Krompir pire...

Zvuči sasvim jednostavno, kuvan, pasiran krompir. Ali srela sam se sa više načina pripreme. Ja kuvam krompir samo malo posoljen, posle ocedim, ali ne sasvim, dodam mleka, malo masti, od začina samo biber i so. Ako je mleko domaće, ubacim i kajmak koji ostane od kuvanja, ali onda bez masti.

Kako Vi spremate, podelite neke cake sa nama?
Trebalo bi da se krompir kuva sa ljuskom za bolju aromu, video sam na jutjubu da neki baš dobar srpski kuvar kuva krompir za pire u mleku, takođe je izjavio da pire ni slučajno ne sme da se muti mikserom jer onda dobije teksturu kao lepak za pločice, poželjno je da se krompir ne zgnječi baš 100% već da ipak u pireu bude malo sitnih komadića krompira. Postoje razni načini za pripremu; ja na primer volim da dodam vlašac, prženi beli luk, listove peršuna, čak i celer, praziluk, krem sir, biber ne dodajem jer onda pire bude previše taman, ali ko želi da doda biber neka koristi biber koji je samleo ili bar onaj iz veće kesice pošto ima bolju aromu i malo je krupniji pa će se osetiti. Meni je trenutno lepši restovani krompir, mislio sam da je to neko kiselo jelo od krompira, a zapravo je fantastično, moja preporuka svima koji nisu probali.

Back