Krit - ko je bio?

220px-El_greco.JPG
El Greko, autoportret

Sledeća znamenita ličnost je El Greco ( Doménicos Theotokópoulos ) rodjen 1541-ve na Kritu, u okolini sadašnjeg glavnog grada Iraklia. Umro je 1614-te u Španiji, u Toledu.

Čuveni slikar, vajar i arhitekta, koji je svoja najveća dela uradio u Španiji. Tamo je i dobio nadimak El Greko, što u prevodu znači Grk. Svoja dela je do kraja života potpisivao grčkim pismom, iako se više nije vraćao u domovinu.

Ostao je zapamćen i kao prethodnik Kubizma i Ekspesionizma, odnosno smatra se da su oba umetnička pravca, kasnije nastala pod njegovim uticajem. Slikao je uglavnom uljem na koži.

300px-El_Greco_View_of_Toledo.jpg
Pogled na Toledo

0904grec.jpg
Sahrana Grofa od Orgaza, detalj

Sledeći lik, po mom skromnom izboru je čuveni Mikis Teodorakis.

200px-Mikis2004.jpg

Rodjen je na ostrvu Ios, 1925-te, ali je njegova porodica poreklom sa Krita.

Muzičar, svetskog ranga, komponovao je preko 1000 pesama, 5 simfonija, muziku za balete ''Grčki karneval'', ''Elektra'' i ''Zorba'', opere Kostas Karjotakis, Medea, Elektra, Grk Zorba i najnoviju Antigona.
Takodje je komponovao Olimpijsku himnu, i muziku za filmove Fedra, Z, Elektra, Grk Zorba, Serpiko, Ifigenija...

Bio je u nekoliko navrata član grčkog parlamenta....Aktivni učesnik drugog svetskog rata, zarobljavan i mučen od Nemaca, i kasnije od grčke vojne hunte....

Veoma poštovan, i sada u poznim godinama, sa preko 80, održava koncerte.
Bio sam prisutan na njegovom koncertu u Hanji 2005-te. Kakav je to urnebes bio ! Ravan najvećoj histeriji iz najboljih vremena Bitlsa ( bez namere da ga poredim sa njjima )..... T

Evo, malo sam se igrao sa Google Earth.....

Agiossatelit-1.png

Agios Nikolaos, sve sa čudesnim jezerom bez dna Voulismeni i ostrvom Agioi Pantes.
Ostrvo je nenastanjeno, kao i većina od 1400 grčkih ostrva. Po zvaničnim podatcima, samo 169 ostrva je nastanjeno, a od toga svega 78 ima više od 100 stanovnika.....

Evo, i slike jezera koja nije sa satelita, nego iz običnog Nikon aparata....
Jezero je zvanično duboko 64 metra, ali to vam nijedan lokalni stanovnik neće priznati. Za njih je to '' Jezero BEZ DNA ''

800px-Lake_Voulismeni.jpg

BRRRRRRRRRRRRR

Ako vas teši, danas i u Hanji IZUZETNO, hladno, svega 18 C.....

Evo, usput, jedna zgodna mapa Hanje, da se podsetite.

