Glasnik.
Buduća legenda
- Poruka
- 44.512
Kako moze neko da se krsti kod katolika, kada se seti mracnog srednjeg veka i sto miliona pobijenih.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Kako moze neko da se krsti kod katolika, kada se seti mracnog srednjeg veka i sto miliona pobijenih.
Prvo deta sam krstio u senćanskoj crkvi u Subotici.
Drugo dete u Tavankutu je ga u Subotici nisu hteli krstiti zato što ja i supruga nismo venčani u crkvi.
Sad kad sam trebao krtiti unče nisu hteli da ga prime i otišao sam u pravoslavnu crkvu i tamo su ga krstili bez problema i nepotrebni pitanja.
Slučajno sam naleteo na imejl vatikana pa sam im poslao pismo sa istom temom.Odgovorili su istog dana i rekli da se obratim biskupu Penzešu u našoj parohiji.
Naravno i njemu sam poslao imejl nije odgovorio već godinu i po dana,a verovatnop ni neće.
Prvo----Deta nije krivo što mu roditelji nisu venčani i mislim da mu treba barem pružiti sansu da bude vernik.
Drugo---Dali to katolička crkva čini uslugu pravoslavnoj pa svoje vernike šalje u drugu veroispovest.
Hvala na svakom pametnom komentaru.
Nište nisam prećutao i sve je tako kako sam napisao i najgore što nisam jedini.
Jel kad nisu hteli da prime unuče na krštenje nisam znao šta da radim,pa su me drugi uputili kako da
dete ne ostane nekršteno.
Hvala na dobrodošlici. Pa iskreno, ne mogu tačno da opišem razlog, ali oduvek sam verovala u Boga i smatram da mu se treba klanjati na takav način.
Možete li da mi date neki konkretan odgovor na pitanje?Bilo kakva informacija je dobrodošla.
Prvo, na teritoriji Beogradske nadbiskupije ne postoji nijedan samostan. Do pre neki dan je postojao samostan Isusovih malih sestara li je on pre nekoliko dana zatvore, sestra Ana Kristina koja je služila u Beogradu je privremeno u Budimpešti, Agata se vratila u Poljsku a treća sestra - Elizabeta je nastavila svoju formaciju u Francuskoj. Jedno od pravila jeste da svako pripada župi kojoj teritorijalno pripada po mestu stanovanja što nije uvek slučaj. Iako iz kolegijalnih razloga poštujem većinu sveštenika pravoslavne i katoličke crkve priznajem da postoje i oni koji su ruglo ne samo za svoju crkvu već i hrišćanstvo i s toga u tim slučajevima se pronalaze načini da se "zaobiđe" terotorijalna pripadnost.
To što neko potiče iz jedne crkve / verske zajednice a sebe je duhovno identifikovao s drugom je stvar gde je osoba spoznala istinu. To što je neko rođen od pravoslavnih roditelja ne znači da mora da znači da će duhovno ispunjenje pronaći u duhovnom okruženju kome pripadaju njegovi roditelji. S druge strane postoje i slučajevi gde su roditelji ateisti ili je u pitanju mešoviti brak gde roditelji pripadaju različitim crkvama. Nečiji izbor gde će se krstiti i duhovno pripadati treba da zavisi od izbora same osobe.
- - - - - - - - - -
Naravno da jeste. Nemojmo da zaboravimo da po kanonima pravoslavnii sveštenik ne može da sahrani nekršteno dete ili osobu i da je baš zbog važnosti krštenja u pravoslavnim sredinama nekada babica morala da bude krštena kako bi mogla da u slučaju da vidi da dete neće da preživi mogla da "krštenje u nuždi" da ako dete preživi krštenje će "doraditi" sveštenik, a ako dete ne preživi moglo je biti sahranjeno u skladu sa svim običajima i učenjima pravoslavne crkve.
Koliko sam ja upoznat, osoba od 16 godine može samostalno da odlučuje o pripadanju crkvi / verskoj zajednici ili nekoj političkoj partiji (tzv. podmladak).
Dakle svako može da izabere da bude pravoslavac, katolik, protestant, Jehovinih svedok, Mormon, musliman, slebdenik neke od istočnjačkih religiha, Bahajac, Budista itd.
Hvala Vam puno na informaciji, gospodine. Puno mi znači. Ako mi još nešto padne na pamet, kontaktiraću Vas.![]()
najpametniji komentar je pitanje: zasto si uopste dete krstio, da li igde u Bibliji pise da su Bog ili Mesija rekli da se deca trebaju krstiti![]()
A zasto mora uopste svestenik da sahrani dete, da bi se ispunio tradicionalni obicaj, i kakave to ima veze za spas duse deteta,Jer Hrist rekao: "pustite decu meni, jer njihovo je carstvo Bozije ;
- - - - - - - - - -
Aha, a sto se u Srbiji kaze: nisi Srbin, ako nisi pravoslavac ,![]()
Koliko sam ja upoznat, osoba od 16 godine može samostalno da odlučuje o pripadanju crkvi / verskoj zajednici ili nekoj političkoj partiji (tzv. podmladak).
Dakle svako može da izabere da bude pravoslavac, katolik, protestant, Jehovinih svedok, Mormon, musliman, slebdenik neke od istočnjačkih religiha, Bahajac, Budista itd.
То је све у реду, али у српском случају прелазак на римокатолицизам прилично је непријатна ствар.
Шта ће Србин 10. вељаче на прослави Алојзија Степинца?
Шта ће Србин 10. травња на прослави НДХ?
