Krstaški ratovi u očima Arapa

Римокатолици и муслимани с једне стране, и једине праве жртве Крсташких ратова - православни хришћани, с друге.

Крсташи су православнима нанели далеко више штете него муслиманима.

Римокатолици и муслимани с једне стране, и једине праве жртве Крсташких ратова - православни хришћани, с друге.

Gdje su židovi u svoj toj priči? Poklali su na hiljade samo u Evropi na putu do Levanta u toku seljačkog krstaškog pohoda. Njih svi marginalizuju redovno meni se čini.

Tacno. Ovi iz Venecije su opljačkali konstantinov grad i oslabili ga do te mjere da Otomani mogu uleteti unutra.

- - - - - - - - - -

Milion filmova , knjiga, pa cak i net igrica ima na tu temu, svi smo u skoli ucili Krstashke ratove i swada nam Janko
preporuuje nkakav dokumentarac.

Pogledajte dokumentarac pa onda daj komentar. Svi smo čitali o ov9me iz knjiga pisanih na zapadu. Ovo je arapski pogled na sve to.

Možda i shvatiš zašto hriscani nisu uspeli da zadrže Jerusalim

Tacno. Ovi iz Venecije su opljačkali konstantinov grad i oslabili ga do te mjere da Otomani mogu uleteti unutra.
U tom kontekstu treba pomenuti i masakr Latina u Carigradu par godina ranije. Inače, papa je ekskomunicirao sve koji su učestvovali u napadu na Carigrad i tako ogradio sebe i rimokatoličku crkvu od četvrtog krstaškog pohoda čiji originalni cilj nije ni bio Konstantinopolj. Plan je promjenjen na inicijativu Venecije koja je zinula za blagom.

Gdje su židovi u svoj toj priči? Poklali su na hiljade samo u Evropi na putu do Levanta u toku seljačkog krstaškog pohoda. Njih svi marginalizuju redovno meni se čini.
Нисам их поменуо јер их је највише страдало у самој Европи, далеко од главних центара сукоба. Као што видиш, тема се тиче арапског документарца, који је усресређен на дешавања на Блиском истоку.

Маргинализују се сви они за које нема ко да се заузме.

Poslednja izmena:
Нисам их поменуо јер их је највише страдало у самој Европи, далеко од главних центара сукоба. Као што видиш, тема се тиче арапског документарца, који је усресређен да дешавања на Блиском истоку.

Маргиналозију се сви они за које нема ко да се заузме.

Ovaj dokumentarac je pogled sa druge strane ako tako mogu reći. Mi u Evropi smo čitali knjige i gledali dokumentarce koji su pisani/snimani od strane evropljana

Dobro je vidjeti svačiji pogled na ovako krupna dešavanja. A križarski ratovi to svakako jesu.

O Krstaškim ratovima ima raznih mitova na zapadu - ali još više mitova ima na istoku. Na snazi je slika krstaša kao neke fanatične, genocidne rulje koja kasapi sve što vidi. A to je bilo daleko od istine.

Ne samo što su muslimani bliskog istoka preživeli krstaška osvajanja; nego su i bili i ostali većina u novoosnovanim krstaškim kraljevinama.

Arapski hroničari tog doba (Ibn Džubair) pišu, čak:
-da je krstaška vlast bila pravednija prema svojim podanicima muslimanima, nego što su bile vlasti raznih islamskih moćnika (!);
-da su muslimani pod krstašima imali neku vrstu samouprave;
-i da se dešavalo da muslimani iz okolnih islamskih država napuste svoje vladare i dobrovoljno se nasele na teritorije pod krstaškom vlašću (!!).

42b91e3e8b9690e67488ca7f1047355e.jpg

Колегаm N3W, та карта је и више него мало глупа. Зашто се пореде борбе воћене током Крсташких ратова - дакле, период од непуна два века - са муслиманским нападима и освајањима у периоду од неких хиљаду година?

Не видим зашто треба да се солидаришемо са крсташима, којима су и православни били на мети. Исто важи и за муслимане. Никога ту не видим као свога.

Poslednja izmena:
Celoukupna fama oko toga da su ''Krstaški ratovi ostavili dubok trag'' je jedno sranje. To je isto kao da se Albanci pozivaju na ''Progon Albanaca'', te da to koriste da sve srpske ljude gađaju kamenjem i da ih kolju nožem, pale kuće i slično narednih 1000+ godina.

Još kada se pogleda današnji svet prepun islamskog terorizma, dobija se prava slika stvari o toj pošasti u svetu koja guta sve ono što imalo vredi.

Za Islamistu nema tu ''pravoslavno, katoličko, protestantsko'', već samo ''neislamsko mora da crkne''.

