Krštenje dece u katoličkoj crkvi

Već sam pomenio da moj slučaj nije jedini.
Interesuje me koje vere mi je sad unuče.
I još jedan problem.Za hrvatski pasoš si nekad morao doneti krštenicu iz crkve.Nemislite valjda da će neko u hrvatskom konzulatu priznati krštenicu iz pravoslavne crkve.
Da tačno je da je uslov za krštenje bio da kum mora biti pravoslavac.

I još jedan problem.Za hrvatski pasoš si nekad morao doneti krštenicu iz crkve.Nemislite valjda da će neko u hrvatskom konzulatu priznati krštenicu iz pravoslavne crkve.

Ako je kršten u pravoslavnoj Crkvi, kako može biti katolik? :roll::neutral:

Pa postavlja se pitanje da li ti je bitna crkva ili religija? Ako mene licno pitas, meni crkva nije bitna, par puta sam usao u katolicku crkvu i pomolio se iako sam zvanicno pravoslavni svestenik, nemam problem sa tim jer je meni jedino Bog bitan, a vi ga krstite kako god zelite.

Ako se i jedni i drugi molimo istom Bogu sve ostalo je manje vise nebitno, posebno nakon ovolikog rada na pomirenju dveju crkava...

Unuce ti je zvanicno pre svega hriscanin, pa zatim pravoslavni, ali to je samo zvanicno, nije nikakav problem koliko sam ja upucen da on nastavi da zivi kao da je krsten u katolickoj crkvi... ;) tj da tamo ide na mise i to

Hrvatske vlasti uvek su priznavale izvod iz knjige državljana, odnosno noviju varijantu pod nazivom "domovnica".
E sad, ko nije imao ovako očigledan dokaz o hrvatskom državljanstvu, mogao ga je dobiti na osnovu dokaza da je makar malkice poreklom Hrvat. I onda su uzimane u obzir stvari poput crkvenih dokumenata, vojne knjižice predaka u kojima je pisala nacionalnost i sl.

Hrvatske vlasti uvek su priznavale izvod iz knjige državljana, odnosno noviju varijantu pod nazivom "domovnica".
E sad, ko nije imao ovako očigledan dokaz o hrvatskom državljanstvu, mogao ga je dobiti na osnovu dokaza da je makar malkice poreklom Hrvat. I onda su uzimane u obzir stvari poput crkvenih dokumenata, vojne knjižice predaka u kojima je pisala nacionalnost i sl.

U pravu si...Mnogi su i na osnovu mjesta rođenja dede po majci dobijali putovnice i domovnice...:confused:
Mada, cijela donja Hercegovina (Hrvati i Srbi) sada imaju taj dokument..

Dokaz o nacionalnosti za dobijanje državljanstva, odnosno Domovnice, traži se samo za odrasle osobe, nikako i nikada za decu. Za decu, da bi dobila državljanstvo, uvek se traže papiri roditelja, a ne izvod iz katoličke crkve deteta.
Hrvatska država ne priznaje dokumente koji nisu državni dokumenti, tako da u konzulatu neće uzeti u obzir krštenicu iz katoličke crkve ni za dete ni za odraslu osobu, to se tražilo nekada, više se ne traži.
Ukoliko imate krštenicu iz katoličke crkve, iako se ne traži, ponesite je sa sobom, po potrebi fotokopirajte, ako ne želite da dajete original, a original u konzulatu pružite na uvid, fotokopiju priložite, iako se ne traži.
Službenici konzulata obično je uzmu sa ostalim dokumentima, iako se ne traži.

Imate Zakonik kanonskoga prava, kanon 874, tu sam odredjeni uslovi u vezi krestenja.
Nema nikakve odrednice u vezi roditelja deteta, da li su krsteni ili ne, dete se moze krstiti do 7-me godine.

Ja sam Pravoslavac i zivim na Karibima, pa me je prijatelj Dominikanac zamolio da mu krstim dete. Znaci kao Pravoslavac imam pravo da ucestvujem u Katolickoj ceremoniji.
Ovi zakoni su odredjeni i odnose se na sve zemlje.

