Krit - ko je bio?

Pozdrav svim kritoljubcima :)
Ove godine idem prvi put na Krit i izbor je pao na Rethymno.
Datum je 15. septembar, idemo dete od 19 meseci, zena i ja - daklem porodicno.
Za sada, se dvoumimo izmedju apartmana u hotelu Maravel Sky (Adelianos Kampos) preko Kontikija (polupansion) i dvokretne sobe u hotelu Minos Mare (5km od centra), isto PP (Matico).

Da li je neko nekad bio na u tim hotelima? Ako jeste, kakva je hreana, kvalitet soba, plaza, bazeni? Sve me to uglavnom interesuje zbog deteta. Zena i ja sve podnosimo ali ne bih dete izlagao bilo kakvoj avanturi...pogotovo ne sa hranom.

Koje su cene obroka po restoranima Rethymnu....klasicni restorani..nista fency

Hvala unapred

Najpre pozdravljam termin koji ste odabrali. Ubedljivo najzahvalniji za boravak na Kritu tokom cele godine.
More toplo, čak i previše, mirno, nema talasa, sunce je već podnošljivo, mada nema dana ispod 30 C.
Prošao je Meltemi, nema jakog vetra, a opet stalno pirka i osvežava ....

Ne poznajem te objekte koje ste naveli, ali što se tiče hrane, prepričaću neke moje doživljaje i neke priče koje sam čuo od starijih stanovnika ostrva.

Na Kritu, kao uostalom u celoj Grčkoj hrana se shvata kao kult, a na Kritu posebno.

Za vreme drugog svetskog rata Nemci su izvršili padobranski desant na ostrvo, a Englezi su ga opkolili sa brodovima i sprečili doturanje hrane. Onda su Nemci oduzimali svu hranu od stanovnika za svoje potrebe, a oni su bukvalno umirali od gladi.

Zato Krićani imaju poseban odnos prema hrani tretiraju je kao neko božanstvo. Za sve vreme mog boravka na Kritu (skoro 5 godina) nisam čuo da je neko u restoranu pojeo nešto i pokvario stomak.

Moj prvi posao je bio u taverni i gazda koji je bio najlošiji čovek koga sam za sve vreme boravka na ostrvu upoznao je bio loš u svemu, osim u odnosu prema hrani. Lično je probao svaki komad mesa koji je iznošen iz kuhinje, bacao trećinu povrća koje bih ja doneo kombijem sa pijace, a NIKADA sutradan nije posluženo meso koje smo pripremali prethodnog dana. To meso je jelo osoblje motela, čak smo ga nosili i kući.
A bio je najveća cicija na zemaljskoj kugli ! Ali hrana je za njih posebna kategorija, i tu nema prevare !

Tako da stvarno mislim da i pored toga što je dete malo, ne treba da imate strah od hrane.

Voda u Retimnu iz vodovoda je takođe ispravna, čak se smatra najkvalitetnijom na ostrvu.

Što se tiče cena u restoranu, one su na nivou beogradskih cena, a sigurno jeftinije nego u Crnoj Gori.

I dalje se može naći Giros pita za 2,5 evra, pica za 6 ( I to vrlo kvalitetna, sa duplo više sira i šunke nego kod nas), pivo za 2,5 .... sok za 1 evro ...Skupa je samo neskafa, nema ispod 2 evra

U prodavnici ubijaju od cena mlečni proizvodi, ali su zato i duplo kvalitetniji nego kod nas, i izuzetno je skup sladoled, i naravno voće, jer je sve osim narandži uvozno.

Eto ...

Hvala na brzom odgovoru.
Koliko sam shvatio, realno je da mozemo da sednemo i narucimo neku supicu, 2 glavna obroka i pice za 10-ak evra po osobi?

Nadam se jos da ce se pojaviti neko ko je bio u nekom od ovih hotela, da mi prenese svoje iskustvo.

Hvala na brzom odgovoru.
Koliko sam shvatio, realno je da mozemo da sednemo i narucimo neku supicu, 2 glavna obroka i pice za 10-ak evra po osobi?

Nadam se jos da ce se pojaviti neko ko je bio u nekom od ovih hotela, da mi prenese svoje iskustvo.

