Krstenje deteta

О томе смо већ причали напретходним странама.
Родитељ је тај који је ОДГОВОРАН ЗА ФИЗИЧКО И ДУХОВНО ЗДРАВЉЕ свог детета.
С обзиром на то да верници крштење сматрају основним предусловом за даљи живот у оквирима вере која обезбеђује духовно здравље - онда су родитељи верници дужни да се побрину и за то. Као што без дететове изричите воље врше вакцинацију, лечење, уписивање у школу, као што брину о правилном развоју његовог тела - тако имају обавезу да брину и о његовој души. А у неким породицама вера је саставни део бриге о души.

Крштење не може бити насиље јер дете нема никакве, ни психолошке, ни материјалне нити било какве последице због кршења, нити га чин крштења обавезује касније на било шта.
Што значи - не штети, а може да користи.

Znachi, chista demagogija....Ono, ja cu prvi protestovati onog momenta kada uvedu veronauku kao obavezan predmet. Ni to ochigledno nije nasilno, chim se radi u shkoli. :)

O boze... Uskoro cemo svakom popu da cmoknemo ruku na ulici.

Ja upravo o tome Hellen i pricham. Uopshte, ali uopshte chovek ne mora da poshtuje sve gluposti koje se namecu u crkvenom uchenju (ne bih da preudiciram, ali ih je bar 50%) da bi bio dobar Hrishcanin. Misliti svojom glavom nije nishta loshe. I moze i da shteti, nije istina da ne moze. Po meni je kretenski da krshten chovek ne yebe ni 5% onoga zbog chega je i krshten.

I potpuno je pogreshna sama konstatacija da se duhovno zdravlje ogleda u tome da li je neko krshten i da li veruje u boga. To je moja baba mogla da kaze, ali od mladih ljudi se tolika zatucanost ne ochekuje.

Znachi, chista demagogija....Ono, ja cu prvi protestovati onog momenta kada uvedu veronauku kao obavezan predmet. Ni to ochigledno nije nasilno, chim se radi u shkoli. :)

O boze... Uskoro cemo svakom popu da cmoknemo ruku na ulici.

Ja upravo o tome Hellen i pricham. Uopshte, ali uopshte chovek ne mora da poshtuje sve gluposti koje se namecu u crkvenom uchenju (ne bih da preudiciram, ali ih je bar 50%) da bi bio dobar Hrishcanin. Misliti svojom glavom nije nishta loshe. I moze i da shteti, nije istina da ne moze. Po meni je kretenski da krshten chovek ne yebe ni 5% onoga zbog chega je i krshten.

Не видим ни разлог зашто би се верска настава уводила као обавезан предмет, нити је ико икад то спомињао... Стога, нема разлога да страхујеш. Ако би се то и десило - и ја бих такође протестовала са тобом (иако моја деца похађају верско). Значи, о таквом ''насиљу'' нема ни говора те стога аргумент није валидан.

Ко осећа потребу да искаже поштовање свештенику и на такакв начин - ко му брани? Док год тебе нико не тера на то, значи да нема говора о било каквом насиљу или присили...

То да ли ће крштен човек ''ебати 5%'' оно због чега је крштен - то већ зависи од њега самог, а не од чина крштења.

Нико не каже да је лоше мислити својом главом.

Једино бих волела да чујем какве лоше последице по крштеног има чин крштења???

I potpuno je pogreshna sama konstatacija da se duhovno zdravlje ogleda u tome da li je neko krshten i da li veruje u boga. To je moja baba mogla da kaze, ali od mladih ljudi se tolika zatucanost ne ochekuje.

Рекох, ''у неким породицама је вера нераскидиво везана за духовно здравље''. То значи да су морални кодекси, друштвене и личне вредности и цео вредносни ситем васпитања у неким породицама везани за веру и цркву.

Не кажем да је тако свугде, нити да тако мора да буде свугде. Само прихвати да има људи којима је то нешто битно, нешто вредно и нешто што је саставни део њиховог живота.