Prvo deta sam krstio u senćanskoj crkvi u Subotici.
Drugo dete u Tavankutu je ga u Subotici nisu hteli krstiti zato što ja i supruga nismo venčani u crkvi.
Sad kad sam trebao krtiti unče nisu hteli da ga prime i otišao sam u pravoslavnu crkvu i tamo su ga krstili bez problema i nepotrebni pitanja.
Slučajno sam naleteo na imejl vatikana pa sam im poslao pismo sa istom temom.Odgovorili su istog dana i rekli da se obratim biskupu Penzešu u našoj parohiji.
Naravno i njemu sam poslao imejl nije odgovorio već godinu i po dana,a verovatnop ni neće.
Prvo----Deta nije krivo što mu roditelji nisu venčani i mislim da mu treba barem pružiti sansu da bude vernik.
Drugo---Dali to katolička crkva čini uslugu pravoslavnoj pa svoje vernike šalje u drugu veroispovest.
Hvala na svakom pametnom komentaru.

Postovanje Mirko,
u pravoslavlju i katolicanstvu je obicaj da se deca krstavaju kao mala.U Bozijoj reci pise da ih je Isus Blagosiljao;

Marko 10, 14 A Isus videvši rasrdi se i reče im: Pustite decu neka dolaze k meni, i ne branite im; jer je takvih carstvo Božje.

15 Zaista vam kažem: koji ne primi carstvo Božje kao dete, neće ući u njega.

16 I zagrlivši ih metnu na njih ruke te ih blagoslovi.

Kao sto se vidi Isus decu posvecuje Bogu Balgoslovom, a ne krstenjem.Crkve prave problem samim tim sto su svestenstva odlucila da se mala deca krtavaju, ne nzajuci zasto to rade, i samim tim crkva Odlucuje umesto roditelja.
Krstenje se obavlja u Zrelim godinama kao sto se Isus Krstio:

Luka 3, 21 A kad se krsti sav narod, i Isus pošto se krsti i moljaše se Bogu, otvori se nebo,

22 I siđe na Nj Duh Sveti u telesnom obliku kao golub, i ču se glas s neba govoreći: Ti si Sin moj ljubazni, Ti si po mojoj volji.

23 I taj Isus imaše oko trideset godina kad poče; i beše, kao što se mišljaše, sin Josifa sina Ilijinog,

Znaci Isus se Krstio sa 30-godina i upravo je dao Primer da se covek treba krstiti kada dostigne Zrelost i Razumevanje Bozije reci.

Apostoli su krstavali Pravim krstenjem:

D.Apst. 2, 37 A kad čuše, ražali im se u srcu, i rekoše Petru i ostalim apostolima: Šta ćemo činiti, ljudi braćo?

38 A Petar im reče: Pokajte se, i da se krstite svaki od vas u ime Isusa Hrista za oproštenje greha; i primićete dar Svetog Duha;

Vidimo da je Bog poslao Duha na Isusa posle krstenja,a to isto potvrdjuje i Apostol Pavle, da kada se krstimo u Ime Isusa Hrista , automatski primamo i Svetoga Duha Bozijega.To znaci da smo prihvatili Boga oca kao Stvoritelja svega, i Isusa njegovog sina kao Spasitelja.
Problem je u tradicionalnim crkvama sto to ne obavljaju na ovakav nacin,vec su oni Odredili kako se ima obaviti cin krstenja,i to je cista formalnost,a to znacvi da se ponasaju kao fariseji i carinici u Isusovo doba.Ako Verujemo u Boga oca, trebamo verovati i u Boziju rec,a ne u zakone crkava.Bog je rekao u Otkrivenju: Otkr. 18, 4 I čuh glas drugi s neba koji govori: Iziđite iz nje, narode moj, da se ne pomešate u grehe njene, i da vam ne naude zla njena.
Tesko je danas prihvatiti i Pravilno razumeti Boziju rec, i Isus to potvrdjuje:Matej 15:
6 Može i da ne poštuje oca svog ili matere. I ukidoste zapovest Božju za običaje svoje.
7 Licemeri! Dobro je za vas prorokovao Isaija govoreći:
8 Ovi ljudi približavaju se k meni ustima svojim, i usnama poštuju me; a srce njihovo daleko stoji od mene.
9 No zaludu me poštuju učeći naukama i zapovestima ljudskim.
Vremana su teska,a Lucifer ce Prevariti i izabrane ako je Moguce.Dva su puta, uzak sto vodi Bogu, i sirok kojim se svetina krece;Na nama je da Odaberemo kojim cemo dalje.