Supicu malo teže, ostalo je realno ...
Grci nemaju običaj da jedu supu, za njih je glavno da ima mesa.
Retko koji restoran služi supu, a i kad služe, onda je to ona potpuno bezukusna iz kesice (so, voda i rezanci)

Ali recimo neka šnicla sa prilogom + salata + pivo može da prođe sa 10 eur

Znači, po tebi je jednostavnije da ja pišem ponovo, nego da ti prelistaš u nazad ?

Na šta će da liči onda ova prelepa tema, ako ćemo svako malo, kada se pojavi neko lenj, ponavljati postove ?

Tako forumi ne funkcionišu, niti su namenjeni samo pojedincima.

Znači, po tebi je jednostavnije da ja pišem ponovo, nego da ti prelistaš u nazad ?

Na šta će da liči onda ova prelepa tema, ako ćemo svako malo, kada se pojavi neko lenj, ponavljati postove ?

Tako forumi ne funkcionišu, niti su namenjeni samo pojedincima.

Nije tesko biti fin .Nije uredu reci za nekog koga i ne znas da je lenj,uostalom za tako nesto postoji resenje-ignorisati pitanje.Toliko od mene.Pozdrav i sve najbolje:heart:

Svakome koliko zaslužuje .....

OHOLOST je jedna od sedam smrtnih grehova i to prva.

Prema rečniku: imenica ženskog roda, gordost, potiče od latinske reči «superbia». Znači uobraženost, oholost, nadmenost, taštinu.

P.S a i LENJOST je takođe : Odrednica iz rečnika: imenica ženskog roda, od latinskog «Pigritia». Odbojnost prema radu, nemarljivost, učmalost.

Prelistaj lepo temu, umesto što se prepireš .....VREDI !

Možda ćeš posle ove fotografije malo da se odobrovoljiš

ELOUNDA.jpg
ELUNDA

Procitala sam temu od pocetka, trajalo je :) ali je vredelo.
Na zalost, temu sam nasla tek posto sam se vratila sa mora, a informacije koje nudi bi mi super dosle ranije..
No, sta je tu je..
Decko i ja smo za 10 dana obisli 1400km tamo, nedovoljno da bi videli sve, sasvim dovoljno da se super provedemo i odmorimo.
Smestili smo se u Retimnu (tacnije Perivolia koja se nadovezuje bukvalno na Retimno, Zantina apartmani (hotel..)), posto nam je delovao kao dobra startna pozicija.

Evo par zalazaka sa nase plaze
IMG_2165-1.jpg

IMG_0026-1.jpg

IMG_3545-1.jpg

Sch: svaka cast na predanosti!!!

Pokusacu da malo upotpunim temu, fotkama ali i pricama kojih nemam preterano, tek ono sto sam nasla na netu a delovalo mi je zanimljivo.
Medju prvim destinacijama bio nam je Arkadi manastir

IMG_0340-1.jpg

IMG_0300-1.jpg

IMG_0228-1.jpg

, koji nije daleko od Retimna, a zaista ga ne bih propustila cak i da opet odem na Krit. Jedino sta mi se nije svidelo, jeste ulaznica za manastire koja kosta 2e, a onda opet marame koje bi trebalo ogrnuti preko ramena ili nogu. Meni ta dva stava nisu u skladu, ali to je vec neka druga tema.

Uglavnom, ukoliko volite vas fotoaparat, ovde cete imati neverovatan izbor detalja i mogucnosti, posto je manastir opasan zidinama na koje se moze popeti.

