Krit - ko je bio?

zantina-1.jpg

Nije pustara.
To je jedna ulica koja ide od grada i sa jedne strane su restorani, apartmani i prodavnica (iza njih su takodje ulice, hoteli) a sa druge je plaza. Deluje kao da je tu i dalje grad Retimno, tj ja ne znam gde prestaje grad. Nije uopste pustara. Imaju ispred hotela stolove i stolice na kojima mozes uvece, danju da provodis vreme ako ti se to svidja.
Nisu losi apartmani, sve je obojeno u sivu boju mornarice unutra :) .
Grad nije daleko, moze da se ode peske. Uopste nije daleko, za 15ak minusta si u gradu. Ali nemas osecaj da si izdvojen iz grada, nego samo da treba da ides do centra grada.
Rent-a-car, 370eura Suzuki Jimny, 10 dana. Rezervisali preko interneta auto, dovezli nam u dogovoreno vreme iz Irakliona.
Instaliraj Google Earth pa cu ti poslati marker gde je tacno, ako te zanima..

Toooo Eloyla.Imam ja instaliran Google Earth,ali dzabe kad na njemu ni pored tacne adrese hotela koju sam pronasla na netu,nisam mogla da nadjem tacnu lokalizaciju.Jesu mi u agenciji rekli da je to blizu grada ali nekako im ja ne verujem mnogo.Ovo sto si mi poslala mnogo mi znaci,tek sad imam jasnu predstavu gde se nalazi.A sto se tice apartmana,samo mi je bitno da je cisto i uredno.Nista vise!Malo mi je skup taj rent-a-car.Doduse nemem predstavu koji je to auto,ali...Mozda je bolja varijanta da se na licu mesta uzme,da bi mogli malo da se cenkamo i spustimo cenu. Mi idemo u periodu koji nije bas jek sezone,pa se nadam da ce biti malo barem jeftinije.Hvala jos jednom!

Cao Eloyla!
Fotke su stvarno super.Da li mozes molim te,da napises nesto vise o tom smestaju.Mi 27.idemo upravo u Zantinu,a ja celo leto pokusavam da pronadjem nekog ko je odseo tamo,ali bezuspesno.Da li ste isli preko Jollya?Ako jeste,kada ste imali let?

27. preko Jolly-a? :) I mi idemo 27. samo ne u Zantinu vec u Jo An Palace.

Retimno je treci po velicini grad na Kritu. Ima ~32 000 stanovnika. Bio je grad-drzava u pocetku, a kasnije dolaze veneti koji ostavljaju trag i u arhitekturi.
Autentican izgle starom gradu daju venecijanska luka, uske kamene ulicice, fontane, stare zgrade i minareti iz turskog perioda.
Grad krasi i mletacka tvrdjava Forteca, za koju se placa ulaz ode nekoliko eura (4 cini mi se), a poseta je do 20h (bar kada smo mi bili). Na istoku grada nalazi se pescana plaza, na kojoj ume da bude talasa (tako sam procitala a i videla), a na zapadu je obala stenovita do mesta Gerani, posle koga ide opet pescana plaza do Georgioupolisa.

Retimno-Forteca (fotografisano na putu koji ide juzno od grada, isli smo ka Plakiasu, Agia Galini, Matala..)
Rerimno-1.jpg

Pogled sa tvrdjave:
IMG_1272-1.jpg

IMG_1336-1.jpg

IMG_1173-1.jpg

Plaze oko grada i grad:
IMG_9478-1.jpg

IMG_9460-1.jpg

IMG_9404-1.jpg

IMG_9395-1.jpg

IMG_2154-1.jpg

IMG_2519-1.jpg

IMG_2510-1.jpg

IMG_1415-1.jpg

IMG_1396-1.jpg

IMG_1370-1.jpg

IMG_1238-1.jpg

IMG_0790-1.jpg

IMG_0455-1.jpg

pozz svim forumasima...:bye:

trebalo mi je nekoliko dana da iscitam svih 34 strana :eek: i preostalo mi je samo da odem na Krit i uverim se u njegovu lepotu...