Odatle se javlja potreba za odbranom. A branili smo se u BiH.

Celoukupna fama oko toga da su ''Krstaški ratovi ostavili dubok trag'' je jedno sranje. To je isto kao da se Albanci pozivaju na ''Progon Albanaca'', te da to koriste da sve srpske ljude gađaju kamenjem i da ih kolju nožem, pale kuće i slično narednih 1000+ godina.

Još kada se pogleda današnji svet prepun islamskog terorizma, dobija se prava slika stvari o toj pošasti u svetu koja guta sve ono što imalo vredi.

Za Islamistu nema tu ''pravoslavno, katoličko, protestantsko'', već samo ''neislamsko mora da crkne''.

Jedno sranje? :lol:

Па, и није баш, што не значи пропаганда није на делу. Не мисли да ја овде браним муслимане. Напротив. Ја једноставно указујем на то да ми православци (ако то ниси, извињавам се) немамо разлога да се сврставамо на било коју од њихове две стране. Имамо ми и своју страну, јер смо и сами били учесници тог сукоба - истина, првенствено као жртве.

Можда ти сматраш да нам је неопходан савез са западним хришћанима, јер имамо заједничког непријатеља, па се из тога разлога сплидаришеш с њима. То је разумно становиште, мада га лично не делим. Не видим решење у заузимању отворено непријатељског става према исламу у целини, нити имам поверења у Запад. Разумем те и ако једноставно реагујеш на ексцесе антихришћанске струје западног друштва,. Но, свеједно, не би било добро да се ми у свему томе изгубимо.

Муслимански тероризам није однео ни једну стотину жртава коју је однео западњачки имепријализам - и то овај нови, чији је циљ, бар званично, ширење 'демократије' и 'људских права'. А, вреди додати и да је Америка са својим савезницима одиграла кључну улогу у милитаризацији радикалног ислама у савремено доба.

Потпуно си у праву што се тиче исламиста, с тим што један исламиста не мисли тако само о хришћанима, већ и добром делу других муслимана. Од руке исламиста страда далеко више муслимана него хришћана, само што су они далеко мање занимњиво медијима. Уосталом, свесни смо сви да и међу жртвама постоји одређена хијерархија. Погледајмо како су на Западу реаговали на масакар Руса у Одеси и терористички напад у Санкт Петербургу. А погледајмо као реагују на сваки напад у њиховом дворишту. Да, свој је увек најдражи, али није то никакво објашњење.

Потреба за одбраном је неоспорна. У већински муслиманској средини је живот за немуслимане неретко тежак до немогућ. Ипак, то не значи да су сви муслимани исламисти, још мање да немају право да живе. У свему треба имати мере. У неким борбама нам и дојучерашњи непријатељи могу бити савезници.

Pa kao Srbi bi imali najmanje pravo od pravoslavaca da se bunimo jer to slabljenje Vizantije je dovelo do jacanje Srbije i Nemanjica.
Колега, не мешај бабе и жабе. И Ромеји су користили сваку прилику коју су им османлијска освајања пружала да уграбе штошта од других. Дешавања после Битке на Марици су само један од безброј примера. Грешке наших предака треба да нам буду опомена, а не узор.

Не треба мешати политику и културно-верску сферу. Нико од хришћана није славио пад Цариграда, па чак ни они који са Ромејима нису имали најбоље односе.

Poslednja izmena:
Kažeš da ne mislim da braniš muslimane, a onda učiniš upravo to pokušavajući da ih opravdaš time što postoji zapadnjačka mašinerija.

Ne znam odakle ti pretpostavka da sam ljubitelj Zapada. Ako imam recimo na avataru anime, ne znači da poržavam genocid nad Kinezima od strane Japanaca.
Ako postavim sličicu koja je površno povezana sa temom, ne znači da hoću da od toga pravim bog zna kakvu diskusiju.

Islamisti i muslimani za mene nisu jedno te isto, a Srbija je bila na udaru oba i to mnogo puta.

Možda si zaboravio ili ne povezuješ jednu blagu činjenicu, a ona glasi : Muslimani su izdejstvovali ne samo ratove na Balkanu u poslednjih 20-30+ godina, već i bombardovanje Srbije 1999. godine.

Posle se amerima obilo o glavu 2001. godine. Saradnja sa muslimanima se završava isključivo s nožem u leđima ili s glavom na podu po kojoj će muslimanska dečica da hodaju radosno.

Ponovo, logika. Ako su oni u stanju da ubijaju sopstveni narod do te mere da su izvršili genocid veći no svi poznatiji ratovi XX veka skupa, ništa ne govori da će da nekim čudom zaobiđu ''pravoslavce''. Za njih je to podjednako paganština. Zato nam na KiM ruše grobove, za njih je to paganština.

