Krit - ko je bio?

iako je 24 sata dug period za putovanje tacnije deo putovanja, meni je svaki put bilo divno. pogotovo sto brod pristaje na raznim ostrvima i nocu sve to bas lepo izgleda.
drago mi je sto ce vratiti tu liniju jer to mi otvara realniju mogucnost da na krit stignem kolima.
mobilni, znas li mozda koja ce kompanija prevoziti?

emma05:
iako je 24 sata dug period za putovanje tacnije deo putovanja, meni je svaki put bilo divno. pogotovo sto brod pristaje na raznim ostrvima i nocu sve to bas lepo izgleda.
drago mi je sto ce vratiti tu liniju jer to mi otvara realniju mogucnost da na krit stignem kolima.
mobilni, znas li mozda koja ce kompanija prevoziti?
za sada agent nas skiatosu tvrdi da je u pitanju "Minoan Lines".medjutim,kako neki tvrde ta kompanija ne raspolaze sa tako velikim kapacitetom broda te ili ce iznajmiti brod ili ustupiti-prodati nekoj drugoj,sto nije dobro,jer ce povecati cenu karte.u pravcu si za putovanje,jer sam pogled na kartu gde prolazi brod,predstavlja pomalo dozivljaj.na neki nacin posecujes mnoga ostrva.brod ce ici dva puta sedmicno za sada a kasnije..."videce".

Cena automobila iz volosa je oko 55 evra a za putnike14-15,dok su mi u nekoliko navrata odgovorili da ne ocekuju vecu cenu ni za solun-skiato,mada...Medjutim,sinoc u dnevniku (jedva sam stigao da vidim)najavljuju poskupljenje na svim linijama u grckoj.Inace tako rade svake godine za Uskrs(poskupljenje) a za sledecu sedmicu(Velika sedmica) ocekuje se da ce oko 2.000 000 grka krenuti u raznim pravcima,(ovde je Uskrs nesto posebno)pa je i to "dobar" razlog da dignu malo cene.

Minoan je prošle godine prodao najveći brod, tako da po mom skromnom mišljenju ne mogu to da ostvare. I Lane ima samo male ( uslovno rečeno ) brodove.
Eventualno Anek.

Evo, raspitaću se....

Inače, to je ZAISTA atrakcija, vredi svih para. Ne znam za kola, ali najjeftinija karta za deck je bila 45 eur, kada je zadnji put išao brod.

Banovali su me, ali ne dam se ! Nastavljam započetu misiju....

Pozdrav svima

ΓΑΛΙΝΙ

Dopuna:

Evo, našao sam....G.A. Ferries, oni su i pre jedini išli na toj liniji, pre dve godine.
Sada počinju ponovo u Aprilu. Evo link : http://www.ferries.gr/gaferries/dalianaEN.htm

Brod se zove Daliana, izgradjen je u Japanu 1970-te godine, prodat Grcima 1988-me i renoviran tada. Ovo je slika BAŠ toga broda. Dugačak je 117 metara, prima 1600 putnika i 240 vozila.

7007265d.jpg

Dopuna 2

Sad sam se setio da bacim jednu sličicu, da ne bude dosadno....

Manastir Gonia, kod Kolimbarija, datira iz 1618 godine.
Manastir je posebno zanimljiv i po tome što i danas na njegovim zidinama stoje topovi koji su služili za odbranu od Turaka. Zdanje nikada nije služilo kao tvrdjava, ali morali su da se brane....I očigledno su uspeli u tome.
Prošle godine prolazim tuda na motoru i zastanem da razgledam, ali ne ulazim unutra, pošto smo i ja i devojka bili u kratkim pantalonama. Uto naidje sveštenik, neki Rus, Valterios i bukvalno nas natera da udjemo uz reči: '' ne ulazi u manastir samo vaše telo, ulazi sa njim i vaša duša, što je mnogo, mnogo važnije ''
I tako mi neplanirano ostanemo skoro do mraka, uz kozji sir i vino.
Tsine je plakala kad smo odlazili. A nismo stigli tog dana ni da se okupamo.

West01.jpg

094.jpg

Ova slika je sitna, ali manastir se nalazi tačno na sredini.

To sam i ja pitao monaha, s obzirom da je u blizini Gramvousa ostrvo gde su se skrivali pirati.
Na tom ostrvu i dan danas možeš sresti zaludjenike koji sa detektorom za metal traže zakopano zlato. Odgovor je da se pirati iz sujevera nisu usudjivali da diraju sveštenstvo, i da manastir NIKADA nije poharan. Pokušali su Turci, ali nisu uspeli. Predeo je do pre stotinak godina bio nenaseljen i nisu postojali putevi.

Idemo dalje...ali ne daleko.

Na dvadesetak kilometara odavde nalazi se pećina svetog Jovana i u pećini improvizovana crkva. Legenda kaže da se sveti Jovan morao skloniti sa bliskog istoka u strahu od pogroma Rimljana, koji nisu dozvoljavali propovedanje Hrišćanstva. Sveti Jovan je došao ovde sa još 98 sledbenika, i tu živeo do svoje smrti.

Naravno sve ovo treba uzeti sa velikom rezervom, jer postoji bar još pet različitih mesta na mediteranu, za koji tvrde da se cela priča baš tamo desila.

cave.jpg

Danas na TV RTS1 u nekoj emisiji o uticaju posne hrane na zdravlje pomenuse kako su stanovnici Krita(Kricani) najdugovecniji stanovnici na planeti. Bas zbog toga sto jedu laku mediteransku posnu hranu.Navode kako su ranije Kricani bili siromasni pa su zato postili.A danas koriste plodove mora zato sto su na ostrvu koje je okruzeno sa svih strana morem pa koriste prirodne blagodati.

