Kriza Jaja

Jaja su klasifikovana I po kvalitetu, pa I cene nisu zato iste.
Sad me natera da gledam...

1742851777049.png

u SAD u je jaje dostiglo cijenu 8 dolara, covjek bez jaja to jeste predsjednik tramp propituje po evropi da li evropljani imaju jaja za uvoz

Za krizu jaja je kriv ptičije grip

E sad ajmo šta koristite dragi moji kao zamjenu jaja u kolačima ?

Ja evo pečem vegan bluberi mafine

Pogledajte prilog 1702826
Srecom zivim na selu,a ima dosta naroda koji drze nosilje,pa ima jaja koliko hoces.Medjutim nece vucko na nasu stranu.

uporedis li prosecnu platu tamo i ovde, tamo su jaja jectinija
Normalno da jesu. U Americi je jaje oko 50 dinara a kod nas 20. Dakle dva i po puta skuplje, i to sada kad je skupo.
Inženjer sa nekoliko godina iskustva tamo ima preko 800.000 dinara mesečno. Kod nas je presrećan ako ima 100.000

Normalno da jesu. U Americi je jaje oko 50 dinara a kod nas 20. Dakle dva i po puta skuplje, i to sada kad je skupo.
Inženjer sa nekoliko godina iskustva tamo ima preko 800.000 dinara mesečno. Kod nas je presrećan ako ima 100.000
Али трговински ланци и фарме бележе много већи екомски раст и већу потребу за јајима тако да то има своје економско оправдање зато се не зауставља.

Али трговински ланци и фарме бележе много већи екомски раст и већу потребу за јајима тако да то има своје економско оправдање зато се не зауставља.
Trenutna potreba za jajima je nastala zbog toga što su morali da pobiju na milione koka nosilja zbog ptičjeg gripa (Od decembra 2024 do februara 2025 ubijeno je 54 miliona kokošaka, od čega 20 miliona nosilja). Poređenja radi, cela Finska ima 4 miliona koka nosilja (bila je neka rasprava pre neki dan, zato znam)

Poslednja izmena:
Za jedno jaje možeš koristiti:

1. Pire od jabuka (apfelmus)

• Količina: 3 kašike (oko 75 g)
  • Odlično za: Kolače od testa, mafine, braunije
  • Napomena: Daje malo slasti, pa po potrebi smanji količinu šećera.
2. Zrela banana (izgnječena)

• Količina: Pola banane
  • Odlično za: Mafine, čokoladne kolače, banana hleb
  • Napomena: Ima svoj ukus – bolje za "rustikalne" kolače.
3. Sojin jogurt ili drugi biljni jogurt

• Količina: 3 kašike
  • Odlično za: Sočne kolače ili kapkejkove
  • Neutralnog je ukusa.
4. Mleveno laneno seme ili čija seme + voda

• Količina: 1 kašika mlevenog semena + 3 kašike vode, ostaviti da nabubri 10 min
  • Odlično za: Kolače sa orasima ili integralnim brašnom
  • Deluje kao vezivo, kao jaje.
5. Prašak za pecivo + sirće ili limunov sok

• Količina: 1 kašičica praška za pecivo + 1 kašika sirćeta
  • Odlično za: Da kolač bude vazdušast (npr. biskvit)
  • Neutralnog ukusa, ali ne vezuje sastojke.

Back