KRIPTOZOOLOGIJA - pronadji "uljeza"...

Odlična tema. :)

Evo i mog doprinosa:

MOTMEN
Čovek-moljac, od engl. moth – moljac, i man – čovek.

Kao jedna od američkih urbanih legendi, Motmen se prvi put spominje šezdesetih godina XX veka. Očevici su ga opisivali u formi čovekolikog, krilatog bića, krupnih crvenih očiju.
Najiscrpniji materijal o ovom stvorenju nalazi se u knjizi „Motmenovo proročanstvo“ (Džon Kil, 1975). Autor tvrdi da je „čovek-moljac“ zli demon, odgovoran za mnoge parapsihološke fenomene, kao i to da je direktno prouzrokovao obrušavanje Srebrnog mosta preko reke Ohajo, 1967. godine. Ova knjiga poslužila je kao osnova za istoimeni film, 2002. godine.
Motmenu se, od 1967, gubi svaki trag.
Pitanjem njegovog postojanja još uvek se bave kriptozoolozi.:zper:

E ja sam uhvatio jednog nocnog leptira koji me je tako gledao tuzno onim njegovim krupnim ocima, kao da razume sta se desava. Nije uopste mrdao nego bas gledao. Mnogo je cudno bilo. Tada sam rekao da vise necu da ubijam bube (osim slucajno :)). Mozda to i nije bio neki obican nocni leptir, nego ko zna sta... Delovao je mnogo inteligentno... ili sam ja mnogo glup....

E ja sam uhvatio jednog nocnog leptira koji me je tako gledao tuzno onim njegovim krupnim ocima, kao da razume sta se desava. Nije uopste mrdao nego bas gledao. Mnogo je cudno bilo. Tada sam rekao da vise necu da ubijam bube (osim slucajno :)). Mozda to i nije bio neki obican nocni leptir, nego ko zna sta... Delovao je mnogo inteligentno... ili sam ja mnogo glup....

Patuljasti Motmen? :sad2:

Ovako je gledao? :lol:
moth.jpg

A evo kako opisuju Motmena (i čak mu dižu spomenik):

400px-Mothman_statue_2005.jpg

Ti si lud z:mrgreen: Sto ne nadje neku lepsu zivotinju... nocnog leptira obozavaju psihoi z:shock: Moram da priznam da se te zivotinje plasim vise od npr medveda, polarnog ili mrkog...svejedno.....

Pa jes, dobro nemc kazhe .

Opomeni ove tvoje rendzerone da se drze temez:mrgreen:

I ja mislim da je notjni leptir "uljez" na ovoj temiz:poz:

ako iscitas temu primjetit ces jednu...da kazem, skoro pa natprirodnu pojavu
sve je islo sasvim fino dok nije krenulo za..."vas tabor" tipicno...razvodnjavanje...
elem, ili se malo potrudite pa se drzite...teme
ili nastavite otvarati svoje...teme, a ovu zaobidjite...

hvala. z:)

Poslednja izmena:
Veliki glodar, srodan dabru; muzjaci su dugacki oko 1,20m (s repom), a zenke su nesto manje. Muzjaci imaju supljikave rogove slicne srndacevim. Zive uz tekuce vode i, kao i drugi dabrovi, prave brane (ali ne od drveta vec od keramickih ciglica koje sami proizvode). Ognjoprdi oba pola opremljeni su ispod repa velikom zlezdom koja proizvodi zapaljivi gas. Elasticna zlezda puni se gasom (naduvana lici na tikvu), a zapaljiva smesa pali se elektricnom varnicom, na veoma slozen nacin, uz pomoc trenja, cilibara, ili ribice ''elektricni kandiru''. Ognjoprdi mogu da izbacuju snazan plamen na veliku udaljenost, te - uznemireni - mogu da budu veoma opasni, iako su u biti dobrocudni i inteligentni. Ognjoprdi su nekada ziveli sirom Evrope, ali i u Sibiru, jugoistocnoj Aziji i Severnoj Americi. Ipak su se najduze zadrzali na Balkanu. Vizantijska mornarica cak ih je gajila koristeci ih u svom cuvenom oruzju ''grckoj vatri'', a bili su veoma omiljeni i u alhemicarskim krugovima. Danas su gotovo izumrli. Smatra se da ih ima jos u jugoistocnoj Srbiji, oko Vlasine i Vlasinskog jezera, kao i u Grckoj, oko Kastorije.
Ognjoprda je otkrio i opisao A. Peragras, desifrujuci tajanstvenu deciju pesmicu ''Ide mis po polici/ nosi tikvu na guzici/ mis prde tikva puce/ odbi tebi nos!'', ali i istrazujuci srednjovekovne legende o kastoru/dabru i o peonskom govecetu bonakon koje je izbacivalo zapaljivu balegu, kao i neobjavljene podatke Serloka Holmsa o divovskom pacovu sa Sumatre (''prica za koju svet jos nije spreman'').

Politikin Zabavnik (broj 3023.)

:per: ajmo ljudi da cujemo vasa iskustva vezana za ovu opasnu vetrovitu zivuljku :per:

Poslednja izmena:
Ognjoprd
03_Ognjoprd_licno.jpg

Imam knjigu Ale i bauci tog Aleksandara Palavestre ..psudonim Peragras

Na ozbiljan nacin opisuju se tajanstvena bica naseg i stranih folklora ali uz saljive karikature i obilje ironije.

Prosto vidim iza toga glas komunistickih ideologa i cenzora protiv sujeverja a u slavu "zdravog razuma" ili naucnog metoda. Ziveo Marks...ziveo drug Tito..dole sujevere ,gore nauka i sirovi materijalizam. Eto to je pokretac tog Palvestre i njegovih dela Ale i Bauci, kao i Ognjoprd -Ogled o kriptozologiji.

O arhetipskoj snazi tih bica ko mari.

A vidim da se taj "filozof" jos uvek spominje i danas ..oro su njegove Ale i bauci postale klasik.

Poslednja izmena od moderatora:
Ja vidim da se razni "filozofi"i dalje motaju ovuda, i vide ono sto druge apsolutno ne zanima...i samim time dolazim (u okviru teme, jel' da) do legendrnog Olivera. Asocijacija ka spomenutim motajucim filozofima je bila -prejaka.

Velika simpanza, koja je svojom voljom odlucila da hoda uspravno.
Nije bio dlakav kao sto je svojstveno za cimpanze, koristio je WC i voleo je gledati TV.

Hranio je gazdinog psa, a najosobenija karakteristika mu je bila da je voleo pivo i kafu.
Znao je sam sebi u kuhinji sipati kafu u solju.
Uhvacen je pocetkom 70 tih godina proslog veka u Kongu, da bi bio prodat u severnu ameriku. I to je sve sto mu se o poreklu zna.

Oliver (podseca me na nekog... lovca...:) )

humanzee-smaller.jpg

Back