Izvinite, mene interesuje kako se krstiti u katoličkoj crkvi, jer nikada nisam bila krštena, a moji roditelji su pravoslavci (Sveti Nikola).
Imam 30 godina i juče sam bila u Krunskoj, Beogradu, gde je katolička crkva.
Jel trebam da se pripremam na neki određeni način? Rekli su mi samo da treba da se sačeka 5 meseci da bi krštenje bilo obavljeno, jer sam odrasla.

Hvala puno unapred na informaciji! Bilo kakva pomoć na ovu temu bi mi puno značila.

Pozdrav svima!

Dobro nam dosla na PDF religija. z:)

Sigurno ces naci sve potrebne informacije na vreme, nego ako zelis, reci mi sta je to sto je uticalo na tebe da se okrenes rimokatolicima? Pozdrav.

Hvala na dobrodošlici. Pa iskreno, ne mogu tačno da opišem razlog, ali oduvek sam verovala u Boga i smatram da mu se treba klanjati na takav način.
Možete li da mi date neki konkretan odgovor na pitanje? :) Bilo kakva informacija je dobrodošla.

Hvala na dobrodošlici. Pa iskreno, ne mogu tačno da opišem razlog, ali oduvek sam verovala u Boga i smatram da mu se treba klanjati na takav način.
Možete li da mi date neki konkretan odgovor na pitanje? :) Bilo kakva informacija je dobrodošla.

Ja bi ih pozvao telefonom. Njih ili neki njihov manastir i potrazio informacije. To ti je najlakse z:)

Pitah te ovo u vezi krstenja zato sto to nije cin tipa: Ma svejedno gde. Nije svejedno i postoji velika razlika.

Jer ako su ti roditelji Pravoslavne veroispovesti mozda postoji nesto sto ti smeta u pravoslavlju te si se odlucila da se krstis u drugoj veri. To me je malo zanimalo. Sta bi to moglo biti sto te odvojilo od otacke vere?

Izvinite, mene interesuje kako se krstiti u katoličkoj crkvi, jer nikada nisam bila krštena, a moji roditelji su pravoslavci (Sveti Nikola).
Imam 30 godina i juče sam bila u Krunskoj, Beogradu, gde je katolička crkva.
Jel trebam da se pripremam na neki određeni način? Rekli su mi samo da treba da se sačeka 5 meseci da bi krštenje bilo obavljeno, jer sam odrasla.

Hvala puno unapred na informaciji! Bilo kakva pomoć na ovu temu bi mi puno značila.

Delia, dobrodišla na Krstaricu.
Kao neko ko nije ni katolik ni pravoslavac reći ću ti da ti je kao odrasloj osobi za krštenje u atoličkoj crkvi potrebno da prođeš pripremu - katehezu. Znači to nije uđeš, platis, krstiš se i izađeš. I to nema veze da li si poeklom iz pravoslavne ili katoličke porodice. Što se tiče same pripreme,, treba da je obaviš u župi (parohiji) kojoj teritorijalno pripadaš. Tih 5 meseci se nigde ne spominju ali je potrebno da u toku pripreme budeš redovna na misama nedeljom i da prođep već pomenutu pripremu - katehezu. Ukoliko imaš dodatnih pitanja slobodno mi se obrati u privatnoj poruci kako bih te uputio na nadležnog sveštenika.

