Krofne

• Začetnik teme Začetnik teme dr
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Da nam ni današnji dan ne prođe bez krofni, izvolte poslužite se.
HPIM1863.jpg

Moji su vec postali pomalo "bezobrazni"! Sad pitaju,zasto u krofnama nema unutra eurokrema ili cokolade????!!!!!

Molim vas poomoooooccc!!!!

Da ima neko neki dobar recept, da bi krofne bile jos malo vise vazdusnije nego Micine?!
Trazila sam preko google-a recept za neke -punjene krofne-,ali ni jedan mi se ne cini onako nesto narucito dobar....

Pa.....

Moji su vec postali pomalo "bezobrazni"! Sad pitaju,zasto u krofnama nema unutra eurokrema ili cokolade????!!!!!

Molim vas poomoooooccc!!!!

Da ima neko neki dobar recept, da bi krofne bile jos malo vise vazdusnije nego Micine?!
Trazila sam preko google-a recept za neke -punjene krofne-,ali ni jedan mi se ne cini onako nesto narucito dobar....

Pa.....
ja ne pravim krofne po tom "micinom" receptu, već onako kako sam navela... (ima negde recept)
I budu baš, baš "naduvane"
Uzmeš onda špric, pa puniš...
Ako puniš prazne. ma šta da uradiš, neće biti toliko vazdušaste, jer je svako punjenje "teško" i vući će krofnu dole, ne može se tako lepo ispržiti.

ja ne pravim krofne po tom "micinom" receptu, već onako kako sam navela... (ima negde recept)
Ako puniš prazne. ma šta da uradiš, neće biti toliko vazdušaste, jer je svako punjenje "teško" i vući će krofnu dole, ne može se tako lepo ispržiti.

A kako bi bilo da ih punim kad su vec pecene??? Da nepadaju, dok se prze?

A vidim da pravis po receptu -Espanol-,pa probacu i ja... Najgore od svega,sto ja uvijek ne mogu da nadjem svjezi kvasac...

Ne znam da li je nesto gore i drugacije ukoliko se upotrebljava suvi?

A vidim da pravis po receptu -Espanol-,pa probacu i ja... Najgore od svega,sto ja uvijek ne mogu da nadjem svjezi kvasac...

Ne znam da li je nesto gore i drugacije ukoliko se upotrebljava suvi?

Ako je dobar, ne bi trebalo da ima neke velike razlike.
Mada ja nemam iskustva sa suvim... stvarno ga nikad nisam koristila.
Svež možeš i da zamrzneš. Posle ga samo potopiš u malo toplije mleko.

Napravila sam krofne po ovom Espnol receptu! odlicne su...Bolje nego one prve... Potrudicu se da vam sliku nakacim...

Stavila sam suvi kvasac,jer nsiam imla svjezeg..i Onda su nadolazile 1h,pa sam ih premjesila,pa su opet nadolazile..pa sma razvila tjesto, napravila krofnice i ostavila jos da odstoje... I sad su bas lijepe...

Punila sma ih eurokremom,pecene,sa strane sam ih probila i malom kasicicom za kafu ubacila eurokrem...jer nazalost nsiam imala spric....

Eto....

Napravila sam krofne po ovom Espnol receptu! odlicne su...Bolje nego one prve... Potrudicu se da vam sliku nakacim...

Stavila sam suvi kvasac,jer nsiam imla svjezeg..i Onda su nadolazile 1h,pa sam ih premjesila,pa su opet nadolazile..pa sma razvila tjesto, napravila krofnice i ostavila jos da odstoje... I sad su bas lijepe...

Punila sma ih eurokremom,pecene,sa strane sam ih probila i malom kasicicom za kafu ubacila eurokrem...jer nazalost nsiam imala spric....

Eto....

:super::klap:
Po nekim uveravanjima starih i iskusnih domaćica (u koje spada i Espanolova mama Zaga čiji recept za krofne "rabimo"), u testo za krofne ne treba stavljati nikakvu masnoću, što je meni i logično budući da je se napiju prilikom prženja.
E sad... raznih ukusa ima, pa neka bira ko šta voli.

