Krit - ko je bio?

Slike. Hmmm. Evo nekih:

Prilozi

• ah, ah kakva sreća! (Krit, Falasarna 2008).jpg
    ah, ah kakva sreća! (Krit, Falasarna 2008).jpg
    36,1 KB · Pregleda: 30
  • put pod noge (Krit, Iraklion 2008).jpg
    put pod noge (Krit, Iraklion 2008).jpg
    35,8 KB · Pregleda: 29
  • popodne... (Krit, Xania 2008).jpg
    popodne... (Krit, Xania 2008).jpg
    28,4 KB · Pregleda: 24
evo ovako ja sam se vratio sa krita...i ovakve su impresije......bio samu hersonisosu i obisao sam ceo deo ostrva ovamo prema agius nikolasu!prva impresija je bila da grci voze kao ludaci a to ovde niko ne spominje....pretice se preko pune linije u krivini i non stop ako si na auto putu moras da bezis u punu liniju da bi te zaobisli...treba biti jako oprezan tamo...........jer je je voznja u bg mala maca za to sto oni tamo rade...........druga stvar jako losa je kad se sedne negde na rucak ili veceru obavezno ti dodaju par evra na racun....na to isto tako treba obratiti paznju!Sto se tice rent a cara ,stvari stoje ovako treba<u bilo kom delu ostrva da si> ici i obici bukvalno sve rent a car agencije u vasem gradu i jednostavno pitati koja je njihova ponuda zadnja,ja sam uzeo atos hundai za 19 evra,mada sam ga imao za 17e i punto za 18e,al je ovaj sto mije izdao znao srpski pa mi je objasnio na karti gde trreba da idem!moje preporuke za ovaj deo ostrva od hernonisusa do sisija su sledece.........................u blizni aguius nikolasa je najbolja plaza ubedljivo je amoduara.do nje se stize kad se krene iz agius nikolasa za Sisi ili Irapetru........oddlicna plaza bez puno guzve i nikad nema talasa<sto je jako vazno kad duvaju vetrovi tamo>........imaju i tuseve a rent dve lezaljke i suncobrana je 7e a ima tus i dve odlicne kafanice na obali!sledeca plaza je Vai samo sto do nje treba doci isto preko grada SISI...samo sto je voznja krvnicka bas........lakat krivina do krivine......kanjon morace je mala maca za to i mora da se podje ranije ujtru i da se vraca ranije<oko 18h najkasnije> jer je pun jako opasan..........ali zato dobijete neverovatne slike i jako dobru plazu punu palmi.tamo isto postoji jako lep restoran sa solidnim cenama<oko 20e odlican rucak za dvoje>!I na kraju moja preporuka za celo letovanje je plaza na Crissis ostrvu.............do nje se stize iz pravca agius nikolasa ima velika tabala put je extra i ravan je bez previse krivina..........dodje se do prostanista u gradicu IRAPETRI <polasci su u 10 i 30 i 12 i 30 po grckom vremenu> kupi se karta po ceni od 25e.........i lepa voznja od 45 minuta brodom.......plaza je neverovatna..sitan pesak........................svetlo plava prozrna boja.....ja to nisam vido u grckoj...........uostalom postavicu slike da vidite i sami..............i na kraju obavenzo posetite jedan od aqua parkova na ostrvu ima ih 3 ja sam bio aqua plusu,............................neverovatan porvod po ceni od 20e.preporuka je i za kritski akvarum,vide od 30 bazena sa razlicitim ribama <ja sam se slikao sa ajkulama recimo>.i na kraju obavezni obilazak Knossosa najveceg areheoloskog nalazista na Kritu,neverovatne impresije o gradjevinama i ranoj minoanskoj civilizaciji..........eto ako ima nesto neko da pita neka mi slobono posalje poruku............ko go da ide tamo ceka ga extra letovanje

Poslednja izmena:
Jel moze mala pomoc...
Mi krecemo za 2 dana u Retymno. I nikako ne mozemo da pohvatamo koliko su cene izleta, hrane, ulazaka i lezaljki na plazi...
Takodje nigde nije opisano, da li u cenu izleta, ukoliko se ide preko neke agencije na Kritu, spada i ruchak. I kako izgleda svaki izlet?
Da li se vishe isplati iznajmiti kola na 4,5 dana i sa njima obici odredjena mesta kao shto su Knosos, itd, ili ici preko agencije?

