Upravo smo se vratili sa Krita,pa cu vam izneti moje utiske.Bili smo( kao i V70 ) preko agencije Relax,mesto Hani Kokkini,hotel "Themis beach",usluga ALL .Da pocnem od agencije:imali smo let u 12.00 koji je trajao 1h 40min.Na aerodromu u Heraklionu nas je sacekao njihov vodic Nebojsa,rasporedio je ko ce u koji autobus i otpratio nas je do hotela.Mogu da pohvalim vodica da je bio jako profesionalan i da od 12 dana naseg letovanja nije dosao u nas hotel samo 2 puta(na info pultu su unapred bili ispisani njegovi dolasci).Kad smo se vracali,ponovo je dosao po nas i otpratio do aerodroma.Zakljucak: sto se tice obavljenog posla agencije nemam nikakvu zamerku.
Hotel je upravo onako kao sto je opisan u katalogu.Sobe su jako prostrane,ciste i za divno cudo,cistacice dolaze svaki dan da ciste i menjaju posteljinu i peskire.Plaza je pescana,pogodna za decu,jer ima veliki ulaz u more.Sto se tice hrane,izbor je veoma raznovrsan.Ima preko 10 vrsta jela.Jedina mana su sokovi koji se sipaju iz automata,pa su nekada bili mnogo razblazeni.Klima uredjaj se nije doplacivao,lezaljke i suncobrani na plazi su bili besplatni.U hotelu ima najvise Italijana i Ceha.Posebno iznenadjenje za mene je bio animacijski tim koji tokom celog dana ima program(aerobik u vodi za zene,razne vrste takmicenja,animacije za decu,predstave).Posto smo iznajmili auto,skoro da uvece nismo ni bili u hotelu,pa sam tek pretposlednje vece otisla na njihovu predstavu cisto da vidim kako to izgleda.Prijatno smo se iznenadili,jer su stvarno bili odlicni.Mislim da su cak iz nekog amaterskog pozorista.Zakljucak:hotel je na visini kategorizacije od 4* i veoma jeftin u odnosu na ono sto nudi
Jedini problem moze da pretstavlja samo mesto Hani Kokkini,jer je stvarno mnogo malo i nema bas gde da se proseta.Sa druge strane,posto je hotel na plazi,u blizini nema kafica i restorana iz kojih tresti muzika,tako da je jako mirno.Iznad ovog mesta se spustaju avioni koji slecu na aerodrom koji je udaljen 12 km.Nama to stvarno nije smetalo.Klima na samom ostrvu je veoma prijatna.Preko dana je temperatura od 30-34 C,more je jako toplo, a nocu oko 23 C,tako da vam klima uredjaj i nije poreban.Stalno duva neki vetric,pa imate utisak da vam uopste nije mnogo vruce.
Sto se tice rentiranja automobila,u samom mestu ima oko 5-6 agencija.Cene su razlicite,a mi smo unajmili Hyundai Atos Prime na 7 dana za 210 eura(30 eura dnevno),sto je bila najniza cena u tom mestu.Isto vece kad smo uzeli auto otisli smo u Hersionisos i na samom ulazu se nudi isti auto po ceni od 14 eura dnevno na 7 dana.Hocu da kazem buducim putnicima,da je isplatljivije otisi busom do Hersonisosa(karta oko 1,5 euro) i iznijmiti tamo auto,jer je duplo jeftinije.
Sto se tice nasih obilazaka za 7 dana smo presli oko 1000 km.(benzin je 1,075 eura).Obisli smo Heraklion,Hersonisos,Maliu,Agios Nikolaos,Ierapetru,grad Matalu,Retimno,Hanju.Da ne opisujem posebno sve gradove,ali najlepsi utisak mi je ostavio Agios Nikolaos.Mesto je stvarno mondensko i izgleda fantasticno.Sto se tice mesta koja ne treba propustiti,na prvom mestu je Knosos,a zatim Festos,Kritski akvarijum (koji se nalazi bas u mestu u kojem smo mi bili),Akva park koji se prostire na 40 hektara(mi nismo bili,jer imamo malo dete).Od mnogobrojnih,fenomenalnih plaza ,moram posebno da spomenem Komvos plazu(blizu grada Matala) koja je nesto neverovatno i plazu koja se nalazi izmedju Retimna i Georgiopulosa( ne znam kako se zove) koja ima skoro beli pesak.Do plaze Vai nismo imali snage da odemo,iako smo culi da je ne treba propustiti.Sto se tice izleta na Santorini,krece se u 6.30,a vraca se u 22.30 sto je nama bilo nemoguce izvesti sa detetom.Ide se luksuznim brodom 4 sata u jednom pravcu i imate dorucak i veceru.Cena je 80 eura.Postoje i brze varijante (hidrogliseri) koju nasi nude po ceni od 99 eura bez obroka.Preporuka je da ako se odlucite za ovu drugu varijantu,odete do Herakliona i sami kupite kartu( 30 eura u jednom pravcu).Od atraktivnih izleta imate i posteu pecini Spinalonga,kanjon Samarija,ostrvo Krisi na koje se ide iz Ierapetre.
Sto se tice shoppinga,u buticima je uglavno garderoba iz Italije,a cene su kao kod nas,a i nize(kupila sam italijanske papuce za 12 eura).Zakljucak:letovanje nam je proslo za cistu 10!
Ako neko ima pitanja,neka slobodno pise.