chania_map.jpg

MUNICIPAL TOURIST INFORMATION OFFICE, Town Hall, 29 Kidonias Str. Tel. 28210 36155
GREEK NATIONAL TOURISM ORGANISATION, 40 Kriari Str. Tel. 28210 92943, TeL/Fax 28210 92624
1. ARCHAEOLOGICAL MUSEUM, 28-30 Chalidon Str. 28210 90334
2. MARINE MUSEOM, Akti Koundourioti, Firkas 28210 91875
3. BYZANTINE MUSEUM, Theotokopoulou Str 28210 96046
4. CRETAN HOUSE, 46B Chalidon Str. 28210 90816
5. WAR MUSEUM, 25 Tzanakaki Str. 28210 44156
6. HISTORICAL ARCHIVES MUSEUM, 20 I. Stakianaki Str. 28210 52606
7. M0SQUE OF KI0UTSOUK HASAN, Akti Tompazi.
8. ARSENALS (NEORIA) Akti Enoseos
9. ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ, C.A.M. - CENTRE FOR MEDITERRANEAN ARCHITECTURE, Akti Tompazi 31 & Katehaki Sq. Tel. 28210 40101, 28210 40201
10. EAST MOAT THEATER, Nikiforou Foka & Kiprou.
11. "DIMITRIS VLISIDIS" THEATER, Maridaki & Kokotsi Str
12. MUNICIPAL ART GALLERY, 98-102 Chalidon Str. Tel 28210 92294
13. VENIZELOS SCHOOL OF MUSIC, N. Foka Str.
14. "MANOUSOS KOUNDOUROS" VILLA, Iroon Politexneiou Str.
15. ELEYTHERIOS VENIZELOS RESIDENCE, Elena Venizelou Square. Tel. 28210 56008
16. THE CATHEDRAL, Chalidon Str.
17. CATHOLIC CHURCH, 46 Chalidon Str. Tel. 28210 93443
18. MUNICIPAL MARKET (AGORA), 19. ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ - TOWN HALL 29 Kidonias Str. Tel. 28210 92000
20. PREFECTURE OF CHANIA, Dikastiria Square. Tel. 28210 28000
21. PUBLIC GARDEN Tzanakaki Str
22. ATHLETIC CENTER, Andrea Papandreou Str.
23. ANEK LINES Market Square. Tel. 28210 27500
24. POST OFFICE, 10 Peridou Str. Tel. 28210 28445
25. TELEPHONE COMPANY, 5 Tzanakaki Str. Tel. 28210 44499
26. OLYMPIC AIRWAYS, 88 Tzanakaki Str. Tel. 28210 57701
27. ALPINE CLUB, 90 Tzanakaki Str. Tel. 28210 44647
28. SUBURBAN (GREEN) BUS STATION, 73-77 Kidonias Str Tel. 28210 93306
29. CITY (BLUE) BUS STATION, 1866 Square. Tel. 28210 27044
30. a) TOURIST POLICE Tel. 28210 25931
b) SECURITY POLICE 28210 Tel. 28210 25803
c) FOREIGN DEPARTMENT 23 Irakliou Str. Tel. 28210 25811, 28210 25812
31. "KIPOS" OPEN CINEMA, Public Gardens. Tel. 28210 54520
32. "ATTIKON" OPEN CINEMA, 118 El. Venizelou Str. Tel. 28210 40208

Ubitačan slatkiš: Kritska baklava

Zamislite slatkiš koji se pravi od: lešnika, oraha, maslinovog ulja ( ili putera ), vanile, oraščića, i MNOGO šećera....naravno i testa različitih varijanti....

Pod pretpostavkom da ćete preživeti ovaj slatkiš, posle obilnog jela, prihvatite moj savet i NEMOJTE se samo preći da dozvolite da ga još preliju sa čokoladnim ili malinovim sirupom....

gastrin_170wh.jpg

Za vas koji zivite tamo na Kritu ili ste bili kao turisti imam pitanje:

Koje mi mesto predlazete Chania ili Rethymnon?

Pre svega mislim na plaze i nocni zivot,znaci da su plaze dobre i da ima dobar nocni zivot(ne ono da je razlaz u 2 ujutro nego do zore ) :).
Znam da je u Hersonissosu dobar nocni zivot,ali mene zanimaju ova dva mesta.

Hvala.

Jednostavno , ovako....

Retimno ima bolje plaže, ali ipak ne baš nešto spektakularno.
Hanja je kraljica noćnog života, barem na ovom delu ostrva. Ne zaboravi da je tri puta veća od Retimna.

Ako hoćeš spektakularan noćni život, onda Sisi i Malja...
Ako hoćeš dobre plaže, onda bilo šta na jugu i jugo-zapadu.
Ako hoćeš predivan, a miran grad, onda BEZ PREMCA Agios Nikolaos

Ako hoćeš NEŠTO IZMEDJU, od svega po malo....onda samo Hanja....