U planu nam je da obidjemo:
- plazu elaffonisi
- knosos
- klisure samarija
- santorini
- krstarenje zlatnom obalom
- festos - gortina - matala
- akvarijum u Heraklionu
- aqua park

E sad. Poshto sam svesna da bi nam za ovaj spisak izleta trebalo mnogoooo para, i da cemo verovatno morati neshto da izbacimo, nadam se da neko moze da nam kaze cene izleta, ili najjeftinije varijante dolaska do tih destinacija.

Takodje nisam sigurna shto se tiche plaza, koje su dobre. Svidja mi se 100% elaffonisi, i ova gore - postovana Crisis, ali ne znam gde se nalaze, kako doci do njih...

pa tesko da ces to sve da obidjes posto sam ja sa ovom obilascima presao oko 1300 km za 8 dana i bio sam do retymna samo hanju nisam video!Ma kakve agencije za tu lovu sto ces njima da das mozes da uzmes 5 automobila za rent a car svaki izlet nije ispod 40 e!sto se tice saantorinija ja sam imao najmanju ponudu za 85e a krecu se do 140e!a do crissis ostrvo se stize ovako na izlazu iz agius nikolasa<a i u samom agius nikolasu> ima table koje te navode za put za gradove Sisi i Irapetru samo pratis te putokaze i sticices do Irapetre<relativno je mali gradic> nacices lako pristaniste<ako nista drugo izadjes na setaliste do obale i vidis gde pristaju brodovi> i kupis kartu cene sam naveo i kad polaze brodovi..........Sto se tice retymna ljudi koji su tamo letovali u periodu kad sam ja bio od 20 do 30 jula se nisu 2 okupali zbog velikih talasa...non stop je bila crvena zastava na spasilackoj kuli,tako da je moja preporuka da se uzmu kola za najmanje 8-9 dana od 10 dana letovanja!obavezno trazi kartu ostrva kad izanjmite rent a cat i njihovu preporuku sta treba da vidite i da vam zaokruze ta mesta na njima!moja preporuka za okolinu Retymna je takodje plaza Bali sa palmama lici po malo na Vai!Cene hrane su sledece suvlaki pork ili chiken su izmedju 7-8 e,pizza 6-8e ,kafa 1.5-3e voda velika 2e,sokovi 2-3ei gde god da sednete cene vam manje vise iste,cene lezaljki seta suncobran i 2 lezaljke je od 6 do 9e mada trba pitati ima mesta gde se to dobija uz pice bez placanja!jos jedna preporuka ako imate tv u sobi obavezno pogledati kritsku tv i ima jedan koja non stop reklamira najbolja mesta na kritu pa sami mozete vizuleno da odredite sta hoceta da vidite a sta ne.........ili uzeti u turistickoj agenciji prospekte sa preporukom naj plaza za svaki od 4 okruga na koji je Krit podeljen........

Poslednja izmena:
pa rekao sam ti ja ga u retymnu ne bih platio vise od 20e dan sa full osiguranjem........... to je malo veci grad kad stignes tamo malo odmori pa predvece u sve zive agencije koje tamo postoje sa pitanjem koja je zadnja ponuda?nacices ga sigurno izmedju 15 i 20e ovaj atos hundai koji trosi od prilike 5l na 100km!samo obrati paznju posto postoje 3 vrste osiguranja i obavezno naglasi da ti objasne koje osiguranje uzimas do detalja,posto je ovaj grk od koga sam ja uzimao pokusao da me izvacari i da mi doda jos 50e<sto mi naravno nije palo na pamet>!Cene super bezolovnog su ti izmedju 1,1 i 1,2 e.................za litar
IMG_1250-1.jpg

plaza ammoudara
22072009356-1.jpg

plaza bali ili na grckom mbali
22072009364-1.jpg

agia pelagia gradic koji vredi obici<izmedju retymna i irakliona>
IMG_1432-1.jpg

manastir crkva svetog djordja izmedju agius nikolasa i hernonisusa

Poslednja izmena:
pa rekao sam ti ja ga u retymnu ne bih platio vise od 20e dan sa full osiguranjem........... to je malo veci grad kad stignes tamo malo odmori pa predvece u sve zive agencije koje tamo postoje sa pitanjem koja je zadnja ponuda?nacices ga sigurno izmedju 15 i 20e

SMEŠNO !