Kad bi mene neko pitao, ja bi uvela u shkole obavezno da se uche verske lekcije sve druge, osim nashih i da se prouchava istorija samo drugih naroda...pa da se nauche sve greshke i promashaji i kako to drugi rade, a i s obzirom na mentalitet onda bi se tek povampirili branioci Pravoslavlja koji nikad nisu ni sanjali da ce to postati...
...ovako kad je na tacni, nije nam interesantno izgleda...a i nije zabranjeno, poshto vredjanje sopstvenog ne spada u netoleranciju...
...a nije ni kuul, kad je tvoje, izgleda dosadno brate, shta tu ima interesantno, lepshe je kad dodje neki sharenish odnekud, malo promjene (ironichna sam)

kad hocesh da pregledash svinju, mozesh 'ladno da je vezesh za drvo, i gnjavish, ona ce sve vreme samo zatezati konopac , vuci unazad i razmishljati kako da se oslobodi...

Nekako mi se chini da su ljudi krshtavani kao bebe, jer odrastao chovek moze da umre i trenutnom smrcu i ovako i onako, pa da nikad ne dobije priliku da se krsti

Poslednja izmena:
Kad neko kaze da je sto posto hriscanin, to podrazumeva da tako i zivi i prihvata sve ono sto u ovom slucaju recimo pravoslavna Crkva uci. Cetri velika posta u godini, sreda i petak, suzdrzavanja... voditi strogi moralni zivot u svakom smislu. Kad se covek krsti i ako ne zivi hriscanski to ne vodi nikuda.Zamislite samo coveka koji ima tovar blaga a ne iskoristava ga. A veronauka je vracena posle pedeset godina u skolama,nema razloga da ne bude i obavezan predmet ukoliko ima alternativu, i u vecini evropskih zemalja je tako.

Nas junior treba uskoro da se krsti, pa mi treba da damo "od srca". Ako nije previse nekulturno, koliko je to bilo u vasem slucaju u dinarima (evrima).

Sa koliko ste krstili vase dete, kako je bilo?

mi (ja i muž) smo krstili (dobro ne mi nego pop) decu za dž, dakle bez jednog jedinog dinara datog popu...jedino smo napravili skromni ručak za dooobre prijatelje i kumove, dakle jedino nas je ručak koštao
pare popu daš onolko kolko imaš i kolko želiš da daš
ali u krštenju ne važi pravilo koliko para toliko muzike
ja ni za svoje krštenje nisam dala ni dinara, moja kuma je nudila popu pare, on je čak i odbio....to ne čini moje krštenje manje vrednim....dal si hrišćanin il nisi, to ima veze sa osećanjima, u duši si vernik, hrišćanin i to

Dodao bih jos nesto vezano za temu.
Krsten sam jos kao dete, a sve do dvadeset i neke ziveo i ponasao se kao ateista. Ne samo da nisam verovao, vec sam se i podsmevao vernicima, bukvalno isto onako,kako su to cinile pojedine osobe na ovoj temi.
Promena koja mi se kasnije dogodila nije bila plod dnevno politickih desavanja, ni pomodarstva, ni "zato sto tako treba" razloga.
Samo sam osetio jaku potebu da se vratim tamo gde pripadam, a taj osecaj me i dan danas ne napusta iako ne zivim kao pravi hriscanin, mada se trudim.
Krstenjem se kupuje karta za vecnost. Da li cemo stici na vreme zavisi iskljucivo od nas.
A glupo je cekati poslednji trenutak. Mozda zakasnimo.

Opasna tema!!!!Ja licno nisam krstena ali dete smo krstili pre mesec dana i nisam imala apsolutno nikakav stav tj. nismo se sukobili oko toga,sam cin je bio prelep,lepa crkva i lep hor koji je bio poklon.Na nase zaprepastenje svestenik je rekao nesto kum,nesto roditelji _bez tarife_ a mislili smo da ce nas osiromasiti.Sto se tice drugih stvari_kad mi je otac umro bila sam ljuta i ogorcena na SVE I SVASTA ALI otkad sam rodila dete ne zameram se vise nikom!!!!!

Nisu ga oni krstili, krstio ga popa :per::p

Eeee moja Hellen, u današnje vreme popovima je jedino važno da pokupe novac,
božemeprosti ne vide više ljude, već novčanice na dve noge.. Ni ne pitaju ko je kršten
a ko nije :(

Back