Ne sećam se da se neko na ovoj temi posebno osvrnuo na lokalnu muziku, pa evo:

Ako zanemarimo relativno kvalitetan grčki pop, i želimo pravi ugodjaj, preostaje nam buzuki, koji je po meni prilično komercijalizovan, i jako teško ćete naći lokale gde se ne pušta muzika sa matrice, a peva jedan pevač/pevačica..

Zato, prilikom raspitivanja za noćni klub pomenite reč REBETIKO. (u množini Rebetika).

To je vrsta grčke narodne muzike koja je nastala pre oko 200 godina, a pevali su je pobunjenici protiv turskog zuluma, skriveni po planinama. Ako mogu tako da nazovem, neka vrsta grčkog bluza. Tekstovi su užasno snažni, i glavna nota je pobuna protiv nepravde, bilo koje vrste.

I danas, se često najpoznatiji grčki pevači oprobaju u ovom žanru. Posebno je uspešan Dalaras, koji je tu vrstu muzike dosta osavremenio, i približio slušaocima.

file

A ako vam se posreci kao meni pa odete u kafenio gde za malo vece drustvo svira ni manje ni vise nego Vasilis Skoulas...onda se definitivno i za sva vremena zaljubite u Krit i ostane vam u srcu za sva vremena.
Patetika je neizbezna....

Phantom der Nacht
----------------------------------------

Da pitam da li ti ili neko drugi zna mozda za ovaj hotel,kakav je,kakva je ta plaza Nea Chora sto je 200 metara od hotela,da li je hotel daleko od centra(pise da je 800metara,ali bolje odgovor nekoga ko je tamo bio ili ziveo u Chani),restorana,kafica i posebno diskoteka.

Hvala.

Falassarna hotel
Moni Gonias str.
Nea Chora- Chania- Crete

Postal code: 73100

http://www.falassarna-hotel.com/index.htm

http://www.falassarna-hotel.com/location.htm

Nea Hora je maleno mestašce na zaista oko 1km od Hanje, što govori i poštanski broj. ( Hanja je 73000)
Plaže su lepše od svih u Hanji, ali ipak ne nešto spektakularno. Nemoj očekivati Bahame !

Ne poznajem taj hotel, ali mesto je maleno, i svakako ne može biti udaljen od plaže mnogo više od 200 m.

Na tu plažu dolaze uglavnom Grci iz Hanje, pa pošto svi rade ( osim u avgustu ) , plaža je pusta do 17h.

Što se tiče provoda, tu ima samo malih taverni, ali si zato na pešačkoj udaljenosti od Hanje, pa ne moraš da zavisiš od gradskog prevoza, koji ide samo do ponoći.

Jedina lepša plaže od ove je u mestu Kalives, koje je sa druge strane Hanje, prema aerodromu.
Ali Kalives, je znatno skuplji, odnosno najskuplji u regionu, i prepun pijanih Engleza.....

Evo kako izgleda plaža u Nea Hori. Malo krupniji pesak, i dosta plitko more, pa je samim tim uvek jako toplo.
Ima i poneko drvo na plaži, ali se nemoj osloniti na to nego kupi suncobran za 5 eur....

IMG_2497.jpg

Kažu da sve što je lepo kratko traje. Ipak, na Kritu lepo vreme traje 7-8 meseci godišnje.
Mislim da je Novembar najgori. Iznenadan prodor hladnog vazduha u sukobu sa još uvek relativno toplim, čini svoje....

weather01dc7.jpg

Hvala, Candia :) Lepo smo stigli. Iraklio me nije nesto odusevio, Retimno je recimo mnooogo lepsi, ili npr. jug Krita. Ali, posetili smo cuveni akvarijum, i stvarno je super! Vredi otici!
Sutra uvece se vracamo u Atinu, ako ne bude jakog vetra (danas je bas duvalo, ali juce je vreme bilo skoro letnje)

Back