Slike su ti sjajne, ali moraš shvatiti jednu stvar koja se ovde podvlači stalno, a niko je ne primeti.

Od 01-25 avgusta su cene iznajmljivanja automobila NAJMANJE DUPLO, a najčešće ih uopšte ni nema slobodnih.
Dešavalo mi se da od 117 automobila u voznom parku nemam ni jedan slobodan po deset dana.

Naplata je odoka. Kada nahrle Grci iz Atine ( imaju kolektivni godišnji odmor, i u avgustu ih dođe oko milion, tako da ih taj mesec ima više od Krićana) i dođu da iznajme auto, ja kažem za Atos, Siećento, Matiz...50 EVRA !
Grk odgovara: ''bezobrazan si, ali treba mi'' i vadi pare.....Nijednom se nije desilo da su odustali.

Poslednja izmena:
xaxaxax pa i ja sam bio bezobrazan pa sam isao od agencije do agencije pa sam nasao pravu kapiras,kad mi on kaze jedno ja drugo ja imam pare a on kola.............mislim da gresis......ima tamo previse agencija da bi bilo manjka kola.......doduse mozda je to u periodu avgusta................ja nisam imao taj problem tamo.................druga stvar je svako ko je pametan ima da nadje u svojoj grupi zainteresovane za rent a car pa mogu zajedno da iznajme kola znaci trosak se deli na 4 dela onda to ispadne dzabe............a u retymnu ako nema 50 agencija za iznajmljivanje kola seci me gde sam najtanji................nasao bih ga za 20e pa da tacno da mi bude zadnji u zivotu.............

Radio sam 5 godina u najjačem rent a car-u u Hanji, dobro znam šta govorim.

Još uvek živim ovde, samo radim drugi posao, a ti me na osnovu 10-to dnevnog boravka ubedi da ja sve to samo sanjam....

I ubedi me da je ista cena hotela, kola, avio karti.... BILO GDE u svetu u julu i avgustu ?????

Pa i cena lubenice na Kalenić pijaci NIJE ista u junu i septembru. Zašto pričaš protiv svake logike ?

Poslednja izmena:
A zbog ove puste plaže me ne mrzi da na pauzi odvozam 50 km do tamo, okupam se, i vratim se na posao.

Malo poznata Falasarna, najzapadnija plaža na Kritu. Kad krenete iz Hanje, prođite Kolibari, onda Kissamos, i imate još cca 10 km. Na ovoj plaži nema ništa osim sunca i najčistijeg mora.
Improvizovani restorančić, i to je sve....

58AED1BB-1.jpg

falasarna.jpg

Ah... Najlepsa plaza na ostrvu... :heart:
Elafonisi, Gramvousa, Balos i ostale atrakcije jesu wooooow, ali za kupanje i uzivanje u moru Falasarna nema premca...

Radio sam 5 godina u najjačem rent a car-u u Hanji, dobro znam šta govorim.

Još uvek živim ovde, samo radim drugi posao, a ti me na osnovu 10-to dnevnog boravka ubedi da ja sve to samo sanjam....

I ubedi me da je ista cena hotela, kola, avio karti.... BILO GDE u svetu u julu i avgustu ?????

Pa i cena lubenice na Kalenić pijaci NIJE ista u junu i septembru. Zašto pričaš protiv svake logike ?

mi ostajemo bez auta znaci:rida::rida::rida:!
probali smo rezervisati internetom, nema slobodnih vozila u Retimnu, imas li nekii savet, link neke agencije da probamo rezervisati R?
unapred hvala

Ma naći ćete nešto sigurno ali nikako za 15 - 20 evra, to je zaista jako smešno za avgust.
Ja lično ne dajem ni najmanji auto ispod 25 evra, i to u VANSEZONI. To je moj krajnji minimum.
Sto puta sam imao svađu sa glavnim gazdom oko toga, ali kod mene je to najniža moguća cena.
Ako platim Bugarinu 5 eur za pranje kola, pomislim na porez, plate radnika, amortizaciju.....NE DAM !
Neka stoji u garaži !

