Krofna 300 dinara

U maksiju ponovo jeftin njihov pileći parizer/salama. Ja obožavam salamu.
3 evra 2 kg. Znači komad od dve kile, ekstra je ukus kad se tanko iseče. Ko voli. Ja obožavam. Nema veze sa politikom. Svi su ološ. 360 dinara to ili neku manju pljeskavicu za iste pare?
Ne radim za maksi.

Kilo zive vage je skoro 3 evra.
A tebi neko prodaje 2 kila mesne preradjevine za 3 evra.

Zapitaj se sta je to sto ti prodaju, LOL :D

Kilo zive vage je skoro 3 evra.
A tebi neko prodaje 2 kila mesne preradjevine za 3 evra.

Zapitaj se sta je to sto ti prodaju, LOL :D
Ti ako si ovca za šišanje onda plaćaj više. Sve su iste salame, nema kvalitetnije. Zavisi da li je preprodavac, stranac, ko se sve ugradio, reklama, lokal, porez, marža, pa se ti osećaj bogato i fensi dok te pljačkaju. A ovo direktno od proizvođača. Pa ta cena se izmišlja. Nije pile reklo koliko vredi njeno meso. Smešan si.

Tripuješ. Neko će reći kancer salama. Pa mogu da odnesem na neki institut da provere. Mora da ima to što piše. Hranljivo je. Nije za kerove nego za ljude. Nije otrov. Sigurno je zdravije od cigara.

Nije za kerove, moj Marli kad vidi salamu, omiriše, namršti se, i pobegne :D

Ti ako si ovca za šišanje onda plaćaj više. Sve su iste salame, nema kvalitetnije. Zavisi da li je preprodavac, stranac, ko se sve ugradio, reklama, lokal, porez, marža, pa se ti osećaj bogato i fensi dok te pljačkaju. A ovo direktno od proizvođača. Pa ta cena se izmišlja. Nije pile reklo koliko vredi njeno meso. Smešan si.

Zasto si se uvredio jednom prostom cinjenicom koja ti je pokazala koliko je salama smeće od proizvoda?

Moja kritika salame kao užasno lošeg proizvoda nije upućena tebi već onima koji to smeće proizvode i plasiraju.

I ti još braniš prodavca.

Super.

Nije za kerove, moj Marli kad vidi salamu, omiriše, namršti se, i pobegne :D

Zasto si se uvredio jednom prostom cinjenicom koja ti je pokazala koliko je salama smeće od proizvoda?

Moja kritika salame kao užasno lošeg proizvoda nije upućena tebi već onima koji to smeće proizvode i plasiraju.

I ti još braniš prodavca.

Super.
Ne branim prodavca. Nisam se uvredio. Nego me nervira isti programirani, indoktrinirani govor mržnje.
Tako su vas naučili da bi mogli da vam prodaju šnicle. Nisi ni svestan. Svako meso je isto đubre, trune u našim crevima, nije zdravo, nismo mi mesožderi. Može jako malo. Koja je hrana po tvom mišljenju kvalitetna? 'ajde, reci. Kuvana i pržena hrana je isto nikad gora jer ubija sve enzime, vitamine i sve ostalo. Ali verovatno ne znaš. Testo kao krofna je smrt za organizam...

Ima u zavucenim pekaram blizu stud domova, znam zato sto me vode studentkinje na pitice od visanja, ili od neceg drugog, sipak od maka, to je 300 , ali ovo je 60 rsd, kupe dve i mirne su za seks....

Tako da ima za manje od 300 za zene , nisam siguran da ima za manje za muskarce...

Ne branim prodavca. Nisam se uvredio. Nego me nervira isti programirani, indoktrinirani govor mržnje.
Tako su vas naučili da bi mogli da vam prodaju šnicle. Nisi ni svestan. Svako meso je isto đubre, trune u našim crevima, nije zdravo, nismo mi mesožderi. Može jako malo. Koja je hrana po tvom mišljenju kvalitetna? 'ajde, reci. Kuvana i pržena hrana je isto nikad gora jer ubija sve enzime, vitamine i sve ostalo. Ali verovatno ne znaš. Testo kao krofna je smrt za organizam...

Uvredio si se cim odgovaras uvredjeno i kreces u napad.

Ne znam ko te je slagao, ali ljudi jesu mesožderi.

