Da li Stpkinja može biti krštena kuma u hrvatsko katoličkoj crkvi ?

Naravno da može, obje crkve međusobno priznaju sve sakramente, mislim da bi većih problema bilo da je kuma protestantkinja.
Југославе, не постоји тако нешто о чему ти пишеш.
Обострано признање не постоји.
Говори у своје име.
У православљу нема јединствене праксе. Негде се нпр бивши римокатолик који прелази у православље крштава поново. А негде не.
Друго - постоји римокатоличка црква па која год да је. Нема потребе наглашавати, немају римокатолици ту поделу на хрватску римокатоличку цкркву и сл.

Говори у своје име.
У православљу нема јединствене праксе. Негде се нпр бивши римокатолик који прелази у православље крштава поново. А негде не.
Друго - постоји римокатоличка црква па која год да је. Нема потребе наглашавати, немају римокатолици ту поделу на хрватску римокатоличку цкркву и сл.
РИА77, то што пишеш је тако било до Другог ватиканског сабора. Од тада Римокатоличка црква у свакој држави (где има више верника) има своју епископску конференцију и устројством се донекле приближила православном устројству.

Говори у своје име.
Jasno mi je da nemaju, ali SPC i katolička crkva u Hrvatskoj ipak imaju specifičan odnos.
Btw. bio sam u pravu kada sam napisao da bi veći problem bio krsni kum protestant.

Pogledaj ovdje.

...Jasno je da vjernik nekatoličke istočne Crkve (pravoslavac) pri tome mora imati sve one uvjete koje smo prethodno naveli da bi mogao kumovati, dok članovi ostalih Crkava ili crkvenih zajednica (npr. protestanti) ne mogu kumovati, te mogu biti samo svjedoci.

Jasno mi je da nemaju, ali SPC i katolička crkva u Hrvatskoj ipak imaju specifičan odnos.
Нема то везе са овим што ти ја кажем. Хрвата имаш свуда. Има их у Босни и Херцеговини, има их у дијаспори, има их свуда, питање је опште, није везано само за стање у држави Хрватској.
Btw. bio sam u pravu kada sam napisao da bi veći problem bio krsni kum protestant.
Ти пишеш са твоје тачке гледишта, са православне не постоји тако унификован и упрошћен став који важи за све.

Нема то везе са овим што ти ја кажем. Хрвата имаш свуда. Има их у Босни и Херцеговини, има их у дијаспори, има их свуда, питање је опште, није везано само за стање у држави Хрватској.

Ти пишеш са твоје тачке гледишта, са православне не постоји тако унификован и упрошћен став који важи за све.
Nije moja točka gledišta, već sam citirao kanonske zakone.
Što se mene tiče, neprakticirajući sam katolik, agnostik.
Kako to točno izgleda u pravoslavnoj crkvi to ne znam, ali katoličkoj crkvi je prihvatljiviji krsni kum pravoslavac, koji će se pobrinuti da dijete odraste u katoličkoj vjeri, nego krsni kum katolik, koji svoju dužnost neće shvaćati ozbiljno.
Na kraju krajeva, to mi je sa crkvenog stajališta i sasvim logično.

Југославе, Југославе, свашта ти пишеш. Како од сад не знаш а до сад си знао.
Znam da obje crkve međusobno priznaju sakramente, samim time mi logika nalaže da ako može kod katolika, može i kod pravoslavaca, ali OK, idem prekopati kanonske zakone SPC pa se javim.

Inače, koliko mi je poznato, pravoslavni vernik može biti kum na vjenčanju, ali na krštenju ne može.
Ali čak ni to nije skroz dorečeno, zbog toga što kumstvo postoji samo kod krštenja, dok su kod vjenčanja svjedoci.
Ovo pitanje bi trebalo postaviti kvalitetnom teologu, a ne popovima koji lupetaju po svome.

Evo čitam malo o svemu tome, praktički se stvari svode na diskrecijsku odluku svećenika i svstko tumači kakone kako mu se sprdne.
Recimo episkopa više nego sveštenika. Nedavno su u SPC uvedene dispense za sve i svašta, platiš tarifu za kuma rimokatolika na venčanju, platiš tarifu za crkveni sprovod za samoubicu, utopljenika... Ova SPC i ona od pre 20-30 godina nisu iste. Sve se liberalizovalo, pa čak otišlo i u smeru indulgencija. Gledam i čudim se promenama iz decenije u deceniju, iz godine u godinu.
Doduše tako se menjala i Rimokatolička crkva. Moja pokojna majka mi je pričala kako je to išlo 60-ih i 70-ih godina. Njezina najbolja prijateljica je bila rođena sestra jednog biskupa pa su išle po crkvama i samostanima.

Ali čak ni to nije skroz dorečeno, zbog toga što kumstvo postoji samo kod krštenja, dok su kod vjenčanja svjedoci.
Ovo pitanje bi trebalo postaviti kvalitetnom teologu, a ne popovima koji lupetaju po svome.
Sve se svodi na sveštenika kako će postupiti. Rimokatolička crkva i njene novotarije nisu osuđene ni na kakvim saborima. Međusobne anateme su postojale, ali su povučene. Jedinstvo posle povlačenja anatema nije uspostavljeno, vode se pregovori... Nema još definitivnih stavova ni po čemu.
To su zapravo dva plućna krila jedne Crkve Hristove, ali to je teologumena - moje lično razmišljanje.

Back