Htjela sam izbjeći pisati o tome šta se "gubi" ako se odloži krštenje jer je temu započeo sretni otac zbog sretne prilike.
Po pravoslavlju i po hriscanstvu inače,u raj može uci samo kršteno bice a mi na zalost ne znamo koliko je kome odredjeno da živi...Ni djeci nije zagarantovano da će doživjeti vrijeme "kad će sami znati šta hoće".
Ne mislim nastavljati sa "zastrašujućim" rečenicama ,imamo čudnu naviku da se zgražavamo nad onim o čemu pojma nemamo.
Hellen u pravu si potpuno za komentar o sveštenicima "gulikožama"!!! I kad porodica nema da plati za neki obred,sveštenik će isto tako obaviti sve,poželjeti bolje dane i otići kao da mu je i plaćeno.
pa bi da osigurate dijete unaprijed, bez njegove dozvole.....

pa jos i bez mrvice srama
sto obozavam ove vjernike koji su to samo radi straha od kazne
______________________ ON TOPIC ____________________
sto se tice placanja, ne gledam na to kao "placanje usluge", kao kad odes u market i kupis smoki
nego neka vrsta zahvalnosi crkvi kja se podrazumjeva, sad - zasto dolazi u obliku novca, to vec ne kontam
moji susjedi kada su krstili sina (dvadesetak godina) poklonili su crkvi onaj pokrov sto dodje na oltar
(na ne kazem stolnjak jer ne znam ima li nko specijalno ime),
pravila ga njegova majka uz instrukcije casnih sestara
mi koji smo bili tu smo dali svak po prilog, neko pare, a neko je donosio neke kolace
btw, ovo je bila katolicka crkva u Boki pa ne znam mjenja li to sto
ovaj decko je bio i ranije u crkvi, dok je bio mali, za praznike i ponku nedjelju sa roditeljima
i nikada mu niko nije zamjerio sto je u crkvi a nekrsten
i nista mu ne fali ni danas...