Krit - ko je bio?

Eh... Mirka...za mene je svako putovanje sa/na Krit veličanstvena avantura i traje nekoliko dana....

Prvo u Atinu brodom u posetu najboljim prijateljima koje ne viđam po 6 meseci, jer i oni i ja radimo bez dana odmora. Posle jedne noći ludog provoda, klaj klaj do Kalabake (podnožje Meteora) u obaveznu kultnu posetu manastirima koju ne propuštam ni u odlasku, ni u povratku. Tu provedem ceo dan u meditaciji.
I onda treći dan, mada mi NIKAKO nije usput moram do gooomile prijatelja na Halkidiki. Onda mi oni tamo uvale milion stvari da ponesem njihovim rođacima u Srbiju, pa moram da svraćam usput u Vranje, Niš....
Kad stignem u Novi Sad, spavam 24 sata bez buđenja.

Ali ne žalim se...sve to ja tako volEm.....

E ljudi, da li neko moze da mi da savet za Retimno.
Krecemo 4. avgusta i nismo sigurno da li cemo tamo biti u mogucnosti da iznajmimo kola (zbog vozachke)...pa da li moze neko nam kaze na koje plaze i izlete teba otici...

Vozačka nije problem. U svakoj drugoj agenciji će vam dati auto i na našu dozvolu. Jedino ako vas zaustavi policija, možete platiti veliku kaznu. Zato idite u AMSS i izvadite međunarodnu dozvolu za dvadesetak evra, važi tri godine, i ne morate da razmišljate.

Mnogo veći problem je nedostatak slobodnih vozila u tom periodu. Tada svi Grci i Italijani imaju kolektivni godišnji odmor, i pola Atine, i 10 posto Italije se sjati na Krit. I ona slobodna vozila koja MOŽDA nađete će biti barem duplo skuplja nego u bilo kom drugom mesecu. Ja sam radio u velikom rent a car-u sa oko 100 vozila, pa mi se dešavalo da gazda u avgustu kaže da ne moram da dođem na posao, jer su ionako sva kola izdata ....

Što se tiče izleta, toga ima na pretek. Svaka agencija, a ima ih na svakom ćošku, ima pregrt ponuda, a cene su svima iste, jer svi rade samo kao posrednici za nekoliko velikih tur operatora.

Vozačka nije problem. U svakoj drugoj agenciji će vam dati auto i na našu dozvolu. Jedino ako vas zaustavi policija, možete platiti veliku kaznu. Zato idite u AMSS i izvadite međunarodnu dozvolu za dvadesetak evra, važi tri godine, i ne morate da razmišljate.

Mnogo veći problem je nedostatak slobodnih vozila u tom periodu. Tada svi Grci i Italijani imaju kolektivni godišnji odmor, i pola Atine, i 10 posto Italije se sjati na Krit. I ona slobodna vozila koja MOŽDA nađete će biti barem duplo skuplja nego u bilo kom drugom mesecu. Ja sam radio u velikom rent a car-u sa oko 100 vozila, pa mi se dešavalo da gazda u avgustu kaže da ne moram da dođem na posao, jer su ionako sva kola izdata ....

Što se tiče izleta, toga ima na pretek. Svaka agencija, a ima ih na svakom ćošku, ima pregrt ponuda, a cene su svima iste, jer svi rade samo kao posrednici za nekoliko velikih tur operatora.

Problem je u tome shto ja nemam vozachku, a dechko polaze za par dana vozachki ispit...Pa...ako polozi, super, iznajmicemo kola, ali ako ne polozi...moracemo da se oslonimo na neku agenciju koja prevozi autobusom....Tj. nadam se da ima toga...
Pa sam iz tog razloga pitala kakve su opcije ukoliko nemamo kola na ostrvu...

indem u Retimno 4. avgusta i planiram da iznajmim auto na 7-8 dana, da li je potrbno da ga rezervisem preko interneta i koje agencije su proverene. hvala

SVE agencije na Kritu su proverene. Ovde na Kritu nema igranja sa turizmom. Može samo da se desi da se reklamiraju da auto ima puno kasko osiguranje, a da ga nema zaista. Zato proveri na ugovoru da li je to navedeno.

A što se tiče tvog pitanja DA LI treba da rezervišeš, piše u postu iznad tvoga ....

Veliki pozdrav.Ova tema me je naterela da se registrujem na ovaj forum :D.
Opisi su prelepi.
Moj buduci suprug i ja planiramo da Medeni mesec provedemo bas na ovom ostrvu,medjutim koce nas neke stvari:sad2:.
Prva je jedini moguci datum koji mozemo da rezervisemo za ovo neverovatno putovanje, a to je 21. ili 22. septembar (dan posle svadbe) i ostali bi 10 ili 11dana.Taj datum ne radi ni jedna agencija:(
Drugi je sto preko neta ne mozemo da nadjemo odgovarajuci smestaj , tj. nije nam jasno gde se sta nalazi.
Molim da mi Vi,vrsni poznavaoci pomognete da resim ove dileme.
Za sada smo odlucili da ako idemo u svojoj reziji, uzmemo avion od BG do Atine, pa onda na trajekt.
Mesta koja nas interesuju su Hanja i Retimno i naravno okolina.
Da li postoji u okolini tih mesta najam apartmana ili nekog manje ekskluzivnog smestaja (finansijski faktor)?
Hvala u napred:bye:

Verovatno mi ni ova porka nece biti vidljiva,ali da pokusam:D
Tema je prelepa i stvarno svaka cast na opisima i fotkama.
Moj buduci muz i ja smo se odlucili da Krit bude nasa destinacija za Madani mesec.
Jedini ja problem sto u tom periodu ( posle 20. septembra) ni jedna agencija nema ponudu.
Pokusala sam da napravim plan,kada bismo isli u sopstvenoj reziji i stala sam kod smestaja (prvi put ovo radim sama).
Inetresuju me smestaji u blizini Hanje ili Retimna.Trazila sam preko neta,ali mi sve izglega dosta skupo (mozda nisam naisla na pravi sajt).
Molim za pomoc.
Hvala u napred:bye:

Poslednja izmena:
Sonja kao prvo cestitam : )
E sad, moja je preporuka Retimno u svakom pogledu!
Pokusaj da nadjes smestaj preko sajta booking.com koji ti zaista preporucujem!
Evo sad sam gledala, za krit imaju i hotele, apartmane, sve zivo, pa istrazi malo sta ti najvise odgovara.
Trajekt koji stize iz Atine na Krit uplovljava upravo u luku Retimno i mislim da stizes negde oko 7-8 ujutru, celu noc je plovidba.
Ne znam da li si razmisljala o agenciji Travel house, oni mogu da ti naprave individualni aranzman, tako da se ne ogranicavas datumima.
U svakom slucaju, Krit je pravi izbor, ja ove godine idem treci put, to ti je dovoljno : ) Srecno, javi sta si uradila za smestaj!

Procitao sve o Kritu. Svaka cast Galliniju.Odlucio,ako Bog da,sledece sezone odoh...Zasto sledece? Polazem za A kategoriju i namera mi da sledece godine iznajmim skuter pa da obidjem ostrvo-automobil ne volem... Probacu da vam ponudim na slusanje dve prelepe grcke pesme...Pozdrav svima..

Gledam na Bue Flag sajtu, prikazuje najkvalitetnije plaze na svetu koje dobijaju plavu zastavu, da Krit ima, ZA NEVEROVATI:
97 PLAZA SA PLAVOM ZASTAVOM!!!!!
Pa to je skoro kao celo hrvatsko primorje, a tamo su u blue flag uvrstli i betonske plaze i plaze sa kamenjem i cak pet puta vise nego Crna Gora.
E pa definitivno treba Krit uvrstiti u destinacije na koje se ide.
Videti sajt.
Krit podeljen na cetiri regiona:
Chania - 27 blue flag
www.blueflag.org/Menu/Blue+Flag+beaches/marinas/2009/Northern+Hemisphere/Greece/Chania
Rethymno - 16 blue flag
www.blueflag.org/Menu/Blue+Flag+beaches/marinas/2009/Northern+Hemisphere/Greece/Rethymno
Irakleio - 13
www.blueflag.org/Menu/Blue+Flag+beaches/marinas/2009/Northern+Hemisphere/Greece/Irakleio
Lasithi - cak 41 blue flag
www.blueflag.org/Menu/Blue+Flag+beaches/marinas/2009/Northern+Hemisphere/Greece/Lasithi

Gledam na Bue Flag sajtu, prikazuje najkvalitetnije plaze na svetu koje dobijaju plavu zastavu, da Krit ima, ZA NEVEROVATI:
97 PLAZA SA PLAVOM ZASTAVOM!!!!!

Zaista zvuči za neverovati, ali ako uzmemo u obzir da se kanalizacija NI NA JEDNOM MESTU na Kritu ne izliva u more....da je ostrvo podaleko od kopna, .....da su morske struje jake.... da ostrvo nije prenaseljeno...
To onda sve daje takav rezultat.

Poštujem tvoje postove, veoma su sadržajni i kvalitetni. Verovatno si novinar, a ako nisi, tek onda skidam kapu ....

Dovoljno je videti boju i prozirnost mora, nikakve tu zastave nisu potrebne, ali ipak...

im04.jpg

Ovo je jedna mala, obična plaža u mestu Hrisi Akti, pored Hanje. Ništa posebno, ovde uglavnom dolaze Grci poslepodne. Poenta je da je MOGUĆE i da more na plaži koja je samo 4 kilometra od grada sa 100.000 stanovnika bude besprekorno čisto. Samo se treba odnositi prema prirodi kako to ona i zaslužuje

Polozili smo voznju :),i mobilni smo, pa sad mogu da se raspitujem za plaze i izlete u sopstvenoj koje bi preporuchili u okolini Retimna?

:zper: i mi smo, bravo kolega :worth:
a izleti, npr: Hanja, Manastir Arkadi, Knosos, plaze Matala, Elafonisi- roze pesak, moze i Komos- deluje malo divlje ali je lepa, vodopadi na putu prema Hanji, crkva Svetog Nikole :pop: koja se nalazi na kamenom molu u sred mora, mislim da se mesto zove Georgirupuli... ma sve je super,:okok: meni se svidelo i mestasce Agia Gallini, plaza Preveli gde se istoimena reka spustajuci se niz planinu uliva u more, sama plaza nije neki hit ali je mnogo sasav osecaj pretrcavati iz slatke recne vode u morsku.... Ovo ti je manje vise sve nekih 65-95 km od Retimna i stvarno je super... E da i Gramvusa, to ove godine idem da vidim prosli put nisam stigla...:aha:
:bye: :cao:

Back