imam jedno pitanje:
koliko bi kostao taxi od aerodroma u Irakliu do Ag. Nikolaosa ili autobus (ako se lako nalazi)

pozz svim forumasima...:bye:

trebalo mi je nekoliko dana da iscitam svih 34 strana :eek: i preostalo mi je samo da odem na Krit i uverim se u njegovu lepotu...

imam jedno pitanje:
koliko bi kostao taxi od aerodroma u Irakliu do Ag. Nikolaosa ili autobus (ako se lako nalazi)

Autobus staje tačno ispred aerodroma i karta je 6.20 evra. Taksi bi bio oko 40, možda i 50. Zavisi od gužve, pošto voze po taksimetru.
Nema potrebe za taksijem, autobus ide svaki sat, pa i češće u špicu. Ima 70 kilometara

zapostavio sam omiljenu temu...
moja neostvarena želja, za sledeću posetu Kritu, da čujem negde uživo Vasilisa Skulasa...ili Psarantonisa
bio bi veoma zahvalan na nekom linku sa prevodima grčkih narodnih pesama na engleski (malo je nerealno očekivati prevode na srpski).
uf...vreme je da počnem da učim Grčki

pozdrav svima

Ima li low cost avio kompanija koje voze na Krit pocetkom oktobra iz naseg okruzenja (Ljubljana, Budimpesta, Sofija, Bukurest, ...), ali da ne lete preko Londona, Frankfurta, itd?

I da li je neko bio u hotelima Kalyves beach - Chania, Miramare, Mirabello beach ili Faedra beach- Ag. Nikolaos i koja su iskustva nasih ljudi?

Mirabello Beach je do jaja !!!
Najtoplije preporuke. Vrhunski hotel, ODLIČNA plaža, otvoren i zatvoren bazen, na 1km od centra grada.....
Plus naš barmen Toma u baru na plaži.

Uostalom, dovoljno je to što pripada Iberostar lancu hotela ....

IberostarMirBeachH1.jpg

Ima li low cost avio kompanija koje voze na Krit pocetkom oktobra iz naseg okruzenja (Ljubljana, Budimpesta, Sofija, Bukurest, ...), ali da ne lete preko Londona, Frankfurta, itd?

I da li je neko bio u hotelima Kalyves beach - Chania, Miramare, Mirabello beach ili Faedra beach- Ag. Nikolaos i koja su iskustva nasih ljudi?

Ja sam se vise puta kupala na plazi ispred Kalyves beach hotela i izgleda extra! Imam i slike ako te zanima okolina :)

zapostavio sam omiljenu temu...
moja neostvarena želja, za sledeću posetu Kritu, da čujem negde uživo Vasilisa Skulasa...ili Psarantonisa
bio bi veoma zahvalan na nekom linku sa prevodima grčkih narodnih pesama na engleski (malo je nerealno očekivati prevode na srpski).
uf...vreme je da počnem da učim Grčki

pozdrav svima

ovo su prevodi na srpskom:
http://www.stixoi.info/stixoi.php?info=Translations&sort=date&order=desc&act=index&lang=serbian
ovde sam trazis pevace:
http://www.stixoi.info/stixoi.php?info=Lyrics&act=singer&sort=alpha
:super:

Cao ljudi!

Ima li neko na Kritu da mi pomognu oko smestaja, jer dolazim kasno uvece na Iraklio aerodrom 14/9 i ostao bih 6 dana. Sutra cu da saznam tacne pojedinosti oko leta ali cini mi se da avion kasno slece negdje oko 22:30.

Pošto dolazim sam, volio bi upoznati nasu raju za druzenje i sl.

Pozdrav i hvala unapred na odgovoru! :)

Zoki

Back