1. Starost naše vrste
Homo sapiens postoji otprilike 300.000 godina.

Poljoprivreda nastaje tek pre oko 10.000 godina (nešto ranije na Bliskom istoku, kasnije drugde).

2. Koliko dugo je trajala svaka faza
Lovci-sakupljači (pretežno mesožderska ishrana):
~290.000 godina (≈ 96–97% istorije naše vrste).

Poljoprivrednici (pretežno biljojedska ishrana):
~10.000 godina (≈ 3–4% istorije naše vrste).

Zakljucak: ljudi su genetski formirani kao mesozderi jer tek 3-4% nase istorije dominira biljna ishrana.

To je tvoj doživljaj, viđenje i interpretacija, tvoj ugao. Ako se ti tako vređaš, ja ne. Nemam ego. Ali ne volim kad se iznose neistine, da ne kažem laž. Kad tvrdiš iz knjige a ne iz percepcije. Čak i da si mene uvredio to bi govorilo o tebi a ne o meni. Ti si rekao protiv salame. A ja nisam salama. Haha

1. Starost naše vrste

Poljoprivreda nastaje tek pre oko 10.000 godina (nešto ranije na Bliskom istoku, kasnije drugde).

Zakljucak: ljudi su genetski formirani kao mesozderi jer tek 3-4% nase istorije dominira biljna ishrana.
Ne volim kad se koristi chatGPT za neistine, to je zloupotreba.

Idemo polako, jedno po jedno. Da možeš da pratiš i da razumeš.
Kao prvo da li je to istina, da li je stvarno bilo tako ili je neko izmislio? Kako može da se proveri? Ako nemaš dokaz, ništa.

Ljudi nemaju očnjake da bi kidali meso, to bi priroda uredila tako da jeste. Kao kod svih mesoždera. Onda bi creva bila kraća a ne dugačka.
Ako znaš medicinu/hemiju/biologiju kao što ne znaš, znaš da nam trebaju proteini pored masti, ugljenih hidrata, minerala, vitamina, itd...
Važni su nam proteini životinjskog porekla pored biljnih.
Ali iz "proizvoda" životinja. A ne meso.
Na primer jaja, ona su mega, ultra super hrana, za mozak, za sve. Od mleka imaš kazein, to je kompletan protein svih esencijalnih aminokiselina. A od mleka sir, pavlaka, kačkavalj, jogurt i ostalo.
Ne treba gram mesa. Samo se gledaju proteini. Ali ti to ne znaš. Ali možeš da naučiš.

Nisi odgovorio šta ti smatraš (pod) "kvalitetnom" hranom. Šta ti jedeš? Šta voliš? Šta Marli jede, čistu mačetinu?

U parizeru su: sitno mlevena muda i kopita, melju i koske. Meni dovoljno da i ne pogledam tako nešto. I još dodaju kukuruz, antioksidanse, konzervanse, boju i aromu. Pa nismo stoka da jedemo tako nešto jbt :sad2:

Poslednja izmena:

1. Starost naše vrste

Ljudi nisu mesožderi – i to se vidi na svakom koraku kad uporediš ljudsku građu i potrebe sa pravim mesožderima:

1. Zubi – čovek nema očnjake lavova i vukova, nema kandže za kidanje mesa, nema “makazaste” kutnjake koji seku kosti. Umesto toga, ima ravne kutnjake za mlevenje biljaka i sitne očnjake koji ne mogu ništa da probiju.

2. Kiselina u stomaku – mesožderi imaju ekstremno jaku kiselinu koja razlaže sirovo meso i kosti. Čovekova kiselina je mnogo slabija – dovoljno jaka za kuvanu i obrađenu hranu, ali nedovoljna za sirovo meso. Zato ga mora peći, kuvati i začinjavati da bi uopšte mogao da ga pojede.

3. Creva – kod lavova i vukova creva su kratka, jer meso brzo truli i mora da prođe kroz sistem. Kod čoveka creva su duga – 6 do 7 puta duža od tela, slična biljojedima, što znači da je evolutivno prilagođen biljkama, a ne trulom mesu.

👉 Dakle, ljudsko telo nije građeno za meso. Čovek u mesu zapravo traži ono što mu treba: proteine i aminokiseline. A to se nalazi svuda – u jajima, mleku, kazeinu, soji, pasulju, leblebiji, orasima, semenkama. Dakle, ne treba mu meso, nego hranljive materije koje meso slučajno sadrži.