Realno ćete u avgustu ipak negde naći auto, ali ne ispod 30 eur dnevno.Na sedam dana po 25 na dan.
Može samo da vam da jeftinije neko iz očaja, ako mu neko od onih koji su rezervisali ne dođe, ali ja ne bih dao ni u tom slučaju.

Ne zalazim u Retimno iz straha od bivše devojke, tako da nemam preporuku. Idite od agencije do agencije.
I nemojte biti drski u cenkanju, jer će vas izbaciti napolje, i neće vam dati ni po kojoj ceni.

Getz je odličan auto, ja ga jako volim što se tiče tehničkih karakteristika. Ne sviđa mi se dizajn.

A što se tiče devojke....hmmmm izbegavam je zato što sam još uvek bolećiv prema njoj, pa se bojim da ćemo se pomiriti ako se slučajno sretnemo, a ne želim. Engleskinja...šta više reći, nije mi to ni trebalo.
Nisam verski fanatik, ali sledeća može da bude samo Srpkinja, Grkinja....nema više eksperimentisanja...

Koliko sam shvatio u A.Nikolaosu je verovatno skuplji renta car nego u drugim mesima ? Ima li varijanta da se iznajmi recimo u Hersoniasu ili retimnu 7 dana i da se zadnji dan nekako vratimo busom ( kako funkcionise bus prevoz izmedju gradova ?)

ma nije skuplji, od prilike su ti sve cene iste na ostrvu samo se malo treba promuvati po svim rent a car agencijama i naci pravu ponudu i ne zaletati se odmah na ponude vodica i tako dalje jer im je to extra zarada?a herssonisos a.nikolas ti je 40km radaljine neisplativo je ici busom.............bar meni jer je gubljenje vremena................a tek retymno................za to ce ti treba ti citav dan da odes tamo i da se vratis..........zaboravi to............veliki je grad a.nikolas dovoljno da nadjes pravu agenciju .........i extra ti je izbor najbolji grad na celom ostrvu............najmanje tamo duvaju vetrovi i najblize su najbolje plaze.................da idem opet na krit samo bi tamo isao nigde vise...........

Poslednja izmena:
[/IMG]
21072009333-1.jpg

agius nikolas
21072009340-1.jpg

agius nikolas
23072009457-1.jpg

cuvena vai plaza
25072009513-1.jpg

kritski akvarijum
IMG_1455-1.jpg

crissis island plaza
26072009584-1.jpg

crissis island plaza
IMG_1543-1.jpg

aqua park
IMG_1551-1.jpg

aqua park
IMG_1315-1.jpg

Knossos
IMG_1332-1.jpg

Knossos
Mi smo se u petak vratili sa Krita, bili smo u Retimnu. Za rentiranje ne mogu da pomognem, išli smo svojim kolima. Što se tiče cena, ležaljke su bile 2 evra, suncobrani 3 (u Retimnu, Matali i Elafonisiju), na Preveliju su ležaljke 3, a na Vaiu 2 ležaljke sa suncobranom 9,5 evra. Izleti su od nekih 25 do 30 evra (ovo poslednje je za Samariju). Obično se svodi na prevoz do neke destinacije i nazad. Knosos i Festos su, čini mi se, po 6 evra ulaz (kao za inat, baš sad ne mogu da nađem ulaznice), vodič je 10 evra po osobi. Kritski akvarijum je 6 evra. Na Santorini nismo išli. U svakom slučaju, izbor za obilaske je velik, šta god da obiđete nećete pogrešiti, vredi. Uživajte!

Na putu izmeđi Agios Nikolasa i Sisija, Malje...nastavak prema Irakliu....
Ako iz Agiosa idete tim pravcem a odlučite da prođete kroz Neapolis, a to je i najlogičniji put, plus što vredi videti Neapolis, jedno od najautentičnijih sela na Kritu....na tom putu ćete naići na čuveni manastir Selinari. (Sveti Đorđre)

selinari.jpg

Manastir je iz 16-tog veka, a legenda kaže da putnici namernici koji ovde svrate i popiju vode sa njihovog izvora ozdrave od svih bolesti, a da one koji samo prođu pored manastira obavezno stigne kazna zato što se nisu poklonili svecu. Čak i autobus na redovnoj liniji pravi ovde pauzu da putnici koji žele mogu da svrate.

Back