Prvo deta sam krstio u senćanskoj crkvi u Subotici.
Drugo dete u Tavankutu je ga u Subotici nisu hteli krstiti zato što ja i supruga nismo venčani u crkvi.
Sad kad sam trebao krtiti unče nisu hteli da ga prime i otišao sam u pravoslavnu crkvu i tamo su ga krstili bez problema i nepotrebni pitanja.
Slučajno sam naleteo na imejl vatikana pa sam im poslao pismo sa istom temom.Odgovorili su istog dana i rekli da se obratim biskupu Penzešu u našoj parohiji.
Naravno i njemu sam poslao imejl nije odgovorio već godinu i po dana,a verovatnop ni neće.
Prvo----Deta nije krivo što mu roditelji nisu venčani i mislim da mu treba barem pružiti sansu da bude vernik.
Drugo---Dali to katolička crkva čini uslugu pravoslavnoj pa svoje vernike šalje u drugu veroispovest.
Hvala na svakom pametnom komentaru.
Postovanje Mirko,
u pravoslavlju i katolicanstvu je obicaj da se deca krstavaju kao mala.U Bozijoj reci pise da ih je Isus Blagosiljao;
Marko 10, 14 A Isus videvši rasrdi se i reče im: Pustite decu neka dolaze k meni, i ne branite im; jer je takvih carstvo Božje.
15 Zaista vam kažem: koji ne primi carstvo Božje kao dete, neće ući u njega.
16 I zagrlivši ih metnu na njih ruke te ih blagoslovi.
Kao sto se vidi Isus decu posvecuje Bogu Balgoslovom, a ne krstenjem.Crkve prave problem samim tim sto su svestenstva odlucila da se mala deca krtavaju, ne nzajuci zasto to rade, i samim tim crkva Odlucuje umesto roditelja.
Krstenje se obavlja u Zrelim godinama kao sto se Isus Krstio:
Luka 3, 21 A kad se krsti sav narod, i Isus pošto se krsti i moljaše se Bogu, otvori se nebo,
22 I siđe na Nj Duh Sveti u telesnom obliku kao golub, i ču se glas s neba govoreći: Ti si Sin moj ljubazni, Ti si po mojoj volji.
23 I taj Isus imaše oko trideset godina kad poče; i beše, kao što se mišljaše, sin Josifa sina Ilijinog,
Znaci Isus se Krstio sa 30-godina i upravo je dao Primer da se covek treba krstiti kada dostigne Zrelost i Razumevanje Bozije reci.
Apostoli su krstavali Pravim krstenjem:
D.Apst. 2, 37 A kad čuše, ražali im se u srcu, i rekoše Petru i ostalim apostolima: Šta ćemo činiti, ljudi braćo?
38 A Petar im reče: Pokajte se, i da se krstite svaki od vas u ime Isusa Hrista za oproštenje greha; i primićete dar Svetog Duha;
Vidimo da je Bog poslao Duha na Isusa posle krstenja,a to isto potvrdjuje i Apostol Pavle, da kada se krstimo u Ime Isusa Hrista , automatski primamo i Svetoga Duha Bozijega.To znaci da smo prihvatili Boga oca kao Stvoritelja svega, i Isusa njegovog sina kao Spasitelja.
Problem je u tradicionalnim crkvama sto to ne obavljaju na ovakav nacin,vec su oni Odredili kako se ima obaviti cin krstenja,i to je cista formalnost,a to znacvi da se ponasaju kao fariseji i carinici u Isusovo doba.Ako Verujemo u Boga oca, trebamo verovati i u Boziju rec,a ne u zakone crkava.Bog je rekao u Otkrivenju: Otkr. 18, 4 I čuh glas drugi s neba koji govori: Iziđite iz nje, narode moj, da se ne pomešate u grehe njene, i da vam ne naude zla njena.
Tesko je danas prihvatiti i Pravilno razumeti Boziju rec, i Isus to potvrdjuje:Matej 15:
6 Može i da ne poštuje oca svog ili matere. I ukidoste zapovest Božju za običaje svoje.
7 Licemeri! Dobro je za vas prorokovao Isaija govoreći:
8 Ovi ljudi približavaju se k meni ustima svojim, i usnama poštuju me; a srce njihovo daleko stoji od mene.
9 No zaludu me poštuju učeći naukama i zapovestima ljudskim.
Vremana su teska,a Lucifer ce Prevariti i izabrane ako je Moguce.Dva su puta, uzak sto vodi Bogu, i sirok kojim se svetina krece;Na nama je da Odaberemo kojim cemo dalje.