Zašto onda ljudi jedu meso?

Zato što im je bilo lakše – lakše je uloviti životinju i pojesti koncentrisane proteine nego skupljati i kombinovati biljke.

Zato što im je bilo lepše – ukus mesa uz so i vatru postao je uživanje, navika i tradicija.

Ali to ne znači da je čovek mesožder. Nije čak ni “pravi svejed” – jer svejed u prirodi (kao medved ili svinja) može da zakolje, pojede i svari sirovo meso. Čovek to ne može bez noža, vatre i začina.

I na kraju – tu je i moralna dimenzija:
Zašto bi jedno biće moralo da bude ubijeno, unesrećeno i mrtvo, samo da bi neko drugi sedeo za stolom i uživao u ukusu mesa? Ako sve što nam je potrebno za život i zdravlje postoji i u jajima, mleku i biljkama, onda je jasno – ubijanje za uživanje nije potreba, nego izbor. A taj izbor nosi teret patnje i nesreće drugih živih bića.

---

Zato, kada neko kaže da je čovek “mesožder”, neka pogleda u svoje zube, svoje crevo, svoju slabiju kiselinu u želucu, i neka razmisli – čovek jede meso ne zato što mora, već zato što hoće. A ono što mu zaista treba – proteini i energija – može da dobije bez ikakvog ubijanja.

Ljudi nisu mesožderi – i to se vidi na svakom koraku kad uporediš ljudsku građu i potrebe sa pravim mesožderima:

1. Zubi – čovek nema očnjake lavova i vukova, nema kandže za kidanje mesa, nema “makazaste” kutnjake koji seku kosti. Umesto toga, ima ravne kutnjake za mlevenje biljaka i sitne očnjake koji ne mogu ništa da probiju.

2. Kiselina u stomaku – mesožderi imaju ekstremno jaku kiselinu koja razlaže sirovo meso i kosti. Čovekova kiselina je mnogo slabija – dovoljno jaka za kuvanu i obrađenu hranu, ali nedovoljna za sirovo meso. Zato ga mora peći, kuvati i začinjavati da bi uopšte mogao da ga pojede.

3. Creva – kod lavova i vukova creva su kratka, jer meso brzo truli i mora da prođe kroz sistem. Kod čoveka creva su duga – 6 do 7 puta duža od tela, slična biljojedima, što znači da je evolutivno prilagođen biljkama, a ne trulom mesu.

👉 Dakle, ljudsko telo nije građeno za meso. Čovek u mesu zapravo traži ono što mu treba: proteine i aminokiseline. A to se nalazi svuda – u jajima, mleku, kazeinu, soji, pasulju, leblebiji, orasima, semenkama. Dakle, ne treba mu meso, nego hranljive materije koje meso slučajno sadrži.

Zašto onda ljudi jedu meso?

Zato što im je bilo lakše – lakše je uloviti životinju i pojesti koncentrisane proteine nego skupljati i kombinovati biljke.

Zato što im je bilo lepše – ukus mesa uz so i vatru postao je uživanje, navika i tradicija.

Ali to ne znači da je čovek mesožder. Nije čak ni “pravi svejed” – jer svejed u prirodi (kao medved ili svinja) može da zakolje, pojede i svari sirovo meso. Čovek to ne može bez noža, vatre i začina.

I na kraju – tu je i moralna dimenzija:
Zašto bi jedno biće moralo da bude ubijeno, unesrećeno i mrtvo, samo da bi neko drugi sedeo za stolom i uživao u ukusu mesa? Ako sve što nam je potrebno za život i zdravlje postoji i u jajima, mleku i biljkama, onda je jasno – ubijanje za uživanje nije potreba, nego izbor. A taj izbor nosi teret patnje i nesreće drugih živih bića.

---

Zato, kada neko kaže da je čovek “mesožder”, neka pogleda u svoje zube, svoje crevo, svoju slabiju kiselinu u želucu, i neka razmisli – čovek jede meso ne zato što mora, već zato što hoće. A ono što mu zaista treba – proteini i energija – može da dobije bez ikakvog ubijanja.
šta lupaš bre?

japanski specijalitet sašimi se sastoji od komada sirove ribe koji uopšte nije termički tretiran

1758742838279.jpeg

Back