IMG_0370-1.jpg

IMG_0359-1.jpg

IMG_0290-1.jpg

IMG_0281-1.jpg

IMG_0217-1.jpg

IMG_0214-1.jpg

IMG_0179-1.jpg

Arkadi manastir je inace 23km od Retimna, putem koji daje jako lep pogled.
Prica o ovom manastiru krajnj je zanimljiva i verujem da dosta govori i stanovnicima Krita:

Izgradjen u poslednjem periodu venecijanske vladavine - ima dosta zgradica okolo.Crkva ima dve crkvene lade, po jednu za Cara Konstantina i Caricu Jelenu, ili kod njih Sv.Konstantina i Sv.Jelenu...
Ovaj manastir predstavlja najznacajnije kulturolosko i politicko nasledje Krita.
U vizantijskom periodu, monah Arkadios je osnovao ovaj manastir. U 16.v. manastir je vec igrao vaznu ulogu u kulturnom zivotu Krita, obzirom da su tu bili smesteni monasi koji su prepisivali knjige i da je biblioteka manastira rasla. Takodje je postojala i skola u okviru manastira.
Turska vlast je redukovala kulturni razvoj ovog manastira (kao i svih ostalih) ali je jedino ovaj manastir uspeo da dobije dozvolu da se oglasava crkvenim zvonima.
Do 1800.god. turska vlast je vec oko dva veka upravljala Kritom. U tom periodu pojavljuju se sve jace pobune ali Krit jos uvek ne uspeva da osvoji svoju nezavisnost nazad i pridruzi se Grckoj. Vrednost Krita bila je u strateskom polozaju koji ima.
1866. godine 16 kritskih revolucionara za svoje skloniste i centar bira manastir Arkadi i tu sklanja svoj barut i ostale stvari koje su im bile potrebne.
Turski pasha oblasti Retimno to saznaje i salje dopis upravi manastira da mu isporuci revolucionare inace ce unistiti manastir do zemlje. Medjutim, upravo je glavni monah, Gabriel Marinakis bio takodje i vodja revolucionara. Odbio je pashinu zapovest i poceo da planira odbranu manastira.
8.novembra 1866.godine ranom zorom manastir je bio opkoljen sa 15 000 turskih vojnika, naoruzanih sa 30 topova. Manastirske zidine branilo je 259 naoruzanih ljudi, ukljucujuci i 12 od 16 revolucionara kao i 45 monaha. Takodje, u manastiru se nalazilo i 700 nenaoruzanih zena sa decom, koje su se sklonile tu da ne bi bile na putu turkoj vojsci pri dolasku u manastir.
Turski vodja je zahtevao da se ljudi unutar manastira predaju, ali iz manastira se cuo samo pucanj sto je znacilo da je borba pocela.
U talasima Turci su pokusavali da sruse vrata manstira ali otpor je bio jak, pogotovo sto su van zidina manastira bili sakriveni nekoliko revolucionara snajperista koji su uspesno branili kapije. Medjutim do veceri, jedan po jedan snajperista je poginuo. Pao je mrak i borba je stala. Okolina manastira je krshevita, jako tezak teren, pogotovo onima koji ga ne poznaju.
Prve noci borbe dva kritska revolucionara su se obukli kao turci i kroz tursku vojsku prosli kako bi stigli do susednog sela da vide da li im dolazi pomoc. Saznali su da pomoc ne dolazi te su se takodje kroz tursku vojsku vratili u manastir.
Drugi dan turkska vojska borbu je zapocela topovima koji su srusili vrata i delove zidina manastira. Monah Gabriel okupio je glavne revolucionare u kapeli u molitvi da se hrabro bore za slobodu a zatim otisao i sam u borbu.
Gabriel je znao da turski pasha treba da ga preda zivog turskim vlastima, tako da se popeo na zidine i nezasticen pucao na tursku vojsku. Neko vreme niko nije pucao ka njemu, ali ga je jedan vojnik ipak upucao na kraju.
Revolucionarima je postajalo jasno da su njihove snage pri kraju, i bilo je pitanje momenta kada ce se turska vojska probiti u manastir. To se dogodilo drugog dana uvece. Tu su se pobunjenici i osvajaci sreli i borili golim rukama.
Konstanine Giaboudakis, jedan od revolucionara, imao je plan.. Sklonio je zene i decu u podrume gde je bio skriven i barut. Sacekao je da turska vojska dodje u manastir i krene ka tim prostorijama. Kada su razvalili vrata on je kresnuo varnicu. Eksplozija je ubila i pobunjenike i nekoliko stotina napadacha. Tacnije 864 kricana i 1500 turskih vojnika poginulo je u toj exploziji.
Turci su nasli 114 zivih kricana i kao zatvorenike ih odmah ubili. Dva pobunjenika su uspela da pobegnu i ispricaju ovu pricu.