Istina je da su najdugovecniji, istina i to za glad i siromaštvo. Do pojave turizma, mogli su da se hrane isključivo iz mora, jer nema mnogo plodne zemlje, a bez navodnjavanja, tamo ne uspeva čak ni trava....Pa su onda došli Nemci, i pošto nisu mogli da donose svoju hranu, pošto su Englezi brodovima opkolili ostrvo, oteli su svu hranu od stanovništva, pa su ovi bukvalno umirali od gladi. Preživeli stanovnici i dans tvrde da se osećaju gladni i da im nikada nije dosta hrane.

Dalje...

Gortina, južno od Iraklija, najstarija očuvana katolička crkva u Evropi, izgradjena 67-me godine stare ere.
Ovde je apostol Pavle krstio svetog Titusa, kasnije prvog biskupa Krita.

lg_2_11.jpg

ΓΑΛΙΝΙ,σ'ευχαριστώ,βρε,φίλε,πάρα πολύ :!: :) evo,citam vec sat vremena,uzivam u slikama,i sanjarim...grcku obozavam i place mi se sto nisam tamo... i,nemoj,slucajno,da nam "bezis" sa foruma,posto ocekujem jos pisanja o kritu,i grckoj uopste..veliki pozdrav i sve naj!! ;)

REPRESIJA:
To sam i ja pitao monaha, s obzirom da je u blizini Gramvousa ostrvo gde su se skrivali pirati.
Na tom ostrvu i dan danas možeš sresti zaludjenike koji sa detektorom za metal traže zakopano zlato. Odgovor je da se pirati iz sujevera nisu usudjivali da diraju sveštenstvo, i da manastir NIKADA nije poharan. Pokušali su Turci, ali nisu uspeli. Predeo je do pre stotinak godina bio nenaseljen i nisu postojali putevi.

Idemo dalje...ali ne daleko.

Na dvadesetak kilometara odavde nalazi se pećina svetog Jovana i u pećini improvizovana crkva. Legenda kaže da se sveti Jovan morao skloniti sa bliskog istoka u strahu od pogroma Rimljana, koji nisu dozvoljavali propovedanje Hrišćanstva. Sveti Jovan je došao ovde sa još 98 sledbenika, i tu živeo do svoje smrti.

Naravno sve ovo treba uzeti sa velikom rezervom, jer postoji bar još pet različitih mesta na mediteranu, za koji tvrde da se cela priča baš tamo desila.

cave.jpg

Da ne poverujes,juce bila na total tv (nesto kao kablovska) emisija o ovoj pecini,Kritu....i ova prica (delimicno)...
...NEVEROVATNO u skoro isto vreme....hm..... i skoro ista prica.............
Poz :-P

Galini, mogao bi da napises knjigu o Kritu. Da bar nase turisticke agencije imaju takve fotografije Krita. Ni u jednoj ne mozes videti Elafonisi, Preveli, Falasarnu... toliko lepih plaza i mesta ima.

Naše agencije su slabe na Kritu, zato što rade po principu da daju lokalnoj agenciji da uradi sve za nih, a oni samo uzmu proviziju. Eventualno pošalju nekog predstavnika koji je uglavnom na plaži, ili vija Švedjanke, a mnogi čak ni to, nego se potpuno oslone na lokalnu agenciju. Zato i nemaju pravu prezentaciju. Ja još nisam upoznao ni jednog našeg vodiča.
A skandinavske i engleske znam po imenu, jer žive ovde po šest meseci godišnje.

Mene i dalje najviše fasciniraju lokalni ljudi. Pokušaću da postavim seriju fotografija, počevši od samog početka nastanka foto aparata, pa sve do danas.

Počinjemo....borci za slobodu u borbi protiv Turaka.

dagger-141.jpg

ODUSEVILA SAM SE SA OPISOM KRITA.

OVOG LETA I MI CEMO SE UPOZNATI SA NJEGOVIM LEPOTAMA.

IZABRANO MESTO JE HANI KOKKINI, I VOLELA BIH DA MI NEKO OPISE TO MESTO.

INTERESUJE ME CENA IZNAJMLJIVANJA KOLA I CENA IZLETA NA SANTORINI

Evo slika iz satelita za početak....

kokkini.jpg

Nisam bio, samo sam prolazio, nalazi se izmedju Iraklija i za naše ljude mnogo popularnijeg Hersonisosa. Plaža je pesak, a u moru ima nekih stena, pa je zanimljivo za ronjenje.
Ne kažem atraktivno, ali ipak mnogo bolje nego kad je samo pesak. U blizini je Knossos.
I postoje dve vrlo važne pećine u blizini : Skotino, koja je najveća na Kritu i Eilethya koja nije baš nešto, ali je važna kao izvor Mitoloških dogadjaja.
Da, i manastir svetog Jovana Teologa. Sve ovo se nalazi 20 tak kilometara okolo.

Umalo da zaboravim, za automobile je širok pojam cene. Zavisi od perioda najviše.
Ali, recimo, grubo, Fiat Tipo 25 eur dnevno, 120 nedeljno....
Santorini - jednovdnevni izlet 25 eur veliki brod.

Hristos Vaskrse!Vaistinu Vaskrse!
Hristos Vaskrse-Radost donese!

Gledam danas na TV-u zanimljivu reportazu o jednom obicaju kod Grka za Vaskrs.Naime dve Crkve nedaleko jedna od druge gadjaju jedna drugu sa vatrometom nocu.Kazu da je pobedila ona Crkva koja pogodi drugoj zvonik.Za nekoliko sekundi prikazivanja na TV-u utisak je fenomenalan,kako li je uzivo mogu samo da zamislim.

Back