Муслимански тероризам није однео ни једну стотину жртава коју је однео западњачки имепријализам

:fdlan:

- - - - - - - - - -

Tako je. Islamisti će da koriste to da bi probali da opravdaju sve svoje akcije.

Kao Srbi koji viču 1389.-ta, i onda misle da im to daje za pravo da ubijaju ljude.

Poslednja izmena:
Ја износим чињенице, а то да ли су исте на страни ових или оних је сасвим одвојена ствар, иније показатељ тога да ли имам намеру да браним било кога од њих. На основу мог коментара је и више него јасно да немам претерано лепо мишљење ни о једнима ни о другима.

Нисам ни рекао да си љубитељ Запада. Једноставно сам покушао да докучим зашто осећаш потребу да муслимански поглед на Крсташке ратове окарактеришеш као "sranje", као да је онај традиционални западњачки ишта мање необјективан.

Не, нису, и тачно је да су Срби били на удару и једних и других, баш као што су били и на удару Запада.

Можда си ти заборавио да је Запад имао водећу улогу у том злочину. Занимљиво је како те више боли муслиманско лобирање од бомби 'хришћанског' Запада.

Америма се обило о главу 2001? Не буди смешан. Они који вуку конце у Вашингтону још броје паре од профита који су остварили захваљујући том терористичком нападу. Нож у леђа, је ли? А како се завршава сарадња са Западом? Опет заборав или селективно слепило.

Који, "они"? Кажеш да за тебе муслимани и исламисти нису исто, а онда почнеш да коментаришеш на начин који доводи у питање истинитост те тврдње.

Албанци су варвари на основу чијег примера се не могу извлачити закључци о муслиманима у целини (сами Албанци и нису искључиво муслимани).

Па, хватај се ти за главу колико желиш, али чињеница је да је исламски тероризам однео више муслиманских него немуслиманских живота. Читај мало пажљивије. Рекао сам исламски тероризам, као једна савремена појава, а не исламски фундаментализам.

Poslednja izmena:
Прочитајте књигу "Крсташки ратови у очима Арапа" писца Амина Малуфа,одлична је.Арапска култура је била испред Европске тог времена.Кад смо већ код Малуфа,мада нема везе са темом,бићу слободан да за читање препоручим "Самарканд".

Прочитајте књигу "Крсташки ратови у очима Арапа" писца Амина Малуфа,одлична је.Арапска култура је била испред Европске тог времена.Кад смо већ код Малуфа,мада нема везе са темом,бићу слободан да за читање препоручим "Самарканд".
То је као да некоме посаветујеш да извлачи закључке о Јеврејима на основу нацистичке пропаганде. Малуф је у тој књизи користио искључиво муслиманске изворе, као што је и сам нагласио. Проблем је кад ту књигу прочита неко ко нема појма о историји, и све прихвати здраво за готово, као што то чине антихришћани Европе.

Изворна култура већине предака Арапа ван Арабијског полуострва је култура шатора и камиле. Култура о којој ти говориш је мешавина свега од ромејске до персијске и културе свих других народа који су потпали под власт Омејада и њихових наследника, и развила се знатно касније него што ти мислиш. На простору где је од памтивека цветала развијена култура, и култура арапских дошљака је временом достигла висок ниво. Другде, као на пример на простору доброг дела Арабијског полуострва, шатори, камиле и номадски начин живота су остали норма.

Poslednja izmena:
Е сад га претера са оценом Малуфа и његове књиге,што се извора тиче и каже се "...у очима Арапа". Доста неарапских извора помиње суровости крсташа.
Да,око културе се углавном слажем.Са тим да су и крсташи долазили са подручја старих цивилизација,па су се ипак тек тамо упознавали са неким стварима.

Ни најмање. Нису толико проблем сам Малуф и његова књига, колико погрешна интерпретација написаног од стране читалаца.

Да, и има на претек неарапских извора који говоре о суровости самих Арапа. Међу њима има и муслиманских. Шта с тим? Поента је да не можемо износити суд о некоме искључиво на основу сведочанства њихових непријатеља.

Шта с тим што су поједине ствари научили од муслимана (који су их, неретко, сами научили од других)? И којих то цивилизација (у оном ужем смислу)? Кад је реч о Западу, говоримо о пар векова Римског царства - у случају неких, ни толико. Арапи су заузели пределе који су у том погледу били далеко богатији.

Узгред, нису сви Арапи Арабијског полуострва били номади који су живот проводили у шаторима. Како год, нисам имао намеру да омаловажим номадске културе.

Poslednja izmena:

Back