Nemoj misliti bas ni da su Pravoslavni svestenici zlatni, samo sto u Pravoslavlju jos uvek se smatraju stvari kao krstenje deteta,izuzetno vaznim.
Brat mog kuma,je krsten za vreme gradjanskog rata. Tada,kad je plata jednom radniku bila 10 dinara, neki svestenici u Beogradu su naplacivali krstenje deteta 20 dinara.
Ali je vecina svestenika pristajala na krstenje deteta besplatno. Jer stvari kao sto su vencanje mogu da sacekaju. Dete se mora krstiti sto pre.Bez obzire koje su mu veroispovesti roditelji.

Ovo je bezobrazna laz.
I te kako je vazno krstenje u Pravoslavlju.

Iz tematskog posta se jasno vidi gde jeste a gde nije vazno.

Ja bi ih pozvao telefonom. Njih ili neki njihov manastir i potrazio informacije. To ti je najlakse z:)

Pitah te ovo u vezi krstenja zato sto to nije cin tipa: Ma svejedno gde. Nije svejedno i postoji velika razlika.

Jer ako su ti roditelji Pravoslavne veroispovesti mozda postoji nesto sto ti smeta u pravoslavlju te si se odlucila da se krstis u drugoj veri. To me je malo zanimalo. Sta bi to moglo biti sto te odvojilo od otacke vere?

Prvo, na teritoriji Beogradske nadbiskupije ne postoji nijedan samostan. Do pre neki dan je postojao samostan Isusovih malih sestara li je on pre nekoliko dana zatvore, sestra Ana Kristina koja je služila u Beogradu je privremeno u Budimpešti, Agata se vratila u Poljsku a treća sestra - Elizabeta je nastavila svoju formaciju u Francuskoj. Jedno od pravila jeste da svako pripada župi kojoj teritorijalno pripada po mestu stanovanja što nije uvek slučaj. Iako iz kolegijalnih razloga poštujem većinu sveštenika pravoslavne i katoličke crkve priznajem da postoje i oni koji su ruglo ne samo za svoju crkvu već i hrišćanstvo i s toga u tim slučajevima se pronalaze načini da se "zaobiđe" terotorijalna pripadnost.
To što neko potiče iz jedne crkve / verske zajednice a sebe je duhovno identifikovao s drugom je stvar gde je osoba spoznala istinu. To što je neko rođen od pravoslavnih roditelja ne znači da mora da znači da će duhovno ispunjenje pronaći u duhovnom okruženju kome pripadaju njegovi roditelji. S druge strane postoje i slučajevi gde su roditelji ateisti ili je u pitanju mešoviti brak gde roditelji pripadaju različitim crkvama. Nečiji izbor gde će se krstiti i duhovno pripadati treba da zavisi od izbora same osobe.

- - - - - - - - - -

Ovo je bezobrazna laz.
I te kako je vazno krstenje u Pravoslavlju.

Naravno da jeste. Nemojmo da zaboravimo da po kanonima pravoslavnii sveštenik ne može da sahrani nekršteno dete ili osobu i da je baš zbog važnosti krštenja u pravoslavnim sredinama nekada babica morala da bude krštena kako bi mogla da u slučaju da vidi da dete neće da preživi mogla da "krštenje u nuždi" da ako dete preživi krštenje će "doraditi" sveštenik, a ako dete ne preživi moglo je biti sahranjeno u skladu sa svim običajima i učenjima pravoslavne crkve.

Delia, dobrodišla na Krstaricu.
Kao neko ko nije ni katolik ni pravoslavac reći ću ti da ti je kao odrasloj osobi za krštenje u atoličkoj crkvi potrebno da prođeš pripremu - katehezu. Znači to nije uđeš, platis, krstiš se i izađeš. I to nema veze da li si poeklom iz pravoslavne ili katoličke porodice. Što se tiče same pripreme,, treba da je obaviš u župi (parohiji) kojoj teritorijalno pripadaš. Tih 5 meseci se nigde ne spominju ali je potrebno da u toku pripreme budeš redovna na misama nedeljom i da prođep već pomenutu pripremu - katehezu. Ukoliko imaš dodatnih pitanja slobodno mi se obrati u privatnoj poruci kako bih te uputio na nadležnog sveštenika.

Hvala Vam puno na informaciji, gospodine. Puno mi znači. Ako mi još nešto padne na pamet, kontaktiraću Vas. :)

Back