Шта ће Србин 5. коловоза на прослави Олује?
Има још, али је и ово довољно.
U Srbiji je prelazak u neku nepravoslavnu veru uvek neprijatna stvar. Ali to je cena koju placaju oni koji zbog ubedjenja zele da pripadaju nekoj manjinskoj ili crkvi kojoj ne pripadaju clanovi porodice.
Ne slave svi katolici Alojza Stepinca a u Srbiji postoji i jedna kapelica s nekoliko njegovih slika i fotki "u prirodnoj velicini - da se covek moze izljubiti s njim". Kao drugo SPC se protivi njegovom proglasenju za sveca ne zato sto je nesto uradio vec zbog onoga sto nije uradio.
NDH ne slave svi katolici vec samo neki u Hrvatskoj dok recimo katolike u nekim drugim drzavama taj datum ne dotice.
Sto se Oluje tice ona dotice Hrvate kao naciju a ne katolicku crkvu.
Ja na to ovako gledam.
Dete mora biti kršteno i pošto sam ja katolik voleo bi da je to urađeno u katoličkoj crkvi.
Krštenjem se posteje članom crkve jedne ili druge nebitno.A dalje u životu ti postaješ vernik ili nevernik.
Kažem vam iz vatikana sam dobio odgovor isti dan na hrvatskom jeziku,a iz Subotičke biskupije ni dan danas.
Nije ti uopste bitno da li si pravoslavac ili katolik, cak stavise pozeljno je zanemariti vecinu razlika radi sto iskrenije vere, jer su vecinu razlika sa jedne i druge strane izmislili ljudi koji su hteli da budu glavni, ali pred Bogom smo svi jednaki...
Krst je isti i za jedne i za druge, Bog je isti i za jedne i za druge, razlika je u par nebitnih obicaja i kalendaru, ali dok to dete odraste kalendar ce biti isti, a vrlo je moguce i da ce se dve crkve ujediniti tako da to postaje jos manje bitno... S obzirom da se ubrzano radi na ujedinjavanju ove dve crkve, jedina prepreka jeste sto ne zeli svaki patrijarh i papa da svi budu jednaki, vec hoce da jedni drugima budu nadredjeni... sto je po meni bogohulno...![]()
Apsolutno se slažem sa tobom, izuzetno mi je dobro poznata i pravoslavna i katolička crkva.
A to što sam spomenuo da nije bitno kada je dete kršteno, već je bitno samo da je kršteno, to sam naveo jer ima stvarno drastičnih primera. Konkretno jedan čovek koji je rođen u katoličkoj porodici i kome su svi katolici po religiji nije bio kršten kao dete zbog komunizma, kasnije kada je mogao nikako nije hteo da se krsti iako je imao sve uslove za to.
Kada je ostario i kada se teško razboleo, kada mu je stanje bilo toliko teško da su mu ostali samo meseci života, pozvao je popa i tražio da se tada krsti.
Ni samom popu nije bilo jasno zašto, ali naravno kršten je kada je bio star.
Kada ga je pop pitao zašto je toliko dugo čekao, u čemu je bio problem pa se do tada nije krstio, čovek mu je odgovorio da se nije krstio jer je grešio u životu i to svesno.
A pošto zna da se činom krštenja brišu svi gresi počinjeni pre samoga krštenja, on je čekao do starosti i tako dočekao da se nekoliko meseci pred smrt krsti, jer će on kao bezgrešan ući u Raj.
Zato sam rekao da nije bitno, naravno da se treba dete krstiti što pre, bez obzira koja crkva je u pitanju, ali ovaj slučaj je baš bio ekstreman i ostao mi je u sećanju.
Čega se sve ljudi neće setiti....
Iako nisam pristalica krstavanja dece sta cemo sa stihom gde se kaze da se krstio Kornelije i sav dom njegov?
Nigde ne pise da svestenik treba da sahrani ni dete niti odraslu osobu ali ljudi jednostavno ne zele da sahranu obavi predsednik kucnog saveta. Onog trenutka kada osoba umre to je to. Ili jeste ili nije spasena,
Da se razumemo, iako nisam pravoslavac Srbin jesam. To sto se kod nas nacija i vera postovecuju dolazi iz neznanja. Jer to su potpuno odvojene stavri.
"Dolazi" po nekada i iz raznih istorijskih okolnosti koje hteli ili ne , tesko da mozemo da "izbacimo iz svoje duse , svoga uma , kolektivnog secanja ..."....
Јасеновац је симбол за све логоре и сва стратишта у НДХ, а Степинац је са Јасеновцом и осталим логорима чврсто повезан на више начина.
Повезан је институцијално као викар, првосвештеник хрватске војске и као члан НДХ-азијског Сабора и као надређени
фра Филиповићу, фра Перићу, фра Главашу, фра Брекалу, фра Шулцу, фра Бралу ... који су својеручно поклали на хиљаде људи.
Те масакре је Степинац окарактерисао "као евентуалне грешке појединих свећеника".
За руковођење покатоличавањем Бискупска конференција је изабрала Одбор тројице, у који су ушли Алојзије Степинац, крижевачки бискуп Јанко Шимрак и
сењски бискуп Виктор Бурић.
Покатоличавање се вршило у сарадњи са "Министарством правде и богоштовања" и "Државним равнатељством за понову".
За присилно покатоличавање најмање 250000 људи Степинац је изјавио "Прелазници су имали здраву памет и слободну вољу да то чине или не чине."
Као што видиш врло је важно шта јесте урадио и то много важније од оног шта није урадио.