Ovom borbom su kricani uspeli da privuku paznju Evrope, posto se vest brzo sirila ostalim zemljama o ovom desavanju. Tako, 1898, pomocu Grcke i Velikih Sila (Engleska, Francuska, Italija i Rusija), Krit se oslobodio turske vlasti koja je vladala njima od 1669. godine.
1913. godine Krit se prpojio Grckoj, a 8. novembar je nacionalni dan Krita.

Procitala sam temu od pocetka, trajalo je :) ali je vredelo.
Na zalost, temu sam nasla tek posto sam se vratila sa mora, a informacije koje nudi bi mi super dosle ranije..
No, sta je tu je..
Decko i ja smo za 10 dana obisli 1400km tamo, nedovoljno da bi videli sve, sasvim dovoljno da se super provedemo i odmorimo.
Smestili smo se u Retimnu (tacnije Perivolia koja se nadovezuje bukvalno na Retimno, Zantina apartmani (hotel..)), posto nam je delovao kao dobra startna pozicija.

Evo par zalazaka sa nase plaze
IMG_2165-1.jpg

IMG_0026-1.jpg

IMG_3545-1.jpg
Cao Eloyla!
Fotke su stvarno super.Da li mozes molim te,da napises nesto vise o tom smestaju.Mi 27.idemo upravo u Zantinu,a ja celo leto pokusavam da pronadjem nekog ko je odseo tamo,ali bezuspesno.Da li ste isli preko Jollya?Ako jeste,kada ste imali let?

Geogioupolis
gradic ribarski koji se nalazi na putu od Retimna ka Hanji. Ima pescanu plazu od 9km u toj oblasti. Plaza je "privatna", tj nema preterano ljudi na njoj a na nekim mestima posle dubokog od oko 1.8m opet pocinje da bude relativno plitko, sto je dosta zabavno :) . Do 1990.god. bio je ribarsko mesto kada pocinje da bude mesto zanimljivo ljudima koji sami osmisljaju svoj odmor u manjim mestima. Do sada nije izgubio mnogo od svog autenticnog mesta ribarskog gradica. Tri reke se na mestu ovog grada-sela ulivaju u more, a najveca je Almiros. Na uscu te reke i mora nalazi se mala luka za brodice. Nalazi se na 32km od Hanije, 23 od Retimna. Zbog ove tri reke ova oblast je puna ptica i kornjaca koje tu lezu jaja i zasticene su zakonom. Ovo mesto ima i ulicu eukaliptus drveca..
Mesto je mirno, crkvica koja je atrakcija ovog mesta je crkva Svetog Nikole. Ima jos jedna crkva u gradu, ali je bila zatvorena. Dovoljno taverni, marketa i prodavnica razlicitog sadrzaja. U samom mestu plaza je bila dosta puna ljudi, pa treba pogledati i plazicu levo od crkve koja se nalazi u moru (sa fotografija), posto ljudi iz prve ne provale da se plaza i tamo nastavlja.
Po mom iskustvu (10 dana..), ukoliko je u Retimnu talasasto :) ovde ce voda biti dosta mirnija. Pogotovo u samom Georgioupoliju.

IMG_9588-1.jpg

IMG_9608-1.jpg

IMG_9680-1-1.jpg

IMG_9654-1-1.jpg

IMG_9647-1.jpg

IMG_9593-1-1.jpg

IMG_9583-1-1.jpg

IMG_9689-1.jpg

@Phantom der Nacht, ako mi ugovoris posao dolazim i budem najsrecniji fotograf na svetu :klap: !! Hvala na prelepom komentaru, znaci svaki podstrek. Inace sam graficki dizajner, ali i fotograf sve vise...