:twisted: :twisted: Evo svakoj po jedan. :lol: A evo i recepta moje mame koji koristim godinama.
KROFNE
U pola litra toplog mleka izmrviti paketić kvasca, dodati kašičicu šećera i malo soli. Kada kvasac počne da "radi" dolivati mleko u vanglu sa brašnom u koje se ubace dva cela jaja. Sve vreme snažno "lupati" i mešati testo (dodavati ako je potrebno brašno) dok se ne stvori glatka i ne mnogo tvrda masa. Ostaviti da odleži 1 sat, pa ga ponovo "izlupati" i ostaviti ponovo bar pola sata do sat. Razvaljati testo na pobrašnjenoj površini do debljine prsta. Modlom veličine koja vam odgovara vaditi krugove i stavljati da se prže u dosta DOBRO zagrejanog ulja (još bolje su na masti ko voli). Pržiti sa obe strane dok ne porumene. Ocediti ih i posuti prah šećerom. Ovako spremljene su meke i penaste i prava napast za one koji ne znaju kad je DOSTA! :wink:

E to lupanje krofnama treba da bi bile onako šuplje i znam da kažu da jedino pržene na masti imaju onaj zlatni prsten.
Sećam se samo da ih je moja baka pržila u maloj šerpici sa dosta masti pa se one same okrenu u toku prženja

Da bi bile onako luftaste i sa onim mehuricima vazduha , prvo mora biti meko zamesheno testo, drugo, kada se izruci testo na sto, rashiri se po pobrashnjenoj povrshini i poprska se sa mlakom vodom i preklopi se i ostavi da odstoji, na ovaj nacin se isto postize da ima te mehure vazduha, gde god je pala kap vode tu posle bude mehuric u krofni, a da bi imale onaj prsten, prze se u bilo kojoj masnoci, ali se poklope kada se okrenu i pokvasi se ruka i poprskaju tako u vreloj masnoci pre nego se poklopez;)ovo sam cula od starih baka, isprobala ...z:)

Dobicesh ti packe shto tako mislish o sebi, samo malo vishe prakse, malkice truda i eto ti uspeha...Mislish da smo mi odmah naucili da pravimo krofne?z;)

Uh... krofne su bile noćna mora u mojoj kući!
Pravile su ih odlično obe moje babe. Ali kako su one umrle - niko nije znao. Tetka pravi sjajna testa, štrudle su joj npr mmmmmmm... ali krofne - nikako.
Onda sam ja zavrnula rukeve... prvo zavirila po kuvarima... pa se raspitivala šta, kako...
U svakom slučaju baš ovaj recept koji je postavio Espanol, meni daje najbolje rezultate. I ne manjam ga z;)

USHTIPCI (MOLIM BEZ SHTIPANJA)

Napraviti testo 1/2 kg brashna, 2 jaja, 1 svez kvasac , soli po ukusu(1 mala kashicica), vode da se zamesi neshto kao izmedju krofni i palacinaka, znaci gushce testo, ali ne da ga mozesh mesiti rukama.Ostaviti 20-tak min na toplom da odstoji i pokriti.
Ugrejati ulje i velikom kashikom ,koju svaki put umocish u to vrelo ulje, vaditi testo i spushtati u ulje, ako treba drugom kashikom pripomoci da se testo izvadi iz kashike.Okrenuti da se ispece i druga strana.
ovo je neka neutralna varijanta, moze se jesti sa pavlakom, pekmezom, sirom, kecapom, eurokremom.
Nekada kada zelim samo slano da bude posolim josh malo pa u testo izmrvim sir neki domaci, ili narendam kackavalj i tako pecem.Odlicno je.:):heart::bye:

Ja sinoc pravila ustipke po ovom receptu - bili su odlicni, nimalo masni i pojeli se u rekordnom roku!
Jaco, hvala na receptu :zpozdrav:

Mozda nisam dobro pratila temu, ali nije mi bas najjasnije kako se to pune krofne, da li se napravi udubljenje na krofni prstom, ili se spricem probusi przena krofna pa se puni filom?????

Kada se krofna spushta u masnocu, tj testo za krofnu, moze da se malkice "natakne" na prst, na tom mestu u ispecenoj krofni ostane to udubljenje, e ono sluzi da se napuni sa dzemom, kremom ili cime vec zelish, a shto Smeh kaze, ono drugo je mozda bolje, ustvari u prvoj varijanti fil ti se vidi i stoji na krofni, a u drugoj on je unutra...Pa kako ti volja...z;)

Back