareni čkalj

Telesne vežbe: mirne telesne vežbe kao joga, taj či, kombinovane sa umerenim aktivnostima (pešaćenje, biciklizam, tenis)

Majmuni jedu meso. Male macke, prasice, manje majmune, majmune koji stradaju u plemenskim sukobima, otimaju meso od drugih zivotinja... Majmuni ne skupljaju plodove sa zemlje, vec ih jedu sveze i idealno zrele na drvecu. Kad je covek "sisao sa drveta" izgubio je sposobnost da se hrani plodovima na pravi nacin i postao lovac - sve dok nije naucio kako da sam uzgaja zitarice i drzi domace zivotinje zbog mleka - sto je dovelo do nastanka novih krvnih grupa...

Ishrana po krvnim grupama ne znaci da neko treba da jede samo meso, a neko da samo pije mleko. Vec je to jedna preporuka - koje namirnice koristiti cesto i u vecim kolicinama, koje namirnice jesti cesto ali u ogranicenim kolicinama, sta jesti povremeno, a sta izbegavati. To je u sustini ono sto cete dobiti i kada odete kod nutricioniste - samo je pitanje da li ce vam dati dijetu po nekom sablonu, po krvnoj grupi, da li ce vam vaditi krv da utvrdi intoleranciju na odredjene namirnice ili ce jednostavno eksperimentisati na vama - tako sto ce vam dati da jedete odredjenu vrstu hrane nedelju dana pa onda videti efekte - kako se osecate, da li ste smrsali ili se ugojili, pa sledece nedelje drugu vrstu hrane... Sve je to ista stvar koja se vrti u krug.

Moj savet ako nemate problema - uzivajte, ako imate - idite kod nutricioniste.

Ybg moj savet je bolje spreciti nego leciti..nauce ljudi da uzivaju u onome sto valja..ko klinci niko od nas nije voleo spanac..grasak i ostale zelenarije..a danas ubijamo..ja sam A+ i bogami itekako je tacno ovo sto pise

ISHRANA PO KRVNIM GRUPAMA - KRVNA GRUPA "O" [/B]
Karakteristike: lovac, mesojed, jak, samouveren, tip vođe

Jake strane: jak probavni sistem, jak imuni sistem, prirodna zaštita od infekcija, efikasan metabolizam

Slabosti: netolerancija prema novoj ishrani i novim uslovima okoline. Usled preterane aktivnosti imunog sistema može se dogoditi da napadne sam sebe

Rizici: smetnje u koagulaciji, zapaljenske bolesti, zapaljenje zglobova, smanjena funkcija štitaste žlezde, čirevi, alergije

Profil ishrane: visok nivo belančevina, potrošnja mesa. Meso, riba, povrće, voće.

Ograničeno: žitarice, pasulj, leguminoze

Kura za mršavljenje:

Izbegavati: pšenične pahuljice, pasulj, sočivo, kupus, prokelj, karfiol, senf

Pomaže: morske alge, morska riba, so, džigerica, crvena mesa, kelj, spanać, brokoli

Dodaci ishrani: vitamini B i K, kalcijum, jod, slatki koren, morske alge

Telesne aktivnosti: intenzivna telesna aktivnost, kao aerobik, borilački sportovi, trčanje

...od ovoga: riba - sve iz mora, povrće - sve osim pasulja, voće - sve osim grozdja, smokvi i lubenica

...tata: meso - sve a najvise voli prsutu i jagnjece glave (fuj), povrce - krompir i kupus salatu, voce - to ako ga nateramo

...mama: meso: nista, povrce i voce sve a najvise grozdje, smokve i lubenice

...zitarice: mamina omiljena hrana, ja nemam nista protiv pice a tata to ne jede, i hleb
retko
...mlecni proizvodi: mama sve, ja mleko a tata nista

...svi smo 0 grupa...pre neki dan bili ja i mama u metrou i nakupovali svasta osim mesa...kad smo se vratili tata pita - a sta cu ja da jedem :hahaha:

Back