@memec, Zantina - preko Jolly-ja. Let nam je bio oko 12h, taj dan smo stigli i da se kupamo (doduse, kakva sam, kupala bih se i u ponoc prvi dan kada dodjem na more). Imas fotografije soba na sajtu agencije. Turisticki vodic nam je bio Zeljko, jako je ljubazan i predusetljiv, samo ga treba pitati sta god da te zanima. Plaza preko puta Zantine ima zastavice kojima se obelezava da li sme ili ne sme da se ulazi u vodu, i dokle sme da se ide u duboko. Nama 5 dana bila crvena zastavica, a 5 dana smo smeli da ulazimo u vodu ali ne u duboko. I sa crvenom zastavicom moze u plicaku da se igra, ali ne dalje. Imaju spasioca i obalsku strazu koja kruzira i poziva one koji se "zaplivaju" da se vrate. Voda je jako topla, nisam mogla da verujem da uz talase voda moze da bude topla. Zantina ima svoj tus na ulazu u dvoriste njihovo, i pametno je da uvek tu speres pesak sa nogu kako ga ne bi unosila u svoju sobu. Sredom sredjuju sobe i menjaju posteljinu. Meni bi zamerka isla na jako los sistem zakljucavanja soba. Tacnije, kada odkljucas sobu, privezak kljuca stavis na neki magnet i tek onda dobijes struju u sobi. Dobija se samo jedan kljuc. Konkretno, telefone na primer mozes da punis samo nocu. U nasem slucaju to su bile i baterije za fotoaparate, bliceve.. Nije postojala mogucnost da se nesto ostavi na punjacu dok si van sobe :( . Inace, zaposleni su takodje fini, ranoranioci su i dosta im je cisto i uredno.
Sad, ja nemam preterane potrebe, meni je svuda sve odlicno, tako da mozda nisam pravi reper.
Cak, iako su nam u jolly-ju pokazali na fotografiji apartman na prvom spratu, dobili smo apartman u podrumu :) sa pogledom na more (ukoliko imas vrat kao zirafa :D ).. ali dobro, sta sad da se radi :) .. bilo je i tu jako lepo, virena nam glave iz betona dok pijemo kafu xu xu xu :) ..
Automobili se parkiraju na parkingu preko puta hotela. Komaraca nema. Vrata za terasu su dupla, jedna su staklena a jedna kao roletne sa rupicama pa ti zatvaraj koja zelis. Imaju i zavese, naravno.
Prodavnica ima dovoljno, a kada se krene ka gradu Retimnu peske, posle 30 metara od Zantine, na mestu gde je rent-a-car Traffic skrenes li levo docices do Spara, dosta veceg marketa, povoljnog.. gde moze da se kupi sve sta je potrebno. Tu ima i bankomat ako vam je potreban. Preko puta je picerija Napoli. Moze da se kupi i pica za poneti (u proseku manja je oko 7e, veca oko 13 i ova velika je dovoljna za dvoje sigurno).
Vodu mozete da kupujete, a mozete da pijete i sa cesme.. Ja sam cesto pila i sa cesme.. Sem nekog uzasnog osipa nista mi se nije desilo ..
Salim se za osip :) xu xu xu...

Eto, ja sam se potrudila.. Ukoliko imas konkretnija pitanja.. rado cu odgovoriti :) ...

@Phantom der Nacht, ako mi ugovoris posao dolazim i budem najsrecniji fotograf na svetu :klap: !! Hvala na prelepom komentaru, znaci svaki podstrek. Inace sam graficki dizajner, ali i fotograf sve vise...

@memec, Zantina - preko Jolly-ja. Let nam je bio oko 12h, taj dan smo stigli i da se kupamo (doduse, kakva sam, kupala bih se i u ponoc prvi dan kada dodjem na more). Imas fotografije soba na sajtu agencije. Turisticki vodic nam je bio Zeljko, jako je ljubazan i predusetljiv, samo ga treba pitati sta god da te zanima. Plaza preko puta Zantine ima zastavice kojima se obelezava da li sme ili ne sme da se ulazi u vodu, i dokle sme da se ide u duboko. Nama 5 dana bila crvena zastavica, a 5 dana smo smeli da ulazimo u vodu ali ne u duboko. I sa crvenom zastavicom moze u plicaku da se igra, ali ne dalje. Imaju spasioca i obalsku strazu koja kruzira i poziva one koji se "zaplivaju" da se vrate. Voda je jako topla, nisam mogla da verujem da uz talase voda moze da bude topla. Zantina ima svoj tus na ulazu u dvoriste njihovo, i pametno je da uvek tu speres pesak sa nogu kako ga ne bi unosila u svoju sobu. Sredom sredjuju sobe i menjaju posteljinu. Meni bi zamerka isla na jako los sistem zakljucavanja soba. Tacnije, kada odkljucas sobu, privezak kljuca stavis na neki magnet i tek onda dobijes struju u sobi. Dobija se samo jedan kljuc. Konkretno, telefone na primer mozes da punis samo nocu. U nasem slucaju to su bile i baterije za fotoaparate, bliceve.. Nije postojala mogucnost da se nesto ostavi na punjacu dok si van sobe :( . Inace, zaposleni su takodje fini, ranoranioci su i dosta im je cisto i uredno.
Sad, ja nemam preterane potrebe, meni je svuda sve odlicno, tako da mozda nisam pravi reper.
Cak, iako su nam u jolly-ju pokazali na fotografiji apartman na prvom spratu, dobili smo apartman u podrumu :) sa pogledom na more (ukoliko imas vrat kao zirafa :D ).. ali dobro, sta sad da se radi :) .. bilo je i tu jako lepo, virena nam glave iz betona dok pijemo kafu xu xu xu :) ..
Automobili se parkiraju na parkingu preko puta hotela. Komaraca nema. Vrata za terasu su dupla, jedna su staklena a jedna kao roletne sa rupicama pa ti zatvaraj koja zelis. Imaju i zavese, naravno.
Prodavnica ima dovoljno, a kada se krene ka gradu Retimnu peske, posle 30 metara od Zantine, na mestu gde je rent-a-car Traffic skrenes li levo docices do Spara, dosta veceg marketa, povoljnog.. gde moze da se kupi sve sta je potrebno. Tu ima i bankomat ako vam je potreban. Preko puta je picerija Napoli. Moze da se kupi i pica za poneti (u proseku manja je oko 7e, veca oko 13 i ova velika je dovoljna za dvoje sigurno).
Vodu mozete da kupujete, a mozete da pijete i sa cesme.. Ja sam cesto pila i sa cesme.. Sem nekog uzasnog osipa nista mi se nije desilo ..
Salim se za osip :) xu xu xu...

Eto, ja sam se potrudila.. Ukoliko imas konkretnija pitanja.. rado cu odgovoriti :) ...
E super si Eloyla,hvala na brzom odgovoru.Ma ja sam videla slike na njihovom sajtu,ali pravo da ti kazem nasim agencijama nista ne verujem.Izbunarila sam i na netu neke slike,ali nigde ne mogu da vidim okruzenje,i sve mi se cini kao da je to neka pustara i na sred pustare hotel.Ali posto smo prilicno kasno poceli da trazimo smestaj,nismo mogli mnogo da biramo za te pare.Uzeli smo apartman u prizemlju,jer drugog izbora nije ni bilo.To mi se ucinilo bezveze,ali posto u apartmanu provodimo najmanje vremena,nije ni vazno.Nije daleko da se ide pesaka do grada,ili jeste?I jos me zanima cena rent-a-cara?Hvala jos jednom!

Nije pustara.
To je jedna ulica koja ide od grada i sa jedne strane su restorani, apartmani i prodavnica (iza njih su takodje ulice, hoteli) a sa druge je plaza. Deluje kao da je tu i dalje grad Retimno, tj ja ne znam gde prestaje grad. Nije uopste pustara. Imaju ispred hotela stolove i stolice na kojima mozes uvece, danju da provodis vreme ako ti se to svidja.
Nisu losi apartmani, sve je obojeno u sivu boju mornarice unutra :) .
Grad nije daleko, moze da se ode peske. Uopste nije daleko, za 15ak minusta si u gradu. Ali nemas osecaj da si izdvojen iz grada, nego samo da treba da ides do centra grada.
Rent-a-car, 370eura Suzuki Jimny, 10 dana. Rezervisali preko interneta auto, dovezli nam u dogovoreno vreme iz Irakliona.
Instaliraj Google Earth pa cu ti poslati marker gde je tacno, ako te zanima..

Back